kapitulera omedelbart eller dö.


Jag har precis läst ut den här.


Den handlar om två unga damer som är trötta på allt och längtar efter London, pojkar med tjusiga vinylsamlingar och en allmänt glittrigare verklighet. Jag blev alldeles kär i dem båda. De är så femtonårigt blasé och medvetna om sin egen förträfflighet att jag bara vill krympa mig tio år bakåt i tiden, hoppa in i boken och fråga om jag får vara med dom i deras rum.


Allra mest för att man känner igen sig så mycket som det var då. Det egna språket, låsa in sig på toaletten och måla upp egna världar, förälska sig och glömma bort, önska sig till andra städer, önska sig bort.


Läste ut boken på några timmar för att jag inte kunde sluta, trots att det egentligen inte händer så mycket.  En hamster rymmer, en mamma lyssnar inte och några pojkar kommer och går. Men det är becksvart och rosaskimrande på samma gång och sidorna är fyllda av låtcitat, läppstiftsnyanser och bultande bästishjärtan.


Läs den vetja. Du kommer bli glad.
.


Just finished a Swedish book I really liked. Kapitulera Omedelbart Eller Dö by Sanne Näsling.

sandra
 1. Elin skriver

  Åh! Reserverade den precis på biblioteket

 2. Everlasting skriver

  Den där verkar ju oerhört medryckande med sitt språk. Jag hoppas jag minns det när jag har tillfälle att skaffa svenska böcker nästa gång.

 3. Sofia i London skriver

  den verkar ju helt förträfflig!!

 4. Lisa skriver

  åh herregud. det där måste bara vara den bok jag har letat efter hela mitt liv, men aldrig vetat finns. tack för att du tipsade om den, för den ska jag läsa!
  blev helt till mig en gång när jag läste en bok där huvudpersonen lyssnade på håkan hellström. så det här kan ju inte bli sämre tänkte jag. puss!

 5. Fia skriver

  Beställd! Älskar din boktips, mer sånt! :)

 6. Hej. skriver

  Åh, den har jag! Den är alldeles förträffligt finfin och det ungefär finaste av allt är att de är så annorlunda.

 7. emma skriver

  jag är fruktansvärt kär som det är. men nu blev jag lite mer kär i min pojke när jag såg den där. Vet inte helt varför. Bara blev.

 8. Karolin skriver

  Tack för tipset, ska klicka hem den i nästa bokpaket :)

 9. elina skriver

  Den boken är megafin!

 10. Sofia skriver

  Jag bara måste läsa den. Får megacravings!

 11. Jennika skriver

  Måste köpa den. Köpte både Tim Burtons bok (förstår inte hur jag kunde missa den, han är min lilla inspirations gud, så TACK) , Jag behöver dig mer än jag älskar dig… å fy vad bra den var. & Patti smith (dog lite när jag läste den tror jag) Mer bok tips tack!

 12. Ordrik skriver

  Dina boktips är underbara.

 13. Nøve skriver

  Den høres helt fantastisk fin ut! Jeg synes de beste bøkene er sånne som ikke har så ekstremt mye handling, men bare er skrevet på verdens fineste måte.

 14. Emma skriver

  Hej Sandra,

  Eftersom du tipsat mig om många bra böcker, bland annat a history of love, och för att jag oftast brukar tycka att dina boktips är rätt så bra, så tänkte jag tipsa dig om Monika Fagerlunds Diva, och kanske egentligen ännu mera Den amerikanska flickan.

  http://www.svd.se/kultur/litteratur/resan-till-trakten-ar-modan-vard_30338.svd

  Lite lämpligt handlar det ju dessutom en flicka som heter Sandra :)

  Kan tänka mig att du skulle uppskatta tonårsflickornas funderingar i dessa båda böcker!

  Tack för en bra blogg!

 15. amanda skriver

  bra grej att önska sig i födelsedagspresent:)

 16. Madeleine skriver

  Vilket intressant boktips. Ska kolla in den!

 17. Therese skriver

  Åh, jag som älskar författare som skriver böcker där de leker med typografi och bilder <3 Hoppas du läst "Extremely loud and incredibly close". Gör det annars. Nu.

 18. Erika skriver

  Vill så gärna läsa den! Ska låna den på biblioteket så fort jag bara kan :)

 19. m skriver

  Jag har börjat skriva igen, det blev fem sidor på rasten. Skulle jag satt en rubrik på texten så skulle den varit ”Varför är just mitt liv så himla konstigt”…

 20. Moki skriver

  Jag läste den för inte alls länge sedan. Den är verkligen undebar!

 21. Karin skriver

  Åh, den såg ju fantastisk ut! Den ska jag minsann kolla efter när jag ska till biblioteket imorrn. Tack för tipset fina du.

 22. anonym skriver

  Livet är behagligt här. Paniken är nästan alltid borta. Stressen kommer ändå fram då och då som en rull-lista på allt jag måste göra.
  Även om livet är behagligt och dagarna flyter på så tänker jag ofta ”Varför är just mitt liv så himla konstigt”.
  Jag var på en efterfest för ett tag sedan. Lärde mig bonka öl och plötsligt sjunger alla i kör ” Jag kan inte andas, jag kan inte andas när du är här, varför kan jag inte äta som alla andra…”
  Efter ett tag byter killen som ritat porträtt på post-it-lappar låt. Jag blir erbjuden en stulen cykel av en kille som cyklar in i vardagsrummet. men tackar nej.
  Det enda jag tänker är ”varför är just mitt liv så himla konstigt”. Något liknande kände jag när jag upptäckte att en ”fastighetsskötare” från förr inte att glömt bort min existens…

 23. anonym skriver

  oj minus att..

  Ska kolla in boken. God natt!

 24. Kajsa skriver

  den där boken verkar superduper bra,
  jag skulle läsa den direkt om det inte vore för två faktum:
  1. att biblioteket är stängt klockan 01.16.
  2 att jag glömde att lägga min förra bok jag lånade i det där bokinkastet så jag fick böter på 300kr och mitt bibliotekskort indraget.

  Men värt va det för boken som kostade mig en stor del av mitt studiebidrag var ”feberboken, stoffet av en roman”. Jag tror att du kanske skulle gilla den.

  fin blogg förresten.

 25. Lovis skriver

  låter ingenting annat är ljuvt!

 26. Johanna skriver

  Det låter ju spännande, alltid skönt med böcker man fastnar i och rycks med =). Speciellt såhär under semesterns *host* soliga dagar…. tack för tipset! =)

 27. oroshjärta skriver

  Still there….i fantasin.

 28. http://frokenudda.blogspot.com/ skriver

  Den där boken verkar ju urmysig, ska definitivt kolla upp den när jag är hemma i Sverige igen, tack för tipset!

 29. Katarina skriver

  Vilket vackert omslag!

 30. Jimmy skriver

  Tack så mycket för tipset. Verkar vara en intressant och rolig bok. Helt klart värt att kolla upp det den. :)

 31. moa skriver

  Läste detta och blev helt fast. Det första jag gjorde idag var att cykla till bokaffären och köpa den. Inga frågor ställda och ingen tvekan, för den verkar ju vara tagen ur mitt huvud. Tack!

 32. Klara skriver

  Oh, den verkar jättebra, tror jag får kila till biblioteket och låna på en gång!

 33. Sofie skriver

  Det här är den absolut finaste och bästa bok på länge. Helt tokbra! Det tog två timmar och ett glas apelsinsaft att sträckläsa.

 34. Finn the human! skriver

  låter som mitt liv just nu! låter nog som de flesta tonårsflickors liv!

 35. Ma skriver

  Jag läste också denna bok för några veckor sedan och blev dödligt kär i den. Författaren har fångat allt underbart, komplicerat, krackelerat, romantik, underligheter och bara ååååhhh det finns för katten inga ord för denna bok. Så jag slutar skriva nu..haha

 36. Angelica skriver

  Åh att den är underbar! Läste den för någon månad sedan och har inte riktigt velat lämna tillbaka den ännu :) Väntar tills mitt egna ex kommer i brevlådan :]

 37. Jennie skriver

  tack för tipset, den ska jag absolut läsa!

 38. sofia skriver

  Den underbaraste bästaste boken som finns!!

 39. sofia skriver

  kanske borde ta tag i något och läsa denna, har hört mycket fint om den :)

 40. Emelie skriver

  Låter som en väldigt bra bok, jag ska lätt läsa den!

 41. På önskelistan. | Fegpoeten skriver

  [...] Nio till fem tipsar och jag lägger direkt till den i önskelisan och tänker att den vill jag ha. Nu. Det här inlägget postades i Sånt fegpoeten vill ha av glittervakuum. Bokmärk permalänken. GillaBli först att gilla denna post. [...]

 42. Kapitulera omedelbart eller dö | Tystnad skriver

  [...] som också gillade: Glory Box, Enligt O, En bok om dagen, Bokhora, Dark Places, Calliope Books, Niotillfem Av Maria kl. 18:41 i Recensioner | Taggar: Barn & [...]

 43. Gästrecension av Jenny: Näsling, Sanne; Kapitulera omedelbart eller dö; 2011 « Feministbiblioteket skriver

  [...] blev inspirerad att läsa Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling när Sandra Beijer lovordade boken för en tid sedan på sin blogg, Niotillfem. Jag beställde den i augusti tillsammans med många [...]

 44. Välkomna hem till mig « Bokad skriver

  [...] Sanne Näsling Den här boken har jag längtat efter sen jag läste om den på Sandra Beijers blogg niotillfem. Jag är bara helt övertygad om att den är fantastisk. Jag har hissat den till skyarna så pass [...]

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *. E-postadressen publiceras inte.

Niotillfem
my name is sandra and i'm from stockholm. i like fridays, pasta carbonara, scrabble and young handsome men. i have one of sweden's biggest blogs with over 170 000 visits a week. besides blogging i work as a freelance writer. my first novel is coming out in april 2014. e-mail love letters and other things to sandrabeijer@gmail.com
you can find my portfolio here.
Instagram: sandrabeijer
📘🐱
Arkiv
Twitter @niotillfem