rosmarinbröd med ärt&majssoppa.

Jag hittade ett bröd på Pinterest som sag helt magiskt ut och bestämde mig för att baka det för att ingredienserna var bara 3 (!) stycken. Det blev så. himla. gott.
Här kommer vägen dit:


För att laga detta bröd behöver man
- Jäst
- Salt
- Mjöl
Jag adderade även rosmarin. Man kan addera vad man vill egentligen – valnötter, bär, ost ost osv osv. Eller ingenting funkar också bra.


1.Blanda 7 deciliter mjöl i en bunke tillsammans med en halv tesked torrjäst, vet inte hur mycket det är i färsk jäst, men googla! Plus massa salt.


2. Addera 3,5 dl vatten, plus din magiska ingrediens om du har någon. Jag klippte ner ganska så mycket färsk rosmarin. Joxa ihop. Låt allt jäsa i rumstemperatur under plast i 12 till 18 timmar.


3. Nu är det en ny dag! Sätt ugnen på 230 grader. Ta fram en ungsfast kastrull eller vad sjutton det heter. Jag har en sådan här himla fin Creuset som jag fick i julklapp för två år sedan.  När ugnen är redo, ställ in kastrullen där i en halvtimme.


4. Lägg brödet på en bädd av mycket mjöl. Gör den något sånär rund. Den är superduperkladdig obs.


5. Ta försiktigt ur (den väldigt varma) kastrullen ur ugnen och lägg i brödet när halvtimmen har gått.


6. Ställ tillbaka i den varma ugnen och låt stå där i en halvtimme. Öppna sedan och ta bort locket och låt stå i ytterligare en kvart.


7. Medan man väntar kan man laga en soppa som man kanske vill äta till sin limpa. Jag gjorde en soppa på allt jag hade kvar i min frys/kylskåp: majs, ärtor, vit sparris, purjolök, vitlök, två buljongtärningar plus en creme fraische som inte syns i bild.


8. Fräs löken och koka sedan upp vatten och häll i buljongtärningarna. Lägg i majs, ärtor, sparris, creme fraische och låt koka i några minuter. Mixa och toppa med lite tryffelolja om man har hemma kanske, plus svartpeppar och salt.


9. Nu är brödet klart. Alltså?! Så himla himla fint det blev. Var helt chockad. Som bageribröd liksom.


10. Helt sanslöst gott också.


11. Soppa + bröd med ost + ett glas torsdagsvin = toppen

Iväg och laga detta bröd bums. Dog godhetsdöden.
.


I baked a bread a couple of days ago. It turned out delicious! I used this recipe.

sandra
 1. Amanda skriver

  Åh, har du sett första avsnittet av Torka aldrig tårar utan handskar? Om inte tycker jag definitivt du borde det, så himla tragiskt och sorgligt och fint. Den är baserad på Jonas Gardells bok med samma namn och handlar om homosexuella under 80-talet, och om Aids. Och så om två killar som blir kära i varandra. Tror du kanske skulle tycka om den, finns på SVT Play!

 2. Evelina skriver

  alltså, om jag får in mitt himla köksbord någon gång så jag har plats att baka så känns det som att detta kommer bli mitt nya favoritbröd!

 3. svartis nicke skadekontroll skriver

  vad gör du när du blur svartsjuk? för att inte hata?? tar du alltid reda på sanningen?? jag är sådan som tror att minsta lilla sak är MOT mig, då blir jag sur. hitar på små små påhitt för att jävlas genom andra för att jag själv inte vågar ta stegt säga till personen. jag hr alltid fel jag missförstår jämt idag blev jag arg på något som var menat som en komplimang till mig. sånt gör jag… tror alltid fel.. går på andra.. lågt av mig. vad tycker du jag ska göra? hitta en vän och prata med??? psykolog? jag inte direkt ett stöd med min maniska skadekontroll som ibland brister ut i galenskap, du jag inte ser att människor menar väl. jag själv tycker mig ha rätten att göra vad jag vill, leva hur jag vill.. det är min rätt, men ingen annan. det är ingen som tycker jag är ful eller dålig, men jag tror det stundtals och blir en liten bitter kille. vad ska jag göra? ‘

  hälsningar 19 år och tror att livet är emot mig..

 4. Johanna skriver

  Åh det är ju New York times ”no-knead bread”. Det är mitt absolut bästa bröd, misslyckas typ aldrig. Det finns en massa klipp på youtube där man kan se upphovsmakaren baka brödet och andras tolkningar av orginalreceptet.

 5. eleonora skriver

  That looks so delicious, I think I have to try that :) Maybe with some caraway seeds or olives <3 I wanted to buy a bread machine in the last few months… it never crossed my mind to try making bread without a machine :D

 6. svartis nicke skadekontroll skriver

  du ska veta hur många jag ringt runt till och uppmant vara svin mot denna personen, för hämnd som min egen hjärna hittar på, jag ser hot i allt, jag halucinerar, jag går på allt när jag blir sådan…. Hon får inte göra si och och inte så.. inte lyssna på vissa låtar, inte ha vissa kläder, inte umgås med vissa människor.. hon får inte tycka vissa saker.. allt tar jag som ett hot. hin tycker det är så jobbit att hon vuill flytta från stan, bara bort. för jag kväver henne, stänger inne.. ska ha alla i hennes omgivning på min sida.. när jag tror att jag ska bli sård fast jag har fel går jag på utseende, hittar på jätteelaka påhitt. varje person hon har kontakt med ska jag veta vem det är vad som sägs… varje liten mening.. det är på ett sjukt plan. jag är inte frisk, jag är verkligen inte frisk nu, hon berättade att hon raggat på mig och jag vänder på alla ord hon säger, lyssnar ser inte…

  finns det någon som kan hjälpa mig med detta? mitt behov av skadekontroll och makt? vad ska jag göra för att inte kväva henne???? eller trycka ner henne så fort min hjärna spårar ur… ???

  tips råd någon?

 7. ch skriver

  oh wow! that looks delicious!
  i’ve never baked bread myself, but freshly baked bread is the best!
  xo, cheyenne

 8. Aida skriver

  Ser jättegott ut! Att baka bröd är typ något av det bästa någonsin. Man blir så stolt över sin vackra skapelse! Ha en underbar söndag Sandra och läsarna!

 9. Elina skriver

  Måste verkligen baka det där brödet. Såg helt galet gott ut!

 10. m skriver

  Ditt bröd ser så himla gott ut Sandra. Så jag måste verkligen fråga, har du vatten i ugnen på plåtarna under och över grytan??

 11. Mathilda skriver

  Wow, det ser himmelskt gott utt!
  Det ska jag verkligen prova. :D
  Men måste bara fråga, vilken grad ska ugnen vara på? Tror inte att det stod i beskrivningen.

  Kram <3

 12. Emelie skriver

  GUD vad gott! Önskar jag hade en ugn i Tokyo :( här har vi bara en liten toaster owen :(

 13. maihannele skriver

  Oj, måste absolut kolla om min hyresvärd har sån där kastrulle! Vill också prova brödet, ser så himla gott ut! :)

  Men varifrån är den där brickan med elefanter?! Har sett också väskor och halsdukar med likadant mönster på stan och har blivit jätte nyfiken.. Hur många olika brickor har du faktiskt och kunde du tipsa om var man kan hitta fina brickor i Stockholm? Har letat efter men inte stött på den perfekta än..

 14. Pauline skriver

  This bread seems to be delicious. Unfortunately I don’t have a ”cocotte Le Creuset”.
  The recipes on the blog ”simply is good” are great. Thank you for the link ;)

 15. Maja skriver

  Åh, måste absolut testa det här brödet! Jag är inte så bra på att dega och hålla på men deg här lät ju inte så svårt faktiskt.

 16. linn skriver

  Hej Sandra! Satt och kollade på tumblr och hittade denna bild http://ask-tinkerbell-for-cocaine.tumblr.com/post/33553696161/grunge-and-other-pleasures
  Tyckte bruden till höger var väldigt lik dig!
  Sedan tänkte jag också tipsa om en sjukt bra bok som heter Extremt högt och otroligt nära utav Jonathan Safran Foer. SÅ BRA!

 17. Vicky skriver

  men gud, magiskt ju. vill också ha en le creuset! tror inte jag har nåt annat ugnsfast annars. emalj liksom? nae?

 18. Hanna skriver

  Åh gud vad gott det ser ut! Gillar att du gör din egen touche på alla recept liksom, som med rosmarin här. Du är så häftig och kreativ i allting, också matlagningen blir som konst i dina händer.

  Medan man äter sin mumsiga middag tycker jag förresten man ska shoppa på tradera, gärna dessa assnygga rosa Dr Martens tex ;)

  http://www.tradera.com/dr-martens-skor-auktion_343253_165594192

 19. säl skriver

  älskar brickan. och brödet såg fint ut det med.

 20. SWEET PETROLEUM skriver

  Sikke et smukt brød! Mmmh det ser rigtig godt ud :)

 21. kaneli skriver

  wow! ser helt fantastiskt ut, ska definitivt pröva!

 22. Veronika skriver

  Mmmm! Kjøpte faktisk en helt lik gryte for bursdagspenger, fikk den på posten i går! Gleder meg til å bake brød, ser helt sykt godt ut!

 23. Johanna skriver

  jippie det ska jag testa!

 24. Linn skriver

  Måste prova att baka detta. Ser galet gott ut!

 25. Helene skriver

  Måste prova! Såg ju assnyggt ut!

 26. Anna skriver

  Men oj, såg ju både jättegott och jätteenkelt ut!. Ska definitivt prövas!

 27. winona skriver

  Oh does that look tasty! I was wondering, you couldn’t make another post about what apps to download to your iphone? :D

 28. elsa skriver

  ser jättegott ut! vad kul att du börjat skriva matinlägg igen, känns som att det är ett tecken på att du mår lite bättre. hoppas det är så i alla fall :)

 29. helly skriver

  Jamenja! Detta bröd verkar ju för bra för att vara sant. För gott med. Måste prövas med andra ord!

 30. twiggy skriver

  Detta har jag funderat på att testa länge. Himla bekvämt med bröd som inte måste hanteras så himla mycket. Mmm helglyx… Ska bara fixa en ungsfast gryta först…

  Annars kan man baka baguetter på liknande vis. Joxa ihop på kvällen, lägg på varm plåt på morgonen och njut nybakt baguette till frukost. Gott! testade denna helgen och det bidde bra.

 31. Anna skriver

  det dära brödet måste jag typ göra ungefär nu! ser hur fint ut som helst.

 32. olivia skriver

  men ååh det verkar ju helt gudomligt!!

 33. Therese skriver

  Soppa är så sjukt underskattat! Bör prova att baka bröd också, har aldrig gjort det själv :)

 34. kristin skriver

  Mums! brödet ser jättefint ut!

 35. marire skriver

  wow. det brødet ser sykt godt ut!

 36. josefina skriver

  ser fantastiskt gott, och enkelt ut! Det har ska jag prova pa nar jag flyttar till ett nytt hus nasta manad!! Mer matinlagg, alskar dom!

 37. Linda skriver

  oj vad gott det ser ut! måste testa!

 38. christine skriver

  fråga: är det plastlock på din le creuset? tål den i så fall ugnsvärmen? jag har också en sån men osäker på om jag kan ha locket i ugnen…

 39. Lene skriver

  Jaaaaaa, mer resept!!!! :) Jeg gjorde de der søtpotet- gnocchi’ene du la ut under her!! De ble super-duper gode!!!.

  Finns det brød finns det hopp! ha ha yum, yum

 40. Maja skriver

  bakade detta bröd. till frukost. med hallon/krusbärsmarmelad. kan säga att det var värt den timmen extra på morgonen. gav världens bästa måndag. och sen kom glappet i och med jobbvecka på jobbet jag redan sagt upp mig på. men mer bröd, mindre ångest!

 41. Matildamat.se skriver

  Ser underbart gott ut!
  Här har helgen bjudit på smörgåstårta!
  Vill du ha recept eller lära dig att dekorera så hittar du recept+ dekorations vide på bloggen!
  Kram på dig!

 42. sanna skriver

  mummms vad gott det ser ut

 43. Snowstreams skriver

  Vilket fantastiskt fint bröd. Har en likadan gryta som du, klar favorit. Nu vet jag vad jag ska baka för bröd till helgen. Stort tack för tipset.

 44. sandra skriver

  Amanda – laser boken just nu sa vill inte se programmet! Men ska se! kram

  m – haha nej saklart itne!

  matilda – jo det star! kram

  malhannele – den ar fran svensk tenn! svensk design. billiga med fina brickor finns exempelvis pa lagerhaus.

  linn – haha ja ganska likt :) en av mina favoritbocker!

  winona – i’ve done that! if you searched on the blog for example ”shazam” you will find the post!

  christine – du kan ha locket i ugnen!

  maja – ah hurra!

 45. Synne skriver

  Oooh, det ser digg ut! Jeg har ikke stekeovn i min lille Paris-leilighet, men dette skal jeg lage når jeg får anledning. Takk for tips!

 46. kris skriver

  12-18 timmar??????

 47. Lene skriver

  Min står og hever nå, satt den til heving igår kveld og skal i ovnen når jeg kommer hjem fra jobb! Ooooh, can’t wait!

 48. Anna Martina skriver

  Helt klart snyggaste brödet! Har precis plockat ut surdegsbröd ur ugnen, men ditt var snyggare!

 49. Linda skriver

  Men alltså, det brödet ser ju supergott ut. Jag måste testa. Efter att jag skaffat en gryta av något sånt slag.

 50. Louise skriver

  OMG! Nu när jag läste detta blev jag något irriterad på min ugn här i Milano som endast vill värma upp till 60 grader. Katastrofugn! Brödet såg magiskt ut. Måste spara receptet tills nästa gång jag hälsar på mamma o pappa i Sverige! Tack för tipset! :)

 51. Sara skriver

  Brödet ser helt underbart ut!
  Det måste jag testa någon gång.

 52. Josse skriver

  Bakade brödet idag (och igår) och det blev supergott! Jag hade valnötter i mitt. Väldigt värt.

 53. Lina skriver

  Bakade brödet ikväll till min pappa som fyller år imorgon. Hade bara tid att jäsa det i 4 timmar men det verkar funkat fint ändå. Ska bli spännande att se vad pappa tycker.
  Själv kan jag inte smaka nåt då jag äter efter paleo, mår som bäst då så lika bra att låta bli. Men det är kul att baka!

 54. Phobos / Creativo.nu skriver

  [...] bakte dette brødet og det ble dritbra, så jeg bakte det igjen dagen etter og så skal jeg bake det nå(deigen [...]

 55. Lisa skriver

  Helt galet måste prova!!!!

 56. Anahid skriver

  Hej, this recipe is amazing! I just have one question about the oven temperature…I also have the exact Creuset saucepan, the lid shouldn’t get more than 190 grades, So i was wondering should i remove the lid for 230? Best

 57. a list. | Niotillfem skriver

  [...] Ingenting alls. Bakar i princip aldrig. Men om jag var TVUNGEN att baka så skulle jag baka om det här brödet jag gjorde i oktober förra året. Helskotta vad gott det [...]

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *. E-postadressen publiceras inte.

Niotillfem
my name is sandra and i'm from stockholm. i like fridays, pasta carbonara, scrabble and young handsome men. i have one of sweden's biggest blogs with over 170 000 visits a week. besides blogging i work as a freelance writer. my first novel is coming out in april 2014. e-mail love letters and other things to sandrabeijer@gmail.com
you can find my portfolio here.
Instagram: sandrabeijer
📘🐱
Arkiv
Twitter @niotillfem