rosmarinbröd med ärt&majssoppa.

Jag hittade ett bröd på Pinterest som sag helt magiskt ut och bestämde mig för att baka det för att ingredienserna var bara 3 (!) stycken. Det blev så. himla. gott.
Här kommer vägen dit:


För att laga detta bröd behöver man
- Jäst
- Salt
- Mjöl
Jag adderade även rosmarin. Man kan addera vad man vill egentligen – valnötter, bär, ost ost osv osv. Eller ingenting funkar också bra.


1.Blanda 7 deciliter mjöl i en bunke tillsammans med en halv tesked torrjäst, vet inte hur mycket det är i färsk jäst, men googla! Plus massa salt.


2. Addera 3,5 dl vatten, plus din magiska ingrediens om du har någon. Jag klippte ner ganska så mycket färsk rosmarin. Joxa ihop. Låt allt jäsa i rumstemperatur under plast i 12 till 18 timmar.


3. Nu är det en ny dag! Sätt ugnen på 230 grader. Ta fram en ungsfast kastrull eller vad sjutton det heter. Jag har en sådan här himla fin Creuset som jag fick i julklapp för två år sedan.  När ugnen är redo, ställ in kastrullen där i en halvtimme.


4. Lägg brödet på en bädd av mycket mjöl. Gör den något sånär rund. Den är superduperkladdig obs.


5. Ta försiktigt ur (den väldigt varma) kastrullen ur ugnen och lägg i brödet när halvtimmen har gått.


6. Ställ tillbaka i den varma ugnen och låt stå där i en halvtimme. Öppna sedan och ta bort locket och låt stå i ytterligare en kvart.


7. Medan man väntar kan man laga en soppa som man kanske vill äta till sin limpa. Jag gjorde en soppa på allt jag hade kvar i min frys/kylskåp: majs, ärtor, vit sparris, purjolök, vitlök, två buljongtärningar plus en creme fraische som inte syns i bild.


8. Fräs löken och koka sedan upp vatten och häll i buljongtärningarna. Lägg i majs, ärtor, sparris, creme fraische och låt koka i några minuter. Mixa och toppa med lite tryffelolja om man har hemma kanske, plus svartpeppar och salt.


9. Nu är brödet klart. Alltså?! Så himla himla fint det blev. Var helt chockad. Som bageribröd liksom.


10. Helt sanslöst gott också.


11. Soppa + bröd med ost + ett glas torsdagsvin = toppen

Iväg och laga detta bröd bums. Dog godhetsdöden.
.


I baked a bread a couple of days ago. It turned out delicious! I used this recipe.

Kommentarer

 1. Åh, har du sett första avsnittet av Torka aldrig tårar utan handskar? Om inte tycker jag definitivt du borde det, så himla tragiskt och sorgligt och fint. Den är baserad på Jonas Gardells bok med samma namn och handlar om homosexuella under 80-talet, och om Aids. Och så om två killar som blir kära i varandra. Tror du kanske skulle tycka om den, finns på SVT Play!

 2. alltså, om jag får in mitt himla köksbord någon gång så jag har plats att baka så känns det som att detta kommer bli mitt nya favoritbröd!

 3. vad gör du när du blur svartsjuk? för att inte hata?? tar du alltid reda på sanningen?? jag är sådan som tror att minsta lilla sak är MOT mig, då blir jag sur. hitar på små små påhitt för att jävlas genom andra för att jag själv inte vågar ta stegt säga till personen. jag hr alltid fel jag missförstår jämt idag blev jag arg på något som var menat som en komplimang till mig. sånt gör jag… tror alltid fel.. går på andra.. lågt av mig. vad tycker du jag ska göra? hitta en vän och prata med??? psykolog? jag inte direkt ett stöd med min maniska skadekontroll som ibland brister ut i galenskap, du jag inte ser att människor menar väl. jag själv tycker mig ha rätten att göra vad jag vill, leva hur jag vill.. det är min rätt, men ingen annan. det är ingen som tycker jag är ful eller dålig, men jag tror det stundtals och blir en liten bitter kille. vad ska jag göra? ‘

  hälsningar 19 år och tror att livet är emot mig..

 4. Åh det är ju New York times ”no-knead bread”. Det är mitt absolut bästa bröd, misslyckas typ aldrig. Det finns en massa klipp på youtube där man kan se upphovsmakaren baka brödet och andras tolkningar av orginalreceptet.

 5. That looks so delicious, I think I have to try that :) Maybe with some caraway seeds or olives <3 I wanted to buy a bread machine in the last few months… it never crossed my mind to try making bread without a machine :D

 6. du ska veta hur många jag ringt runt till och uppmant vara svin mot denna personen, för hämnd som min egen hjärna hittar på, jag ser hot i allt, jag halucinerar, jag går på allt när jag blir sådan…. Hon får inte göra si och och inte så.. inte lyssna på vissa låtar, inte ha vissa kläder, inte umgås med vissa människor.. hon får inte tycka vissa saker.. allt tar jag som ett hot. hin tycker det är så jobbit att hon vuill flytta från stan, bara bort. för jag kväver henne, stänger inne.. ska ha alla i hennes omgivning på min sida.. när jag tror att jag ska bli sård fast jag har fel går jag på utseende, hittar på jätteelaka påhitt. varje person hon har kontakt med ska jag veta vem det är vad som sägs… varje liten mening.. det är på ett sjukt plan. jag är inte frisk, jag är verkligen inte frisk nu, hon berättade att hon raggat på mig och jag vänder på alla ord hon säger, lyssnar ser inte…

  finns det någon som kan hjälpa mig med detta? mitt behov av skadekontroll och makt? vad ska jag göra för att inte kväva henne???? eller trycka ner henne så fort min hjärna spårar ur… ???

  tips råd någon?

 7. Ser jättegott ut! Att baka bröd är typ något av det bästa någonsin. Man blir så stolt över sin vackra skapelse! Ha en underbar söndag Sandra och läsarna!

 8. Ditt bröd ser så himla gott ut Sandra. Så jag måste verkligen fråga, har du vatten i ugnen på plåtarna under och över grytan??

 9. Wow, det ser himmelskt gott utt!
  Det ska jag verkligen prova. :D
  Men måste bara fråga, vilken grad ska ugnen vara på? Tror inte att det stod i beskrivningen.

  Kram <3

 10. Oj, måste absolut kolla om min hyresvärd har sån där kastrulle! Vill också prova brödet, ser så himla gott ut! :)

  Men varifrån är den där brickan med elefanter?! Har sett också väskor och halsdukar med likadant mönster på stan och har blivit jätte nyfiken.. Hur många olika brickor har du faktiskt och kunde du tipsa om var man kan hitta fina brickor i Stockholm? Har letat efter men inte stött på den perfekta än..

 11. This bread seems to be delicious. Unfortunately I don’t have a ”cocotte Le Creuset”.
  The recipes on the blog ”simply is good” are great. Thank you for the link ;)

 12. Åh, måste absolut testa det här brödet! Jag är inte så bra på att dega och hålla på men deg här lät ju inte så svårt faktiskt.

 13. Mmmm! Kjøpte faktisk en helt lik gryte for bursdagspenger, fikk den på posten i går! Gleder meg til å bake brød, ser helt sykt godt ut!

 14. Oh does that look tasty! I was wondering, you couldn’t make another post about what apps to download to your iphone? :D

 15. ser jättegott ut! vad kul att du börjat skriva matinlägg igen, känns som att det är ett tecken på att du mår lite bättre. hoppas det är så i alla fall :)

 16. Detta har jag funderat på att testa länge. Himla bekvämt med bröd som inte måste hanteras så himla mycket. Mmm helglyx… Ska bara fixa en ungsfast gryta först…

  Annars kan man baka baguetter på liknande vis. Joxa ihop på kvällen, lägg på varm plåt på morgonen och njut nybakt baguette till frukost. Gott! testade denna helgen och det bidde bra.

 17. fråga: är det plastlock på din le creuset? tål den i så fall ugnsvärmen? jag har också en sån men osäker på om jag kan ha locket i ugnen…

 18. Jaaaaaa, mer resept!!!! :) Jeg gjorde de der søtpotet- gnocchi’ene du la ut under her!! De ble super-duper gode!!!.

  Finns det brød finns det hopp! ha ha yum, yum

 19. bakade detta bröd. till frukost. med hallon/krusbärsmarmelad. kan säga att det var värt den timmen extra på morgonen. gav världens bästa måndag. och sen kom glappet i och med jobbvecka på jobbet jag redan sagt upp mig på. men mer bröd, mindre ångest!

 20. Ser underbart gott ut!
  Här har helgen bjudit på smörgåstårta!
  Vill du ha recept eller lära dig att dekorera så hittar du recept+ dekorations vide på bloggen!
  Kram på dig!

 21. Amanda – laser boken just nu sa vill inte se programmet! Men ska se! kram

  m – haha nej saklart itne!

  matilda – jo det star! kram

  malhannele – den ar fran svensk tenn! svensk design. billiga med fina brickor finns exempelvis pa lagerhaus.

  linn – haha ja ganska likt :) en av mina favoritbocker!

  winona – i’ve done that! if you searched on the blog for example ”shazam” you will find the post!

  christine – du kan ha locket i ugnen!

  maja – ah hurra!

 22. Oooh, det ser digg ut! Jeg har ikke stekeovn i min lille Paris-leilighet, men dette skal jeg lage når jeg får anledning. Takk for tips!

 23. OMG! Nu när jag läste detta blev jag något irriterad på min ugn här i Milano som endast vill värma upp till 60 grader. Katastrofugn! Brödet såg magiskt ut. Måste spara receptet tills nästa gång jag hälsar på mamma o pappa i Sverige! Tack för tipset! :)

 24. Bakade brödet ikväll till min pappa som fyller år imorgon. Hade bara tid att jäsa det i 4 timmar men det verkar funkat fint ändå. Ska bli spännande att se vad pappa tycker.
  Själv kan jag inte smaka nåt då jag äter efter paleo, mår som bäst då så lika bra att låta bli. Men det är kul att baka!

 25. Hej, this recipe is amazing! I just have one question about the oven temperature…I also have the exact Creuset saucepan, the lid shouldn’t get more than 190 grades, So i was wondering should i remove the lid for 230? Best

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>