carbonara.
Det är många som frågar om receptet på carbonaran som jag och Ludvig äter så fort vi ses. Jag tror inte det skiljer sig särskilt mycket från vilket carbonara-recept som helst som man kan googla upp. Men så här gör vi i alla fall:

Du behöver:
- Bacon, vi gillar äppelrökt (går självfallet att byta ut mot vegetariskt bacon om man är veggo)
- Parmesan (och ändå viktigt att det är god parmesan som man river själv för man använder så mycket så den sätter liksom smaken på hela grejen).
- Spaghetti
- Vitlök
- Grädde, en skvätt, detta kan man skippa, dock på egen risk.
- Persilja
- Ägg

Steg för steg
1. Stek skivad bacon i en stekpanna.
2. Koka pasta
3. Blanda riven parmesan (Minst minst minst en deciliter för två personer, kanske till och med en dl per person) med grädde i en skål. Inte så mycket grädde, 1/3 dl. Blanda med salt och peppar. Du kan även hiva i en äggula i denna röra (eller om du inte använder grädde kan du byta ut den mot en äggula).
4. När pastan har ungefär en minut till al dente, häll över den i ett durkslag
5. Lägg finhackad vitlök (typ en stor klyfta för två pers) i kastrullen, fräs i några sekunder.
6. Häll i spaghettin i kastrullen tillsammans med parmesansåsen och baconet. Blanda ordentligt medan plattan är på.
7. Servera direkt. Hyvla över mer parmesan, klippt persilja och salta och peppra. OBS: Svinmycket svartpeppar. På toppen lägger du en rå äggula som personen som ska äta sedan kan röra runt själv.
8. Ät och dö godhetsdöden.
.


The recipe to the carbonara Ludvig make for me almost every time we see each other:
Fry bacon in a pan and boil spaghetti. Mix 1 dl parmesan with a little bit of cream in a bowl together with salt and pepper, you can also add a egg yolk if you want to. When the pasta is a minute from al dente, put in in a colander. In the pot where you boiled the pasta, fry some garlic in a few seconds. Add the pasta, the parmesan sauce and the bacon. Stir. Serve immediately with extra parmesan on top, parsley and a raw egg yolk.

Kommentarer

 1. Tips om man vill ha mindre disk! Stek vitlöken med baconet, låt rinna av och kör sedan ner alltihopa i stekpannan igen. Kram!

 2. När man snart fyller 30 får man väl bara smaka och det SKA jag göra (alldeles snart, kanske imorgon eller nästa vecka eller vilken dag som helst eller så) men kan man beskriva hur det smakar med rått ägg på sådär? Och råbiff då? Det låter faktiskt inte alls gott. Men jag tycker man ska prova det mesta en gång… Men hur smakar det då? Och ostron? (Musslor och ostron blandar jag jämt ihop, själva orden alltså, och när jag ska komma ihåg namnet på dem så är det enda ordet som dyker upp i huvudet – semlor! Hur konstigt är inte det?)

  Ja, nu är det precis som jag förväntar mig att du ska agera som någon slags matexpert. Men jag skulle uppskatta om du kan försöka beskriva, för rått ägg, råbiff och ostron är några av de matgrejer jag tycker verkar ungefär hur knasigt som helst. :) Men har tänkt prova då. Lever, blodkorv och palt till exempel verkar också himla knasigt men jag har inte tänkt prova det…

 3. Lise – alltsa, prova! Prova allt, sa himla dumt att inte testa, tank om du alskar grejen? du verkar vara lite orolig for raa saker verkar det som :) ostron smakar hav och salt, gillar man typ rakor och andra ”friska”skaldjur borde man gilla ostron. Det ar lite ovant i borjan men sen harligt. Min favorit ar med rodvinvinager och lite pressad citron. Rabiff smakar som kott, men kallt och lattare sa att saga. Det har val ocksa en lite friskare smak an stekt kott helt enkelt. Man ater det med aggula och rodlok och senap sa det har ju en pikant smak. men liksom carpaccio ar ju ocksa ratt, har du atit det har du en ide om hur rabiff smakar, bara olika konsistens. Ra aggula ater man inte som det ar utan man blandar ju in det i pastan eller rabiffen. Den gor allt graddigare och ostigare pa en fantastiskt satt.

 4. TACK för förklaringen! :D Jag ska absolut prova! Jag äter inte så ofta på restaurang och jag googlade lite och kunde inte hitta någonstans i Halmstad där de serverade ostron, men när tillfälle ges (kan tas) ska jag definitivt prova.

  Som du säger så låter rått lite läskigt, i synnerhet när det kommer till köttfärs kanske. Och ostron känns lite… slimigt. Men jag älskar skaldjur och jag är inte rädd för att testa nytt just pga det du säger, att man kan hitta sånt som är gott (bortsett från lever, blodkorv och palt då, jag struntar faktiskt om det är gott) så när jag väl prövar kommer det säkert gå bra! :) Nu förstår jag hur det funkar med ägget också, jag tänkte typ idrottare äter rått ägg. Haha.

 5. Haha, for et sammentreff! Laget meg carbonara i dag, kanskje jeg skulle ha prøvd denne oppskriften en annen dag :)

  Ha en fin dag videre, Sandra xx

 6. Såå synd att det inte finns något bra mjölkfritt ostalternativ som smakar ens i närheten av parmesanost, är det något jag saknar så är det ost (och därmed mat som carbonara). Men det finns ju en himla massa annat gott att äta även om jag just nu blev himla sugen på carbonara. ;)

 7. Lise: Precis som Sandra skriver så smakar råbiff liksom lättare än stekt kött. Det har en väldigt mild och snäll smak, mindre köttigt än stekt kött faktiskt. Det är tillbehören som smakar mest, men man måste inte äta det med kapris, lök , senap och sånt, det är fantastiskt gott med till exempel bara lite olivolja och flingsalt istället. Då känner man den milda fina smaken ännu bättre tycker jag, så serveras det ofta i andra länder (det finns förstås massor av varianter).

  Anna-Maria: Det smakar förstås inte exakt som parmesanost, men det finns ju faktiskt både färdig veganparmesan att köpa och sådan man gör själv (goggla vegan parmesan så hittar du massor av recept). Inte exakt samma smak, men gott ändå! Med lite bac-os eller annan veganbacon, och vegogrädde, så kan man göra vegansk carbonara som faktiskt inte är dum alls!

 8. så himla jobbigt att det inte finns god vegetarisk bacon. för alltså, inget smakar ju bacon så som BACON. och ursäkta ordvalet men spagetti carbonara är ju så gott så det knullar i mun. blev supersugen nu! jag brukar göra med enbart spagetti, bacon, vitlök, parmesan och svartpeppar + en rå äggula. märkte att det är nästan godare ju lite grädde man har. mmmmm!

 9. hepp: Tack! Jag gillar alla tillbehören så det känns ju lovande. :) Det bara verkar knäppt. Men jag har bara ätit kött och fisk i ett par år efter att ha varit vegetarian i åtta år så jag har inte haft tillfälle att prova allt jag nu vill än. Det kommer ju, då känns det tryggt att vara liiite förberedd i alla fall. :D

 10. är det godare med tagliatelle (näst-längst-ned på bilden som är tagen i sverige.. äggmärkningen avslöjade det ;) ) eller spagetti?
  allt ser helt löjligt gott ut och trots att jag precis ätit två kaviarmackor med o´boy blir jag nästan lite hungrig.. haha!

 11. Nice pics, but being Italian I just have to point out that you shouldn’t use cream – and especially NOT garlic, and you should replace parmiggiano with pecorino… (and bacon for guanciale, but I have no idea where to find guanciale outside of Italy) Sorry for being so ”pignola”, but that’s just how we italians are with our food :)
  Love the idea of the egg served that way, though. And it looks absolutely delicious.

 12. Alltså neeej. Lagade Carbonara igår och under tiden jag rev parmesan tänkte jag ”Skulle inte Sandra lägga upp ett recept på Luddes carbonara..? Lovar att hon har gjort det idag bara för det.” Och så har du det!
  Jisses. Alltid kul med ett lite annorlunda sätt mot ens eget. Måste testa ert sätt i helgen!

 13. Jag ska till New York med min sambo och några vänner nästa helg (jag och min pojkvän bor i Pittsburgh denna vår) och jag printade ut din guide till NY… vet du att den är mer än 60 sidor då man copy pastar den till word-format? Du borde se till att få den tryckt! Den är ju komplett med alla adresser, beskrivningar och fina bilder.

  Jag råkade också stöta på detta inlägg och som den hemmafru det är tänkt att jag ska föreställa denna vår (trots att jag aldrig lagar mat, men nog städar då det behövs) så tänkte jag för en gångs skull tillreda mat åt min pojkvän som jobbar ända till halv tio ikväll. Jag åt just min egen portion och – jag lyckades, det var mycket gott! :) Jag litar på din smak vad gäller mat, och det är bra iom att vi ska äta på flera av de restauranger i NY fröken tipsar om! Tack till dig! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>