Bea Åkerlund / I Europa finns en medvetenhet kring hur man klär sina barn


Bea Åkerlund
är stylisten som alla drar i. Hon jobbar med världens främsta artister och har haft ett hektiskt schema i många år. Ibland landar hon hemma i Stockholm, stan som ger henne inspiration. Här kom idén till samarbetet med Mini Rodini till, och nu släpps deras första kollektion för barn- Rebel with a Cause – i butik.

Du har en enorm passion för kläder. Vad fascinerar dig i hur vi klär oss?

- Hur jag klädde mig var en fixering redan som tonåring, det är en obsession som blivit ett yrke. När jag var ung baserade jag varje dags outfit på olika karaktärer och roller. En dag var jag nunna, en annan boy-scout eller klädd i indisk sari och så vidare. Jag klädde mig olika beroende på min känsla och mitt humör just den dagen. För mig är färger en stor del av känslan kring vad vi har på oss. De skickar ut signaler som plockas upp på olika sätt i omgivningen… Själv är jag en samlare – jag samlar på vad som helst. Att gå in på Apoteket, ICA eller en riktig skitaffär spelar ingen roll, jag kan ändå köpa hela affären. Jag är helt enkelt shoppoholic.

Shoppoholic säger du…vad menar du då?

- Går jag in i en matbutik så ser det ut som att jag shoppar för ett helt fotbollslag fast det bara är en vanlig vardag med familjen. Jag tror att det är idén av valmöjligheterna som jag går igång på, jag vill ha allt! Jag köper aldrig skitgrejer, men valmöjligheterna går hand-i-hand med mitt yrke som stylist. Jag önskar ibland att jag vore en enklare människa och hade ett lättare liv. Ska jag och min familj resa bort har vi larvigt många resväskor med oss och behöver en buss till flygplatsen. Jag tar med mig hela garderoben även om jag bara är borta ett par dar, för jag vet aldrig var nästa destination kan vara.


Har ditt yrkesval som stylist varit en självklarhet?

- Kläder är min livsstil. Jag hade störst garderob av alla redan på högstadiet och ett enormt behov av att uttrycka mig själv i hur jag klädde mig. Det är ett kreativt kall som får mig att jobba vidare och må bra. Skulle jag hålla det inom mig så exploderar jag nog till slut.

Nu har du gjort ett designsamarbete med svenska Mini Rodini. Kan du berätta lite om kollektionen?

- Jag hittade inspirationen till kollektionen i mina barn. De är tvillingar och älskar att klä ut sig till olika karaktärer hela dagarna. Så jag gjorde kläderna efter deras intressen och hur de vill klä sig. För ett par år sedan gjorde jag ett samarbete med BRIO barnvagnar där vi jobbade med skinn och dödskallemönster i olika detaljer. Att göra barnkläder är ett naturligt steg och att det sen blev för Mini Rodini var självklart för jag tycker de är överlägset bäst på området. Kollektionen har vi valt att döpa till Rebel with a Cause och den handlar om att våga uttrycka något från dag till dag. Helt enkelt våga experimentera med det man sätter på sig, redan som liten.

Vad tycker du om utbudet av barnkläder i Sverige och hur intresserade är svenskar av hur de klär sina barn?

- I allmänhet tycker jag att barnkläder i Sverige är väldigt moderna till skillnad från runt om i världen. I USA är det väldigt kategoriskt; alla tjejkläder är rosa och pumpade med branding från olika håll – Disney, Hello Kitty och så vidare. För pojkar är det samma sak fast i blått och med bilar… I Europa finns en större medvetenhet i vad du sätter på dina barn och här klär man dem inte som reklampelare. Utbudet är större och de stora kedjorna har helt ok plagg för ett bra pris. Mini Rodini har en rock ´n roll-chic känsla över sig och en hög modekänsla och kvalitet på sina kläder, det är nog ganska typiskt svenskt.


Det här med att klä sina barn… Bestämmer du över vad de sätter på sig eller låter du dem styra det själva?

- Som regel brukar jag tänka att jag aldrig köper något jag tycker är fult till mina barn. Då kan de sätta på sig vad som helst utan att jag är med – det kan inte gå fel helt enkelt. Men för det mesta är det jag som bestämmer och de är med på dagens tema. Just nu klär de sig likadant till vardags, det är något de har valt själva. Med tiden  kommer de nog vilja hitta sina egna identiteter och då får de så klart bestämma själva hur de vill klä sig.

Du talar om att du redan som ung uttryckte dina känslor genom din stil. Går vår identitet hand-i-hand med vad vi väljer att sätta på oss tror du?

- För mig är kläder konst. Det finns en känsla bakom vackra kläder – en gammal militärjacka eller en klänning från 1800-talet. De kommunicerar något och har sin egen story. Det har alltid fascinerat mig och att titta på hur folk väljer att gå klädda. Jag anser att skorna säger allt om en människa. Baserat på vad folk har på fötterna, vet du lite grann om var du har dem.

Hur många par skor har du själv i garderoben?

- Minst femhundra par! Skor är min största obsession. Jag kan köpa ett par skor bara för att titta på dem, speciellt klackar. Höga klackar är jobbiga att gå i men jag gillar idén med dem – de ger ett självförtroende och en attityd som man aldrig kan uppnå med ett par platta skor.

Med tanke på att du har hela världen som arbetsplats…hur tycker du Sverige fungerar som plattform för att skapa?

- Jag inspireras av allt här; byggnader, människorna, skärgården och naturen… Det är en otroligt inspirerande miljö att vara i. När man reser runt så mycket som jag gör är det skönt att landa i lugnet och det hittar jag i Stockholm. Det är skillnad mot USA där jag annars jobbar väldigt mycket, där allt går så otroligt fort.

Hur skulle du beskriva en typisk Bea-styling?

- Jag har alltid försökt inkorporera lite humor i det jag gör – jag tycker modevärlden kan vara lite väl seriös ibland. Generellt gillar jag berättelsen bakom i hur man klär sig. Costume-design kan vara väldigt underskattat inom industrin. Men styling för mig varierar från dag till dag och år till år. När vi spelade in filmen Spun för tio år sen var Brittany Murphy klädd som mig i princip, rent stilmässigt. Jag hade en förkärlek för white-trash looken då… Hade vi gjort filmen idag hade jag klätt henne helt annorlunda, mer Goth .

Du har hunnit med mycket i din karriär hittills – har du några drömmar som ännu inte slagit in?

- Jag vill göra ett konstprojekt! Någon slags konst-mode installation med helt fria händer, helt utan begränsningar. Och så älskar jag att ta bilder. Jag tar jämt kort på barnen i olika situationer. Kanske kommer jag att göra något av det i framtiden, vem vet? Time will tell.


Foto för Rodeo: Christian Gustavsson

B4Mini Rodini -  Rebel with a cause – släpps i butik den 21/9. Säljs bland annat på NK och Selfridges i London.
Mer info här.

Nina Stenberg
 1. Bea och Nina - Agnes B | Rodeo Magazine writes

  [...] Missa inte bästa Ninas intervju här på Rodeo med stylisten Bea Åkerlund: här. [...]

 2. A writes

  Jättebra intervjur, men varför är bara typ 2 av 10 kvinnor?

 3. Nina Stenberg writes to A

  A,
  du har en bra poäng här. Jag håller med om att jag gör för få intervjuer med kvinnor… Ett av skälen till det är att fler kvinnor tackar nej till att bli intervjuade, varför förstår jag inte. Ett annat skäl är slumpen. Och den kan jag ändra på. Är det någon särskild person du vill läsa mer om? Tipsa gärna! /nina

 4. simplyfrabulous writes

  These pictures are so stunning and inspiring!

 5. SARA DOMEIJ writes

  [...] bilder på Bea Åkerlund i senaste Rodeo. Om sin inspiration, sin stil, sitt jobb och samarbetet med Mini [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion