Lisa Magnusson

Den logiska konsekvensen av Sverigedemokraternas politik. (Om Erik Almqvist.)

En sen kväll sommaren år 2010 kom det fram tre sverigedemokratiska riksdagsledamöter till komikern Soran Ismail inne på McDonalds på Kungsgatan i Stockholm, och en het diskussion uppstod. Uppgifterna om vad som sedan skedde har gått isär.

Soran Ismail lade ut ett klipp som visade hur Erik Almqvist, Sverigdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, sparkar efter en över hövan berusad man. Erik Almqvist kontrade med ett klipp där han hävdade att han och hans partikamrater attackerats med träpåk av den berusade mannen i fråga, och att de skrämt flytt platsen. Han menade att Soran Ismail ljugit om det inträffade och bara försökte få de trenne sverigedemokraterna att framstå i dålig dager eftersom han inte gillar partiets politik.
“Väldigt lågt, Soran, väldigt smutsigt. Men sanningen kommer alltid fram”, säger Erik Almqvist. Och det gjorde den mycket riktigt.

Nu har Expressen nämligen kommit över en film som visar hela händelseförloppet. Filmen är inspelad av Kent Ekeroth, som är Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, och man kan verkligen fråga sig hur Expressen har fått tag på den. Sanningen om den där juninatten visade sig hursomhelst vara att Soran Ismail var lugn och saklig, och att Erik Almqvist kallade honom babbe (en variant av “blatte”) och fitta. Både Erik Almqvist och Christian Westling, som sitter i Sverigedemokraternas utrikespolitiska råd, gav sig på den berusade mannen som inte höll i någon träpåk men däremot i en burk läsk, och när en förbipasserande kvinna protesterade mot detta kallade Erik Almqvist henne hora och blattelover. På väg därifrån hörs han i videon belåtet konstatera att alla blev rädda för dem, och att det “är så roligt att göra sådär bara för att jävlas”.

Sverigedemokraterna kommer förstås att ta avstånd från det inträffade. De kommer att beklaga att Erik Almqvist suttit och blåljugit i ett klipp på deras officiella YouTube-kanal. De kommer att säga att sättet på vilket de här männen har pratat och betett sig inte är förenligt med partiets åsikter. Jag skulle vilja hävda motsatsen.

Sverigedemokraterna har sina rötter i Bevara Sverige Svenskt, ett parti som var emot all utomnordisk invandring och som anfördes av personer med koppling till den nynazistiska rörelsen. När Bevara Sverige Svenskt upplöstes i slutet av 80-talet bildades två falanger, dels den militanta som sökte sig till Vitt Ariskt Motstånd, dels den parlamentariska som först döpte sig till Sverigepartiet och sedan blev Sverigedemokraterna. År 1995 valdes Mikael Jansson till partiledare, och under hans tio år vid rodret kom Sverigedemokraterna att i ännu högre utsträckning röra sig bort från fascismen. Den före detta moderaten Jimmie Åkesson tog över år 2005 med målsättningen att rentav göra Sverigedemokraterna så salongsfähiga att de kunde ta sig in i riksdagen, och hösten 2010 lyckades man med denna föresats. Och nu kommer det alltså fram att tre av partitopparna bara några månader innan valet gav uttryck för precis den sorts åsikter som Sverigedemokraterna inte längre vill förknippas med.

Erik Almqvist var den som betedde sig värst. Han har beskrivits som Sverigedemokraternas kronprins och en av partiledaren Jimmie Åkessons närmaste män, och han har haft stort inflytande i partiet. Han använde i videon nedsättande rasistiska uttryck som babbe, och han betraktar uppenbarligen även det kvinnliga könsorganet – fitta – som något dåligt eftersom han använder det som skällsord, han avfärdar en kvinna med att hon är en liten hora och en blattelover som man inte skall bry sig om. Jag menar att de värderingar som han ger uttryck för i klippet inte bara är förenliga med sverigedemokratisk politik utan direkt representativa, även nu sedan Sverigedemokraterna börjat klä sig i kostym och slips och blivit Sveriges tredje största parti.

Sverigedemokraterna anser att även om det finns vissa beröringspunkter så är invandrare och svenskar fundamentalt olika, och att detsamma gäller män och kvinnor. Det är ett synsätt som delar in människor i vi och de och skapar klyftor. Då är det bara logiskt att en etniskt svensk man retirerar in i sitt vi när det uppstår en konflikt, att han tycker att det räcker att påpeka att folk är olika honom och att det är dåligt, att han känner att babbe, fitta och hora liksom är de enda argument han behöver för att avfärda andra människor.

Man kan tycka att det är oväsentligt om Soran Ismail är svensk eller inte, men för Erik Almqvist är det avgörande, och det är också därför han i filmen hörs upprepa att han är den som bestämmer huruvida någon är svensk, och att Soran Ismail definitivt inte är svensk utan tvärtom svenskfientlig, alltså svenskarnas motståndare. Samma mekanism gör att partisekreteraren Björn Söder kan ifrågasätta att det alls var Sverige som vann Eurovision Song Contest i våras, eftersom artisten som sjöng det svenska vinnarbidraget har mörk hy. Skitsamma att hon är född i Åkersberga och har bott i Sverige i hela sitt liv, det som räknas är hur Björn Söder upplever henne, vilken grupp han tycker att hon tillhör: hans egen eller dem. Liknande fadäser har sverigedemokraterna Mattias Karlsson och Christoffer Dulny gjort sig skyldiga till, den senare för bara några dagar sedan.

Även om Sverigedemokraterna numera vinnlägger sig om att prata vårdat i officiella sammanhang så är de i grunden rasister och sexister. Hela deras politik bygger på idén att människor kan indelas i grupper och att man bara kan känna sann samhörighet med personer som är likadana som en själv. Med detta i åtanke blir Erik Almqvists agerande inte ett beklagligt enstaka misstag. Hans hotfulla “Ni kommer få problem i framtiden, håll inte på och jävlas med svenskarna” vittnar bara om den logiska konsekvensen av det sverigedemokratiska sättet att betrakta världen.

Sverigedemokratisk idyll. (Faksimil från sverigedemokraterna.se.)

Lisa Magnusson
 1. josefin writes

  Jag håller med dig helt. Därför tycker jag att det är fruktansvärt obehagligt att se hur medierna talar om det här – man diskuterar nästintill uteslutande att han sa “babbe” (som f.ö inte är en variant av blatte utan ett mycket, mycket värre ord som endast används i högerextrema sammanhang) och “hora”. Jag tycker inte heller att man ska få springa runt och kalla varandra för skällsord, men det värsta i videon var inte dom enstaka påhoppen. Det värsta var hur han upprepade “Sverige är mitt land, inte ditt” och – som du skriver – försökte övertala Soran Ismail att han inte är svensk utan istället direkt svenskfientlig. Det är inte något som “bara trillar ur en” när man är full – det är ett tydligt politiskt ställningstagande som visar vilken värdegrund Erik Almqvist och i förlängningen Sverigedemokraterna står för. Genom att lägga fokus på de uttalade skällsorden hamnar det också på Erik Almqvist som individ istället för på Sverigedemokraterna som parti – jag har redan sett många, många kommentarer om att “äsch, det där var väl inte så farligt, alla har vi väl råkat säga ‘svartskalle’ någon gång på fyllan”. Almqvist sa på presskonferensen att han inte anser att man kan göra något politiskt av det här – han var ju full och mådde dåligt och dessutom hade Ismail gjort påhopp på SD – och när diskussionerna handlar om ett eller två ord gör vi hela affären till precis det han vill: en skandal som snart kommer glömmas bort istället för att lyftas till en diskussion om hans partis värderingar och politiken dom för. Det här är förvisso inget nytt, det har länge varit så att en skandal uppdagas > en person avgår > alla glömmer att skandalen funnits, men det är så fruktansvärt fruktansvärt obehagligt.
  Ja, det här blev långt och rörigt och det ber jag om ursäkt om. Tack för det här inlägget, det är nog det vettigaste jag läst om det hittills.

 2. Y writes

  Du är så bra!

 3. Natalie writes

  Skitbra!

 4. Ellen writes

  Grymt bra, keep up the good work och ha en skön helg :)

 5. kallor writes

  Hej,
  Många bra poänger, håller med om det mesta. Hur mycket SD än försöker putsa sin fasad kan de inte ändra på det faktum att kärnideologin består av en primitiv “ultima thule-nationalism” där ett grundläggande demokratiskt synsätt saknas, eller i alla fall inte har internaliserats av medlemmarna. Därför kan en ledande – och till synes intelligent – person inom SD påstå att Soran Ismail, en svensk medborgare, saknar rätten att vara med och bestämma i samhället bara för att hans föräldrar invandrade. Detta primitiva synsätt leder också till att SD:are anser att det är svenskfientlighet att överhuvudtaget motarbeta dem. Jag drar mig till minnes att Erik Almqvist när han inte blev insläppt på en restaurang ilsket twittrade “landsförrädare”. Att det ordet används på ett sådant proportionslöst och obehagligt sätt av en etablerad svensk politiker är surrealistiskt, men det verkar vara typiskt för SD.

  Med det sagt, SDs inneboende brister förändrar inte det faktum att de i mitt tycke fyller en nödvändig funktion som ensam återhållande kraft i migrationspolitiken och den ohållbara riktning som det sluttar åt för tillfället. Någon måste ta upp dragkampen, för utopisterna kommer inte sluta dra, det gäller alla politiska frågor.

 6. Petra writes

  Lisa, du är så jävla bra! Jag har följt din blogg i flera år men aldrig kommit mej för att kommentera nått. Ville bara säga att jag beundrar dej för allt du skriver och för att du har styrkan att stå ut med alla som tycker olika men inte kan uttrycka det på ett vettigt sätt. Din blogg är för mej som en snäll kompis som förklarar aktuella händelser och nyheter på ett begripligt sätt. Jag känner mej aldrig dum när jag läser här, vilket kan hända om man läser tidningar ibland och mycket tas förgivet att man redan ska veta i förväg…
  Så – sluta aldrig skriva för du är bara bäst!

 7. Ett parti med rötter i en brun rörelse agerar så här « Johannes Blogg. writes

  [...] Lisa Dela med någonTwitterFacebookGoogle +1TumblrGillaGillaBe the first to like [...]

 8. Lisa Magnusson writes to Y

  Y, tack så mycket!

 9. Lisa Magnusson writes to Natalie

  Natalie, tackar!

 10. Lisa Magnusson writes to Ellen

  Tack, Ellen, och trevlig helg på dig också!

 11. Lisa Magnusson writes to Petra

  Petra, åh tack, nu blir jag verkligen glad! Det där pedagogiska anslaget, att man inte skall behöva en massa förförståelse, är något jag verkligen anstränger mig för, är glad att det uppskattas.

 12. lg writes

  Välskrivet. Som någon påpekade är tydligen inte babbe en variant på blatte utan betydligt grövre (babian). Jag trodde själv att det var en förvanskning av blatte tills jag läste någon artikel i DN/SvD häromdagen där någon avhoppare berättade om etymologin.

  Men värt att notera är att ALLA etablerade partier gör skillnad på vi och dem genom att samtliga förespråkar reglerad invandring. Om man sedan accepterar 50 000 snarare än 5 000 gör ingen skillnad i sak. Båda antalen är dessutom försvinnande små jämfört med hur många som flyttar\vill flytta över gränser i världen varje år.

  Politik är till sitt väsen ont. Alla politiker är ju beredda att döda sina medborgare. Det måste de vara om de ska kunna genomdriva sin politik mot medborgarnas vilja.

 13. styvbarn writes

  Bra text! Öht har mycket bra skrivits om detta de senaste dagarna men jag saknar ändå en del element i artiklarna. Jag tycker att något av det mest skrämmande i hela sammanhanget är hur lätt dessa personer har för att ljuga. Det är en sak om man blåljuger i ett trängt läge Littorin-stajl – men dessa personer har dessutom ljugit på ett mer beräknande, detaljerat, kallt sätt – när man ser Almqvist bemöta reporter och polis är det som att hela hans ansikte förändras och han tar på sig svärmors-masken. Det är nästan som dr jekyll och mr hyde.
  Samma sak när han står och ber om ursäkt av “hela mitt hjärta”. Nå, har han bett Soran Ismail om ursäkt från hela sitt hjärta? Han har ju kallat Sorans version av kvällen för “smutsig” etc. Tror inte det. Skrivit om saken här :
  http://styvbarnen.blogspot.se/2012/11/sd-era-helvetes-javla-forbannade-idioter.html

 14. Jens writes

  Bra skrivet som vanligt Lisa!

  Vill bara tillägga, eftersom flera av kommentarerna varit inne på det, att “babbe” kommer från “kebab” och är nog till och med lite snällare än blatte. Men det förändrar ju såklart ingenting.

 15. Emma writes

  Hej Lisa!

  Såg att du skrev i Metro för några veckor sedan, under “minustecknet”, om att sidan Vita kränkta män bidrar till att förstärka stereotyper. Eller nåt sådant. Kan du inte snälla skriva ett blogginlägg om detta?

  Vore intressant att höra dig utveckla ditt resonemang. Såna där saker som blir så omåttligt populära och ska vara så “rätt” undgår ibland kritisk granskning. Tror att du är rätt person för jobbet…

 16. Kalle writes

  Blir en röst på SD 2014 bara för att provocera Lisa Magnusson lite.. ;)

 17. Tommy writes

  I så fall verkar Lisa Magnussons åsikt betyda orimligt mycket för dig, Kalle. Är du tonåring och Lisa Magnusson din morsa?

 18. Agnes writes

  Håller med Emma här ovan.

 19. SD:aren writes

  “Samma mekanism gör att partisekreteraren Björn Söder kan ifrågasätta att det alls var Sverige som vann Eurovision Song Contest i våras, eftersom artisten som sjöng det svenska vinnarbidraget har mörk hy. Skitsamma att hon är född i Åkersberga och har bott i Sverige i hela sitt liv, det som räknas är hur Björn Söder upplever henne, vilken grupp han tycker att hon tillhör: hans egen eller dem.”

  Nej, du har förstått fel Lisa, Björn Söder ifrågasatte att Loreen sjöng på engelska. Tidigare fick man bara sjunga på sitt eget språk, vilket gynnade den kulturella mångfalden, det är detta Björn menar, vilket han har förklarat flera gånger. Idag har eurovison blivit en utslätad musiktävling där man knappt särskilja bidragen från varandra, allt blir en enda sörja av kommersialism. Nej, gå tillbaka till tiden då alla länder sjöng på sitt eget språk, den kulturella mångfalden är något vi behöver värna om. Det blir tråkigt här i världen om alla blir precis likadana och pratar samma språk. Gilla olika och låta varje enskilt land värna sitt eget språk och kultur.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion