Lisa Magnusson

Det finns ett hot mot det svenska.

DN:s förra chefredaktör Svante Nycander skrev för några dagar sedan att en debatt är ”ett gemensamt projekt för att söka sanningen”. Det tyckte jag var gulligt.

Efter min förra krönika fick jag bland mycket annat följande respons: Jag är en del av den judiska maffian, en äcklig jävla hora, en fitta. Jag har fakeögonfransar, hatar män, försöker radera det biologiska könet. Jag borde halshuggas som en varning till mina meningsfränder, jag borde sexmördas i mitt eget hem, jag borde våldtas och dödas av en neger, som Elin Krantz, och sedan borde man sprida foton av mitt skändade lik.

Under alla de år som jag har publicerat mig i tidningar har jag fått skit som går tillbaka på att jag är kvinna. Mycket handlar om att jag ÄR en fitta, och om att mitt könsorgan – själva min kvinnlighet – borde utsättas för våld. Men sedan förra våren har det blivit allt värre, vilket beror på att diverse rasistsajter har gjort det till en sport att förvanska mina texter något helt groteskt.

I min förra krönika skrev jag att många människor tyvärr är får som inte vågar står upp för allas lika värde när det väl gäller. Sajten nationell.nu tyckte att detta lämpligen kunde sammanfattas med följande rubrik: ”Lisa Magnusson: Vita män är fega djur”. I texten tillade man sedan bland annat att jag även vill uppfinna toalettringar som elchockar skvättande ståkissare (vilket jag skrivit en gång på skämt, herregud). Hilarity och dödshot ensued.

Halmdocka kallas det när man falskeligen tillskriver någon påståenden. Till skillnad från vad rasistsajterna envist hävdar har jag till exempel aldrig sagt att det är okej att invandrare våldtar.

Däremot har jag sagt att själva definitionen av en civilisation är att den är civiliserad även mot dem som inte själva beter sig civiliserat, och att man därför inte bör utvisa folk till länder där de riskerar tortyr. Det är i enlighet med både FN-konventionen, Europakonventionen och gällande lagstiftning i alla demokratier värda namnet.

Men när jag uttryckte detta hölls det en demonstration mot mig, runtom i Stockholm sattes det upp plakat med namn och bild där det står att jag är för våldtäkt, jag fick bilder på ihjälslagna personer i brevlådan. (En av de drivande krafterna som snöbollade igång detta var för övrigt sajten Avpixlat, som Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth skall ha hjälpt till att finansiera och som även officiellt fått tummen upp av partiledaren Jimmie Åkesson.)

Visst finns det ett hot mot det svenska. Men det hotet handlar inte om hudfärg eller religion utan består av alla som motarbetar mänskliga rättigheter som yttrandefrihet, ickevåldsprincipen och kvinnors lika värde. Har dessa personer ingen anständighet i sig?

Krönika publicerad i Metro.

Lisa Magnusson
 1. Nea writes

  Tack för att du inte låter dig vikas av det vidriga hat som finns.

 2. Emma writes

  Tack Lisa, för att du orkar fortsätta skriva dina kloka ord. Jag tror inte någon skulle klandra dig om du helt enkelt inte pallade mer. Tack!

 3. Hanna writes

  Bra krönika i metro idag! Blev dock förvånad över din diss av p-piller? Självklart är det djupt tragiskt att ett antal kvinnor avlidit pga biverkningar av främst kombinerade p-piller. Samtidigt tycker jag det är mkt tråkigt inställningen till hormonell antikonception hos kvinnor är så överhängande negativ – ja det finns biverkningar, och nej kombinerande p-piller passar inte alla… Men att avfärda ett såpass pålitligt preventivmedel som betytt oändligt mkt för kvinnors självbestämmanderätt är beklämmande. Allt handlar om individen och att Sverige har ett av de högsta antalet ofrivilliga graviditeter i Europa beror knappast på överförskrivning utan felriktad förskrivning! Någon ökad risk för bröstcancer med de nya generationernas p-piller har inte setts i metastudier, och risken för blodpropp är högre under de första graviditetsveckorna (dvs innan de flesta ens är medvetna om graviditeten) är någonsin under p-pilleranvändning… Nyansering tack! ;)

 4. Maja writes

  Hej Lisa! Jag blir så ledsen och hopplös när jag hör hur folk ger respons på det du skriver. Såklart hör det ihop med att jag allt som oftast nuförtiden blir hopplös man ramlar in på disskussioner på nätet.

  Jag ville mest skriva att jag tycker att du är vettig, klok och sätter ord på hur det faktiskt är och borde vara. Var jag vill att alla människors ståndpunkt ska stå. Jag önskar bara att människor kunde tänka lite längre. Gärna mycket längre. Men ibland räcker nog lite. Har varit tomt här i bloggen ett tag och jag var rädd att du lagt ner. Hoppas att du inte gör det, du är viktig!

 5. R.R writes

  Du, att du ens vågar ger mig på riktigt hopp för det krävs rätt mycket jävla mod att stå emot dem djävlarna som finns där ute som skickar iväg dessa fega hot.

 6. Fanny writes

  Jag tycker att du skriver så fantastiskt träffsäkert och klokt! Och jag håller med Maja; fortsätt skriv – du är viktig!

 7. a writes

  Hejahejaheja i all oändlighet!

 8. Jana writes

  Hej! Jag har precis nu i dag hittat till den blogg och finner den underbar, och vad lustigt då att när jag scrollar fram till detta inlägg och ser att du skriver krönikor för Metro och inser att OJ jag har ju läst texter av just dig där, ja då blir allt plötsligt annorlunda. För jag tycker som sagt mycket om din blogg men dina (folks i allmänhet också) krönikor tenderar i min smak att bli mindre “lediga” till sättet eftersom man inte har lika mycket utrymme och länkningsmöjligheter där som på på en blogg, och de blir alltså mer snäva än vad skribenten ifråga hade publicerat annars i ett forum där teckenbegränsningen inte var lika påtaglig. Tycker jag ibland, alltså. Den här krönikan var nämligen jättebra, även om snävheten fanns där. Min kluvenhet (anledningen till mitt “OJ” ovan) består nog egentligen i att jag gillar dina texter men är inte ett fan av Metro, och när jag har läst dina texter i Metro, ja då har jag haft en inställning på att texten ska vara på ett visst sätt just i och med att den fanns i Metro. Så nu har jag tagit ett steg mot ett mindre fördomsfullt jag. Hoppas jag.

  Allt gott!
  Jana

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion