Familj

Vaknätter och verklighetskaos Anna Winberg intervju rabattkod Adlibris

Författaren Anna Winberg om sin nya roman och om mammalivet

Tvåbarnsmamman Anna Winberg har just kommit ut med boken Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan. Själv lämnade hon Vasastan i Stockholm och flyttade till en gård i Lerkaka på Öland. Vi har intervjuat Anna om livet som mamma, om hennes nya roman och om likheterna mellan henne själv och en av bokens huvudpersoner Emma.

Varför lämnade du Vasastan, där finns väl allt, eller?

– Jag är en riktig naturmänniska, som alltid känner mig stressad i stan, så för mig passar det perfekt att bo långt ute på landet. Men jag saknar verkligen Vasastans alla trevliga fik och caféer.

I boken beskriver du rädslan av att framstå som en dålig mamma. Ett exempel är när huvudpersonen Emma inte bestämt namn på barnet, trots att det är några månader gammalt, och hon oroar sig för vad de andra i föräldragruppen ska tycka. Upplever du att det finns en press bland andra mammor att man ska vara ”perfekt”?

– Absolut, utan tvekan! Via sociala medier jämför vi oss ständigt med andra, och jag tror den oerhörda kärlek de flesta känner inför sina barn gör att vi givetvis alltid vill ge dem allt, vilket vi dessvärre ofta feltolkar som att göra något "perfekt".

Har du några likheter i ditt föräldraskap med en bokens huvudpersoner Emma?

– Ja, jag tyckte också att det var oerhört svettigt att ta mig till babysim med min äldsta son när han var bebis, och har också haft en hel del kroppsnojor och tyckt att det var pinsamt att inte gå ner alla gravidkilon snabbt. Helt idiotiskt såklart, men jag tror att det är viktigt att man är öppen kring sånt. Och precis som Emma drar jag nog en och annan vit lögn då och då...

Minns du hur du trodde livet som förälder skulle vara innan du fick barn? I så fall, stämde den bilden in på hur verkligheten sedan blev?

– Jag var beredd på att det skulle bli krävande, att vara vaken på natten och sånt. Jag var dock inte beredd på det här att man blir avbruten med allt precis hela tiden, och hur ansträngande det kan vara. Jag var inte beredd på hur underbart det skulle vara, och hur extremt kul det kan vara att ha småbarn, man får verkligen skratta (och ibland gråta) varje dag.

Hur skiljer sig livet åt nu när du har två barn istället för ett?

– Som en av mina vänner uttryckte det när hon fick sitt andra barn: “Att ha två barn istället för ett känns som att man har fem barn”, och jag kan bara hålla med. Båda mina söner är under tre år, så det är i stort sett fullt upp hela tiden. Det är mysigt och kul, men ibland känner man verkligen att de är sötast när de sover.

Har du något måtto i ditt föräldraskap som du vill dela med dig av?

– Min coola granne som har fyra barn, varav två tvillingar, brukar säga att hennes måtto är "Det är bara en fas, och den går över", och det tycker jag är ganska bra. Allt är faser, både det som är bra och det som är dåligt. Just nu har jag till exempel ett barn vars läggningar tar fem minuter och ett barns som vaknar fyra gånger per natt minst. Ibland är det upp och ibland ner.

Vad är dina tips till andra småbarnsföräldrar som vill förverkliga sina författardrömmar?

– Oj, vilken svår fråga! Man måste vara väldigt beslutsam, och strunta i mycket annat, hemmet kanske får förfalla lite om författardrömmen ska kunna bli verklighet. Men jag hinner inte städa så mycket nu heller, nu måste jag ju börja skriva på uppföljaren, och fundera ut hur det ska gå för Emma, Dolly och Shirin.

Powered by Labrador CMS