Lisa Magnusson

Våldtäktsmannens rätta namn. (Om en i grunden rasistisk debatt.)

Researchgruppen, en organisation som granskar den rasistiska rörelsen, har satt ihop en molnlista över de vanligaste namnen i våldtäktsdomar. Toppar gör namnet Andreas. Tvåa och trea kommer Daniel och Mikael.

Det är lätt att förstå varför någon gör en sådan här lista, den är rätt oemotståndlig. En avväpnande och försmädlig knäpp på de rasistiska näsorna: Vad säger ni nu då? Och så väldigt visuell.

“Ska man tro högermupparna pågår det en krigsföring där invandrare är ute och letar svenska flickor för att våldta”, skriver Researchgruppens Martin Fredriksson. Det kan verka lovvärt för en antirasist att motbevisa det, jag förstår varför folk lyckligt länkar. Men! I själva verket är hela tilltaget djupt olyckligt och visar på hur snedvriden den svenska debatten är.

Jag skall förklara hur jag tänker.

För det första gäller det begreppet “invandrare”. Själva ordet åsyftar ju en person som flyttar till ett land från ett annat land, men det är inte så det används i svenska språket. Den gängse definitionen av “invandrare” handlar inte om varifrån man kommer utan varifrån man ser ut att komma. “Invandrare” är ett finare samlingsnamn för blattar, alltså folk med svart hår, bruna ögon, mörk hy och konstiga namn. Till exempel pratar myndigheter obekymrat om “andra generationens invandrare”, utan att fatta att uttrycket är en självmotsägelse: den som är född i Sverige är ju inte en invandrare.

Hela debatten är med andra ord rasistisk. Inte invandringskritisk, för det är inte invandring kritiken handlar om. Inte främlingsfientlig, för det är inte främlingar man är fientlig emot. Rasistisk, för det man riktar in sig på är ytan, fysiologin. Även de som försöker debattera mot rasism debatterar på rasistiska villkor, utan att reflektera över det. Genom att till exempel påvisa att “svenska namn” är vanligare än “invandrarnamn” godkänner man uppdelningen i “svenskar” versus det godtyckliga “invandrare”.

Det andra problemet med molnlistan påpekar Researchgruppens skribent delvis själv, nämligen att det inte handlar om faktiska gärningsmannanamn utan om namn i domar – en del friande – där ordet “våldtäkt” förekommer. Vidare tar ju inte molnlistan hänsyn till att vissa namn är vanligare än andra. Om man för ett ögonblick godkänner uppdelningen i “svenskar” och “invandrare” så kan ju gruppen “invandrare” fortfarande vara procentuellt överrepresenterad. Vilket leder mig till den tredje frågan:

Vad hade hänt om det vanligaste namnet hade visat sig vara Muhammed?

YouTube Preview Image
Lisa Magnusson
 1. Cas writes

  Meningen var aldrig att skapa en statistiskt korrekt bedömning av det vanligast förekommande namnet. Det är de vanligaste förekommande namnen i domar – inte mer än så. Och jag ser inte problemet.

  Och nu är det ju så att Mohammed inte är det vanligaste namnet. Hade invandrare varit överrepresenterade han den här sammanställningen aldrig gjorts. Möjligtvis av rasister, då. För man gör väl sammanställningen för att knäppa sin “motståndare” på näsan, som sagt. Det är allt. Det är inte mer avancerat än så.

 2. Cas writes

  Man får ju heller inte underskatta kraften av att skapa sig verktyg för att slå uppåt.

 3. Christian writes

  Finns en ganska intressant sida om mellanförskapet http://www.mellanforskapet.se/. De människor som är födda i sverige av utländska föräldrar känner sig ju själva inte som svenskar alla gånger. Andra generationens invandrare är ju givetvis ingen bra beteckning på dessa, men vad ska vi kalla dem istället? Om vi inte kan prata om dem så finns ju risken att vi förminskar dem och deras problem.

  Vad gäller listan; hade Muhammed varit det vanligaste namnet hade avpixlat & co dragit så många växlar som de kunnat på det hela.

 4. Krister writes

  Vad gäller den vad du kallar “godtyckliga” uppdelningen mellan svenskar och invandrare: föreslår du något bättre sätt, eller menar du att man aldrig kan jämföra dessa grupper? Jag förstår att det är slagkraftigt att ifrågasätta hela diskursen men vad exakt för diskriminering kan man diskutera om man inte kan prata om svenskar och invandrare? (Huruvida man är “svensk” eller inte om man är en andra generationens invandrare går så klart att diskutera men det blir i sammanhanget inte vad jag frågar.)

  Det är lite som att säga att det är problematiskt att haka upp sig på löneskillnader mellan män och kvinnor, för man borde aldrig dela upp människor i dessa kategorier…

 5. Hanna writes

  Alltså Lisa Magnusson. Du är så skarp. <3

 6. Nordh writes

  Jag måste säga att jag är väldigt skeptisk till att göra en dylik lista eftersom de medvetet valt att inte ta hänsyn till namnfrekvens. Det gör enbart att de öppnar upp för en backlash när det görs.

  För de 50 första namnen jämförde jag antalet träffar med hur många som har det som tilltalsnamn och som är folkbokförda i Sverige och inte har skyddad identitet. Dvs. jag använde SCB:s namnsök.

  Mitt eget namn, Andreas, åker då ner till en 40:e plats, Mikael 44 och Daniel 43. Johan, Anders och Lars är 48-50.

  “Topp 5″:
  1. Juan
  2. Ahmed
  3. Ali
  4. Mathias
  5. Tony

  Lite oväntat kom Kim så högt som på en sjätteplats. Anledningen till att det var oväntat är att det främst är män som står åtalade för brott där våldtäkt ingår i texten och 20 % av de som har Kim som tilltalsnamn är kvinnor. Räknar man bort kvinnor som har Kim som tilltalsnamn hamnar Kim på plats 3.

  Vad vill jag då ha sagt med det här?
  Egentligen ingenting, men jag stör mig på medvetet förvrängd statistik.

 7. Nordh writes

  Och som ett tillägg till det jag skrev, jag skulle tyckt det vore lika ointressant att se ett moln där man tar hänsyn till frekvensen eftersom vissa av namnen kommer att hamna på över 100 % då det bara finns en person i Sverige som är folkbokförd under det namnet.

  Det är ändå bara idioter som tror att namnet har något att göra med sannolikheten för att man är våldtäktsman, dvs. idioter i stil med BSS.

 8. Lisa Magnusson writes to Nordh

  Nordh, väl rutet!

 9. Anmärkningsvärt 4 februari 2013 | Being Micke Kazarnowicz writes

  [...] Våldtäktsmannens rätta namn. (Om en i grun­den rasis­tisk debatt.) — Lisa Magnusson | Rodeo M… [...]

 10. Spheros writes

  Halloj!

  Hmm. Du säger att hela debatten är rasistisk då man riktar sig till attribut som har med utseendet att göra. Men detta stämmer ju inte. Inte för min del i alla fall, och jag tänker rösta på SD nästa val (även om jag röstat vänster dom två senaste gångerna) så antar att jag är en sån där folk på vänsterkanten skulle kalla extremhöger, ond nazi of doom, järnrörssvingande, kvinnohatande, lågutbildad, underbegåvad hillbilly.
  Jag är inget av dessa, och bott i stan hela mitt liv, går på en hög utbildning, eller ja, hög och hög.. och ser inte ut som någon typiskt Sverigedemokrat.

  För mig och många andra handlar det om vad vi upplevt genom att växa upp i slutet av 90-talet och efter 2000, kulturskillnader och komplikationer med människor som inte respekterar någon annan.
  Jag skulle inte rösta på SD, om jag inte trodde det skulle skapa mer trygghet och stabilitet i samhället. Det vill säga, utseendet, är för mig helt ovidkommande. Man ska vara försiktig med att döma ut människor som rasister.
  Jag känner människor från Lettland, Kamerun, Irak, Kurdistan, Bosnien, Serbien, Elfenbenskusten och många andra länder, som är trevliga och skötsamma människor. Att vissa av dessa har annat utseende eller kultur är för mig totalt ovidkommande, så länge dom är bra människor. Där ligger inte problemet.

  Problemet är enligt mig, att en för stor del invandrare beter sig respektlös, för stor andel är kriminella (Kolla BRÅ, brottslighet och invandring) eller kriminalvården statistik, och att en för stor del inte är assimilerade i samhället.
  Jag har själv vuxit upp med detta, att kompisar blir påhoppade av invandrar-gäng på stan, misshandlade helt oprovocerat, tjejer som blir kallade horor, spottade på, våldtagna, invandrare som ska mucka bråk, och invandrare som är otrevliga, brott man läser om där domarna gäller invandrare, kollat på efterlyst?, allt skit som händer på asylboenden (uppe i 35 polisutryckningar tror jag på Gärdshyttan) – Allt detta har fått mig att vilja rösta på SD, trots att SD har många punkter jag inte håller med om. (bland annat miljöpolitiken, och syn på homosexuella som jag tycker är förlegade)

  Jag tror problemet ligger i kultur främst. Samt att vissa samhällen (kulturer) är mindre moderna och därav mindre anpassade till ett modern samhälle som Sverige. Jag tror att alla kan bli en del av Sverige och jag dömer ingen efter deras utseende eller vart dom kommer ifrån. Men lösningen, den tror jag ligger i minskad invandring och en majoritetskultur där människor blir assimilerade inte integrerade. Bara för det är jag ingen högerextrem mupp….. men jag kommer från en annan synvinkeln än vad du gör t.ex. Det pågår för mycket hat från alla håll. Om människor bara diskuterade, istället för att sätta ord i munnen på människor och benämna dom som massor med saker så tror jag att samhället hade varit mer fredligt. Öppen debatt måste leda samhället in i framtiden…

  Peace

 11. A writes

  Svar till Spheros. Av ren nyfikenhet vill jag fråga dig som tänker rösta på SD: Hur ställer du dig till SD:s id´ér om konst, dvs att konst ska vara “fin att se på”, “svensk kultur” och “inte provocerande” osv. Det är ju lite läskigt att folk som är helt obildade ang. vad konst är har skrivit ihop lite förslag som enligt mig liknar nazi-Tysklands idéer om “ren” “tyska” och “vacker” konst. Så, min fråga är: Hur ser du, som kallar dig bildad, på det här med SD:s önskan om att censurera konsten i Sverige? Sen så undrar jag även hur du som tänker rösta på SD känner det i magen när du tänker på att samma killar som styr SD nu, har varit med sen partiet var betydligt mer uttalat extremhöger i sin retorik. Hur känns det att t.ex. ge dessa män inflytande över Sveriges ekonomi? Du vet väl att de är långt ifrån den vänster som du själv röstat på? Ja, dessa frågor får du gärna som “vänster” och SD svara på… för jag får ej ihop det. mvh/ A

 12. Extra! Extra! Erbjudande till Mats Dagerlind. - Lisa Magnusson | Rodeo Magazine writes

  [...] I likhet med en majoritet av svenskarna tycker jag inte att invandringen är en viktig fråga. (Däremot ser jag rasism som ett stort problem. Här har jag skrivit mer om den moderna rasismens idéhistoria: http://rodeo.net/lisamagnusson/2012/06/27/det-forlorade-paradiset/. Och här förklarar jag i förbigående varför jag hellre använder uttrycket rasism istället för invandringskritik eller främlingsfientlighet: http://rodeo.net/lisamagnusson/2013/01/30/valdtaktsmannens-ratta-namn/.) [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion