Lisa Magnusson

Stå för att ni är fega får!

Nästan alla tycker att män och kvinnor är lika mycket värda nuförtiden. Det är helt och hållet feminismens förtjänst, men det finns förstås de som inte vill erkänna detta. De menar att de är för jämställdhet, att det är självklart, att det är onödigt att blanda in feminismen i det.

Men om inte feministerna hade funnits där och kämpat för kvinnors rösträtt, arvsrätt, arbetsrätt och en massa annat som fortfarande behövs göras, då hade inte de där som är för-jämställdhet-men-inte-feminism lyft ett finger, det är då ett som är säkert! Då hade kvinnor fortfarande varit livegna. För motsvarigheten till att vara för-jämställdhet-men-inte-feminism för hundra år sedan – år 1912 – var inte att vara för alla de rättigheter som kvinnor har nu, utan tvärtom att vara för alla rättigheter som kvinnor hade då. Det vill säga ingen rösträtt, ingen allmän behörighet till universitetsutbildning, ingen rätt att arbeta med vad de ville, ingen rätt att neka sin make sex, ingen rätt till preventivmedel, ingen rätt till abort. Till exempel.

Det hela påminner lite om när Moderaterna skrev i sitt idéprogram förra året att partiet alltid ”varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat”, haha, det var så gulligt. Kära Moderaterna, ni är inte, och har aldrig någonsin varit, ”en stark drivkraft” för mänskliga rättigheter, och det har inte heller ni som är för-jämställdhet-men-inte-feminism.

Vet ni vad ni är? Ni är personerna som står vid sidan av slagfältet och ser striden utkämpas medan ni halvhjärtat hejar på den rådande regenten, och när rebellen väl har vunnit står ni kvar en stund och väntar till krutröken har lagt sig och liken är undanstädade. Först då, när ni är riktigt säkra, agerar ni. Då plockar ni upp den nya flaggan och lommar över den tomma krigsskådeplatsen.

Vinnaren skriver historien, säger talesättet, och det är sant. Kvinnor, judar, svarta, homosexuella, muslimer, listan kan göras lång över alla som inte är vita, kristna, heterosexuella män och som därför diskrimineras. Det är så ologiskt, så absurt, att människors yttre skal skall definiera hela deras väsen och vilken plats de får ta på jorden. Jag bara kan föreställa mig att utvecklingen kommer kunna gå åt rätt håll.

Och nej, man behöver inte viga sitt liv åt att kämpa för allas lika värde, man behöver inte ens sympatisera med den kampen. Men stå då för det! Stå för att ni är riktiga jävla fega får som skiter i mänskliga rättigheter, att ni bara kommer att skriva under på det allmänt vedertagna och sedan efteråt låtsas att ni tyckt just precis så hela tiden.

Krönika publicerad i Metro.

Lisa Magnusson
  1. Tony writes

    Jag tror nog att den inre förändringen hos individen är den som gör förändringen i slutändan, inte kamp i media och samhället. Dock brukar ju tyvärr individer ändra synsätt och inställning först när denne vant sig vid att det är “normalt” i samhället. Så där har vi ju så klart ett jobb att göra.

    Även om det är de verkliga feministerna som bör få äran, så tycker jag det är orättvist att säga att de andra bara står och hejjar på. Den stora massan förändras genom kampen och den inre förändringen gör den riktiga skillnaden. Jag vill inte ha ett samhälle där en chef inte FÅR diskriminera en kvinna enligt lag, jag vill ha ett samhälle där en chef helt självklart värdesätter och accepterar sin anställd eftersom det är en individ.

    Jag har aldrig känt mig bekvämt med att kalla mig feminist, och jag förstår nu (på äldre dagar :P) att jag själv bidrar till könsskillnaderna varje dag. Det är så självklart att man är för jämställdhet och är för att kvinnor ska vara fria och starka. Det känns som att gå med i en förening som är emot att man dödar hundvalpar, eller en organisation för “de som inte slåss”. Duh.

    Feminist för mig är när man slåss och kämpar för att lyckas med att förändra situationen. Det gör inte jag. Förmodligen av samma anledning som jag inte ger pengar till svältande barn i Afrika… jag är lat, egocentrerad och har svårt att se hur jag kan påverka på ett sätt som verkligen gör skillnad.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion