kapitulera omedelbart eller dö.


Jag har precis läst ut den här.


Den handlar om två unga damer som är trötta på allt och längtar efter London, pojkar med tjusiga vinylsamlingar och en allmänt glittrigare verklighet. Jag blev alldeles kär i dem båda. De är så femtonårigt blasé och medvetna om sin egen förträfflighet att jag bara vill krympa mig tio år bakåt i tiden, hoppa in i boken och fråga om jag får vara med dom i deras rum.


Allra mest för att man känner igen sig så mycket som det var då. Det egna språket, låsa in sig på toaletten och måla upp egna världar, förälska sig och glömma bort, önska sig till andra städer, önska sig bort.


Läste ut boken på några timmar för att jag inte kunde sluta, trots att det egentligen inte händer så mycket.  En hamster rymmer, en mamma lyssnar inte och några pojkar kommer och går. Men det är becksvart och rosaskimrande på samma gång och sidorna är fyllda av låtcitat, läppstiftsnyanser och bultande bästishjärtan.


Läs den vetja. Du kommer bli glad.
.


Just finished a Swedish book I really liked. Kapitulera Omedelbart Eller Dö by Sanne Näsling.

Kommentarer

 1. Den där verkar ju oerhört medryckande med sitt språk. Jag hoppas jag minns det när jag har tillfälle att skaffa svenska böcker nästa gång.

 2. åh herregud. det där måste bara vara den bok jag har letat efter hela mitt liv, men aldrig vetat finns. tack för att du tipsade om den, för den ska jag läsa!
  blev helt till mig en gång när jag läste en bok där huvudpersonen lyssnade på håkan hellström. så det här kan ju inte bli sämre tänkte jag. puss!

 3. Åh, den har jag! Den är alldeles förträffligt finfin och det ungefär finaste av allt är att de är så annorlunda.

 4. jag är fruktansvärt kär som det är. men nu blev jag lite mer kär i min pojke när jag såg den där. Vet inte helt varför. Bara blev.

 5. Måste köpa den. Köpte både Tim Burtons bok (förstår inte hur jag kunde missa den, han är min lilla inspirations gud, så TACK) , Jag behöver dig mer än jag älskar dig… å fy vad bra den var. & Patti smith (dog lite när jag läste den tror jag) Mer bok tips tack!

 6. Den høres helt fantastisk fin ut! Jeg synes de beste bøkene er sånne som ikke har så ekstremt mye handling, men bare er skrevet på verdens fineste måte.

 7. Hej Sandra,

  Eftersom du tipsat mig om många bra böcker, bland annat a history of love, och för att jag oftast brukar tycka att dina boktips är rätt så bra, så tänkte jag tipsa dig om Monika Fagerlunds Diva, och kanske egentligen ännu mera Den amerikanska flickan.

  http://www.svd.se/kultur/litteratur/resan-till-trakten-ar-modan-vard_30338.svd

  Lite lämpligt handlar det ju dessutom en flicka som heter Sandra :)

  Kan tänka mig att du skulle uppskatta tonårsflickornas funderingar i dessa båda böcker!

  Tack för en bra blogg!

 8. Åh, jag som älskar författare som skriver böcker där de leker med typografi och bilder <3 Hoppas du läst "Extremely loud and incredibly close". Gör det annars. Nu.

 9. Jag har börjat skriva igen, det blev fem sidor på rasten. Skulle jag satt en rubrik på texten så skulle den varit ”Varför är just mitt liv så himla konstigt”…

 10. Åh, den såg ju fantastisk ut! Den ska jag minsann kolla efter när jag ska till biblioteket imorrn. Tack för tipset fina du.

 11. Livet är behagligt här. Paniken är nästan alltid borta. Stressen kommer ändå fram då och då som en rull-lista på allt jag måste göra.
  Även om livet är behagligt och dagarna flyter på så tänker jag ofta ”Varför är just mitt liv så himla konstigt”.
  Jag var på en efterfest för ett tag sedan. Lärde mig bonka öl och plötsligt sjunger alla i kör ” Jag kan inte andas, jag kan inte andas när du är här, varför kan jag inte äta som alla andra…”
  Efter ett tag byter killen som ritat porträtt på post-it-lappar låt. Jag blir erbjuden en stulen cykel av en kille som cyklar in i vardagsrummet. men tackar nej.
  Det enda jag tänker är ”varför är just mitt liv så himla konstigt”. Något liknande kände jag när jag upptäckte att en ”fastighetsskötare” från förr inte att glömt bort min existens…

 12. den där boken verkar superduper bra,
  jag skulle läsa den direkt om det inte vore för två faktum:
  1. att biblioteket är stängt klockan 01.16.
  2 att jag glömde att lägga min förra bok jag lånade i det där bokinkastet så jag fick böter på 300kr och mitt bibliotekskort indraget.

  Men värt va det för boken som kostade mig en stor del av mitt studiebidrag var ”feberboken, stoffet av en roman”. Jag tror att du kanske skulle gilla den.

  fin blogg förresten.

 13. Det låter ju spännande, alltid skönt med böcker man fastnar i och rycks med =). Speciellt såhär under semesterns *host* soliga dagar…. tack för tipset! =)

 14. Läste detta och blev helt fast. Det första jag gjorde idag var att cykla till bokaffären och köpa den. Inga frågor ställda och ingen tvekan, för den verkar ju vara tagen ur mitt huvud. Tack!

 15. Det här är den absolut finaste och bästa bok på länge. Helt tokbra! Det tog två timmar och ett glas apelsinsaft att sträckläsa.

 16. Jag läste också denna bok för några veckor sedan och blev dödligt kär i den. Författaren har fångat allt underbart, komplicerat, krackelerat, romantik, underligheter och bara ååååhhh det finns för katten inga ord för denna bok. Så jag slutar skriva nu..haha

 17. Åh att den är underbar! Läste den för någon månad sedan och har inte riktigt velat lämna tillbaka den ännu :) Väntar tills mitt egna ex kommer i brevlådan :]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>