en parisguide.


Det är så många som har eftersökt en guide över Paris. Jag har ju inte världens koll eftersom jag knappt kan ett ord franska (bonjour, merci, trés bien) och därför har svårt att minnas namnen på saker och ting. Men här kommer ett försök i alla fall!
.

BOENDE.

Mitt favoritområde (och de flesta andras) är Marais. Så när jag letar hotell brukar jag leta där. Oftast söker jag på hostelworld.com eller hotels.com. Senaste gången bodde jag på Little Palace Hotel som låg några minuters promenad från Marais. Det var mysigt och hade fin balkong och var inte alltför dyrt. I Elsas parisguide finns annars tips på fina hotell.


Om man är många som ska åka kanske en hel vecka kan man hyra lägenhet. Det gjorde vi genom att googla paris apartment rental och hamnade i en finfin en med sirliga fönster i Marais.
.

RESTAURANGER.

Le China
50, rue de Charenton
Le China ligger nära Bastille och är en asiatisk restaurang med sjukt god och fräsch mat. Dessutom ser stället ut att vara taget från någon James Bond-film på sextiotalet. Le China fungerar lika bra som ett ställe att gå till och dricka drinkar, då kanske övervåningen är allra mysigast. Där ser det ut lite som en djungel.


Costes
239 Rue Saint-Honoré
Superflott hotell pa Rue Saint Honore. Här kan man sitta på deras innegård och äta dyr lunch och dricka champagne bland alla Paris toppmodeller. De har sjukt goda desserter med färska bär och punchgrädde.


Petrelle
34 Rue Petrelle
Så himlans mysig liten restaurang med fransk mat. De har en hund och en katt som springer omkring och vill klappas och smaka på maten. När man går därifrån får man plocka med sig hur mycket maränger man vill.


Casa Bini
36 Rue Grégoire de Tours
Obscent obscent obscent god italiensk mat. Allt från oliverna de ställde på bordet när vi kom till mozzarellan jag åt till förrätt och varmrättens vongolepasta. Gudars skymning. Gå dit for guds skull.


Fromagerie Beillevaire
48 rue de martyrs
Runt om i Paris ser man små hål i väggen där de säljer ostar, charkuterier och vin. Gå in och beställ en tallrik tillsammans med ett glas vin och sitt och titta på människor. Det kanske är mest Paris av allt tänker jag. Just det här stället ligger i Montmartre och jag och Michelle ville aldrig gå därifrån.

.
BAR.

La Perle
78  Rue de Vieille du Temple
Hipp bar där alla trängs utanför och dricker vin direkt ur flaskan och röker för många cigaretter. Öppet till ett. Vill du gå vidare efter det, följ strömmen därifrån så kommer den att ta dig till något ställe i närheten där du kan fortsätta festa på vinet!

Le China
50, rue de Charenton
Se förklaring under restaurang här ovanför. Fungerar lika fint som bar alltså!


Tape Bar
21 Rue de la Roquette
Indiebar med svenska rötter. Här kan du dricka öl och stådansa lite till The Cure.

Popin
105 Rue Amelot
En till indiebar. Här sitter alla på golvet, har tjock snedlugg och dricker öl ur plastglas. Lätthånglat.

..

SHOPPA.

Colette
213 Rue Saint-Honoré
Min favoritprylbutik i världen tror jag nog. När jag kommer in här blir jag glad längs med hela ryggen för det luktar på något speciellt vis som gör att man bara känner sig hemma. Förutom svindyra skor och kläder med svåra skärningar kan du handla de bästa fotoböckerna, nagellack i knasiga nyanser, gem som ser ut som kaniner, dina drömmars digitalkameror och komplicerad house på vinyl. På nedervåningen kan du fika.

Le Bon Marche
38 Rue de Sèvres
Supertjusiga varuhuset som har allt i smink-, väsk- och klädväg. Glöm inte när du är på damavdelningen med kläder (tror det är våning två) att gå längst bort och sedan ta gången över till andra sidan huset. Där är nämligen lite billigare och yngre klädmärken som marc by marc jacobs, paul and joe sister, see by chloe och så vidare. Mataffären på bottenvåningen är en dröm.


Miu Miu
219 Rue St Honoré
I Miu Miu’s flagskeppsbutik har de varenda plagg från catwalken och senaste kollektionen. Kläderna är ju som ni säkert vet i dyraste laget men när jag var här förra gången provade jag försiktigt ändå för att känslan av att ha en Miu Miu-klänning på sig om så bara i några minuter är fantastiskt härlig. De mest sagolika skorna och löskragar och diadem att gå på fina balen i.

Princesse Tam Tam
19 rue Vieille du temple
Skira franska underkläder.


Laduree
16, rue Royale 75008 Paris. Subway Madeleine.
Originalmacaronsen som kommer i de allra tjusigaste förpackningarna. Mina favoritsmaker är äpple och lakrits.


Någonstans i Paris.
Längst med vattnet ganska nära Louvren (någon Parisexpert som kan forklara bättre?) står massvis med gatuförsäljare och säljer allt mellan egenmålade tavlor till små små metalldjur man vrider upp så att de dansar. Och sådana här urtjusiga Babar-illustrationer som jag ångrar lite varje dag att jag inte äger.

A.P.C.
112 rue Vieille du Temple
A.P.C. är mycket billigare i Paris än till exempel i Stockholm, vilket gör det här till ett superställe. Här hittar du de allra bästa basklänningarna, gå-hela-dagen-men-ändå-känna-sig-fin-sandalerna och väskorna som får dig att känna dig som en flicka i en femtiotalsäventyrsbok.

Repetto
22 Rue de la Paix
För steppskor och de allra mest bekväma ballerinas.

Second hand
Kolla Elsas parisguide for second hand, är dålig på det tyvärr.

Sephora
70-72 avenue des Champs-Elysées
Världens bästa sminkkedja. Helt galet att den inte finns i Sverige. Har kan du gå runt i timtal och fingra på fina askar och komma därifran med mer än vad du hade tänkt dig.


Rue Saint-Honoré.
Hela Rue Saint-Honoré, som alltså är en gata, är ett väldigt bra shoppingstråk. Förutom Miu Miu och Colette som jag skrev om har över så finns typ alla de tjusiga affärerna du kan tänka dig blandat med bagerier och barer så du kan stanna ibland och vila fötterna. Glöm inte att titta in mellan gatorna också, där det gömmer sig ännu fler finfina affärer.


Montmartre.
Om du åker till tunnelbanestationen Anvers, promenerar genom det värsta stråket av turistgrejer (typ gamla franska reklamaffischer och I love Paris-tischor), och kommer fram till Sacre Coeur, sväng då till vänster och börja strosa runt. Här finns massvis med second hand, leksaksaffärer (fransmän är bäst på leksaksaffärer och man vill ha exakt varenda pärla eller speldosa som finns där inne) och ostbutiker. Trots att Montmartre är rätt turistigt är det fantastiskt mysigt ändå tycker jag.
.

ANNAT SMÅTT OCH GOTT.

Promenera.
Det mysigaste med Paris är ju egentligen bara att promenera. Att flanera i timmar och inte veta vart man hamnar, äta ost och dricka vin från något hål-i-väggen-ställe, titta in i second hand-butiker, förfasas över strippklubbarna och bli lycklig över att alla faktiskt går runt med baguetter under armen och gubbarna sitter på caféer i baskrar och mustasch.

Versailles.
Marie Antoinette-hemmet som jag fortfarande inte varit i men kan tänka mig är alldeles fantastiskt. När jag var i Paris 2008 skulle vi åka dit men åkte liksom vilse på taget och hamnade helt fel. Det ska hur som helst vara knasig kö men det vackraste som finns så åk dit och åk i tid på morgonen.


Bastille Market eller annan valfri marknad.
Det bästa jag vet (japp av allt som finns) är att gå till matmarknaden och lukta på alla blommor, provsmaka frukt, beställa lite ost, säga merci och bonjour och låtsas att man bor i Paris.

Trevlig resa!
.


A guide to Paris. click here for english but extra check with the swedish guide so google translator doesn’t change the names of the streets and places!

Kommentarer

 1. Way to make me want to go to Paris Sandra! Haha like I wasn’t already dying to go! That little restaurant with the cat looks like just my kind of place, but how do they stay in business with animals running around the food like that? Cozy but I’d think the health department would be all over them!

 2. Håller med dig om Sephora, bästa! Älskar att gå runt där i evigheter och som du säger, man kommer lätt därifrån med mer än vad de var tänkt. Men man får små presenter ibland (alltid?) också och det är fint :)

 3. You know, you have a real knack for making me want to leave wherever I currently find myself. I spent my 30th birthday in Paris last April. My boyfriend flew in from New York and met me there, and two of my Swedish friends came, as well. It really is one of the best cities in the world, and I couldn’t possibly have had a better time. 30 is a scary number, you know, so you need an extra special celebration to show you how wonderful your life is :-)

 4. ÅH rue de la roquette var vår närmaste gata när vi bodde i paris. Gick förbi den där baren ungefär varenda dag i åtta månader. Jag älskar den gatan litegrann. Det gör mig så glad att det alltid är fullt med folk på den – folk sover inte. Jag har inte varit på de restauranger du tipsar om men däremot finns en jättebra thairestaurang på samma gata (rue de la roquette) som heter blue elephant. De flyger in varor från bangkok och finns tysligen i new york med. Helt makalös mat. Och så känns det som att äta i en djungel. Plus att alla som går därifrån får orkidékvistar. Om du vill ha lite fler tips får du gärna kika här: http://enettaiparis.blogg.se/category/paris-tips.html Där har jag skrivit ned mina favoritbutiker och var man hittar de allra bästa crêpesen och galetterna och så. Kram kram

 5. Gud, vad jag saknar Paris när du skriver om det… Var där i tre-fyra dagar i somras, och känner nu att jag inte alls utnyttjade dom dagarna till fullo. Åh.

 6. It all looks like being in a film. I was in Paris once with my class but I would love to go there just with my friends. I regret not trying macarons. Those boxes are so beautiful and sweet aggrrh
  P.S. I love the miumiu shoes. The colour is fantastic!

 7. Åh blir helt snurrig. Paris, paris paris<3
  Och fin guide, blir glad bara jag tittar på bilderna.
  Var i Paris i somras för allra första gången och blev helt förälskad.
  Bodde nästan högst upp i Montmartre, hade picknick i Butt Chamond-parken, drack billigt fransk vin, såg män med baguetter under armen (trodde verkligen det bara var en myt), gick på Point Ephemémerè och kysste franska pojkar tills jag var helt knäsvag, åt macaroons och creme brulémiddag, åt på Buddha bar, gick vilse upptäckte flera helt otroligt mysiga och fina små snirkliga gator, fann fina och lite gömda second-hand shoppar i området där vi bodde, fann världens trångaste och mysigaste bokaffär, fann A.P.C, stannade uppe för sent och fick gå hand i hand med fransman och känna sig sådär pirrig som sjutton (åring) och ville aldrig aldrig åka hem igen.

 8. Kul att läsa, jag bodde i Paris i våras jag. Det är främst i sjätte arrodisemanget (Saint Germain des Pres) där gatuförsäljarna finns. Jag gillar även Saint Germain Des Pres shopping och restauranger. Alcazar (eller var det Alcatraz?) på Rue Mazarin är en favvis, till exempel. Men den KAN ligga på gränsen till femte också, som naturligtvis är ett annat favvoområde. Pub Saint Germain är också en favvo, det är Paris största pub och har de godaste marinerade oliverna. Paris har flera våningar, trevlig loungemusik och mycket trevlig personal!!! Märks det att jag saknar Paris eller? :)

 9. Åh Sandra vad fint att du har gjort den här guiden… min pappa dog imorse av hjärtstillestånd. Jag är fortfarande chockad. Vi pratade alltid om att åka till Paris, och så dog han.. Jag är bara sexton år, och allt känns förjävligt. Har ingenstans att ta vägen.. men nu kan jag iallafall sitta och drömma mig bort till Paris för en stund. puss

 10. har lovat mig själv att inte åka till paris förrän jag kan franska något sånär i alla fall. Synd bara att jag aldrig har tid att ta tag i det hela. nästa höst! då banne mig,

 11. Gud vad fint! Det är så gulligt att du tar dig sån tid att sätta ihop såna inlägg. Jag vill åka tillbaka till Paris snart, från London kan man ta tåget, är så mycket mysigare än att flyga!

  Ha det fint!

 12. Marie Antoinette-hemmet är det mest underbara som finns! Inte alls som resten av Versailles, utan som ett litet sagoland.

  och Paris är det vackraste stället på jorden.

 13. Ååååh! Jag har bara varit i Paris en gång men har redan fastnat – en underbar stad. Tack för tipsen. Kommer helt klart försöka leta upp dem till nästa gång :)

 14. kan veerkligen rekommendera dig att åka till versailles sandra! framförallt på våren/sommaren. ta med en picknickkorg och spendera dagen där. verkligen en av de vackra platserna jag sett.. och för att åka dit tar du tåget RER C mot versailles, som är slutstationen. :)

 15. Åh vad härligt, kul med en Paris-guide! Vad kul att du tagit dig tid att göra en sådan=) Nu längtar jag tillbaka till Paris som jag å min pojkvän var i augusti förra året. Åh det var så fint!

 16. Åh vad fint det är där borta. Men vet du vad? Jag flyttar dit om mindre än två månader och pluggar, så som du gjorde i London. Gissa om någon här borta i Sverige har fjärilar i magen!

 17. Jag planerar att flytta till (en liten bit utanför) Paris om si sådär 4 år och jag längtar så!
  Och Versailles är verkligen underbart! Visserligen är kön låång och det är nog bäst att inte åka dit när det är för varmt (hemskt varmt var det när vi var där) och det är inte heller så najs när det bara finns en toalett längst bort i trädgården för de andra är trasiga, men besöket var så värt allt detta ändå. Åh.

 18. Anna: Va kul! Jag har också gjort det, för en av mina drömmar var att lära mig franska och bo i Frankrike. Det är ett fin land.

 19. De där som säljer tavlor osv. längst med Seine kallas för les Bouquinistes och finns längst med en del av floden på båda sidorna. På högra sidan: från pont Marie till quai du Louvre och på vänstra sidan: från quai de la Tournelle till guai Voltaire :)

 20. Min Australientid börjar rinna ut ju, och Paris är definitivt en potentiell ny hemmaort för mig, ja om man ska lyssna på mina planer. Bara det där med att lära sig franska på nytt, man kanske e för gammal för sånt…

 21. HEj Sandra !
  Jag gillar din guide men kan inte låta bli att vara lite tråktant och en aning kritisk.
  Många av dina tips är ”drömtips”. Vilken vanlig människa har råd att handla på Miu Miu ? Eller du kanske menar att tipsen är mer till för att man skall inspireras eller drömma sig bort för en stund?
  Jag åker ofta till Paris och hälsar på mina vänner. För mig är det helt omöjligt att ha en sådan reskassa som dina tips kräver. Paris har SÅ mycket mer att ge som man kan ha råd med. Ursäkta mitt gnäll men många av dina läsare har säkert inte din ekonomi.

 22. cecilia, precis som jag skrev sa har jag ingen superkoll pa paris och har istallet bara skrivit de stallena jag besokte. om jag arbete som reseguideskrivare hade det kanske varit en annan femma och jag hade kunnat prova varenda bar och stalle. du far ta guiden med en nypa salt och sa far du komplettera med nagot annat.

 23. Jag älskar den där katten som ligger mitt på matbordet med det där kärleks parat i backrunden.
  Tack för den fina guiden, antecknat för fulla muggar.

 24. Bo INTE på ”Little Palace Hotel”. Bodde där efter att ha läst Sandras guide och det var riktigt dåligt och väldigt dyrt! Det var outhärdligt varmt i rummet och när air-con var på lät det som en hårtork vilket gjorde det omöjligt att sova i. Hade sett fram emot en fin utsikt men utanför vårt fönster var det 3 meter till nästa vägg där man såg rakt in i de andra hotellrummen. Det bodde även ett gäng duvor som luktade illa precis utanför fönstret vilket gjorde att man inte kunde ha fönstret öppet. Varje morgon vaknade man dessutom av att städaren kom in och skrek ” house cleaning” trots att vi hade hängt ut skylten om att vi inte ville bli störda.

 25. Pingback: just go. | annibal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>