Q&A part 14.

19 och aldrig haft ett förhållande. Vad gör man förutom att ge upp?
Hade heller aldrig haft ett förhållande när jag fyllde 19. Inte ett enda. Håll i hatten det kommer!

finns det någon artist eller något band du absolut inte står ut med? någon komiker du inte klarar av att se/lyssna på utan att vilja kasta något?
Avicci och, ja, sån musik. Vad är det för genre? Klubb? Hur dåligt som helst iaf. Och dödsmetall, när det bara är skrik. Finns inte någon särskild komiker jag inte tycker om men är inget stort fan av buskishumor.

Hva er den dårligste (semsta?) (the worst) boken du har lest?
Böcker som är dålig översatta lägger jag ner direkt. Men du vet, när det är ”fel” språk.


exempel på en dåligt översatt bok. grät ändå i och för sig.

När får man börja hångla igen, efter att man blir dumpad? Och när får man viljan tillbaka att faktiskt hångla (med någon annan än honom)?
Jag hånglade med någon redan andra veckan, fattar inte varfor, mådde så dåligt över det. Hade mitt första fina hångel på midsommarafton, så det var väl strax fyra-fem veckor efteråt. Det är nog lite olika för alla, men så var det för mig. Och det gick nog bättre för att jag kände honom sedan innan och inte bara hånglade upp någon random så. Men man känner när det är dags! Det är i alla fall inte bråttom. Ta din tid.


Hej söta dam! Eller jag tycker nog mer snygga/ läckra dam, nu när du återigen börjat röka på bilderna och skriver mer om öl än vippiga kjolar. Gött tycker jag.
Min fråga är; hur ska man hantera alla festivaler, män, kvinnor, platser och tillfällen som man inte är med om?
Haha tack tack! Hmm. Jag är typen av människa som får ångest av vara hemma minsta lilla minut om jag vet att det är en fest som försegår någonstans därute i natten. MEN. Mitt bästa tips är, vill man på fest, ha fest! Vill man gå på maskerad, ha en maskerad! Och så vidare! Händer inget roligt runt en förtillfället får man ordna det roliga själv. Och ordnar man det roliga själv är också chansen större att man blir tillbakabjuden på ännu roligare saker!

Har lite frågor om chefer..
Chefar amerikaner annorlunda än svenskar? Hur? (generell uppfattning alltså)
Det är väl mer respekt här och så. Man pratar inte med dom i onödan.

Kan du beskriva en dålig chef som du haft?
Hmm. Inte haft några.

Och du, siktar du på att bli chef framöver? Varför, varför inte?
Nej, jag har ingen dröm att bli chef och ha många anställda. Verkar jobbigt, verkar som man måste vara på jobbet jättelänge. Vill inte missat livet.


Vad längtar du efter just nu.
Svenska räkor. Herregud.

Och hur gör man i allmänhet när det känns som om något saknas i ens liv men man inte kan komma på vad. När rastlösheten nästan äter upp en. Hur finner man det man söker?
Det gör man nog aldrig. Människan är automatiskt rastlös tänker jag, det är därför man fortsätter framåt. Tror man inte ska leta efter något att känna sig ”nöjd” i, inte säker på om det ens går. Eller snarare, jag tror man aldrig blir klar helt enkelt, och det är väl ganska skönt det med.

1. Bästa filmen med Ryan Gosling?
2. Kan du tipsa om några nya filmer eller TV-serier?
1. DRIVE! Gud vad het han är. Lars and The Real Girl är också helt fantastisk.
2. Girls är världens bästa serie. Se den.

Vad har du för godissmak?
Exakt den här:

denna godispåse, som jag åt en söndag i oktober 2007, är fullkomligt perfekt.

Vilket är det konstigaste stället du har haft sex på?
Bio var ju ganska knäppt.

Varför trivdes du inte på ditt första jobb i new york?
Det var tråkigt där.

Är du blyg eller social?
Social. Men blyg på nya arbetsplatser.


Vet att man generellt har mindre semester i USA och du har sagt att du inte har så mycket semester, men hur mycket har du? Du verkar ju kunna resa en del ändå, och hur ser de på att ta ledigt och så?
Jag har tio dagar om året. Hemskt lite. Jag har bara tagit ledigt en vecka och tre dagar i år och det var när jag var i Sverige i augusti. Annars har jag bara tajmat in röda dagar. Sparar mina resterande två till tjuvstart på julen. Men sen är ju kontoret stängt veckan mellan julafton och nyår så där får man ju automatiskt fem dagar till också.

Har du några tankar om åldersskillnad? Vad är den största åldersskillnaden som du dejtat/legat med, uppåt och nedåt. Sätter du någon personlig gräns där?
Jag har dejtade en kille som var 11 år äldre för några år sedan. Nedåt, 89:a. Men föredrar att hänga med killar runt min egen ålder, för att man är mer lika då. Precis som kompisar. Så nån mellan 24-34 går väl bra för mig.

Finns det någon bloggare som du inte pallar?
Hmm. Ja det skulle nog vara de som är öppet sverigedemokrater då. Kan inte alla, men Paow och Foki väl iaf. Annars tycker jag man kan ge alla en chans, de som provocerar och håller på är ju så himla unga och man kan ju inte dra hela slutsatser om deras personligheter utifrån det liksom, och jag har i princip inte träffat någon storbloggare i verkligheten. Men alla som är för SD vill jag helst inte ta i med tång. Inget större fan av den där Dennis direkt heller, men vem är det.


Jag undrar om du har något bra träningstips. Är väldigt nöjd över min kropp så jag vill bara få en bra kondition så att jag slipper flåsa när jag går upp för trappor och sådant. Jag går gymnasiet och pendlar varje dag därför är min tid ganska begränsad. Har också i princip aldrig tränat i hela mitt liv och tycker det är så oändligt tråkigt. Hur brukar du träna?

Oj jag vet inte riktigt, kolla träningsbloggar vetja. Jag springer några gånger i veckan på band och gör inget annat utöver det. Att springa på löpbandet och bara tänka tänka tänka i 45 minuter utan att prata med någon tycker jag är så himla skönt. Att få vara ifred, att springa bort allt som gör ont och skaver.

Vad anser du vara det bästa sättet att gilla sig själv? Alltså, att verkligen acceptera den man är helt och hållet och inte leta en massa fel hela tiden. Vissa påstår ju att man ska kolla sig själv i spegeln och säga typ “jag är bra” varje dag, men tror man inte på det så är det ju svårt…
Bli äldre tror jag. För varje år accepterar man sig mer, för att man blir lite klokare kanske. Alltså, det finns ju inte så mycket att göra, man är den man är. Har aldrig riktigt förstått grejen med att man ska älska sig själv så himla mycket och så. Vem gör det? Alla har självångest på ett eller annat sätt. Men den känns lite mindre för varje år. Att sträcka på ryggen och le ofta tror jag förresten är ett litet bra miniknep.

Kommentarer

 1. Åh vad jag älskar din syn på SD och SDare! Alltså, det finns så himla många som inte uttalat är SDare men som ändå håller på och försvarar dem. Tyo ”man får tycka som man vill, de har en poäng, alla i sd är inte rasister”… så otroligt idiotiskt. Ville bara säga att jag känner precis som du ang. sånt Sandra! Vill inte ta i dom med tång.

 2. Fortfarande helt förundrad över det faktum att jag inte kan med att skippa en enda mening i dina blogginlägg. Sitter och mitt-i-natten-pluggar inför ett seminarie jag har i morgon och så hade du postat ett inlägg! Du kommer nog aldrig förstå vidden av hur mycket du hjälper och tröstar och får personer att känna sig så mycket bättre bara genom att du skriver ord och känner för oss. Det är så himla fint! Tack, tack tack!

 3. Vilken tur att du har aldrig haft en dålig chef. Jag har typ haft 20 jobb och kanske bara 1 eller 2 av dem cheferna har varit snälla. De flesta har varit otrevliga och några har behandlat mig som skit. Hur lyckas du hitta så bra chefer?

  Jobb har jag letat i ett halvår nu, hittar inget här i London är det svårt att få ett förstajobb.

  Och förhållande – är nästan 27 år och har aldrig haft ett längre än 6 månader.

  Vad ska man göra, några tips?

 4. Tycker du har en bra syn på livet. Det där med att bli äldre stämmer så bra. Sen även något jag kommer på mer och mer är det där du säger att man inte ska tänka på saker man inte själv är med om utan göra dem. Liksom jag kan inte sitta och vänta på att nån ska ut och resa och frågar om jag ska med, jag bestämmer min egna resa och hoppas att nån följer med. :)

 5. Drive <3 Har ikke ord hvor het han er der…sukk! Og hvilken kanon-film!
  Jeg tror du har veldig rett når det gjelder alder og "sälvfortroande". Etter som man blir eldre blir man mindre opptatt av seg selv, ser mer ut på resten av verden "and then you loosen up a bit! :)"
  Buskishumor…ha ha, i Norge har vi et program som heter "Rorbua" i samme sjanger…herregud, det er bare folk som bor nord for polarsikelen som fatter den humoren. Jeg leste et sitat angående slik humor, "det er skjämt om kjönsdeler og alkohol som må framføres av mennesker med ekstremt bizar dialekt sånn at ingen forstår hvor dårlig humoren er" :) LOL

 6. Sandra:tack för din blogg! Du känns så klok och verkar ha en så sund inställning till vad livet handlar om: att det aldrig blir helt perfekt men att skavankerna hör till och att det är helt underbart och fantastiskt i alla fall! Du är så vettig! och en så himla bra förebild! <3

 7. Trevliga frågor och svar meeeen altså Foki är väl verkligen inte Sverige Demokrat. Hade du sagt Paow och Kissie hade jag nog hållt med dig. Men Foki är ju sjlv invandrad/emigrerad till Sverige och verkligen den sista jag skulle se som en SD:are. Jag har läst hennes blogg i tre år och jag har aldrig sett henne skriva ett ont ord om någon över huvudtaget. Tycker du borde kolla upp det liter bättre.
  Annars håller jag helt klart med dig om att Sverigedemokraterna är hyffsat vidriga, eller deras åsikter i alla fall!

 8. Ellen: Problemet är nog att Sandra anser att Sverige ska vara som ett öppet skafferi för hela världens slödder att utnyttja.

  Foki som själv är invandrare har gjort mycket kloka uttalanden om att invandrare som kommer hit ska anpassa sig efter svensk kultur och svenska lagar, eller så kan dom sticka tillbaka till sina länder. Men det håller tydligen inte blonda helsvenska Sandra med om, och därför anser hon att Foki är SD. :P Detta är dock bara en gissning från min sida.

  Angående SD. Det finns massor invandrare som gillar SD, vilket inte alls är särskilt konstigt. Förmodligen är dem trötta på att förknippas med allt kriminellt slödder och alla religiösa fundamentalister som forsar in över Sveriges gränser. Använder man sunt förnuft så ser man att SDs politik inte handlar om rasism, men snarare om strängare invandringspolitik och ett tryggare samhälle.

  Fast detta är någonting som PK-Sandra och övriga s.k ”antirasister” aldrig kommer att fatta. Enligt dem ska vi fortsätta att ta in fler invandrare, trots att vi inte har plats för fler, och trots att en stor del av invandrarna vägrar att anpassa sig efter det svenska samhället.

  Som tur är klättrar SD uppåt i rasande fart. Ännu finns hopp för Sverige.

 9. +1 Johanna. Bästa kommentaren på länge. Jag har personligen inte röstat på SD ännu, men jag börjar bli sjukt trött på alla som avfärdar deras politik som rasism. Visst finns det idioter inom SD men det finns idioter inom alla partier.

  Sverige behöver hårdare regler för invandring. Det har ingenting med rasism att göra.

 10. Sveriges invandring får man självklart ha åsikter om, men om man röstar på SD i tron om att det är ett okej parti är man helt fel ute. Det står klart och tydligt i Principprogram 2011 att det inte tycker alla kulturer är lika värda. Och som antropologstudent kan jag säga att deras definition av ”kulturer” är väldigt godtycklig och ignorant. Säg nej till SD!

 11. Blir så himla rädd när jag läser kommentarer som Johannas och Antonias. Ni säger att det inte har något med rasism att göra men kallar ändå Sandra för ”blonda helsvenska Sandra”, bara sluta upp med att kategorisera människor. Klarar inte det här synsättet, och hur tänker ni med ”hela världens slödder”? Är ni så rädd för andra kulturer och människor? Vakna upp istället och se att vi lever i ett mångkulturellt samhälle som gör nytta.

  ”Som tur är klättrar SD uppåt i rasande fart. Ännu finns hopp för Sverige.”, kommer aldrig kunna förstå SD men hoppades att det kvinnliga stödet minskat markant efter b.la. filmen där SD-topparna ropar ”lilla hora” som skällsord åt en kvinna som står upp för en annan människa. Det är alltså riksdagsmän som beter sig såhär, och ni ger dem ändå ert förtroende att styra ett helt land. Ett land som är ditt och mitt och så många andras land, men där inte alla kommer att välkomnas.

  Blir så jävla matt så jag vet inte vad.

 12. Alltså jag håller inte med om allt som SD säger men att Sverige behöver fixa sin invandringspolitik är ett faktum.

  Ni som blir arga över Sverigedemokraternas framgångar borde rikta er ilska mot de andra partierna. Det är ju dom som gör så att folk röstar på SD! Så länge de andra partierna vägrar att fixa invandringsproblemen så kommer SD att öka.

  Klaga på era politiker ist för att gaffla mot SD.

  Just my 2 cents.

 13. Anna Martina: Klart man kan vara invandrare och rösta på SD? ”Dejtade” en kille med invandrade föräldrar som numera är aktiv inom SD. Att rösta på SD eller vara med i partiet är inte alltid = rasist eller nazist, även fast det verkar vara så i många fall, och att partiledaren i fråga är ett pucko. SD är ju det enda riksdagspartiet som har någon öppen åsikt om invandrarfrågan, så det är klart att alla vider drar sig dit.

 14. Johanna och Antonia, ni har inga argument att komma med alls och ingen koll, det märker man ju på era inlägg. När SD kom in i riksdagen 2010 bad Sandra alla som röstar på SD att sluta läsa den här bloggen genast. Ni är inte välkomna här!

 15. Är tvungen att svara Bella också: du tror alltså att om fler klagar på de andra partierna i riksdagen så kommer stödet för SD att minska? För allt är ”dom andra partiernas” fel?? Det är inte ”alla andras” fel att SD får fler och fler som håller med dem, vad vill du egentligen att de andra partierna ska säga? Att dom också vill stänga Sveriges gränser? Jag blir så rädd för all denna rasism som bara väller mot en varje dag.

 16. Ann. Om det stämmer så är Sandra sämre än vilken Sverigedemokrat som helst. Hennes uttlanade gör henne till en antidemokratisk åsiktsnazistisk dåre, och jag ska med glädje sluta läsa hennes blogg, med lika stor glädje som jag röstar på SD 2014.

  Lekstugefasonerna mot Sverigedemokraternas väljare börjar likna det forna Sovjet.

 17. Anna Martina: Jag läser inte fokis blogg men googlade foki + sverigedemokrat nu och jo, hon röstade åtminstone på sverigedemokraterna i valet 2010.

  Och alla ni som fortfarande sympatiserar med SD: fy fan.

 18. Jag läste One day boken på engelska och när jag kom till sidan där Emma tänker för sig själv, ”vad gör jag nu, jag bygger ett liv med en person jag inte ens är kär i”. Jag blev förbannad, stängde igen boken och slängde in den någonstans långt in i hyllan. Jag tänkte på matbordet som vi precis hade köpt och de nya gardinerna. Jag och min dåvarande pojkvän gjorde slut inte så långt efteråt..

 19. börjar nästan gråta när jag läser alla försvara SD.. kanske är lite känslig (pms haha) men det känns inte okej att smutsa ner sandras blogg med rasism. ta den här debatten där den hör hemma, på f l a s h b a c k

 20. Haha, jag känner mig nästan lite ond när jag har sex med liknande stackars vilsna tjejer som dig, givetvis har de ingen aning om att jag röstar på SD.

  Nästan lite som att vara ”HIV-mannen”, men utan att smitta då.

 21. Förövrigt alltid lika intressant att ”anti-sd” människor säger att de inte vill ta i någon som röstade på SD med tång, alltså drar alla över en kam oavsett vad de egentligen har för åsikter. Precis som Hitler gjorde med judarna och precis som rasisterna gör med invandrare, Skärp er för fan.

 22. Åh vill så gärna säga till tjejen som är 19 och singel, att jag var singel tills jag var 22 då jag äntligen äntligen träffade han som var rätt för mig! Två år senare och vi bor ihop och jag älskar honom så. Håll ut bara för plötsligt står han (eller hon) där och är så fin! :)

 23. Det är roligt hur man är rasist för att man är invandringskritisk, vet ni vad rasism betyder?

  ”Rasism definieras i allmänhet som åtgärder, förfaranden eller tro som speglar en världsbild uppdelad i raser, en ideologi där människan är uppdelad i separata och exklusiva biologiska enheter som kallas ”raser”.

  Det ni pratar om är inte Rasism. Kanske lider man av Xenofobi. Men man är inte rasistisk.

  Jag anser att det inte är nyttigt eller möjligt att ta in såpass många flyktingar och o kvalificerad arbetskraftsinvandring som vi gör nu. För mig spelar det samtidigt ingen roll om det är invandring från mellanöstern eller andra länder i Europa där de är lika vita som oss. Med dagens arbetslöshet och ekonomi har vi inte råd om vi vill fortsätta leva som vi gör. Det handlar inte om att vara det godaste landet i världen, det handlar att som land faktiskt göra det som är bäst för de som redan bor där, vilket vi borde göra här i Sverige.

  Ta hand om de vi har här, hjälp de som far illa ut här, nysvenskar som inrikesfödda. När vi har allt under kontroll kan man fundera på att ha en generösare invandring.

  Det folk som är så otroligt anti-SD och så otroligt goda och vill alla sitt bästa måste förstå är att vända kappan efter vinden (Vinden som nu är media och allmänheten utan kritisk tänkande) och hata på alla SD’are och alla som inte röstar på 7 klövern är väldigt konstigt då ni ger motsatt effekt och ger föda till mer hat.
  Acceptera att folk tycker olika, speciellt om en sån stor sak som invandringen, det handlar inte om godhet utan om ekonomi.

  Det är här ni antar att jag röstar SD och kommer för att slänga känslomässiga argument emot mig. Var lugna, jag vet inte vad jag ska rösta på än.

  Ps. Visste ni att Sverige kommer enligt spekulationer i EU vara ett U-land 2030 (Utvecklingsland, tänk fattiga barn i Afrika). Jag undrar vad det beror på, då spelar det ingen roll om ni bor i gräddhyllan med era 2,1 barn och hund, ni kommer påverkas. Men då bor inte jag här längre ;)

 24. Varför kan jag inte tänka på annat än hans mjuka kyssar, hans doft, hans andedräkt, hans skratt och våra små skämt och alla hans smeknamn på mig?
  Varför kan jag inte istället tänka på hur ledsen han gjorde mig för det mesta, hur arrogant han var och hur han valde en annan tjej och ett annat liv framför mig och sen hade mage att gråta för det? Att han tyckte synd om sig själv fast det var han som valde bort oss?
  Jag blir tokig!
  Snälla Sandra, kan du inte göra ett inlägg där alla läsare som kan kan få ge tips hur man botar ett brustet hjärta och hur man klarar av att se dem tillsammans utan att kräkas i en snödriva? Hur man inser att han faktiskt inte förtjänade en, precis som alla säger.
  Jag tror att många skulle behöva det.

 25. Till alla SD-sympatisörer: Jag kan inte förstå hur ett mångkulturellt land är ett problematiskt land. Vill du fira jul, gör det! Ingen hindrar dig! Din jul förstörs liksom inte för att någon annan firar ramadan eller hanukkah. Din kyrka förstörs inte av att det ligger en moské i samma område.

  Det här med att ”bevara svensk tradition” har jag aldrig förstått. Vad är så jävla underbart med sill och folkdräkter? Vi ÄR ett mångkulturellt land och utan de andra kulturella influenserna skulle vi inte vara någonting alls. Och nu vill ni slänga ut folk? Minska antalet människor som kommer hit? Dessa människor kommer hit med erfarenheter och andra kulturer, självklart har vi kvar våra lagar etc, men jag tycker bara det är kul med lite influenser från utomstående som vill komma hit! Känner mig smickrad av att så många vill komma till vårt fina, mångkulturella land. We did good!!

  Och det här med att kriminaliteten skulle öka – bullshit. Det finns kriminella människor inom varje kultur, i varje land, varje religion. Kanske kommer det hit någon kriminell person, det är inte så konstigt, det bor ju redan flera tusen här, både invandrare och svenskar. Det kommer också hit människor vars liv räddas tack vare att de får komma hit. Det kommer hit folk som funnit kärleken och får en chans att leva tillsammans i ett fint land som Sverige. Det kommer hit barn som annars kanske skulle råkat riktigt illa ut i krig etc. Så – innan du klagar på invandringen – tänk efter lite. Jag tycker iallafall att det är värt det. Det är så himla himla värt det.

  Fast nu tycker jag snarare synd om alla som kommer hit. Folk förtjänar ett bättre välkomnande än såhär. Skärp er, SD-sympatisörer.

 26. Och till Machiato som skrev här ovan: ”Då bor jag inte här längre”…. Du planerar alltså att själv invandra? Intressant. Väldigt väldigt VÄLDIGT intressant.

 27. Sandra, i read your blog everyday (thank god google translator – i’m a brazilian girl) but never commented on anything. I don’t know if this will be too weird, but i came here to told you to watch The Perks of Being a Wallflower. I know that google translator could mess up everything sometimes, but i identified with the things you wrote and i think this is a fine movie that you could watch :) is about adolescents with tremendous feelings and Smiths.

  Do not know why but I finally felt like commenting here just to told you about this film, and I think that is a case when the movie is better than the book.

 28. Sabina: Till skillnad från det analfabetiska outbildade bidragstagande invandrarpacket från t.ex Somalia, så kanske Machiato har en utbildning och någonting positivt att tillföra i det landet hen bosätter sig i?.. Du tänkte inte så långt eller?

  Min poäng är att så länge man kan arbeta och göra rätt för sig, så är det helt acceptabelt att invandra till andra länder. Jag välkomnar all form av arbetskraftsinvandring med öppna armar, men när det gäller t.ex kriminella människor, religiösa extremister med tvivelaktig syn på kvinnors rättigheter, och andra individer som vägrar att anpassa sig till vårt samhälle. Nej tack, försvinn!

  Jätterasistiskt eller vad?

 29. Men..: Japp, jätterasistiskt ja. Du får det att låta som att den analfabetiska människan från Somalia är mindre värd än den (antagligen) helsvenska Machiato? Vidrigt vidrigt vidrigt.

  Så du menar att en person som inte är utbildad inte ska få bo här? Vad ska vi göra åt alla outbildade svenskar? Alla som knarkar, alla som blivit av med sin lägenhet, alla som lever på pappas pengar? Alla Sverige-födda kvinnohatare? Alla religiösa extremister som knackar dörr?

  Min poäng är att ha ett mångkulturellt land med invandring kommer som ett paket. Vi räddar tusentals människors liv! Det finns SÅ oändligt många som är sjukt tacksamma för att få bo här, det finns så många som gör sitt yttersta för att passa in, för att bidra till samhället (tex är det ju vanligt att folk som är utbildade läkare i sitt hemland nu måste jobba som tunnelbanechaufförer, och därmed känns deras år i skolan bortkastade). Självklart kommer vissa som kommer till Sverige vara kriminella. Som sagt, det är liksom ett package deal. Och jag tycker det är värt det. Men det tycker tydligen inte du.

 30. Håller med L, skriver folk här för att enbart skämma ut sig eller… Har inte Sd’s ledning skämt ut sig så det räcker själv, ” man med järnrör”

 31. Sandra! bra att du så tydligt visar vad du tycker om SD. spelar ingen roll om människor tolkar SD som ett rasistiskt parti eller inte, det handlar om att de toppmänniskor som representerar partiet FAKTISKT uttrycker sig rasistiskt och sexistiskt bland annat – och ändå försvarar folk partiet. förstår inte. men det behövs verkligen fler ”kändisar”/bloggare som avstår och ogillar SD som uttrycker det.

 32. Ingen har ännu sagt vad det är med SD som är rasistiskt? Jag är själv grek och röstar på SD, inte vill jag bli ihopkopplad med somalier och irakier, de tog sönder sina egna länder varför ska de ta sönder detta också?

 33. varför är många så fruktansvärt egoistiska och tror det hemskaste om människor? det är så himla ledsamt. hur kan man som medmänniska inte vilja dela med sig? varför är det så svårt att välkomna folk till det här välmående landet? det är så märkligt att så många i sverige på allvar tror att folk som härstammar av andra kulturer (eller för den delen är arbetslösa) VILL vara en börda för samhället. varför skulle det vara så? gå tillbaka till dig själv – vill du bidra eller vill du vara en börda? precis – alla är människor och vi är mer lika än vad vi tror.
  blir så sorgsen av att läsa kommentarerna ovan, att tillochmed den här fina bloggen med vanligtvis så fina läsare bara har tappat tron om sverige och gått på all propaganda – och vad är det ni så SÅ JÄVLA RÄDDA FÖR?

 34. Jag känner många blattar som röstar på SD.

  Jag skulle uppskatta att ungefär 70% av de som röstar på SD INTE är rasister och INTE har rasistiska åsikter.

  Det handlar inte om att bevara svensk kultur för min del, det handlar om att vi inte har råd att ta hit 50 000 + människor varje år OM dessa människor tar 7 år på sig att skaffa jobb, vilket är snittiden just nu.

  Jag älskar människor oavsett hudfärg och jag skänker 500 kr i månaden till SOS barnbyar, men det ändrar inte det faktum att jag inte ser en möjlighet att ta hit 50 000 människor och sedan försörja dessa i 7 år, det håller helt enkelt inte hur mycket jag än skulle vilja att det gick.

  Resultatet blir nu istället att alla dessa människor hamnar i utanförskap och fattigdom, ju fler som kommer ju svårare blir det för de som redan är här att få ett jobb.

  Vakna upp och inse problemen istället för att trakassera de som röstar på SD.

 35. Sen om våra högst uppsatta politiker också kunde ta tag i problemen utan att bli kallade rasister, ja då hade nog inte min rösta hamnat på SD, om den nu gör det. Men så länge politikerna vägrar inse problemen så måste vi på något sätt visa vad vi tycker.

 36. Tycker det är otroligt underhållande hur ni kort sagt attackerar varandra från både den mer främlignsfientliga och den icke främlingsfientliga sidan och säger att båda parterna är dumma i huvudet. Båda parterna har uppenbarligen bestämt sig för sin sak och vägrar att ens se den andra. Ändå försöker ni hålla en diskussion? Where is the logic in that people?

  Om ni inte kommer någon vart(vilket ni absolut inte gör) är det helt onödigt att spy ner här på Sandras vackra blogg, en blogg som inte ens handlar om politik. En fråga om rasism och Sveriges invandrarpolitik är ingenting man kan ta på en bloggs kommentarsfält.

 37. Åh vad jag älskar frågestunden! Mina favoritinlägg just nu. Önskar att det kunde bli ett permanent inslag i bloggen (vilket det nästan känns som att det blivit).

 38. ”Hmm. Ja det skulle nog vara de som är öppet sverigedemokrater då. Annars tycker jag man kan ge alla en chans, de som provocerar och håller på är ju så himla unga och man kan ju inte dra hela slutsatser om deras personligheter utifrån det liksom, och jag har i princip inte träffat någon storbloggare i verkligheten. Men alla som är för SD vill jag helst inte ta i med tång. Inget större fan av den där Dennis direkt heller, men vem är det.”

  Hon är beredd att ge alla en chans, då man inte kan dra hela slutsatser om deras personligheter utav att de provocerar. Men röstar man på SD då jävlar ..

  Så ja, skriver man något så ofantligt korkar öppet på internet, då får man räkna med diskussion, och det tror jag också bloggaren har gjort, då det ger mer läsare till bloggen.

 39. Sabina,

  Jag kommer att utvandra där det behövs arbetskraftsinvandring, te.x norge. Med tanke på att jag utbildar mig till Sjuksköterska och att Norge skriker efter sjuksköterskor så kommer jag troligen välkomnas med öppna armar.

  Varför?

  För att jag kommer bidra från alla första dagen. Inte virra omkring med en massa bidrag. Jag kommer betala skatt och alla andra skyldigheter jag har. Skillnaden är att de faktiskt behöver arbetskraft.

  Sverige som har 30 % (troligen mycket mer då alla som har praktik eller annan gratis sysselsättning + alla som inte är inskrivna på arbetsförmedlingen inte räknas) ungdomsarbetslöshet behöver inte riktigt denna arbetskraft med läkare, rymdforskare och ingenjörer som bara blir taxichaufförer och pizzabagare eller hur?

  Dessutom kanske har du märkt varselvågen som drar igenom Sverige?
  Tycker du verkligen att det är hållbart att ha världens näst generösaste invandring per capita när vi inte kan ta hand om alla som kommer?

  Är det verkligen humant att ta hit alla flyktingar som flyr undan misär när vi snart är påväg till samma situation som där de kommer ifrån? Välfärden försvinner mer och mer.

  Det är det som är problemet med anti-sdare, speciellt kvinnor och mesiga män, ni känner för mycket och tänker för lite :)

 40. Håller med Sabina och L. När jag läser kommentarerna här är det faktiskt första gången som jag tänker ”vilken tur att jag inte bor i Sverige längre!” Älskar Sandras fina blogg, delar hennes åsikt om SD och blir nästan lite rädd när jag läser vad folk skriver.

 41. …och förresten har jag varit invandrare i FYRA länder, inklusive Sverige och inklusive England där jag bor nu och varken jag eller mina föräldrar har aldrig tagit en krona i bidrag. Så ni kan sluta dra alla över en kam, det finns massor av invandrare OCH svenskar som jobbar, pluggar, sliter häcken av sig precis som det finns fullt med invandrare OCH svenskar som lever på bidrag och/eller är kriminella. Så länge som folk generaliserar och behåller ett trångsynt tankesätt, så länge som folk delas upp i ”vi” och ”dem” så kommer hatet att frodas.

 42. Sascha du påminner mig om vad en politker sa förut

  ”SD delar in folk i vi och dem, det gör inte VI” så otroligt ironiskt. Den fysiska platsen kanske
  finns, men inte ekonomin att ta hand om dem. Min mormor har rökt hela livet och lever än, därför är det inte farligt att röka. Gillar din logik ;)

 43. Har vi inte yttrandefrihet i Sverige? Jo men vänta: visst har vi det! Så istället för att säga elaka saker så låt faktiskt alla tycka precis som dem vill. Låt de som vill rösta på Sverigedemokraterna rösta på Sverigedemokraterna. Vad ger det er för rätt att bestämma hur vem ska rösta? Och vad ger det er för rätt att bestämma att det är faktiskt är fel att rösta på dem och att alla som gör det är rasister?

  Döm inte någon efter deras politiska åsikter.

 44. Machiato: Så här skrev du nyss; ”Det är det som är problemet med anti-sdare, speciellt kvinnor och mesiga män, ni känner för mycket och tänker för lite”

  I en diskussion för några inlägg sen (ang. städhjälp) så skrev Sandra till mig: ”Du behöver inte va så arg.” Och då hon hade helt rätt, då hade jag absolut överreagerat.

  Men nu är jag arg. På riktigt. Vad fan är det för jävla idioti du sitter och skriver? Hör du själv hur det låter? Och så dina vidriga smileys du använder som nån slags ursäkt för det du skriver. Det här är fan helt sjukt. Varför reagerar ingen?!

  Jag kommer aldrig förstå hur folk kan hålla sig så lugna när de debatterar ang. så här pass viktiga frågor, speciellt när en person uttryckligen har sett ner på kvinnors intelligens och jämfört oss med ”mesiga män”. Snälla säg att ni blir upprörda av det här, annars vet jag ingenting längre.

  Och till L här ovanför: ”Döm inte någon efter deras politiska åsikter”… Vad ska man annars gå efter? Klart man kan döma folk efter det, som när du ska välja en livspartner, om ni inte har samma värderingar i grunden så kommer det ju inte funka. Jag skulle aldrig aldrig aldrig våga leva med en SDare. Och jag tror inte att en SDare vill leva med mig heller.

 45. hai hai!

  alltså är det härifrån du tar frågor till frågestunderna? utifrån vad folk frågar i kommentarsfältet? testar fråga här iaf! :)

  undrar bara, var joakim ditt stormhångel?

 46. Mackiato är så dåligt påläst att jag inte vet var jag ska börja nånstans. Skulle man kunna få en källa på det där med 30 % ungdomsarbetslöshet? Min mamma som jobbar på arbetsförmedlingen kom nämligen hem härom dan och sa att den låg på ca 22 %. Och Sverige utbildar ALLDELES för få läkare för det behov som finns eftersom läkarkåren inte vill riskera hårdare konkurrens och försämrade löner. Vi har också eller kommer snart få stor brist på bl.a. ingenjörer och lärare. Anledningen till att många invandrare (som kommer från länder utanför EU) får jobba som taxichaufförer istället för vad de är utbildade till är INTE att behovet inte finns, utan för att utbildningssystemen inte är kompatibla, att man inte kan språket, kanske har varit med om traumatiska upplevelser etc. etc. (kanske även lite smygrasism hos arbetsgivarna, men vad vet jag) Och det är sorgligt att du inte inser hur priviligerad du är som har växt upp i ett land i fred med gratis utbildningssystem. Att Sverige kommer vara ett u-land 2030 vet jag inte hur du har fantiserat ihop MEN det är mycket riktigt så att den generation som växer upp nu antagligen inte kommer kunna ha samma levnadsstandard som sina föräldrar. Det beror dock inte på invandringen utan för att vi lever i ett ohållbart system där vi slösar med naturresurser, det faktum att oljan kommer ta slut och vi inte har någon likvärdig energikälla, isarna som smälter på Antarktis och kommer orsaka översvämningar och temeperaturförändringar, den ständigt ökande ojämlikheten i tillgångar mellan människor till följd av globaliseringen, ökad interdependens mellan USA och Kina osv osv osv. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och isolera sig i lilla Sverige och tro att man kan leva kvar i sin välfärdsbubbla medan hela världen går under.

 47. Att Foki är SD’are hade jag inte kunnat tro. Synd! Lite som när man träffar en trevlig människa och sen stalkar deras facebook och ser att hen gillar massor av rasistiska sidor eller annat som bara är stört. Rubbar min verklighetsuppfattning.

  MEN, en annan fråga. Precis som en annan skrev. Sex i bion. Hur?! Älskar sådana där historier, hahah. Varje gång jag gett mig på att försöka ha sex på nått udda ställe så blir man alltid påkommen av en stackars vanlig människa och någongång en polis. Spännande.

 48. Sabina: Det där är löjligt. Vad spelar det för någon roll? Jag och min pojkvän har ett fantastiskt förhållande och vi har olika politiska åsikter. Han dömer inte mig och jag dömer inte honom. Ett förhållande baseras inte riktigt på att man måste tycka och tänka precis likadant. Det baseras på att man respekterar varandra.

 49. Men det är väl klart att man väljer bort att umgås med folk som röstar på SD? Att SDare sen kommer springandes och gnäller om att de behandlas som judar under förintelsen eller att deras yttrandefrihet hotas är ju bara larvigt. Yttrandefrihet innebär att du ska få uttrycka dina åsikter utan att hotas eller utsättas för sanktioner av myndigheter, inte att du aldrig ska bli emotsagd eller att andra individer inte har rätt att välja bort ditt sällskap. Om du väljer att rösta på SD (för till skillnad från att vara jude så är det ett fritt åsiktsval, och inte en medfödd etnisk/kulturell tillhörighet) så väljer Sandra, jag själv och många andra att inte vilja ha med er att göra. Sluta gnäll för fan.

  Sen att någon med högre utbildning än mellanstadie kan få för sig att rösta på ett enfrågeparti bestående av ett gäng öppet rasistiska klantskallar är ju helt obegripligt, speciellt i kristider då kompetenta politiker behövs mer än någonsin.


 50. Nu är det såhär.
  Det är en STOR skillnad att döma människor utifrån deras åsikter och utifrån var de kommer ifrån. Det kan inte jämföras. Att göra ett aktivt val att inte umgås med människor som är främlingsfientliga är fullkomligt resonligt. Jag skulle aldrig, ALDRIG någonsin, umgås med någon som är Sverigedemokrat. Precis som jag aldrig skulle umgås med en nazist, en som var emot homosexuella eller knappt en republikan. Jag behåller mig rätten att ha en vänskapskrets som är vettig, med sunda värderingar och som inte ser ner på någon.

  Detsamma gäller den här platsen. Jag behåller mig rätten här också att rakt ut säga att jag inte vill ha några sverigedemokrater här. Ni kan ta era väskor och gå. Läsa någon annan blogg. Jag vill inte ha med er att göra.
  Och det finns ingen poäng att hålla en disskussion om invandrarpolitik i det här kommentarsfältet. Det är en alldeles för stor fråga att ta upp här, och jag är helt säker på att ingen kom få över någon till sin sida just nu. Det är i princip bara smutskastning fram och tillbaka, totalt onödigt. Det finns andra, bättre forum för det.

  Och sen måste jag säga, att oavsett vad ni nu tycker om Sveriges invandrarpolitik, vill man verkligen stödja en grupp där bara flera i detta kommentarsfält kallar folk för ”pack” och ”blattar”, där flera av politikerna varit nazister i sin ungdom. ett parti som samtliga av de andra partierna i regeringen tar avstånd ifrån. samtliga av de stora tidningarna, journalisterna, länderna. Ett parti som bara för några år sedan skrev ”negrer” i sina valkampanjer och som på riktigt har väljare som tror att folk vill komma hit och lägga ner julen? what? Ett parti som på riktigt har sådana här politiker https://www.youtube.com/watch?v=vwgR792Jkx4 Vill man det? Ska man inte bara ställa sig utanför sina åsikter och fundera att det här kanske inte är ett så himla bra val ändå. Man borde inte vilja stödja den här läskiga gruppen. faktiskt. rösta med magkänslan, inte på idioter.

 51. Alltså orkar inte lägga mig i hela SD-debatten för jag blir bara arg och frustrerad, och det är andra som har skrivit vettiga saker, men tycker bara att det här argumentet är roligt: ”Alltså vi har faktiskt yttrandefrihet i det här landet, då får man tycka vad man viiilll”. Ja, L, vet du vad yttrandefrihet innebär mer? Att man får tycka vad man vill om andras åsikter också. Tycker att det är kul hur man lyckas vrida yttrandefrihet till att man minsann ska få rösta på SD utan att någon kommer och säger något om det.

 52. Du är fin min lilla hora! Fan, jag vill trycka dig med min stora revolutionära frontenkuk! Deb vore härligt!

  No Pasaran!

 53. Sandra: Återigen en massa jävla dravel om att SD och dess anhängare är onda, men inte en enda motiviering till varför, förutom ett youtubeklipp på en jävla tomte. Och jag hoppas inte någon röstar på magkänsla utan med hjärnan… Tyvärr blir man tvungen att stödja ”denna grupp” eftersom ingen annan tar saken på allvar.

  Anyhow, så enligt dig är alla som röstar på SD idioter och tror att folk kommer hit och vill lägga ner julen?

  Vi gör för enkelhetens skull frågan ännu lättare för dig: Tycker du att alla som röstar på SD är hemska, elaka, onda, svin och dumma människor? Ja eller Nej? För jag kan lova dig att flera i din umgängeskrets röstar på SD.

 54. g: Men ge dig litegrann. Som sagt: alla får tycka vad de vill om vilket parti i riksdagen de vill och man får tycka till om varandras åsikter. Men smutskastning hjälper verkligen inte.

 55. Det är ju uppenbart att sandra lider av någon slags hybris-psykos. Hon tror sig veta vad alla som röstar på SD har för åsikter, och väljer också att smutskasta samma personer.

  Själv har jag en flickvän från ett land långt, långt bort. Jag har flera vänner som är invandrare och jag är från och till nere i afrika på volontär arbeten.

  Du säger alltså att du inte vill ha med såna som mig att göra? Förklara gärna mer lilla flicka.

 56. En del människor säger att de känner sig ”tvingade” att rösta på SD. En del som tidigare röstat tex rött, röstar istället på SD i någon sorts ”protest”. Hur man kan frångå sina värderingar för att göra uppror eller ”röra om i grytan” är obegripligt för mig. Men kanske frångår de inte alls sina värderingar, bara visar sina rätta…

 57. alltså. tänker inte ge mig in i denna sd-debatt mer än att säga:

  1. blir så jävla, jävla arg av att läsa vissa av kommentarerna till det här inlägget.
  2. ni som på riktigt kallar andra för ‘slödder’ och liknande har ju på riktigt en helt vidrig människosyn.
  3. http://www.regeringen.se/sb/d/2279/a/181576 en bra om informativ länk om invandring i sverige. läs gärna från punkt åtta och neråt, ni som påstår att alla invandrare är kriminella osv.

  du är bäst, sandra!

 58. Fy, jag kan inte förstå människor som på riktigt inte tycker att människor, oavsett hudfärg och härkomst, är lika mycket värda. Och att man inte tycker att de mänskliga rättigheter ska upprätthållas på alla sätt det bara går. Jag kanske kan hålla med om att alla som röstar på SD inte är rasister, men däremot är alla själviska, trångsynta och okunniga.

  Jag jobbar själv med människor som invandrat till Sverige och även om många av dom kämpar mycket för att få ett skäligt liv utifrån den svenska måttstocken så är de alla rörande överens om att de har ett mycket värdigare liv här där det finns ett socialt skyddsnät som gör att de inte behöver oroa sig för att vara utan mat, bli fängslade för att de har ”fel” politiska åsikter eller bli våldtagna för att de är ju kvinnor och dom är inte värda mer. Så ni som röstar på SD och inte vill unna dessa människor denna säkerhet, jag hoppas att ni någon gång får uppleva det helvete många invandrare gått igenom- bara för en dag- så att ni sedan kan se vilken stor skillnad ett uppehållstillstånd här i Sverige gör för dessa människor. Då kanske ni också skulle börja förstå på riktigt vad ni röstar emot.

 59. Sabina, Maja, Linnea och Sandra (och andra såklart!), tack tack tack för att ni står upp mot de ogrundade argument som förts fram! Blir så lättad mitt i all förtvivlan, kram!

 60. Jag tycker själv att invandringspolitik bör styras mer av realpolitik än ideologi, dock skulle jag aldrig rösta på SD. SD är främlingsfientliga och sexistiska så därför skulle jag aldrig rösta på dem. Att man skulle rösta på dem i protest mot andra partier är bara dumt.

  Däremot tror jag inte att alla som röstar på SD är rasister. Jag tror att det är människor som är rädda för att välfärdssamhället håller på att rustas ned. Det är inte tack vare SDs idiotiska utspel som folk röstar på dem, det är trots dessa idiotiska utspel och tack vare att samhället blir hårdare.

 61. Du har nog missuppfattat det där med att Fokis är SDare? Bara för hon sagt nåt du inte håller med om, om det är fallet, så betyder det ju inte att hon är SDare?

 62. Till Hanna (2012/12/14 19:35): Exakt så! Blev lite varm i hjärtat av att läsa din kommentar för du förde fram det perspektivet jag hoppades att någon skulle föra fram!

 63. Men vad är det som inte går in? Varför vill man så gärna att SD inte ska vara främlingsfientligt? Dom ÄR ju för i helvete det. Det är ju fakta. Skulle kalla alla SD.are för rasister pga detta ja, för det definierar ens åsikter så fundamentalt. Här i kommentarsfältet har det ju visats klart och tydligt, folk kallar andra etniska grupper för ”pack” och liknande. VA?? Hur kan ni sova på natten? Vad är det ni inte förstår? Ta och googla SD lite innan ni röstar på på dom vettja.
  Nazist-sympatisörer och annat, för mig, riktigt, sjuka omänskliga företeelser.

 64. och ni som är uppväxta med föräldrar etc som röstar på SD, man behöver inte tycka/rösta som sina föräldrar. Tänk på alla som tagit sig ur en ideologi/religion de innerst inne inte trott på för att gå sin egen väg. Ni kan göra det, man är inte sina föräldrar! Ge er själva iaf chansen att skapa en egen åsikt! You can do it!

 65. Problemet för alla ni SD-hatare är ju uppenbart.

  För så fort någon blir så pass frustrerad med alla dessa diskussioner som inte leder någon vart så tar denne sig själv i kragen och går och letar upp alla fakta som kan behövas för att ”krossa SD-idioternas lögn-argument”.
  Saken är ju bara den att då kommer personen i kontakt med de faktiska fakta som media och gammelpartierna hela tiden vägrar nämna och snart så kommer tanken att det SD säger faktiskt ÄR baserat på fakta medan de argument som SD-hataren hela tiden trott vara effektiva och välgrundade egentligen är helt tagna ur luften eller rena lögner.
  Efter den insikten så dröjer det inte länge innan personen läser sina nyheter på Avpixlat och Friatider och därmed öppnas en helt ny världsbild upp.

  Och snart så inser personen att en röst på något annat parti än SD numera är otänkbart…

  Medel för SD i poll-of-polls sen Augusti: 7,0%. 7,2%. 8,4%. 9,0%. 9,8%.
  Rekordet kom förra månaden med 12,3%.

  =)

 66. ” Dom ÄR ju för i helvete det. Det är ju fakta”

  Ge mig den faktan, var finns den?

  ”SD är främlingsfientliga och sexistiska så därför skulle jag aldrig rösta på dem”

  Vad har du för belägg för detta? Förutom en två år gammal video på en medlem i partiet som säger ”hora”? Visste du att SD vill höja straffen för våldtäckt och öka skadeståndet till offret? Varför skulle de göra det om de var sexistiska?

  ”Fy, jag kan inte förstå människor som på riktigt inte tycker att människor, oavsett hudfärg och härkomst, är lika mycket värda.”

  Snälla, ingen har sagt något om detta, du är bara så långt efter. Det är inte SvP vi pratar om, utan SD.

  ”http://www.regeringen.se/sb/d/2279/a/181576 en bra om informativ länk om invandring i sverige.”

  Den här länken har blivit motbevisad om och om igen, det är bara ren propaganda från staten.

  Och ska ni radera inlägg, gör det inte bara för att försöka dölja fakta, radera i så fall alla inlägg eller de inlägg som använder sig av ett olämpligt språk.

  Mvh

 67. Men jisses, vad är det egentligen för människor här inne? ”Det analfabetiska outbildade bidragstagande invandrarpacket från t.ex Somalia”? ”Hela världens slödder”?

  Det är MÄNNISKOR ni pratar om. So what om de inte kan läsa och skriva? De kommer ju från förhållanden där de inte fått chans till utbildning, gör det dem till invandrarpack och slödder? Man väljer inte vilken del av världen man föds i, tänk på det. Det hade precis lika gärna kunnat vara ni själva som vuxit upp i ett krigsdrabbat land. Det kunde varit ni som sett vänner och släkt dö och bestämt er för att ta era barn och fly, i hopp om ett bättre liv.

  Förstår inte hur folk kan sitta och snacka om invandringspolitik så jäkla lättvindigt. Bara för att ni föddes i ett rikt jäkla lyxland som inte sett krig på över 100 år betyder inte det automatiskt att ni har rätten till ett bättre liv än andra människor. Det betyder bara att ni hade tur och borde vara tacksamma över det.

  Om Sverige nu, på något vis, skulle bli ett uns sämre eller fattigare på grund av vår höga invandringskvot så har vi åtminstone kvar vårt samvete som delat vårt välstånd med de bättre behövande. Som aktivt försökt hjälpa människor i nöd. Räddat liv. Räddat oskyldiga barns liv. Är inte det viktigare än NÅGOT som Sverigedemokraterna vill åstadkomma? Snälla, tänk efter lite.

 68. Shm: Är inte ett dugg rädd för dig och din hånfulla attityd, att SD är byggt av nazister och rasister är ju ingen hemlighet så ta dina dumma frågor och ta på dig en SD-pin, om du vågar.

 69. Em: VARFÖR skulle du vara rädd för mig? Jag tillrättavisar flera felaktiga argument på ett högst respektfullt och hövligt sett, och du säger att du inte är rädd för mig och min hånfulla attityd, vad fan pratar du om?

  Och nej, jag vågar inte ta på mig en SD-pin då jag riskerar att bli nedslagen att vänsterextrema som precis som du har en skev verklighetsbild.

  Shelley: Givetvis är det människor vi pratar om, men precis som allt annat när det kommer till politik kan vi inte jobba med känslor på samma sätt, utan måste se verkligheten för vad den är.

  Låt mig fråga dig: Har du en mobiltelefon? Är det en av de nyare modellerna?

  Har du den senaste tiden gått på bio, krogen eller något annat nöje som du egentligen kunde klara dig utan? Hur har du mage att göra detta istället för att skänka pengar till barn som svälter i Afrika? DET ÄR JU BARN!!

 70. Shm: Ja, alltså de anser ju att det finns medfödda skillnader mellan män och kvinnor som som ”går bortom det som kan observeras med blotta ögat” för att citera dem själva. De säger också att att de utgår ifrån att det finns skillnader som gör att kvinnor respektive män ibland kan se saker från olika perspektiv.

  SD är alltså sexister eftersom de utgår från att det finns naturgivna skillnader mellan könen och således ger könen skilda roller i samhället, alltså olika könsroller. Eftersom detta är helt oproblematiskt för dem så bryr de sig inte ett skvatt om att den politiska, ekonomiska och sociala makten är snedfördelad mellan könen. De vill även motarbeta aktivt jämställdhetsarbete (genuspedagogik och genusvetenskap vill de till exempel ta bort) då det inte verkar som att de vill att dessa ”naturliga” könsroller ska försvinna.

  Visst finns det biologiska skillnader mellan män och kvinnor det är inget jag förnekar, men jag anser att det finns större individuella skillnader inom gruppen män respektive gruppen kvinnor än vad den genomsnittliga skillnaden är mellan grupperna. Därför så tycker jag att det är fel att försöka bibehålla de könsroller som finns då det påverkar individens frihet att få vara sig själv utanför en förutbestämd roll.

  Förövrigt så har jag tittat på SD-kvinnors sida om jämställdhet och de frågor som de verkar jobba mest aktivt med är att begränsa aborträtten och att säga att de vill hjälpa kvinnor drabbade av hedersvåld. Det senare har jag inget emot, men eftersom de inte ger samma uppmärksamhet åt det våld som infödda svenska män gör mot kvinnor känns det bara som att de försöker lyfta fokus från ett problem till ett annat problem som passar deras politik bättre.

  Sedan att man försöker förminska det som järnrörsgänget för två år sedan tycker jag är märkligt. Detta är inte några kommunpolitiker det handlar om, det är ju riksdagsledamöter som säger saker som ”babbe” och ”lyssna inte på horan” och beter sig helt avskyvärt. Jag tycker inte att det är okej att göra så. Även om det var två år sedan så tycker jag fortfarande att det är vidrigt att det är sådana personer som har politisk makt.

 71. Nea: Mycket väl skrivet! Verkligen, och det uppskattar jag till skillnad från all annan nonsens som skrivs här.

  Jag blev t.om riktigt imponerad.

  Sen vet vi ju båda att det som sagt finns skillnader på kvinnor och män, men du har helt rätt i att det finns större inviduella skillnader bland båda könen.

  Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte har någon vidare koll på hur det ligger till med deras mål angående våld mot kvinnor, det enda jag vet är att de vill skärpa straffen och ge högra skadestånd. Sen om det gäller våld från svenska eller arabiska män vet jag inte, men jag hoppas innerligt att de gäller båda.

  När det kommer till roller i samhället mellan könen visste jag inte att de vill påverka så mycket och hade velat se en källa på vad de faktiskt vill göra där.

  Själv är jag allt för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, och skyldigheter och det tror jag de flesta är.

  Men återigen, du har nog en poäng här och det är något jag kommer kolla närmare på.

 72. shm:

  ”Givetvis är det människor vi pratar om, men precis som allt annat när det kommer till politik kan vi inte jobba med känslor på samma sätt, utan måste se verkligheten för vad den är.”

  Och vad är verkligheten för dig? Att du måste se till så att Sverige förblir det rikaste/mest välbärgade landet i världen, eftersom DU verkligen förtjänar att leva i ett sådant? Varför kan vi inte lägga resurser på att hjälpa flyktingar istället? Jag förstår att du inte tar hänsyn till känslor, för hur man kan ha en sådan översittarattityd gentemot människor från andra delar av världen förstår jag inte alls.

  ”Låt mig fråga dig: Har du en mobiltelefon? Är det en av de nyare modellerna? Har du den senaste tiden gått på bio, krogen eller något annat nöje som du egentligen kunde klara dig utan? Hur har du mage att göra detta istället för att skänka pengar till barn som svälter i Afrika? DET ÄR JU BARN!!”

  Ja, jag har en mobiltelefon och den har bara ett par år på nacken. Jag slänger knappast pengar omkring mig och lever verkligen inte i överflöd. Jag är en fattig student som ätit nudlar tre dagar i rad för att ha råd att betala min hyra. Jag lägger under femhundringen i månaden på kläder och nöjen – men det hör inte hit. Jag anser inte att människor ska sluta gå på bio och sluta använda mobiltelefoner och börja skänka alla sina pengar till svältande barn i Afrika. Jag tror inte på välgörenhet i den bemärkelsen, det är endast ett sätt för rika människor att lätta på sina samveten och skjuta på problemen i utvecklingsländer.

  Däremot anser jag att om en familj kommer från ett krigsdrabbat land där de har valen att 1. stanna och förmodligen mista livet eller 2. fly till ett annat land och överleva – är inte det vår moraliska plikt att hjälpa dem då? Sedan att det kräver lite av en att hjälpa människor i nöd är ju faktiskt inget oväntat. Hjälper man en vän med hyran eller att renovera deras kök så kommer det också kräva pengar, tid eller hårt arbete.

  Om jag måste fortsätta äta nudlar tills jag är 30 så tycker jag ändå att det är värt det om det innebär att liv räddas. Jag tror för övrigt inte att jag någonsin kommer behöva det, och att det är fullt möjligt att komma runt problemen med invandringen utan att slänga ut människor eller strypa invandringen till Sverige. Om Sverigedemokraterna vore så himla måna om Sverige och dess invånares hade de väl försökt lösa problemen istället för att vilja slänga ut människor och hindra människor från att komma hit? Men så är det ju inte, de är bara måna om att ”bevara sverige svenskt” osv.

  Kan du istället bara svara på VAD du tror att du kommer få ut av att Sverigedemokraterna skulle komma till makten? Inte för att vara sån, men du låter ju hjärntvättad av all vidrig SD-propaganda.

 73. Shm: Det hånfulla: Att påstå att man inte förstår vad folk menar med att SD är fyllt av rasistisk och sexistisk politik. Att kräva fakta för det.

 74. Shm: För övrigt undrar jag, om man bortser från deras politiska ståndpunkter, om det inte stör dig att partiet du hyllars representanter är rasister? Jag menar, om du nu inte är det själv. :)

 75. Mina källor är bland annat: https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/principprogram/familj-och-jamstalldhet/
  Här så skriver man att kvinnor och män ska ha samma formella rättigheter och att ”det faktum att vi erkänner förekomsten av biologiskt grundade skillnader mellan könen skall inte tolkas som att vi tror att alla män respektive kvinnor är stöpta i samma form”. Dock så utgår de från att kärnfamiljen spelar en central roll i samhället. Om man ser på familjer av ”mamma-pappa-barn”-modellen så ser man ju idag att kvinnorna tar ut det mesta av föräldraledigheten. Detta tycker ju SD att ingen ska lägga sig i men det får ju konsekvenser för kvinnornas anställningsbarhet och lön. Jag tycker att det inte är något som man kan avfärda som ett fritt val, då ofta kvinnan i familjen tjänar mindre och därför kanske tar ut den större delen eller hela föräldraledigheten.

  SD-kvinnor vill också höja vårdnadsbidraget för de som är hemma och tar hand om sina barn då de menar att det utgår från ett barnperspektiv. De säger ju så klart att det lika gärna kan vara en man som är hemma med barnen, men när man tittar på hur arbetsfördelningen och ansvaret för barn ser ut idag mellan könen så kan man ju anta att samma mönster man ser idag skulle spegla av sig i hur man skulle utnyttja detta eventuella bidrag. Jag kan ju bara säga vad jag tror, men jag tror att om kvinnor skulle vara hemma mer med barn under flera år så skulle det också påverka deras anställningsbarhet och ekonomiska oberoende. http://sdkvinnor.se/2012/02/29/barnperspektiv-som-lyser-med-sin-franvaro/

  Man kanske inte kan se Kent Ekeroth som representativ för hela partiet men i hans blogg så kan man ju tydligt se att han är emot ”genusgalenskapen” och ”feministgalningarna” http://kentekeroth.se/tag/genus/

  Intervju med Hanna Wigh som är ledamot i SD-kvinnor. Hon menar att man med genuspedagogik utför övergrepp mot barns identitet. Hur hon definierar dessa övergrepp är väldigt oklart (genuspedagogik handlar ju inte om att förbjuda lekar eller färger, utan snarare att undvika att bemöta barn utifrån stereotypa antaganden om kön). Vad genuspedagogik verkar hon inte ha så mycket kunskap om.
  http://www.youtube.com/watch?v=CHqUcfn2MQc&feature=share

  Alltså även om SD är för en formell jämställdhet så vägrar de erkänna att det finns orättvisor som drabbar både män och kvinnor på grund av könstillhörighet.

 76. Shm: okej jag skrev ett långt svar med källor och kritik mot SDs argument och det verkade som det försvann. Men min källor är bland annat https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/principprogram/familj-och-jamstalldhet/
  De är för formell jämställdhet mellan könen men de tycker att kärnfamiljen är central för samhället. De gillar ”mamma-pappa-barn”-modellen och anser att det kvinnliga och manliga kompletterar varandra. Att kvinnor tar ut det mesta av föräldraledigheten är inget som de ser som ett problem på eftersom de anser att det är varje familjs val att göra som de vill. Att detta påverkar kvinnors anställningsbarhet och ekonomiska oberoende och att kvinnor kanske tar ut det mesta av föräldraledigheten för att de tjänar mindre verkar något som de lägger något fokus vid.

  SD-kvinnor vill höja vårdnadsbidraget för de som är hemma med sina barn istället för att ha dem på dagis. De menar så klart att även män kan vara hemma med sina barn, men om jag skulle säga vad jag tror så skulle nog de mönster som redan finns i hur arbetsfördelningen och ansvaret över barn spegla av sig om det vore ett bidrag som fanns att få. Jag tror att de flesta som skulle vara hemma skulle varit kvinnor och att det hade påverkat deras ekonomiska oberoende http://sdkvinnor.se/category/familjepolitik-och-barnomsorg/

  Kent Ekeroth kanske inte kan anses företräda hela partipolitiken men här är lite om vad han tycker om ”genusflummet” och ”feministgalningarna” http://kentekeroth.se/tag/genus/

  Hanna Wigh som är ledamot i SD-kvinnors förbundsstyrelse säger att genuspedagogik är ett övergrepp mot barns identitet utan att vidare definiera vad detta övergrepp betyder (obs genuspedagogik handlar inte om att förbjuda färger, kläder eller lekar bara att undvika att bemöta barn utifrån stereotypa förväntningar om kön). http://www.youtube.com/watch?v=CHqUcfn2MQc&feature=share

 77. Shm: jag skrev en jättelång kommentar med källor men den vill inte postas. Men det jag menar är att SD endast ser till en formell jämställdhet mellan könen och vägrar se problemet i att t.ex. kvinnor tar ut det mesta av föräldraledigheten. Jag menar att det får konsekvenser för kvinnors ekonomiska oberoende och att man inte kan avfärda det som ett fritt val då kvinnan i familjen (om det är kärnfamiljstyp) tjänar mindre än mannen och därför tar ut det mesta eller hela föräldrapenningen. De anser att kärnfamiljen är central grund för samhället och vill införa vårdnadsbidrag för den som är hemma med barn (de säger att det så klart kan vara pappan) men jag tror att ett sådant bidrag skulle utnyttjas av kvinnan då de mönster med hur ansvaret för barn påverkas av vilket kön föräldern har antagligen skulle spegla av sig i en situation med höjt vårdnadsbidrag.

  https://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/principprogram/familj-och-jamstalldhet/

  http://sdkvinnor.se/category/familjepolitik-och-barnomsorg/

 78. Shm: jag skrev en jättelång kommentar med källor men den vill inte postas. Men det jag menar är att SD endast ser till en formell jämställdhet mellan könen och vägrar se problemet i att t.ex. kvinnor tar ut det mesta av föräldraledigheten. Jag menar att det får konsekvenser för kvinnors ekonomiska oberoende och att man inte kan avfärda det som ett fritt val då kvinnan i familjen (om det är kärnfamiljstyp) tjänar mindre än mannen och därför tar ut det mesta eller hela föräldrapenningen. De anser att kärnfamiljen är central grund för samhället och vill införa vårdnadsbidrag för den som är hemma med barn (de säger att det så klart kan vara pappan) men jag tror att ett sådant bidrag skulle utnyttjas av kvinnan då de mönster med hur ansvaret för barn påverkas av vilket kön föräldern har antagligen skulle spegla av sig i en situation med höjt vårdnadsbidrag.

 79. Japp, det verkade som att länkarna som jag klistrade in hade något med det att göra. Men tips är att kolla på SDs sida om familj och jämställdhet, och på SD-kvinnors sida.

 80. Hej!

  Jag bara undrar en grej när du svarade på frågan Finns det någon bloggare som du inte pallar?. Du nämnde Foki och om jag tolkade det rätt så tycker du inte om hennes blogg och jag respekterar det, men jag är nyfiken på varför du inte gillar den?
  Faktum är att din blogg ligger som ett bokmärke i min banner på webbläsaren (eftersom jag besöker den ofta) och bredvid dig ligger Foki :)

  Btw, första kommentaren jag gör på bloggen. Älskar din blogg och dig, keep up the awesome work :D

 81. Ok Nea jag är med på vad du menar.

  Här har vi ju faktiskt något jag inte håller med om i sds politik, och det är inte det enda.

  T.ex. vill de ge kyrkan mer inflytande och höja flera skatter.

  Men de vill också gå ur EU och öka straffen för våldsbrott, vilket jag är helt med på.

  Dock är det inte något som kommer påverka min röst.

  Till Shelley vill jag bara säg att sd vill dubbla biståndet till krigsdrabbade länder, detta kommer kunna rädda FLER människoliv än vad vi gör idag. De vill också ta bättre hand om det flyktingar vi har här.

  Och jo givetvis ska vi hjälpa flyktingar, men nu har våra styrande politiker förstört våran flyktingpolitik helt och det håller på att spåra ur med massfattigdom och STORT utanförskap.

  Nu måste vi ta hand om de flyktingar vi har och hjälpa dessa in i samhället, om vi istället fortsätter med samma massinvandring så kommer det tillslut kollapsa. Vi kan inte ha välfärd och en omättligt massinvandring, och därför får antingen våra styrande politiker göra något åt problemen, eller så kommer SD bara bli större och större då fler och fler börjar inse problemen vi har i samhället, klyftorna ökar och en ny fattiggeneration växer fram. Det är också av den här anledningen fler och fler invandrare (precis de flyktingar du pratar om) börjar rösta på SD.

  Förövrigt så har jag sagt mitt i den här diskussionen och kommer inte ge några fler kommentarer då det känns meningslöst.

  Ta hand om er.

 82. Såg att det fanns lite mer att svara på innan jag lämnar bloggen för gott.

  ” För övrigt undrar jag, om man bortser från deras politiska ståndpunkter, om det inte stör dig att partiet du hyllars representanter är rasister? Jag menar, om du nu inte är det själv. ”

  Jag tror inte de som bestämmer inom SD är rasister, det gör jag inte. Sen finns det givetvis fler rasister inom SDs parti än alla andra, även om det finns även inom moderaterna och folkpartiet. Men de idioterna kommer aldrig få någon riktig makt inom partiet och kommer inte kunna få fram sina rasistiska partiförslag, så nej det stör mig inte tillräckligt mycket.

  ”Shm: Det hånfulla: Att påstå att man inte förstår vad folk menar med att SD är fyllt av rasistisk och sexistisk politik. Att kräva fakta för det.”

  Men vad pratar du om, självklart ska man kunna presentera fakta för något man påstår. Att du tycker det är hånfullt visar ju bara vilken nivå du ligger på.

Comments are closed.