questions&answers part 8. my camera.Berätta mer om din kamera!
Har gjort en sådant inlägg som man alltid hittar här i högra ramen under FAQ. Det heter Om min kamera!

Går och funderar på att köpa ett fast objektiv och undrar därför:
Tycker du att ditt 50mm objektiv är för “långt” ibland, att du måste backa för att få med tillräckligt i bilden? (Med tanke på att 50D har APS-C sensorn och ett 50 mm objektiv då blir ca 75-80mm objektiv med omräkningsfaktorn).
Oj jag förstod ingenting att den där sista meningen men svaret är ja, jag tycker ofta att mitt 50mm objektiv är för långt och brukar då och då sörja att jag inte får med hela sammanhang. Måste hitta ett till objektiv som är lika lätt men som får in mer saker i bilden. Om något har ett tips, gärna inte alltför dyrt, säg gärna till i kommentarerna! Med det sagt finns det ju också något positivt att man ”tvingas” in i en viss ruta för det skapar ju idéer till andra bilder man inte först tänkte att man skulle ta.

Var har du lärt dig att fota så otroligt fint?
Övning övning övning! Jag fotograferar ju i princip varje dag så till slut börjar det kanske bli något vettigt i alla fall.

Skulle vilja passa på att fråga hur du får till en så avslappnad stämning på bilder från sociala tillfällen. till exempel vid en restaurangmiddag, hur får du alla att bli så bekväma och naturliga på bild?
Nyckeln är att alltid alltid ha kameran med sig. Att alltid ha den redo och att den ligger bredvid en på bordet var man än är. Istället för att plocka fram den ur väskan varje gång det är fotodags tar jag upp den på en halv sekund och knäpper av mitt i ett leende eller en kram och sådär. Jag frågar aldrig någon om jag får fotografera dem och for det mesta glömmer folk bort kameran efter ett tag.


Do you take your Canon camera everywhere with you, or do you carry a smaller camera to some places? Also, do you have a special bag that you carry it in?
No always the same camera. I usually have it in a strap on my shoulder.

jag skulle väldigt gärna vilja att du berättar mer om din Diana kamera (Tips osv) och visar lite fler bilder, vore jätte kul och se då jag nyligen framkallat mina första Diana bilder & verkligen gillar de.
Du kan läsa om min Diana här. Och här är min Diana-bilder.

How do you make you photos look so good and light in the evening?
I hold my camera really really still at night and take the photos with an high ISO. Also my lens is pretty good taking pictures when it’s dark. It’s a Canon EF 50MM 1.8 II. It is also extremely important to find good lightning in every room. I’m always searching for light, it could be a couple of seconds when someone picks up a cellphone and the light of the screen hits their face. So I guess that’s my tip; never stop searching!
How do you edit your photos?
I edit them in photoshop, most of the time I use different layers. You can read more about it here, use the google translator. A good tip to learn more about editing is to google ‘ps tutorials’ and then maybe how you want your picture to look. Like vintage + ps tutorials, or 70s + ps tutorials etc.


 

Kommentarer

 1. åh vad jag saknar min kamera nu! den gick sönder för ungefär en månad sedan och det känns verkligen att den är borta. extra jobbigt nu när våren är som finast. men nästa vecka ska vi fira min födelsedag och jag håller tummarna :) du tar så himla fina bilder! en sann inspirationskälla! <3

 2. I always had the same problem with the 50mm being ‘too far away’, so I’ve bought the Sigma 30mm 1.4 (it is specially made for DSLR with a cropfactor) and I LOVE IT. However, it’s really expensive though, so that’s a downside. But to me, it’s perfect! I believe there’s also the canon 28mm 1.8 but I have no idea how expensive that one is… Mmm about as expensive as the Sigma.
  So yes, those lenses do exist but they are sadly very expensive..

  Anyway, I love your pictures! :)

 3. Hej!
  Jag har 30mm på min kamera med samma sensorstorlek. Det är perfekt, varken vidvinkel eller tele! Varken in eller utzommat, eller vad man ska säga.

 4. otroligt fin samlig av bilder, blir jattesugen pa att lara mig min lojligt dyra kamera som jag inte alls hade rad med och nu inte har haft tid att ta mig an.

 5. Hej! Tänkte bara säga att jag drömde om dig inatt. Vi bodde grannar, och du bjöd in mig på fest. Mina vänner hade andra planer och tog mig därifrån, medan jag försökte få fatt i dig… ”Man kan ju inte missa ett tillfälle till att träffa Sandra!” ;)

 6. När jag hade en canon 40D så köpte jag deras fasta 28mm 1.8 just för att jag också upplevde att mitt fasta 50 hamnade för nära. Det motsvarar ca 45mm och fungerade hur bra som helst som normalobjektiv. Stort plus är att det är ljusstarkt samt har en väldigt snabb autofokus. Härlig känsla i din bilder btw!

 7. Sen tror jag att du är lite magisk också Sandra, jag använder samma objektiv och lyckas aldrig få till så bra skärpa och ljus som du gör. Dina bilder är alltid så himla fina!

 8. Finsandra!
  hur vet man hur långt man måste snurra på sin diana? för min låter ju inte sådär fint som mina andra analoga kameror och jag blir så himla osäker att jag knappt vågar fotografera med den istället.

 9. jag har 2 frågor!
  1. hur många q&a är det kvar? :D
  2. hur ”gör du” när du är med på bilder, t.ex. från restauranger eller fester. Ger du typ kameran till någon och säger ”kan du ta en bild på mig?” eller är dom bilderna fotade med någon annans kamera? Eller går din kamera liksom runt bland alla?

 10. som svar på den översta frågan om fasta objektivet, så skulle jag föreslå ett fast 35mm objektiv. Det är lagom tycker jag. Man får med det man vill få med , och man slipper backa flera meter bara därför :)

 11. thanks everybody for the lens tips!

  elin – haha fint :)

  carita – det beror pa. har du en diana mini stannar den av sig sjalv och da ar det dags att ta kort. har du en vanlig diana sa snurrar du tills du borjar se siffror i sjalva rutan. ta ett kort, och sedan snurra fram till nasta siffra. kram

  erika – 1. ungefar halften ar kvar. kanske mer.
  2. jag ber folk att fotografera mig. precis sa som du sager, jag fragar om de kan ta en bild pa mig. det ar darfor jag alltid poserar pa bilder for de tas inte spontant eftersom kameran inte skickas runt utan jag tar alla bilderna. kram.

  sarah – vet tyvarr inte!

 12. canon har ett gammalt 35mm som är typ F2.0 och 30 år gammalt som är fint ändå om än inte lika skarpt i kanterna som de nya dyrare (som alla objektiv är, mer eller mindre). du kan nog hitta begagnade sådana för runt 300 – 350 dollar. sigmas 30m F1.4 som är gjort precis för din typ av kamera är också bra. det är inte så stort, men något tungt dock. köper du det så borde ett fokustest vara det första du gör..

 13. vet du sandra, när jag såg det här inlägget för några dagar sedan blev jag så himla ledsen och ville inte läsa det. min kamera, som jag fick på min födelsedag nyss, har nämligen varit borta i två veckor och det gör ont att se en massa fina bilder och människor som fortfarande har sina kamerakompisar tryggt hos sig.
  men! idag fick jag ett mejl från en dam som heter pia. hon hade hittat min kamera! nu har jag precis tagit bussen dit och hämtat den och den ska aldrig, aldrig lämna mig igen. och nu så kunde jag läsa ditt förträffliga inlägg också. kanske bästa dagen på länge!!! nu ska jag ut och fota sommarstockholm, PUSS bästa du och tack för tipsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>