pastabaks-oskulden.

För några dagar sedan provade jag på att göra min egen pasta utifrån Claras eminenta recept. Jag är inte säker på om det är god bloggkutym eller inte att skriva om ett recept någon redan har gjort, så Clara, förlåt för nu gör jag det, jag har aldrig gjort egen pasta förut och kände att jag var tvungen att dokumentera.


Jag började med själva degen. Jag la den först i min mixer men insåg när jag tryckt på play att den nog inte fungerar som en matberedare, så då tog jag ut den och använde händerna istället. Man behöver i alla fall 2 1/2 dl vetemjöl, 2 1/2 dl durummjöl, 3 ägg, ganska mycket olja, 2 msk vatten och en rejäl nypa salt.


Sedan fick den hänga i kylen i två timmar.


Jag gjorde en fyllning på supermycket vitlök, gul lök, champinjoner och ricotta. Stekte allt först (förutom ricottan) och sen rörde jag ihop det med salt & peppar.


Sedan skulle man dela degen i två delar, kavla ut den och sedan dutta på röran. Här blev det knixigt för jag har ingen brödkavel och kavlade med en whisky-flaska istället. Sedan la man den andra degen över den första och liksom tryckte där duttarna låg. Om ni ska göra pasta så kavla degen så hiiiiimla smal, jag gjorde inte det så min blev tidernas degfest vilket är halvkul.


Jag gjorde en pastasås på körsbärstomater, basilika, champinjoner, valnötter och lite olika lök. Stek alltihop (förutom valnötterna) i en stekpanna med obscent mycket olivolja, och ringla allt över pastan sen. Valnötterna kan du rosta lite lätt några minuter i en stekpanna utan olivolja. Pastan behövde koka i tio minuter (!?) för att jag hade så mycket deg, men i vanliga fall ska det vara runt tre.


Tadaa! Min första egna pasta. Min lillebror sa snällt ”oj vad gott”, men den blev nog lite väl tjock. Nu vet jag att det går i alla fall. Roligt. I födelsedagpresent önskar jag mig en pastamaskin.
.


Made my own ravioli from scratch a few days ago. I used this recipe (but you can probably find an English one easily). I filled them with ricotta, garlic and mushrooms and made a sauce with basil, cherry tomatoes, mushrooms and walnuts.

Kommentarer

 1. Det ser gott ut. Olivolja, vitlök, valnötter.. gött!

  Jag har ett tips: om du märker att degen blir för tjock när du väl gjort raviolin; stek upp varje munsbit i mycket smör på båda sidorna tills knaperhet uppstår. Servera med någon god sås. Det blir nästan som ryska piroger då! Ryska piroger kan fyllas med vad som, sedan kokas, sedan stekas. Detta brukar jag servera med en sås bestående av smör, lök och massor med vitlök. Smörsås helt enkelt haha. Så raviolin kan bli en slags pirog istället.

 2. Jag provade också underbara Claras recept och kom till exakt samma slutsats: att det tydligen gäller att kavla som attan! Vilket jag förstås också kom på när degbomberna väl låg på tallriken. Men receptet har all potential i världen!

 3. Jag har också gjort ravioli efter Claras recept och trots att jag har skaffat mig en kavel efter år av flask-kavlande så blev det inte tillräckligt tunt. Degfest. Ganska gott ändå, mycket tack vare fyllningen tror jag, hälften fick kronärtskock/vitlök/citron/parmesans -fyllning och hälften kantarell/lök/västerbottenost. Smask.

 4. Jag gjorde skinktortellini hemma en gång, det smakade fantastiskt även om det tog oändlig tid. Förresten, jag prövade att göra ditt crêpes-recept, och även om jag älskar svampsås trodde jag bara att det skulle vara okej, men det var något av det godaste jag ätit!
  Tack så mycket!

 5. försökte också mig på claras recept, och det blev också tjockt med deg främst för att jag var lat. sen klarade jag inte av att få ihop dem till raviolikuddar heller, för kanterna bara öppnade sig igen. tillslut blev det lasagne av det, men det var ingen dålig grej, för den här degen visade sig passa alldeles fantastiskt för det.

 6. tack for alla pastatips! bra att jag inte var den enda som gjorde de for tjocka :)

  linden – nej vad sjukt! jag var tvungen att kopa den.

  julia – forsokte googla nocheli men hittade ingenting.. hmm.

 7. Jag ska också prova att göra pasta, verkar så himla roligt. Är aningen orolig över kavlandet dock, med det får la gå, första gången är ju alltid första gången!

 8. Min pappa fick en pastamaskin en gång i julklapp eller så efter att ha önskat sig det och en jaguar på skämt under så länge jag kunde minnas. Mina föräldrar har använt den typ tre gånger, oftast när min moster med make är på besök.

 9. Min pastamaskin är det bästa köksverktyg jag har. Tycker dock att det blir ännu bättre med bara durummjöl i degen.

 10. Testade samma recept. Lärde mig att man bör ha ett mycket mjölat bakbord, annars kan man inte flytta på degplattorna. Resultatet blev de fulaste tortellinis man kan tänka sig. Ja, det var svårt att se vad de föreställde. Är fortfarande osäker på om jag vågar visa dem på bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>