Ingmar Bergman: man kan bara få människor att göra sitt bästa genom att de tycker om att göra saker

Vissa porträtt av konstnärer kan jag sakna aldrig gjordes. Långa, nästan som tysta samtal, där allt mellan himmel och jord kan yppas och leda in på, ja vad som helst. Tänk att få ta del av Ingmar Bergmans drömmar, rädslor eller minnen, kanske från just den där kvällen på Fårö när strömmen gick och det var storm. Som ett snack över frukostbordet. Kanske finns det dokumenterat någonstans, tror i och för sig att han inte var så privat av sig i den typen av intervjuer, men om det nu finns, tipsa mig gärna om var isf.
Ingmar Bergman ägnade hela sitt professionella liv åt att ta reda på hur han kunde få fram det bästa ur varje skådespelare, som han ansåg var regissörens viktigaste instrument. Detta var den naturliga anledningen till att skådespelarna tyckte så mycket om att jobba med honom. De var aldrig rädda. “Man kan bara få människor att göra sitt bästa genom att de tycker om att göra saker…”. Och det gäller för vilket yrke, eller syssla som helst. Såg en pjäs på en större teater häromdan. Det var inte bra. Upplevde det som att skådespelarna inte ville vara där. Som att de inte förstod sin uppgift på scen, och pjäsens själ. Jag satt i publikhavet i nästan två och en halv timme och skruvade på mig. Recensionerna dagen efter var mycket bra. Fattade ingenting. De såg inte trygga ut på scen och levererade sina repliker på löpande band. Regissören borde ha gjort bättre. Tror Ingmar Bergman hade hållit med mig. Jag tror det i alla fall.

Dokumentären Bergmans Lekstuga finns på SVT Play. Har du en halvtimme över, se den. Bitar ur Svensk filmhistoria, väldigt vacker och inspirerande. Här i SVT Play.

Nina Stenberg

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion