länder.


source.

Jag tycker så mycket om den här bloggkommentaren som jag fick för någon vecka sedan:


Förlåt om det låter som en floskel men jag tänker såhär:
Varje unik kombination av människor är lite som ett eget land, med eget språk, egna traditioner, egna lagar och en egen kultur.
Det kommer aldrig att finnas ett likadant land igen. Världen är full av länder som ingen bor i längre, men som vart och ett finns kvar i minnet hos de tidigare invånarna.
Och i det landet som du och L bodde i, kommer det för alltid vara ni som är det fina.
Era bilder på sedlarna.
Ingen annan kan nånsin kliva in i det landet, eller ta den platsen som var din.
Den killen som L är där, är för alltid bara din. Alltså på riktigt; han kommer aldrig att ge samma kärlek, samma människa, till någon annan – för din upplevelse av honom fanns från början till slut inuti dig.
Han var den där mannen i ditt hjärta och i dina tankar (precis som alla våra upplevelser i livet är just våra, skapade av våra intryck i kombo med vårt inuti).
Just nu ser du det vackra i ert land, det kommer du göra i framtiden också.
Och ja, det kommer du att småle över, och känna djup värme och melankoli över när minnet sveper förbi dig i framtiden. Men.
Jag har rest mellan många sådana länder i mitt liv och en sak har jag lärt mig om det: Varje land som jag bosatt mig i, som jag slagit rot i mer än för en stund, har varit ännu varmare och ännu mer demokratiskt än det förra.
Därför att det som var fint i varje land var till hälften jag, och den halvan tar jag med mig hela livet. Det är från ett varmare, ännu bättre land du kommer minnas L om några år.
Jag lovar.
Efter en tid tänker man att “hade jag inte plockat ogräs hela tiden i vår trädgård, så hade jag det funnits ogräs där och inte bara blommor. Utan mig är han inte den mannen”. Det kommer fortsätta att vara sådär vackert i det landet som du nu har lämnat.
Men om en tid kommer du se att utanför ert land är han inte vacker på samma vis. Det var du som gjorde landet till ett paradis för dig. Du är hon som kan skapa kärlek och vänskap i din värld, det kommer du fortsätta med. Och livet är så beskaffat att man blir bättre och bättre på det.

Kommentarer

 1. Jag vet inte om du kan se på SVT Play i amerikat, men om du kan det eller om du kommer till Sverige på semster inom 30 dagar så måste du se dokumentären ”Palace hotell” om 93-åriga Maja som driver hotellet. Hon vill inte ha några anställda, för hon vet hur hon vill ha det och hon älskar sina gäster. Höjdpunkten på året är festivalen, för då kommer det så mycket folk. Så många visdomar som ryms i den fina, skröppliga gamla tanten ”Arbete betyder välstånd, sa de förr, men arbeta och dansa, det är det bästa! Då håller man sig frisk tror jag.” Å, vad jag önskar att jag hade hyrt rum hos henne istället för att tälta på campingen i min ungdom, men det hade väl också sin charm antar jag. http://www.svtplay.se/video/127357/palace-hotell

 2. alltså kärlek till detta. det här ska skrivas ut och läggas i burken där jag bevarar de finaste orden jag läst!

 3. alla slut har väl en mening tänker jag, att man ska träffa någon annan. tänk om man kunde läsa ens öde i förtid och veta hur det skulle bli vem som skulle vara mr right… känns ju inte som att man kan styra eller försöka klämma fram det… kanske snare då det ibland blir motsatt effekt.

 4. Så fint sagt, när man läser såndnt som dethär tänker man ”men detdär är ju klockrent, varför har jag inte tänkt på det tidigare? det är självklart”, fast det är svårt att tänka ut sånt, hon/han som skrev måste vara väldigt smart :)

 5. Fantastisk beskrivelse av kärlek. Och så klokt och så sant. Det är allt för lätt att glömma bort att man själv är delaktig i det magiska hos den andre.

 6. Kunde inte sagt det bättre själv. Har också varit i en hel del olika länder och de har fört mig hit och med facit i hand kunde jag inte varit gladare för att allt hänt som det gjorde även om det varit en till viss del smärtsam resa. Hang in there :)

 7. Vet inte om du ens kommer att läsa detta men du hjälper mig så otroligt mycket. Ungefär en vecka innan du och Ludvig gjorde slut så gjorde jag och min pojkvän, Ludvig, också slut. Du får mig att känna att det är okej att vara ledsen och sakerna du skriver och delar med dig av värmer och hjälper så otroligt mycket. Så det betyder väldigt mycket för mig att kunna läsa någon annans känslor om samma sak. Nu förklarade jag nog jättedåligt, men jag hoppas att du förstår. Tack så mycket.

 8. Åh så himla fint! hoppas du verkligen tar åt dig för jag tror hon har så väldigt rätt.

 9. Så fint att sätta ord på något som är så alldeles jättesant och så uppenbart men som man själv inte kan sätta på pränt. Speciellt inte när man har hjärtesorg.

 10. well written an so true. det varma skitiga, brokiga, äventyrliga men ack så underbara east village jag upplevde med min israelit för sex sju år sedan är idag ett annat landskap. gud vad många hjärtklappningar i tompkins park jag upplevde. känslan av tomhet genomsyrade vardagen, allt blev sekundärt. jag glömde nästan bort att andas. sedan började fortsättningen på livet, yogan har hjälpt så mycket! titta på depak chopras hemsida, han skriver fint om pojkar som sviker, Gud och annan huvudvärk. ps yoga to the people kolla deras verksamhet!

 11. TACK till dig som skrev kommentaren. TACK till dig som delade med dig… så att man inte missade den. Hoppas du har det bra i New York !!

  kramelikram

 12. Läste just den kommentaren här för någon vecka sen och har tänkt på den sedan dess och berättat om den för mina vänner. Kan vara bland det finaste jag någonsin läst, underbart att postade den här, den förtjänar att spridas!

 13. Så himla bra att komma ihåg att påpeka att man själv var en sån jävla stor del av att ett förhållande var bra och man faktiskt inte därför har förlorat allt utan går vidare med förmågan att ha ett riktigt jävla bra förhållande igen.

 14. Pa tal om lander har du sett ”Midnight in Paris” (Woody Allen)? Drom dig bort till en annan stad. Nu och i andra tider.

  Bara musiken ar ju magisk: http://open.spotify.com/user/anglamark/playlist/1Kdp341ScK9p1bmqQ6SgX3 .

  ”You know, I sometimes think, how is anyone ever gonna come up with a book, or a painting, or a symphony, or a sculpture that can compete with a great city. You can’t. Because you look around and every street, every boulevard, is its own special art form and when you think that in the cold, violent, meaningless universe that Paris exists, these lights, I mean come on, there’s nothing happening on Jupiter or Neptune, but from way out in space you can see these lights, the cafés, people drinking and singing. For all we know, Paris is the hottest spot in the universe” (Gil).

  Tanker pa dig och skickar kramar och karlek till New York. <3456789 /emma

 15. Åh vad bäst! Ändrade min livsbild! Tack du käre kommenterare <3

  Och du Sandra. Vet du vad man kan göra när ett förhållande tagit slut? Man kan kolla tillbaka och tänka på att man har mått sämre än man gör nu efter uppbrottet. Tänk för två veckor sen? Då mådde du väl sämre än du gör nu? Och om två veckor kommer idag bara verka som en mörk dimma. Och du kommer tänka "sådär dåligt mår jag iallafall inte nu". Och så kommer det sakta bli bättre. För varje månad. För varje dag. Det fungerar för mig iallafall.

  Och se dig om kring bland dina vänner. Ibland är den rätta närmare än man tror!

 16. JA!!! jag älskade också den där kommentaren, jag printscreenade den så fort jag läste den! stämmer verkligen och det blev jättefint formulerat! du kommer klara dig galant! <3<3<3

 17. Det er både oplysende og meget, meget, meget rigtigt.
  Sikke et fint billede at male af denne sejlen frem og tilbage og ud og igennem forskellige smukke mennesker. Sikken verden.

  Tusind tak.

 18. Sån fin och värmande tanke, vill spara och kolla tillbaka om jag någonsin känner mig ledsen.

 19. Så fint skrivet!
  Och jag sörjer med alla ni som upplever hjärtesorg! Men vill också bara påminna om att ha haft något vacker och byggt upp ett land kan vara bland det finaste man får vara med om. Även om det splittras i inbördeskrig, byråkrati och skiljaktigheter.

  Att aldrig få bli förälskad, ha någon att dela sina dagar med, känna sig ensam, kall, åldrande och fundersam, är en hjärtesorg som ingen skriver om och som man inte kan räddas ur.
  Ingen kan tvinga sig att bli kär.
  Och att inte uppleva något betyder att man inte kommer att gå från länder och få det mer demokratiskt och större frihet och lycka till befolkningen.
  Det betyder bara att man kommer stå där helt utan riktlinjer och kanske förlora det ena landet efter det andra för att man inte har någon erfarenhet. Så mitt i all sorg över förlusten så vinner man kunskap och erfarenhet för att när man väl bosätter sig i LANDET så kan man få det att fungera.
  Visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle våren annars tveka så.
  Men om det aldrig knoppas, förblir man bara ett äppelträd som aldrig slår ut i blom!

  Och om jag kunde välja skulle jag hellre blomma tusen gånger och vissna däremellan än att förbli en naken trädstam!

 20. Alla som undrar vad det här med bloggande ska vara bra för kan ju läsa den kommentaren och begrunda. Så sant, så fint!

  Gillar också Saras kommentar (precis ovan) om den nakna trädstammen som aldrig går i blom. Det finns inte en enda sanning utan flera, och våra verkligheter ser olika ut. Men vi kan alltid hjälpa varandra genom att dela med oss av våra tankar.

 21. Gud, vilken fin text. Nu mår jag nästan lite bättre. För några dagar sen tog det slut med min kille sedan flera år tillbaka. Och det här är verkligen sant, och det finns så mycket fint i världen och du är så fin och du kommer klara dig så himla bra. Hela livet går ut på erfarenheter och det bästa man kan göra är att se framåt och skapa nya minnen, för det är det livet går ut på. Fan vad positivt och drygt det där lät, när allting suger så mycket just nu, men det är ju faktiskt sant. Vi får ta vara på livet så länge vi är unga och friska! Puss på dig fina Sandra, och jag önskar dig all lycka. / En vilsen själ i ett kallt sommarsverige

 22. Så himla fin text. Jag lånade den till min blogg men har länkat om det var okej? Tar bort inlägget annars. Den rörde mig så sjukt mycket då mitt förhållande tog slut för ca 3 dagar sen helt oväntat. Och det gör så sjukt ont i varenda del i kroppen. Men som sagt, säg bara till om du vill att jag ska ta bort inlägget. Kram

 23. Åhgudjagdör så fint. Så bra och sant! Det där ska jag skriva av och ta fram när allt gör ont.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>