if the egg is perfect, my day is made.


Filmtips kan behövas i decembermörker och här kommer ett! En film jag såg för några dagar sedan om sextiotalets Paris och Monsieur Joubert som är oerhört petig med sitt frukostägg (med all rätt). Efter att hans mamma dör skaffar han ett nytt hembiträde från Spanien. Alla hyresgästers hembiträden bor på sjätte våningen och en dag går han upp för att hälsa på. Han får en chock över att se hur de har det och bestämmer sig för att göra deras liv bättre, en liten handling i taget. Och så råkar han kanske bli lite kär på kuppen. Blev så väldigt glad av den här. Och hungrig. Så himla mycket god mat hela tiden.
Se den! Den heter The Women on the 6th Floor.

YouTube Preview Image
.


I saw a lovely french movie a couple of days ago that I really recommend. It’s called The Women on the 6th Floor.

Kommentarer

 1. tack för tips!

  är det via netflix du hittar till alla fina filmer? eller hur gör du? så många filmer du tipsat om, som jag aldrig hört någon nämna innan.. :)

 2. tack för tipset :) jag har bott i paris och pratar franska, och letar alltid efter bra franska filmer för att hålla språket vid liv :)

 3. Håller med J, tycker också den verkar rätt gubbsjuk. Gammal gubbe som står och fluktar på en ung vacker kvinna som byter om, blä! Har också lite svårt för historien om den gode husbonden som behandlar sitt tjänstefolk med värdighet, när grundproblemet är att de ÄR tjänstefolk och måste serva andra människor i ett klassiskt maktförhållande. Hoppas folk har på sig sina feministiska och socialistiska glasögon när de ser filmer som dessa.

 4. Håller med er som finner filmen lite gubbäcklig och sexistisk.
  Men tycker att Filippa går lite över gränsen, förstår inte riktigt vad du menar. Vadå Sandras sociala bakgrund? Tvivlar på att hon växte upp med tjänstefolk på sjätte våningen liksom.

  Men för övrigt måste jag bara dela med mig av mina åsikter ang. städare osv som såååå många svenskar ”anställer” (ofta svart) nu för tiden. Säger som min mamma alltid säger: Anställ inte folk för sånt du kan göra själv! Fine om du är handikappad och inte kan städa, men tycker det är fullkomligt vidrig med friskt folk som anlitar städare. Hade en kompis på högstadiet som alltid la rena lakan på nattduksbordet, som en hint till städerskan. Så jävla äckligt. En fjortonåring som inte kan bädda sängen själv. Så är hon ju en otroligt självisk och bortskämd människa också…

  Ursäktar de starka åsikterna, hoppas ingen tog illa vid sig! Kände Marx’et i blodet för en stund bara.

 5. Sabina: Inte för att jag har anställt några städare, men vad tycker du isf om att man köper färdigmat? Käkar ute? Betalar för att andra ska ta hand om ens barn? Betala någon för att tapetsera om? Jag, som 20-åring skulle t ex inte ha något emot att jobba som städerska, hos människor som tjänar mer pengar än mig pga att de har jobbat längre/ pluggat en massa / jobbat hårdare. Skulle tycka att det var ett bra jobb. Tycker isf det är mer ohängt med unga som tycker t ex att deras föräldrar ska städa, gratis. Det är inte sämre än något annat jobb, och jag tycker inte att vi ska nedvärdera det.

 6. Anna Martina – ingen snö här så långt ögat når!

  Sara – yes det är netflix! men tror usa har annat utbud än sverige?

  Nja, J och Filippa – Asså. För det första utspelar sig filmen under en tid när det såg ut såhär. Mycket mer segregerat och många rika har fortf tjänstefolk. Det har väl ingen längre liksom? För det handlar handlar ju filmen om att de här rika, konservativa människorna har oerhört tråkigt, ÄR oerhört tråkiga och uppblåsta och otrevliga. Det är ju inte förrän han flyttar upp till hembiträdena, förrän han respekterar dem och lämnar sitt gamla liv som han på riktigt blir lycklig. Filmen är ju kritisk till tjänstefolk och hur de behandlades, ingen romantisering alls. Kan dock hålla med om att det är trist med deras stora åldersskillnad. Tröttsamt liksom. Dock är ju hon den starka i deras förhållande och tar ingen skit, vilket jag tycker om.

  Sabina – tycker det är obehagligare att se ner på yrkesgrupper. få länder förutom sverige som tänker på det här sättet. i många länder är det helt självklart att anställa städerska eller trädgårdsmästare om man så måste vända på varje krona, just för att hjälpa folk att inte gå arbetslösa. håller med om att det är helt sanslöst att folk som har råd betalar städhjälp svart, men annars förstår jag inte varför det skulle vara så himla ”äckligt”. tycker också att det är positivt ur en jämställdhhetsyn. gudars skymning vad det också har hjälpt kvinnor i yrkeslivet som annars får ta tvätten, städet och allt det andra själv. det är inget fult att jobba som städerska, utan är ett jobb som alla andra.

 7. Jag ser inte ner på jobbet städare, har själv extrajobbat som det, dock på ett företag. Det jag tycker är obehagligt är folk som känner att de inte kan städa sina 120 kvm (även fast de är friska) lägenheter själva, utan tar till städhjälp. Tycker att det är ett obehagligt bevis på hur stora klasskillnader det faktiskt är i Sverige. Att man kan anställa folk, säga åt dom att ta av ens smutsiga lakan från ens säng och lägga dit nya. Jag skulle aldrig kunna göra så mot någon. Jag tycker att DET är att se ner på en annan människa.

 8. Tove: Ja, det du måste förstå är att jag förstår de som jobbar som städare! Jobbet behövs absolut! Har som sagt själv även jobbat extra som det ett tag. Det jag INTE förstår är folk som anlitar städare. Jag tror att ytterst få av de som har städhjälp hemma tänker ”Jag anställer hen så hen kan få ett jobb”. Jag tror folk tänker: ”Jag orkar inte städa. Nice att en person gör det åt mig för en summa pengar som är minimal i mina ögon”.

 9. Sabina: Du gör bara bort dig med din naiva livssyn och ditt inskränkta perspektiv. Du är ett typexempel på någon som vänder på rollerna utan att reflektera det minsta utanför ditt tankesätt, anställarna är de rika, pompösa och städarna är de utsatta, utnyttjade.

  Det du inte förstår är att genom att säga att du ser ner på människor som anlitar städhjälp så förminskar du också de som arbetar med det, men på ett väldigt solidariskt och medlidande sätt. DET om något tycker jag är värre än de som öppet ser ner på sin städhjälp. Jag är och kommer alltid vara 2a generationens invandrararbetarklass, men när jag har mitt 8-17 jobb om några år så skulle jag inte tveka att skaffa hjälp med mitt hem om jag behövde det. Och om den personen skulle ha ett problem med mina lakan, så tror jag att hen skulle ta upp det med mig. Som i ett modernt kommunikativt samhälle, inte som i ett hushåll från 1960-talet.

 10. L: Jag förstår inte vad jag gör för fel, tycker att jag har skrivit allt jättetydligt flera gånger! Aja. Vi tar om delar av det igen då helt enkelt!
  Jag personligen ser inte ner på städare, har som sagt (woho repris!) själv extrajobbat som städare på ett företag så jag har ändå lite erfarenhet inom området, även om jag själv aldrig skulle anlita en städare då jag finner det oetiskt.
  Det jag är rädd för är väl att dessa rika, högervridna människorna (som en del som anställer städare är ja, inte alla, en del) ska se ner på städarna, och bland annat ge dem så förnedrande uppgifter som att byta deras lakan, vilken ju min kompis föräldrar också gjorde. Jag tycker inte att det är okej.
  Om du vill ha städare eller inte är helt upp till dig, alla har olika syner på rätt och fel, moral och etik. Jag ser tyvärr inte heller hur du ”reflekterar utanför ditt tankesätt”…
  Men så är det ju så att alla har olika åsikter, dock var jag inte beredd på dessa ”andra får gärna byta mina lakan”-kommentarer jag nu läst. Iallafall inte i det här forumet. Jag kanske inte riktigt hör hemma här på Niotillfem trots allt, haha.


 11. sabina – du behöver inte va så arg.. men då verkar det helt enkelt handla om att du är orolig att dessa städare ska hamna i högervridna konservativa familjer som är elaka och ser ner på dom. ja det vill nog ingen. jag vill inte att någon ska ha ett jobb där de känner sig tilltryckta, domderade eller ovärda, vad dom än jobbar med. det kan jag inte tänka mig att en enda person härinne vill.

 12. Alltså detta ämnet är ju givetvis väldigt komplext, men en sak jag tycker att vi alla borde reflektera över är det faktum att vi värderar städare och städerskor väldigt mycket lägre än exempelvis rörmokare och hantverkare av olika slag. Självklart kan i princip alla städa själva så hemmet uppnår en dräglig standard, men att påstå att det inte är skillnad på den städning en städare/städerska utför är respektlöst och dumt. Städning (eller lokalvård som det kallas i vissa sammanhang) är ett yrke som utförs av personer som är duktiga på det yrket. Däremot är det viktigt att vara medveten om att vi omedvetet ”ser ner” på städning jämfört med exempelvis hantverksarbeten av den anledning att städning är ett traditionellt kvinnligt yrke, och på grund av könsmaktsordningen värderar vi kvinnlig yrken lägre i vårt samhälle.

  Sedan är det jätteviktigt att förstå att det förmodligen inte är särskilt många människor som gör ett aktivt val att arbeta med städning, en stor del av dessa människor är invandrare med högre utbildning vars resurser vi inte har vett att utnyttja. Det är ett problem.

 13. Lea, Sabina och ni andra – ni har väldigt rätt och det är nog en del härinne som bör fundera lite.

  Sandra – du borde nog också ta till dej det här. Och jag ser att du inte besvarar frågan ovan ang om du själv har städhjälp?

 14. Sandra: Jag ursäktar om jag lät arg, men blir bara så frustrerad då det kändes som att jag tre gånger berättat att jag INTE ser ner på städare, har till och med jobbat som det själv, utan att det enda jag menade att framföra var att jag tycker det är fel att anställa städare. Det var bara det. Jag kan inte se hur jag ser ner på yrkesgruppen genom att säga så.

  Lea: Äntligen någon med en vettig poäng! Jag tror att eftersom ”rörmokeri” etc ofta verkar otroligt komplicerat och främmande för många människor så hyser folk högre respekt för de om kan klara av arbetet. Städning är ju något de flesta lär sig av deras föräldrar, just för att det liksom är meningen att man ska kunna städa själv. Självklart blir resultatet bättre om ett städ-proffs gör det! Men jag tycker ändå att det är etiskt fel att anställa en städare hem till sin lilla lägenhet. Och självklart är det ännu mer fel att värdera en städerska lägre än en rörmokare, och som du säger har det väl huvudsakligen med könsrolls-frågan att göra. Detta gör givetvis även mig mycket upprörd då jag är aktiv feminist. Och kvinna. Och före detta städerska.

 15. Riktigt trevlig film att se på! snälla snälla sandra, ge oss insnöad svenskar en filmtipslista (har redan plöjt igenom dina gamla!). din filmsmak är fantastisk! mvh!

 16. Sabina:

  Det här med huruvida det är oetiskt att anlita städhjälp tycker jag är jätteintressant. I en ”perfekt” värld, där städerska (för ja, i de flesta fall är det kvinnor som arbetar med städning, särskilt i privata hem) är ”ett yrke som alla andra” som Sandra anser, så skulle det ju egentligen inte finnas någon hake med att anlita städtjänster, enligt mig. I grund och botten anser jag inte att det är någon skillnad på att anlita en städerska jämfört med exempelvis en målare – båda två är saker jag egentligen rent tekniskt sett kan utföra själv.

  MEN! Och här kommer det verkligt viktiga: att vara städerska är inte ett yrke som alla andra. Som jag skrev tidigare är det väldigt få kvinnor (och män, men här är de i minoritet) som väljer att arbeta som städerskor åt privatpersoner om de har ett flertal andra valmöjligheter. Väldigt få människor vill ta reda på andras skit.

  Det går inte att tala om städerskeyrket utan att samtidigt tala om makt- klass- och könsfrågor (plus frågor om rasism), det är ett måste att sätta yrket i ett större sammanhang. Städerskor har väldigt sällan råd att själva anlita städhjälp, om man säger så, så detta handlar ju otroligt mycket om klass. Jag förstår hur Sandra menar, men håller inte alls med om att det skulle vara positivt ur jämställdhetssynpunkt att anlita städerskor, snarare kan jag tycka att den som anlitar städhjälp (vilket oftast är medel- och överklass) i förlängningen bidrar till att upprätthålla djupt orättvisa och förlegade strukturer i samhället, där ”tjänstefolket” ska städa upp efter ”herrskapet”. Nä, tycker detta är väldigt olustigt.

 17. Lea: Jo, men i en perfekt värld skulle även städerskor/städare ha råd att anlita städerskor/städare, iallafall enligt mig. I en perfekt värld skulle de som jobbar som städare ha valt det själva, med glädje. Men nu är det ju så att alla tjänar olika mycket pengar, och det finns många jobb som går ut på att fixa saker åt andra. Att servera mat, att fixa folks trasiga rör etc. Att vara städare innebär ju just att städa upp andras skit. Och när man kommer hem får man även städa upp sin egen.

  Det är jättebra att det finns jobb som går ut på att hjälpa andra. Jag tycker det känns hundra gånger mer värdigt att hjälpa en familj med städningen än att ha ett eget företag som man endast driver för att själv tjäna mer och mer pengar.

  Det jag finner vara oetiskt med att anlita städare till sitt hem är att man helt enkelt ber den personen göra saker åt en ”bara för att man har råd”. Inte för att man inte är fysiskt kapabel till det. Inte för att man inte VET hur man dammsuger. Utan just endast för att man har råd. Om man då på köpet ser ner på städaren, vilket många ju tyvärr gör, så tycker jag att det känns helt hemskt att man har anställt henne/honom.

  Om man säger så här: Om en kvinna eller man har det dåligt ställt ekonomiskt och behöver hjälp, då skulle jag hellre ge denne pengar utan gentjänst, än att anlita denna som städare. Dock är det ju få som skulle gå med på detta, för att man ändå kan tolka det som att jag skulle se ner på personen. Men just för att städare inte är ett yrke som många brinner för och som många vill jobba som helst av allt, så skulle jag hellre donera pengar på något sätt så dessa människor kan utbilda sig till något de hellre vill och slippa städa undan efter andra. Som du skrev: att anlita en städare är inte lösningen, det skapar bara större klassklyftor i samhället.

 18. Sabina:

  Förstår hur du menar, dock har jag vissa invändningar mot resonemanget kring att inte låta en annan person utföra något man själv egentligen är fullt kapabel till, det går ju att dra hur långt som helst, då är det ju egentligen konstigt att gå på restaurang pga jag är helt kapabel till att laga mat åt mig själv? Obs, menade inte att detta strider mot din argumentation, men tycker inte det resonemanget är hållbart i sig, dock satt i sammanhang.

  Det jag tycker är spännande med den kritik du har fått, där andra som kommenterat här menar att det är DU som ser ner på städare/städerskor (vilket jag förövrigt INTE håller med om) är att den har väldigt mycket gemensamt med den retorik som brukas föras mot feminister som påtalar kvinnors underordnade ställning i samhället, och som vanligtvis lyder något i stil med att ”men det är ju ni feminister som ser ner på kvinnor för ni tror ju att de är offer och inte kan tänka själva” och så vidare i all oändlighet. Det är en retorik som är rätt vanlig när det kommer till frågor om makt, etnicitet, kön och klass – nämligen att försöka vända det till att det är den som PÅTALAR skeva strukturer som EGENTLIGEN är den som ser ner på invandrare/kvinnor/arbetarklass etc för att det är den som påtalar det som TÄNKER på det, hence det är den som är rasist/kvinnofientlig/hyser klassförakt. Blir väldigt irriterad av den typen av kritik för det är inte du, Sabina, som har, vad var det nu, ”naiv livssyn” utan snarare de som kommenterar.

  Och till dig som på fullt allvar är övertygad om att din eventuella framtida städerska/städare inte skulle tveka att ta upp det med dig om hen fann det kränkande att tvätta dina skitiga lakan, wake the fuck up och lär dig lite om maktstrukturer och vad som händer i en relation (arbetsgivare-anställd) där makten är ojämnt fördelad från början. Menar inte att det är orimligt att en städare/städerska skulle kunna sätta gränser och villkor, men det är inte så enkelt alla gånger.

 19. Lea: Jo, jag förstår hur du menar! Jag inser att det argumentet kanske inte är hållbart i längden, men jag tycker ändå så. Kanske för att tex servera mat inte är mer ett socialt jobb, medan städare är ett yrke vars definition är att städa upp efter andra. Vad svårt det blev att beskriva hur jag menar… Men om man tänker såhär: En servitör serverar mat, en städare plockar undan de smutsiga tallrikarna. Det är ju tyvärr högre rankat att jobba inom matbranschen än inom städbranschen, vilket det ju inte skulle vara i det tidigare nämnda ”perfekta samhället”.

  Jo, kritiken jag fått är väldigt intressant. Har blivit lite illa berörd på olika plan, inte för att jag tar åt mig personligen, utan mer för hur lätt de som tidigare kommenterat verkar ta på det faktum att man kan anställa folk som tar upp ens skit. Hur det verkar som vardag för dem, hur de inte verkar kunna se något sjukt eller fel med det alls. Och som du säger, Lea, hur de vänder det till att jag som försöker belysa ett problem är den som skapar problemen, trots att jag aldrig någonsin har anställt en städare.

 20. Vill bara tipsa dig om en annan fransk film som jag gillade väldigt mycket. Den heter En oväntad vänskap/ The Intouchables och handlar om vänskapen som uppstår mellan en äldre, rullstolsbunden, rik och snoffsig man och en ung senegalesisk man från någon Parisförort. Tankvärd, rolig och fin film. Inte så mycket romantik men däremot vänskap!:)

  Förövrig håller jag med Sandra om att det är fan inget fult med städjobb, hushållsnära tjänster har hjälpt väldigt många på olika sätt och så länge ingen blir utnyttjad, tvingad till att arbeta med något mot sin vilja, så länge det inte rör sig om svartjobb…ja då tycker jag att vuxna individer ska få arbeta med vad de vill och anställa vilka de vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>