meyer lemons.

En sak som kanske inte händer så ofta men som är så himla bra när den väl händer är när man får äta något man aldrig ätit tidigare. Och då menar jag inte att prova en ny maträtt utan liksom en helt ny känsla på tungan.
Jag kommer till exempel ihåg när jag var sexton år och provade ruccola för första gången (sent :O ). Jag och min mamma övningskörde, stannade på ett café och jag beställde en ostmacka. Jag kunde inte för mitt liv förstå vad de gjort med smörgåsen, den smakade inte som något jag ätit tidigare. Helt nytt och som den bästa mackan någonsin. Det tog några gånger innan jag förstod att det var ruccola, denna toppensallad som var grejen.

För någon månad sedan läste jag på en matblogg om Meyer Lemons, en slags hybrid mellan apelsiner och citroner. Till formen ser de ut som citroner men till färgen som apelsiner. Och så ska de vara så HIMLA goda. Så jag var förstås tvungen att påbörja en liten jakt. De finns liksom bara att köpa mellan mars och april så det gällde att skynda sig. Hittade absolut ingenting alls men dagarna innan jag åkte till Stockholm överraskade Nina mig med två stycken hon köpt i sin mataffär:


Tadaa! Man kan äta de precis som de är, göra juice eller ha i mat. Det är svårt att förklara smaken men surheten är liksom lenare på något vis, nästan som att de är sockrade utan att det blir efterättigt. Jag lagade mig en citronpasta och här kommer receptet. Jag vet inte om Meyer Lemons finns i Sverige men annars går det förstås bra med vanliga. Men ser ni i affären, prova för sjutton, det kanske inte är en helt ny smak som ruccola, men det är absolut min nya favoritcitron.


Spaghetti med meyer citroner.
Det här receptet är alltså barnsligt enkelt och funkar med vanlig citron också förstås. Jag lagade för en person.
1. Koka spaghetti.
2. Pressa ur juicen ur en halv citron och blanda med en näve parmesan, en liten halv (pressad) vitlökklyfta, färsk persilja, chiliflarn och salt och peppar i en skål.
3. Häll av pastavattnet och blanda tillsammans med citronsåsen i kastrullen.
4. Hyvla över lite citronskal och lite mer parmesan.
5. Ät upp.
.


Around three weeks ago I finally got to try Meyer Lemons. I read about them in a food blog a couple of months ago and after that it felt like I saw them everywhere on the web, especially on Pinterest. Meyer lemons are like a hybrid between oranges and lemons – they got the color of an orange but the shape of a lemon and they have a sweeter taste than an ordinary lemon. I made a pasta of mine by mixing the juice of half a Meyer Lemon with garlic, parsley, parmesan, salt and pepper, chili flakes and lemon zest. A very simple but delicious dish.

sandra
 1. Kajsa skriver

  Så himla gott det låter!

 2. Tokyo - Love skriver

  Spännande! Älskar citroner och detta vore grymt kul att prova.

 3. MAJE skriver

  Åhh de jag bodde hos när jag var i USA i somras hade träd med en massa sådana i sin trädgård! Rätt coolt tycker jag…

 4. Softy skriver

  Haha! Tack för infon! Jag har sett Meyer lemons i många amerikanska recept men bara trott att det är en viss sorts citron (som lika bra kan ersättas med en vilken citron som helst). Som Medjool dadlar typ. Fan vad störande! Kom just hem från L.A. Nästa gång jag åker dit måste jag testa!

 5. Kuriosakabinett skriver

  Jag kommer ihåg när jag åt ruccula för första gången. Jag var i Paris och var 17 år (ännu senare) med mina vänner och beställt in en liten sallad till förrätt på en mysig liten restaurang i Montmartre. Men min första reaktion var att salladen hade blivit gammal. Tur som var så hade jag vänner som kunde upplysa mig om att så var inte fallet. Idag älskar jag ruccola och vet hur den är när de är gamma på riktigt:)

 6. Linnéa skriver

  Idag tänkte jag på två saker. Det första var en fundering över när Svenska Akademin ska lägga in niotillfem i ordlistan. Det andra var att det slog mig hur jag alltid sparar ner alla dina mest spännande recept i en speciell mapp för att kunna laga världens bästa mat dagligen så fort jag flyttar hemifrån (om bara ett litet litet litet halvår).

 7. Marte skriver

  jeg elsker meyer-sitroner! kjempegodt i sitron- og artisjokkpesto. her i san francisco er det så mye god sitrus å smake på at man kan dø: sweet lime, blood lime, cara cara appelsiner(rosa appelsin!), tangelos, bergamott til og med.

 8. Lilian som bor i USA skriver

  Tack för tipset! Det måste provas! Undra ja om jag är för sent ute nu i mitten av april… Hoppas inte!

 9. Mira skriver

  Mmm, takk for oppskrift! Det ser jo så godt ut!

 10. Synne skriver

  Så morsomt! Slike appelsinsitronhybrider skal jeg være på utkikk etter!

 11. kaneli skriver

  tror det kan vara knepigt att hitta just dom där citronerna, men annars är citronpasta helt sinnessjuk smaskigt!

 12. svenskofilia skriver

  Mums! Nu skal jeg på jagt.

 13. Dan Syndrom skriver

  Coolt. Det vill jag också testa.

  Läs mitt senaste inlägg om att kämpa för något på facebook!

 14. sofie skriver

  ser supergott ut, blir att testa! :)

 15. Linda skriver

  vad gott det låter! jag som älskar citroner!

 16. Christine skriver

  My sister bought meyer lemons a couple of weeks ago and made lemon pie! It was delicious!!!

 17. sara skriver

  så.himla.spännande!

  tyvärr bor jag ju i staden som har typ noll input för övriga världen (ystad), men jag kan drömma om att jag någon dag i vår åker till möllan i malmö och hittar där!

 18. marie skriver

  Vad lustigt att du skriver om Myer Lemons. Sjalv har jag varit helt besatt av dem de senaste aren. Har till och med ett eget trad ute pa altanen och far massor av underbar frukt som jag ater med pasta, olivolja och massa parmesanost. Himelskt!!!

 19. Elinor skriver

  Åh vilket bra tips, jag som är inne på citron just nu – helt klart den nya apelsinen. Jag ska också passa på att säga grattis till guldägget! :)

 20. Sofia Capel - Londonbloggen skriver

  Men nu rasade hela min världsbild, för om en apelsin bara är en vänsterhänt citron, vad är då detta!?

 21. Alex Hass skriver

  My, oh, my, that looks good! (eller kanske borde jag säga meyer, oh meyer!) :-)

 22. sanna skriver

  SÖTA CITRONER kallas de. Kan köpas i frukthandlar ”lite utanför stan” enligt mina erfarenheter. I Göteborg då i alla fall.

 23. Ellen skriver

  Åhh, jag vill prova dem så mycket! Älskar nämligen citroner, men de kan bli lite väl sura efter några klyftor.

 24. Sonja skriver

  Mmm… Meyer lemons! Men blanda i riven rucola i pastan, så blir det ännu mera öcerhimmelskt!

 25. sanna skriver

  herregud, för den som är intresserad har jag av en händelse kommit i kontakt med spektakulär information. citron är ingen egen art. citron är en blandning mellan söta citroner och pomerans… en tänkte ändå att sötcitroner var en blandning mellan citroner och apelsin… fast de här meyer lemons är tydligen en blandning mellan citron och mandarin/apelsin (tros det) så jag hade fel där uppe

 26. Nina skriver

  Låter i smaken som Sweet Lemons. Finns i Sverige, enklast att hitta hos orientaliska frukthandlare. Vad jag förstår en ganska vanlig ”frukt” i tex Iran. Dock ser de jag har köpt mer ut som en vanlig citron, alltså mer gula. I Götet brukar de finnas på Landala torg eller frukthandeln på Johanneberg bredvid Willys. I Jönköping hittade jag dem i frukthandeln bredvid Ica Maxi. Enjoy!

 27. Amanda skriver

  sitter och äter i detta nu! dödlig

 28. friday equals pasta. - Niotillfem skriver

  [...] Spaghetti med meyer citroner. [...]

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *. E-postadressen publiceras inte.

Niotillfem
my name is sandra and i'm from stockholm. i like fridays, pasta carbonara, scrabble and young handsome men. i have one of sweden's biggest blogs with over 170 000 visits a week. besides blogging i work as a freelance writer. my first novel is coming out in april 2014. e-mail love letters and other things to sandrabeijer@gmail.com
you can find my portfolio here.
Instagram: sandrabeijer
It's a wrap with @jeansforall ! 👏✌️
Arkiv
Twitter @niotillfem