att komma över någon.


link.

Nästa vecka har jag varit singel i elva månader. Kanske inte så lång tid om man tänker på det stora hela, men jag tycker det känns som ljusår och kometer sedan som Ludvig var min pojkvän.
Jag är inte längre samma person som jag var för ett år sedan. Genom det här uppbrottet har jag varit tvungen att uppgradera och skapa en ny slags version av mig själv och jag tror att det är nog så det fungerar när det tar slut, rötterna vrids upp och man måste börja om från början. Just där och då kan det kännas helt jävla omöjligt, men nu vet jag att den här personen som jag är nu är både starkare, modigare och rejälare än hon som var jag för ett år sedan. Ur allt hemskt kommer alltid något lite mer förfinat och annorlunda. Annorlunda på det bra sättet.
Mitt liv nu är är inte samma som det jag levde april 2012. Då bodde jag i New York, jobbade måndag till fredag på reklambyrå, hade distansförhållande sex timmar bort med flyg och längtade till något annat, inte riktigt säker på vad, men bara NÅGOT. Nu bor jag i Paris, skriver på heltid och vaknar inte med ångest på måndagar. Jag umgås med människor jag aldrig hade träffat annars och mår bra. Jag mår bra.
Några av det mest återkommande mailen jag får från er är frågor om hur man kommer över någon. Jag vet inte riktigt själv, mer än att det tar tid. Men, det finns sätt som kan göra vägen dit enklare och jag tänkte att jag skulle ge bort mina bästa, den här lite molniga måndagseftermiddagen, för att jag är inte ledsen längre, och det vill jag inte att ni heller ska vara.

1.
Du är inte ensam. Detta kanske låter lite utnött, men man får verkligen inte glömma det när man ligger där på sängen och hulkar sönder lungorna. Det som händer dig nu, det händer miljoner flickor och pojkar, kvinnor och män, tanter och gubbar samtidigt som dig, runt om i världen, just nu. Varje dag året runt krossas någons hjärta, och varje dag året runt reser sig någon igen och har klarat sig igenom sorgen. Det du är med om är inte unikt, och precis som alla andra kommer du också överleva. Lovar.

2.
Det är på riktigt. Det här är också så himla viktigt! I somras när jag skrev mycket på bloggen om hur ledsen jag var kunde jag få någon enstaka kommentar här och där (majoriteten var förstås så sjukt fina och fantastiska och stöttande) som var typ, ”det är en kille, skärp dig. värre saker har hänt.” Det kanske är sant, att värre saker har hänt, men detta händer en själv just nu och det finns en anledning till att det gör så inihelvetes ont i bröstet.
Man har förlorat någon, och inte vem som helst, utan ens allra viktigaste människa. Den som vet allt om en, ens djupaste hemligheter, ens trasiga förhållande med ens pappa, de mest skadade och skamsna hörnen av ens liv och som ändå stått kvar. Man har förlorat någon som har tagit hand om, klappat, kramat, lyssnat och lovat att alltid vara där. Någon som man kan läsa utan och innantill och som man vet hur dom mår bara genom hur dom vinklar ett ögonbryn. Detta måste man ta på allvar. Min mamma sa till mig i somras i telefon när jag satt på olika trottoarkanter och grät att du måste respektera din sorg på samma sätt som om att han har dött, för det är precis det som har hänt med ert förhållande. Och även om det låter makabert finns det mycket sanning i det. Det som han var för mig finns inte kvar. Tillåt dig själv att sörja det och respektera din sorg.

3.
Var inte själv. EJ BRA. VARNING etc. Var med människor hela tiden! Roliga, snälla, vettiga kompisar som sitter bredvid och håller handen, lyssnar och tar hand om, men även pratar om annat, går och handlar glass och rosévin, köper cigaretter åt en och kastar fotografierna på honom för att man inte förmår sig att göra det själv. Sov hos de här människorna, gråt med dom, låt dom krama dig, länge och ofta. Fråga om du bara kan få sitta hemma hos dom när de pysslar med annat. Det är jätteviktigt att ta stöd från sina kompisar när man verkligen behöver det. Det här har mycket att göra med punkten här över, respektera att du är ledsen och skäms inte över det. Säg exakt hur du känner till dina vänner och de kommer vara där för dig. Samt hjälpa dig att inte ringa honom också, vilket är ju vettigt det med. Ett bra konkrekt tips är att varje gång du vill ringa ditt ex, smsa en kompis och skriv ”nej nu vill jag ringa igen!”. Din kompis kommer svara ”NEJNEJNEJNEJNEJ” och då känns det lite enklare att inte slå de där siffrorna.

4.
Det är okej att vara destruktiv. Det här tipset är ju inte så politiskt korrekt men det kan man inte alltid vara. Hörrni, bli fulla om ni känner för det. Bli fucking jävla svinfulla, dansa på något dansgolv, ramla in i någon, hångla med någon ni aldrig träffat förut och bry er inte om att komma ihåg vad hen heter, sparka på en vägg, kräks, gråt wtf bara kör. Man har så mycket adrenalin och ilska i sig som måste ut. Man är så trasig att det inte funkar att dricka te och äta bullar för att komma över någon. Och då sveper man en halv flaska whisky och hånglar med någon i en taxi och även om det känns förjävligt dagen efter är de där millisekunderna klockan tre en lördagsnatt någonting, någonting som sprakar och knäpper och det kan vara skönt att känna något. Detta tips kan ju dock hoppas över om man inte har druckit förut, stay sober etc blabla

5.
Ta dig själv i kragen. Ett mycket viktigt steg efter det tidigare. Grejen är den att man ska ju få vara ledsen och så. Men man får liksom inte helt gömma sig i sin sorg. Det är jätteviktigt att kliva upp ur sängen fastän man inte orkar, jätteviktigt att träffa en kompis fastän man inte vill, jätteviktigt att äta den där lunchen fastän den smakar papper, och jätteviktigt att kanske inte dricka vodka klockan elva på morgonen en söndag. Dagarna och veckorna och månaderna kommer att gå snabbare om du gör saker och sysselsätter dig. När jag en morgon låg helt förlamad på mitt sovrumsgolv och tänkte att nä, jag kommer ju inte upp, jag kan inte röra mig idag, det gör för ont bestämde jag mig för att låta mig själv ligga där i prick två timmar och sedan skulle jag ställa mig upp hur svårt det än var, hur lång tid det än skulle ta. Och sen gjorde jag precis det. Jag vet att det är lätt att falla tillbaka in under den där varma täcket, men stålsätt dig, duscha, klä på dig och gå ut och sluta älta. Gör det bara.

6.
Ha en (eller fler) kompisar att hata ditt ex tillsammans med. Det här kanske inte heller är så politiskt korrekt, men det struntar vi i nu. Egentligen spelar det ingen roll om det var du som gjorde slut eller den andra, om uppbrottet var värdigt eller om hen var en idiot och så vidare. Är du panikledsen så är du, och då måste du få spy skit på personen i fråga. Det finns inget som är så skönt som en kompis som säger saker som x är så jäkla dum i hela huvudet, eller du förtjänar någon mycket bättre än x, eller x är svinful eller till och med asså, jag gillade ju egentligen inte x under hela tiden ni var ihop. En av de finaste sms:en jag fick under de första veckorna som singel var från Nina en helt vanlig onsdagseftermiddag. Hon skrev: Hej. Nu har jag tänkt lite och kommit fram till att han ändå var alldeles var vanlig för dig. Du ska inte ha en sån ju, såna som du ska bli tagna med storm av typ Mick Jagger.

7.
Tänk inte – jag kommer aldrig hitta någon som honom/henne. Det här med ”the one” finns inte. Asså släpp det! Är ni inte ihop var ni inte menade att vara med varandra längre. Det här är inte personen i ditt liv. Det finns liksom inget sånt tror jag, faktum är att jag skulle tippa på att det finns typ hundratusen killar/tjejer där ute som inte vet om det men längtar innerligt efter att bli förälskade i dig. Sedan handlar det ju mest om slump eller ödet (om man väljer att tro på det vilket jag hävdar att jag inte gör fast ändå gör i hemlighet) vem av dem man ramlar ihop med. Det känns som att du aldrig kommer hitta någon igen som var sådär himla kär i dig och vice versa. Men det kommer du att göra. Vill man ändå vara ihop med någon som inte vill ha en längre? Nej tack känner jag.

8.
Det är svårt att äta. Jag vet. Shit, jag gick ner så fort i vikt månaderna efteråt för att det liksom inte gick att få i sig något. Men att dricka vin till middag fungerar ju inte i längden och även om man inte orkar måste måste man vara lite vuxen och snäll mot sig själv. Ett bra knep tyckte jag var ett snöa in på något som smakar helt sjukt tryggt. I mitt fall: cheeseburgare från McDonalds. Man behöver inte äta hela i taget och man behöver inte äta på någon särskild tid. Ha den i väskan och ta upp ibland och peta i dig några tuggor. Smaken är så välbekant att det inte ens smakar något. Man kan också dricka läsk istället för vatten så man får i sig lite energi i alla fall.

9.
Samla på dig citat från pinterest, tumblr och diverse låttexter. Ibland finns det saker man vill säga och tänka på, som man inte klarar av att uttrycka själv. Jag bodde på Pinterest och pinnade allt från megasorgliga historier till fuck-you-jag-ska-överleva-citat. Jag kan tycka att det kan vara ganska skönt att kunna forma sin sorgsenhet till en mening, nästan som att byta blad efter man har stått och stampat och funderat på hur det där mörka som känner ser ut. Här är min pinterest, sorgliga saker och annat i den genren hittar du om man scrollar ner ett litet tag.

Som Frank Ocean säger ”when you’re happy you enjoy the music, but when you’re sad, you understand the lyrics.”

10.
Ta hjälp av ”experter”. Det kan ju kännas ganska så idiotiskt att köpa en självhjälpsbok, men när man är helt hållet desperat efter att må minsta lilla bättre så kan det hjälpa. Jag fick tips av en bloggläsare att köpa It’s Called a Break-up Because it’s Broken. En amerikansk bok skriven av ett gift par som steg för steg går igenom olika faser i ett uppbrott. Även om den inte direkt var en bok med så mycket genustänk och att den innehöll ganska mycket sex and the city-klyschor så kunde det ibland vara högst nödvändigt att återigen läsa om kapitlet om varför man inte ska ringa honom. Hittade även en artikel i DN  om hur man överlever ett krossat hjärta skriven av en pskyolog som jag lärde mig typ utantill. Finns här.

11.
Skriv. Eller måla eller spela in musik eller vad nu ditt kreativa intresse är. Även om det fullkomligt suger att vara ledsen blir man ju otippat kreativ när det känns som att varenda gatuhörn försöker säga en något om hur obegripligt trasig man är. Skriv av dig! Vänd det här sorgliga till något du kan använda för dig själv. Mina anteckningar på mobilen var fullkomligt nedklottrade med listor om hur idiotisk han var, det dåliga i vårt förhållande, uppdiktade historier om framsida kärlekshistorier och bara lösa tankar.

12.
Träna. Det är kanske mitt absolut bästa tips när jag tänker efter. I alla fall svävar det där runt topp tre. När man tränar och gör något fysiskt jobbigt är det svårt att fokusera på hur ont det gör inuti. Jag sprang och sprang och sprang på ett löpband och kände mig fri och i korta ögonblick lycklig när jag passerade en halv mil och svetten rann nerför pannan och Alina Devecerski dunkade i hörlurarna. Man mår bra av att träna, det är vetenskapligt bevisat, och om det är något man ska göra när man är ledsen är det att göra saker man mår bra av. Iväg och köp ett träningskort nu, eller snöra på dig gympadojorna och spring i en park. Att vara ifred en stund och bara fokusera på hur benen rör sig hjälper så fruktansvärt mycket.

13.
Tecknad film. Tecknad film fungerar ungefär på samma sätt som när man har jättehög feber och inte förstår vad det står i en enda artikel på dn.se, det är bara mjukt och snällt. Bädda in dig i Hitta Nemo eller Toy Story (man kan ju strunta i typ Wall-E som är för sorglig) och tänk på absolut inget annat än vad som händer i filmen. Det gör ingenting att du just nu inte bryr dig om vad som händer angående ett krig i ett annat land, ett mord i din stad eller en svår politisk konflikt. Man orkar bara inte hålla upp andra saker än sitt eget hjärta just då, och då ska man inte heller behöva det.

14.
Häng med djur. Klappa, pussa och var nära dem. Gå ut med en kompis hund, sov med en katt, krama en kanin.

15.
Musik. Musik som förstår dig, stärker dig, men också trasar ner dig ibland. Sorglig musik, arg musik, bitter musik och bäst-i-hela-världen-musik. Jag skapade en spellista som bara innehöll diverse break-up-sånger och jag vet inte hur många gånger jag har spelat den men nu kan jag varenda himla låt på den utantill. Den listan behöver jag inte längre, så jag tänkte att ni skulle få den. Varsågoda.

16.
Hångla och kanske ännu bättre, hitta ett rebound. Det tar olika lång tid tills man känner sig redo för någon annan. Och då menar jag inte redo för ett nytt förhållande, utan någon annans läppar. För mig gick det ganska fort, typ fyra veckor, men jag tror att det beror på person till person. Jag ser inte så himla mycket allvarlighet med att hångla med folk, det är mysigt och behöver inte vara så mycket mer än så. När man känner sig redo så kör bara. Nej, den här personen kanske inte är din nya love men det kan vara sjukt fint att skeda med någon om natten och att gräva sig in i någons nacke. Och känner du dig inte redo, du kanske inte ens gör det på flera månader, glöm inte att det också är okej. Det kommer att komma, låt det ta tid.

17.
Förvänta dig inget stöd från ditt ex. Detta är kanske det absolut svåraste att inse. I alla fall var det så för mig. L hade ju funnits där i fyra och ett halvt år under alla mina svåraste stunder, kommit med input och tröstat och tagit hand om. Därför kände jag instinktivt när det tagit slut att han var ju den som skulle trösta mig genom det här också. Jag vet inte hur många gånger jag ringde honom och grät och grät och grät och grät. Snyftade att jag skulle dö och var helt säker på det också. Jag skulle helt enkelt inte överleva om inte han flög över till mig och bara höll om mig en sista stund. Jag möttes ofta av en stenhård vägg till svar och det gjorde mig så splittrad och trasig. Hur är det ens möjligt att han inte vill ta hand om mig nu när han alltid velat det förut? Jag kunde inte förstå det. Men ditt ex kommer inte att hjälpa dig. Det är bara att bita ihop och inse fakta. Hen vill inte mer. Det är dags att ta sig igenom något helt på egen hand och även om det i början kommer kännas helt jävla omöjligt kommer det göra dig starkare och klokare efteråt, när du en dag inser att du står upp rakryggad och mår bra, och har tagit dig dit helt av dig själv.

18.
Det tar tid. Och inte som några veckor av sorg, utan oftast månader, halvår upp till år av ostabilitet, destruktivitet och ett hjärta som inte orkar så mycket. Du har blivit sviken, och något sådant tar tid att bygga upp igen. Det är svårt att lita på folk igen, det är svårt att låta någon komma nära och det är svårt att inte jämföra andra med den du var ihop med då. Det är okej. För mig nu, även om han inte är den sista jag tänker på när jag går och lägger mig och att det kan gå flera dagar utan att han kommer upp i mitt huvud, kan det fortfarande bränna till när någon särskild låt shufflas fram på en spellista eller någon på tunnelbanan påminner om honom. Det är inte för att jag saknar honom har jag insett, utan för att det påminner mig om hur inihelvetes jäkla ledsen jag var och hur otroligt sårad jag blev av någon jag litade så mycket på. Men grejen är den att man kommer över folk. Det är bara en kille (eller bara en tjej). Kroppen har en fantastisk överlevnadsinstinkt och utan att man själv har märkt det kommer man en dag må bra. För att så fungerar det, kroppen lappar och plåstrar och ordnar utan att man själv behöver göra så mycket. Och en dag kommer du kunna älska igen och det kommer vara lika fantastiskt som förra gången, om inte ännu bättre. Antagligen ännu bättre, för att du nu är så himla mycket starkare. Och tills dess kan du ha så jäkla roligt och känna dig så stolt över dig själv att du klarar dig minst lika bra utan det där pulvret.

19.
His fucking loss. Seriöst.

Kommentarer

 1. Bra tips, två som jag prövat när jag mått dåligt är det med djur och träning, det hjälper verkligen.
  Jag mår alltid bättre efter en löptur och känner jag mig ledsen finns det inget mer trösterikt än att sitta med min lilla fluffiga kanin i knänet och gosa.

 2. Den här listan ska bli min bibel nästa gång jag gör slut med någon. Må det dröja, men ändå. Så jobbigt bra skrivet av dig!

 3. Gillade mycket det som din mamma sa. Och förstås att umgås med djur! Det som jag blir lycklig av är att se när djuren är lyckliga! För det behövs inte alltid så mycket. En stunds lek eller uppmärkssamhet räcker.

 4. På onsdag är det fem månader sedan han gjorde slut på oss och fastän jag fortfarande inte har klarat av att kyssa någon ny känner jag liksom hur jag långsamt blir hel inuti för första gången på länge. Jag vet inte om det är vårsolen eller bara något magiskt pulver jag råkat andas in men för första gången sedan oktober gör jag roliga saker. Jag lyckas på fester glömma av att han är i samma hus och bara skrattar, jag bakar kakor och jag lyssnar på musik igen. Och jag vet, det är inte så lätt. Det finns fortfarande stunder när jag går sönder om och om igen, men just nu känns det så himla hoppfullt. Det känns som att jag kan dansa in i sommaren, i min nya lägenhet, i livet och bara glömma bort den mörkaste värsta vintern som varade i sex månader. Det känns som att jag kan andas igen, som att mina lungor bygger upp sig själva sakta men säkert.

  tack världens bästa sandra för alla texter och ord för du har räddat mig så himla mycket i vinter. kram!

 5. ”jag skulle tippa på att det finns typ hundratusen killar/tjejer där ute som inte vet om det men längtar innerligt efter att bli förälskade i dig.”, så himla fint, sant och underbart skrivet. Tack <3

 6. Så himla bra skrivet, och håller med dig till hundra. Känner igen mig i allt, pinterest var verkligen min räddare i nöden, när jag nött ut alla ord och klagat med vännerna för mycket. De där citaten som finns där kan verkligen ge så stor betydelse just där och nu, medan man kanske aldrig hade reagerat på dem innan. De varierar och får betydelse för olika på olika sätt, vilket gör det så magiskt.

 7. Håller verkligen med om att det är nåt/någon som dör. När jag fick mitt hjärta krossat för snart två år sen, minns jag att jag sa till mamma, ”det känns precis som när Jesper dog”. Och Jesper är min bror. Så det stämmer så jävla bra. Skillnaden är bara att jag skulle fortfarande göra allt för att få min bror till livet igen, men absolut ingenting för att få tillbaka mitt ex. Jag saknar fortfarande min bror, men inte honom.

 8. Tack Sandra. Tipset om vänner är det allra viktigaste tycker jag. De har gett mig så mycket stöd. Det har gått två månader nu och jag mår bättre. Jag kunde till och med prata lite med honom i lördags utan att jag stod emot impulser att kyssa honom. För jag vill inte det längre.

 9. så himla bra! behöver inte den här nu men ska komma ihåg den.

  älskar att den sista låten du lade in på spotify-listan hette ”free at last”, kändes som att den satte punkten väldigt bra.

 10. Tack för att du la upp det här inlägget sandra!
  Min bästa kompis kille har gjort slut och hon är helt förstörd. Länkade det här inlägget till henne och det hjälpte när inget annat fungerat. Du är otrolig!

 11. å, dette var bra! jeg har ikke behov for listen selv nå, heldigvis, men TAKK likevel.
  og det var fint å lese at du har det bra på riktigt, :)

 12. fantastiskt bra lista, är verkligen att rekommenderas, jag satt o bockade av samtliga punkter, tog mig bara 10 månader att sluta gråta över honom, och efter en vecka insåg jag att jag kan andas djupa andetag igen. speciellt den med vänner – har en vän som satt o höll min hand hela förra sommaren, i nyktert o onyktert tillstånd, hon är guld värd och slutade aldrig tycka att det var tjatigt<3

  så skönt att du har slutat vara ledsen också, lagom till sommaren, we shall overcome! kram

 13. Så bra. Tack. Även om jag aldrig har haft dendär känslan så vet jag att något av detta kommer hjälpa. Helt ärligt (och jag kommer ångra så himla mycket att jah skriver detta men aja) så ser jag lite fram emot mitt första krossade hjärta. Känns som att man blir så mycket starkare efteråt.

 14. Någon som kan svara på hur man hanterar skräcken paniken ångesten det overkliga i tanken på sitt ex i en annans armar?

 15. OMG! Sista punken. Och alla punkter ovanför den sista punkten. Alltså, jag vet inte om jag tycker att det är MITT ex loss att vi gjorde slut, men det är sannerligens Ludvigs förlust att han inte har dig längre!

  Andrea: Man gråter och gråter och gråter. Man panikskakar och äcklas. Och så hittar man fel på den nya. Man ber kompisar berätta för en hur ful hen, den nya, är. Och hur ful ens ex är. Och så gråter man lite till. Och så reser man sig upp från badrumsgolvet, slänger vodkaflaskan och klarar sig själv. Och så kanske man hittar en ny, mycket bättre person. Och så blir man lycklig igen, efter en ganska lång tid. Puss <3

 16. Tycker att just den där acceptansen som är så viktig också är så svår. Tycker det är svårt att vilja att det ska vara som det är. Svårt att inte tänka att det är en tid, att han kommer tillbaka. Ångrar sig. Och det känns som en livsfarlig längtan som bara drar ut på det hela.

 17. Har ju altid fått mitt hjärta krossat pga att jag aldrig haft något förhållande ens nästan (fail för mig liksom? egentligen skulle ni inte vilja byta, eller hur?) men tänkte ändå inflika att jag tycker att en del av tipsen fungerat när jag haft längre perioder av ångest. Eller när man mår dåligt av någon annan anledning. Kanske främst det om att tvinga sig att göra saker, att vara med andra människor (mest kanske för att man måste hålla någon sorts minimistandard uppe? typ kommunicera, röra sig, anpassa sig) och hur de skriver att de accepterar men ändå inte gräver ner sig i sina känslor i DN artikeln. Jag var väldigt inne på att jag skulle konfrontera mina känslor, vilket en sjukt bra psykolog sa till mig att jag kanske inte behövde göra, för man behöver ju inte konfrontera sånt man inte är rädd för. Utan bara acceptera. Musik också, faktiskt. Jag lyssnar inte ens på musik i vanliga fall men just då, på hög volym. Och träning. Och juste, tid…

 18. 2:an så sant!!! DET ÄR INTE BARA EN KILLE. Det är en människa, som en älskat och som älskat tillbaka. Du är guld Sandra, det här inlägget ska jag spara. Tack!

 19. åhhhh sandra. Jag gick igenom en break-up precis samtidigt som du. Förhållandet varade i två år. Jag sjönk in i en depression och en av de grejerna som fick mig att fortsätta orka var du. Att du öppet skrev om smärta och så vidare. Jag avreagerade mig genom att öppna en låst blogg, skrev allt. Alla brev jag ville skicka till honom, allt jag bara ville skrika men inte gjorde. Hur dåligt jag mådde, låtar jag hade på repeat för att panikgråta mig igenom. Hatet gentemot våra gemensamma vänner som lämnat mig att ruttna i depression fastän man aldrig ens hade behövt välja sidor. Gick timmarlånga promendader bara för att komma hem och direkt vända på klacken och gå ut igen. Drack alldeles för mycket alldeles för länge, hade alldeles för många tillfälliga ligg. Men för varje kille som visade mig minsta kärlek om det så bara var genom beröring pusslades jag ihop igen. Och för de få vänner som fanns kvar, som hatade på mitt ex och som stod ut när jag behövde prata av mig.

  Ett år senare och jag har hittat någon ny. Jag letade aldrig, han fanns där hela tiden. Jag känner mig kär och rätt så hel. Han är fin och ibland tar han nästan andan ur mig när jag ligger i hans armar och tänker att han sagt att älskar mig. MIG. Jag. Den söndriga själ jag i somras aldrig trodde skulle hitta hem till den där sprudlande personligheten alla tyckte att jag var.

  Är fortfarande trasig av break-uppen att jag inte vill tänka för långt framåt i det här förhållandet för jag är så rädd för den smärtan ifall det skulle ta slut igen. Men jag bryr mig inte längre om mitt ex och som du sa, his fucking loss. Verkligen. Jag är glad att jag är med någon som uppskattar mig nu och ångrar att jag lade så många månader på att försöka få mitt ex tillbaka.

  Så Sandra, och många av hennes fantastiska läsare som delade med sig av era historier under denna tiden. Tack, det var ni som räddade mig. :,) <3

 20. Tack Sandra! Ligger några månader efter dig i sorgearbetet (vi gjorde slut i aug/sept efter fem år) och trillar lite hit och dit mellan de olika sorgestadierna och grejerna som du beskriver, halkar tillbaka några steg ibland och tar mig sjukt långt fram ibland.
  Men så himla bra och skönt att få läsa det här. Att andra har haft det precis likadant. Känt likadant. Kommer hjälpa många.

  Grymt att du mår bra igen! <3

 21. alltså, det är kvalitén (som i ett sånt här inlägg!) som är anledningen till att man läser din blogg! Så himla bra Sandra. Tack!! Ska på riktigt spara den här listan och plocka fram den nästa gång jag går igenom ett jobbigt avslut. Massa kärlek och grattis till dig som tagit dig igenom det!

 22. Just nu får jag lära mig lite mer för varje dag som går att punkt nummer 17 på listan stämmer. Och det gör så jävla ont, speciellt eftersom jag alltid alltid alltid kommer finnas för honom och vara hans bästa vän, det gör så jävla ont att han kommer hem till mig och gråter och säger att han saknar mig och allt fint vi hade (trots att det var han som gjorde slut) men när jag börjar gråta säger han ”jag kan inte se dig ledsen och veta att det är på grund av mig!” och så går han och lämnar mig med ett hjärta som brustit ännu en gång. Jag kliar honom i håret och kramar när han mår dåligt men när jag mår dåligt är han försvunnen. Och jag inser att han utnyttjar mig och beter sig så himla dåligt, och alla säger ”han är en idiot, skit i honom” men jag kan inte, hur skulle jag kunna göra något annat än krama honom när han är ledsen när han trots allt är min viktigaste människa, även om jag inte är hans..

 23. ÅH SANDRA <3 Mest fantastiska på länge. Även om jag, som är världens mest lyckligt kära människa just nu, blir lite gråtfärdig av den. Bara för att tanken på uppbrott är så fruktansvärt smärtsam. Men det får mig ändå att någonstans stålsätta mig, eller i alla fall påminnas om att ifall allt skulle gå åt helvete (hoppas inte) så kommer jag klara det i alla fall. Tack.

  <3

 24. varför är man inte bara tacksam för den underbara tiden man fick uppleva tillsammans?
  Känslor kommer och gar och man kan ju inte ra för i vem man bli kär. Jag kan ju inte bestämma mig för att bli kär i honom eller henne och det kan den andra inte heller.
  Jag tycker tacksamhet gör allt lättare. Det är klar att man ska vad ledsen, grata och vara melankolisk. Fast det som hände utan att vi hade riktigt inflytande pa det var ju vackert, varför förstöra tillvaron och det fina som hände med aggressivitet?

 25. Mange mange tak for det her indlæg! Jeg er i en lidt anden situation, ingen af os er klare til at gi slip, men han nok mest og det gør ondt ondt ondt og der er kun gået to måneder nu. Jeg er dårlig til at vise andre, hvor ked af det, jeg er. Jeg er dårlig til at sige til mig selv, at jeg godt må savne ham og godt må ønske at få ham tilbage. Men jeg har det allerede bedre med mig selv og det er nok vigtigst.

  Tak igen.

 26. Nu var det fyra månader sen det tog slut med mig och mitt ex. Han förstörde mig helt och hållet, den fula och oärliga jävla idioten. Förra veckan skrev han och frågade om vi skulle träffas. Jag sa nej. Det var nog det sista steget jag behövde i min läkningsprocess för att känna mig ”hel” igen. Få känna att jag inte ens ville träffa honom en sekund längre. Och satan vad bra det kändes. I helgen var vi på samma klubb och jag glömde ens att han var där. Jag hånglade upp en annan och jag behövde inte sova ensam. Jag kan inte förstå att jag Glömde att Han var där. Sjukt. Eller, det kändes Sjukt bra. Det finns så många andra fina pojkar där ute, varför ska man sig blind på en?

 27. Jag trodde att jag visste hur det känndes att få sitt hjärta krossat för när han satt med andra tjejer och krama andra tjejer gjorde det ont. Men idag lärde jag mig hur det känns, det var 4 veckor sen jag sa att jag var kär i honom och han sa han var kär i mig men sen sa jag ju dumt att jag inte ville vara ihop med någon.
  Idag fick jag reda på att han är ihop med en annan tjej, Jennifer. Jag vet inte vad jag ska göra, jag trodde att han gilla mig, att det skulle vara lika svårt för honom att titta på mig som det var för mig att titta på honom dom där första dagarna efter att jag sagt att jag inte ville vara ihop men nu 4 veckor senare har han redan en nya tjej som han vart ihop med i cirka 2 veckor.
  NU vet jag hur det känns att vi sitt hjärta sparkat på. Det gör ont som fan och jag är så arg för jag trodde jag betydde nått för han men det gjorde jag tydligen inte.
  Jag vet att det kanske är lite tidigt för mig att säga att jag vet hur det känns, herre gud jag fyller ju bara 15 i år, men det känns som om han har sparkat, stampat, hamrat och bränt ciggareter på mitt hjärta för han sa att han tyckte jag var fantastisk och jag trodde på honom.

 28. Jag tänker att den här listan är bra på många sätt men angående maten är det viktigt att komma ihåg att det finns de som hanterar det (eller inte hanterar det) åt andra hållet. De som inte slutar äta utan börjar ångesthetsäta. De glöms ofta bort och deras sorg är inte mindre bara för att de kan äta.

 29. Nä herregud så fint. Blev tårögd av att bara läsa dina fina ord. Och alla de som skriver något i stil med det där “det är en kille, skärp dig. värre saker har hänt.” har nog definitivt ALDRIG själva varit med om något liknande. Endera bara inte känt så starkt för något, vågat falla så djupt eller bara aldrig fått sitt hjärta totalt brustet. För alla som har det vet. Vet, att det faktiskt, på alla sätt, helt och hållet definitivt känns som det värsta någonsin hänt en. Och som du skrev, det är faktiskt helt okej.

 30. Vilken fin lista. Hoppas den kommer med tips till många med krossade hjärtan.
  Pga av ett tre årigt långt distansförhållande som spårade ur totalt (jag blev extremt övervakad av han på ett ohälsosamt sätt) så var jag över mitt ex långt innan jag faktiskt reste hem och gjorde slut med han.
  Att säga de fyra orden jag orkar inte mer var det bästa som hände mig på många år.

 31. Alltså OMG I love you! Bästa listan! Nästa onsdag är det exakt ett år sedan mitt ex gjorde slut med mig efter nästan fem års förhållande, och jag tror jag har prickat av nästan alla dom där punkterna för att komma hit där jag är idag – glad och stark!

 32. Tänkte först inte läsa det här inlägget (haha jag ber om ursäkt Sandra) eftersom jag aldrig haft ett ”på riktigt förhållande”, men sen så fastnade jag ändå. Eftersom det var så himla vackert och tänkte att det kan vara bra att ha i framtiden eller något.

  Ville bara säga tack för alla livstips och att du är så jävla stark.

 33. SÅ fantastisk bra skrevet,denne skal jeg anbefale alle mine venner dersom/når de har kjærlighetssorg!

 34. Så himla fin, bra och viktig lista! Jag känner igen mig i så himla mycket, och gjorde flera av sakerna i somras. Träningen hjälpte verkligen mig! Det är en skön känsla att känna hur musklerna växer sig starkare och komma ihåg att hjärtat faktiskt också är en muskel.

  Mina två bästa serier hjälpte mig också så sjukt mycket; jag förlorade mig själv i Twin Peaks flera timmar om dagen. Det vackra landskapet, musiken, de sinnessjukt läskiga scenerna som skrämmer skiten ur mig (att bli skrämd kan vara skönt ibland) och vetskapen om att alla dessa vackra män i casten finns på riktigt och att världen är full av dem!
  De första nätterna plöjde jag även Seinfeld-avsnitt. Det fick mig att skratta utan att jag ens märkte av det först, och det är en serie som följt med mig genom hela livet. Även innan honom. Att skratta så man kiknar är guld värt.

  Kram på er allihopa!

 35. Hei Sandra. Jeg har lest bloggen din i fem år nå, men aldri lagt igjen en kommentar før. Tusen takk for så mange gode råd, tips, inspirasjon, terapi, og følelser du har formidlet. Jeg er veldig glad for at du finnes.

  Ps, har også blitt rimelig god i svensk av å lese bloggen din så lenge.

 36. Gud, Sandra. Tack.
  Jag kunde inte ha kommit över ett bättre inlägg, på en bättre tid. Det här är så fruktansvärt, fantastiskt skönt att läsa. Allt jag behövde läsa var ungefär precis allt du skrev.

  Det har gått tio veckor, och ingenting känns bättre. Inget.
  Han var (och är tyvärr smärtsamt mycket fortfarande) den första jag fallit pladask för, blivit så in i helvets kär i, och han blev så in i helvetes kär tillbaks. Och jag har aldrig träffat en person som fått mig att leva så otroligt mycket som han gjorde. Ingen som fått mig att må så bra under en så lång tid, aldrig förut hade jag bara kunnat gå veckor i rad utan att känna mig ens det minsta lite ledsen. Men med honom gick det.
  Och det har gått tio veckor. För några få veckor sedan var det okej, faktiskt, jag hittade någon att hångla med när jag ville det och jag grät inte ens på flera dagar i sträck. Sen gick det över och den här veckan har jag mest velat hoppa i kanalen, den här veckan har till och med känts värre än veckan precis efter att han gjorde slut med mig. Jag har gråtit hjärtat ur mig exakt varje dag. Hemma, i skolan, på spårvagnen, på fyllan, överallt. Jag vill flytta, jag vill försvinna, jag vill gräva ned mig, jag vill träffa nytt folk som inte har något med honom att göra, men det går ju inte att bara få allt det där på en gång. Och vi bor i samma stad. Staden vi flyttade till samtidigt för att bo i ihop i. Staden som skulle göra allt vi redan hade som var perfekt, ännu mer perfekt. Och nu påminner den här staden bara om exakt allt som inte gick. Den skrattar mig i ansiktet. Och jag älskar den här staden egentligen, men nu vilar det bara en jävla förbannelse över alla gathörn. Och han är så fin.

  Det har bara känts så urbota hopplöst, som om det aldrig någonsin ska bli bra, och när jag läser ditt inlägg känns det för första gången som om det faktiskt kan bli bra. Kanske. Ändå. Inte ens lite har jag känt så den här veckan, jag är bara så idiotiskt tacksam för att du tog dig tid att skriva det här, för det har varit så satans skönt att läsa. Kommer spara det här och läsa om och om och om igen ungefär varje dag. Och så ska jag följa ditt tips om att rita/skriva av mig. För fan i mig vad skönt det är. Och så ska jag skaffa gympadojor och börja springa på gymet här nere. Tack för ett perfekt inlägg som kom precis i rädd tid till undsättning.

 37. Så himla bra skrivet! Jag har aldrig haft ett långt förhållande som tagit slut men jag har upplevt olycklig kärlek och det kan fortfarande göra ont idag.

  Men ett tips till alla är att lyssna på Ellie Gouldings senaste album, Halcyon, som handlar om just brusten kärlek och att lära sig förstå att man inte behöver honom längre.

 38. Sedan är det bra att undersöka vem man saknar egentligen. Jag har en kompis som gick i en form av terapi p.g.a sina smärtsamma känslor efter att hennes kille gjort slut (detta gjorde hon nästan ett år efter uppbrottet, i hennes ögon; ”sveket”). Det var ingen vanlig samtalsterapi, utan en lätt hypnotisk variant där man fick ”åka” tillbaka i sitt liv, år från år, för att hitta den egentliga orsaken till smärtan. Och hon hittade den! Den hade sitt ursprung från när hon var nio år och hennes föräldrar skildes och hennes pappa försvann med systern till en annan stad långt borta. Själv blev hon kvar hos mamman. För henne var det en enorm befrielse att hitta grundkänslan, grundsmärtan. Den fruktansvärda känslan när pappan åkte iväg med systern och lämnade henne…

  Hon insåg också att hon sökt en pappa ( ja, sin pappa) i sin gamla kille. Och hon mindes att killen påpekat det ibland, att hon ofta gjorde sig liten med honom. Han ville inte vara en pappa, han ville att hon skulle vara lika stor som han. Efter den där terapin (som hon gick till bara en gång) hände jättemycket med henne. Hon fick ett nytt inre lugn. Och jag som hennes kompis, kunde se att hon verkligen var befriad från något som gjort henne spänd och osäker innan. Hela hennes ansikte blev mjukare. Så det kan också vara till hjälp, att faktiskt gå till någon som kan hjälpa till terapeutiskt :)

 39. Nu grät jag igen, för första gången på 6 månader… ganska precis 6 månader och det känns skönt. Saknaden efter Honom finn där fortfarande, men jag har bestämt mig. Jag ska klara mig själv. För alltid.

 40. Tack.
  Alltså detta inlägg och texten du publicerade som någon skrivit om att varje förhållande är som ett land man skapar tillsammans. Du anar inte hur gott de gör mig! Tack <3

 41. ey, SKITBRA TIPS, men ärligt talat det här med att det är svårt att äta är sjukt olika för alla och SKA DÄRFÖR INTE UPPMUNTRAS till. sist jag själv fick mitt hjärta krossat och jag satt i dagar på en regnig fucking balkong och kedjerökte och grät, då minns jag att jag tänkte på det där med att äta. jag var inte hungrig för jag kände inte ett piss MEN det var inte svårt att äta förrän jag kom på mig själv att tänka något i stil med att ”juste det funkar ju så när man är hjärtekrossad, att man struntar i att äta”. och sen åt jag inte ordentligt på månader, jag rökte när jag ville äta eller drack ljummet vatten OCH JAG BLEV SMALARE OCH EN DAG kom jag på att jag inte längre hade ett krossat jävla hjärta men istället hade jag en jävla demonlik ätstörning.

  SÅ SNÄLLA ÄT ALLIHOPA snälla snälla ÄT EXTRA MYCKET T EX ÄT BAKELSER TILL MIDDAG OCH DRICK LÄSK OCH UNNA ER LYXFRUKOST OCH LYXMIDDAG OCH VISA ER SJÄLVA ATT NI KLARAR ER FUCKING JÄVLA FANTASTISKT HELT SJÄLVA, NI ÄTER GODARE FRUKOSTAR OCH MIDDAGAR ÄN NI NÅNSIN GJORDE MED HEN!

  SKIT INTE I ATT ÄTA FÖR ATT DET ”KÄNNS BRA ATT VARA DESTRUKTIV”

  puss

 42. instämmer på alla punkter, men viktigast för mig är nog det där med att hen inte kommer vara där för dig när det är slut, det fattade jag inte riktigt först. jag tog aldrig kontakt med honom för jag tänkte att eftersom det var jag som blivit lämnad ville jag inte krypa tillbaka. jag trodde länge att han skulle kontakta mig igen men han gjorde det aldrig, inte en enda gång.

  idag är det exakt 11 månader sen mitt ex gjorde slut. i helgen var vi på en hemmafest tillsammans, och jag var nervös för jag var där med min nya kille. men det gick faktiskt bra, jag dansade och skrattade ändå, var inte ledsen alls. exet sa att han tänkt att han borde ha ringt mig men jag sa att det var bra nu. när jag kom hem från festen grät jag länge, men när jag var klar med det insåg jag att jag är klar med exet också. jag har länge tänkt att jag saknat honom men jag har nu insett att det också är av vana, jag vet egentligen inte vad det är jag saknar. jag har mest blivit van att sakna och vara ledsen över honom liksom.

  nu mår jag bra. och jag känner mig så mycket starkare och som en så mycket bättre person sen vårt förhållande tog slut. jag tycker om mig själv mer nu.

 43. Gud vad jag känner igen mig i 17. För vi var ju mer än bara ett par, vi var vänner,, vi var soulmates och allt för varandra. Så himla surrealistisk känsla att den personen inte kommer finnas där för en längre. Det är en så vidrig känsla att känna det där du skrev.. Där det tidigare fanns en stöttande lyssnande kille som var en klippa så fort någonting inte var ok i mitt liv där fanns nu bara en vägg. En främling som liksom inte brydde sig?! Och det är så hemskt att se kyla i någons blick där man tidigare bara sett kärlek och värme. Och nu när man verkligen behöver det! Men så jävla hemsk är verkligheten. Exet ÄR ett ex och man bör inte söka tröst hos hen. Man blir bara ännu mer ledsen för det är slut och hur mycket man än vill så har man inte hens trygga famn längre. DET var det absolut värsta för mig. För han var verkligen min bästa vän. T o m efter flera år, när jag var över honom o hade en ny kille så smärtade det. Vi sågs och åt middag en gång och just att se hans ointresserade blick när jag uppdaterade honom om mitt liv kan nog vara det som gjorde mest ont av allt. Jag var så van vid att han liksom tyckte om mig och hängde på varenda ord jag sa. Helt plötsligt så märker man att han istället tittar diskret på klockan och verkligen vill bort från mig. Gud så ont det gjorde.

 44. Så fint Sandra! Är själv 17 år och det tog slut mellan mig och mitt livs första kärlek i december. Lika som du led jag en hel del, men som de e så var min kropp väldigt starck och jag led som värst i 1 månad, dock är detta ej första gången mitt hjärta krossas å så ner som jag var då, första gången, kommer jag aldrig att vara i igen! Man blir faktiskt starckare helatiden!
  5 månader har gått och jag är rätt förvånad att jag inte lidit så mycket som jag trodde att jag skulle göra, tycker mest att de har blivit nästan bra bättre: jag känner mig liksom mera i liv och nästan riktigt lycklig än vad jag någonsin har gjort förr, dock kommer det perioder då man tänker för mycket , men man skall alltid komma ihåg då att det ej alltid kommer att vara så, inte kommer man alltid att känna dendär rivande smärtan man känner i bröstet då det känns som om en del av sitt hjärta har rivts bort.
  Och till er alla med detta med kärlek: lev bara, njut, man skall inte tänka att det tar slut för att det finns lika stor chans att man faktiskt kan lyckas, fast det finns upp och nedgångar men vi är ju trots allt bara människor.
  <3

 45. Ja, det här är riktigt jävla bra tips, skönt med icke-PK också, för ärligt talat finns det väl antagligen ingen som är 100% PK. Det märks bara på den här texten att du blivit både starkare och smartare (enligt mig då). Älskar att det liksom blivit way mycket mer power och driv i dig.
  Och på tal om pinterest-citat: ”Someone I loved once gave me a box full of darkness. It took me years so understand that this too, was a gift”. Gissar dock på att du redan läst det, hehu.

 46. Tack tack tusen tack.

  För det känns som att jag har en sten i bröstkorgen över både hjärta och lungor för allt gör bara ont, varje gång hjärtat slår och varje gång jag andas. Känns som ett fucking jävla maraton utan slut varje gång jag tänker på att han inte är min och det ändå var mitt val. Som idag när vi fikade för första gången sen uppbrottet och jag inte kunde avläsa någon sorts längtan efter mig i hans ögon alls (och då har jag alltid kunnat se igenom honom).

  Men det känns pytte, pytte, pyttelite lättare nu. Och det är ju ändå något.

 47. En sak jag än vile kommentera om detdär du skrivit om att hitta den rätta(inte för att jag tycker att du har fel eller något sådant alls!), men min teori är att jag tror man oftast märker ”den rätta” sen, eller senare i livet, inte direkt då man har den personen. Då man har träffat mera människor, har lite att jämnföra med, och då kanske man märker vem som var mest passande.
  Men, fast man inte skulle hamna tillslut med ”den rätta” så är det kankse just det fina att man vet att den personen finns, att man kanske träffas någon gång, igen, i en annan plats, i ett annat liv?
  Och dessutom, man kan ju älska någon över allt på jorden fast den inte skulle vara just ”den rätta”,är de inte just de att man har dendär underbara fina människan som man älskar som är det viktigaste?
  Så finns de en liten fakta som säger att ca. 80% har träffat eller sett den personen henn kommer att gifta sig med då henn varit/är 16 år.
  Så vem vet? ;)

 48. Åh.
  Det här inlägget gick ju verkligen rakt in i mitt hjärta och grät jag inte innan så gråter jag typ floder nu. På riktigt. Jag gråter aldrig men nu gråter jag varje dag. Så fort jag kommer hem från jobbet. Skit.
  Och vi har inte ens varit ihop på riktigt. Vi har bara dejtat i ett halvår och pratat varje varje dag och jag har öppnat hela hjärtat och nu vill han inte höra av sig mer. Eller, han säger att han vill fortsätta höras men han gör det inte. Och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet verkligen inte. Men jag vill börjar leva igen, oavsett om det är med ett hopp om att det kan bli vi eller utan.
  ÅH SKIT! Sen vill jag bara dö lite också, samtidigt.
  Känner mig så sjukt patetisk som låter mig påverkas så här mycket. Men tack för ditt inlägg Sandra det känns ändå skönt på nåt vis att det är nån säger att det är okej att känna så här.

 49. Sandra Beijer, you rock! ;) and are braver than most of the people out there. Just wanted to write it down for you. in case you ever forget…
  Lots of love from Croatia.

 50. MEN ALLTSÅ FYFAN VAD DU ÄR BRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WOH. Gud. Hjälp. Nu tar vi nya tag. Visst ska jag också bli Fri Till Slut. Puss Sandra, tack för det här.

 51. Åh, fin lista! Det där du skrev om att det till slut mest är minnet som gör ont, det stämmer ju. Det gjorde så ont när det krossades, jag trodde aldrig att jag skulle bli glad igen. Snart ett år sedan är det nu. Nu har jag hunnit flytta, åker förbi hans hållplats med spårvagnen och varenda gång har det gjort ont i mig. Idag fikade vi, för första gången på tio månader. Och det var så stelt. Jag ville bara fly därifrån. Ingenting fanns kvar. Kändes så konstigt att han som jag gått och hakat upp mig på i ett år fövandlats till bara en stel fika. Men nu, med lite perspektiv, känns det bara skönt. Det finns inte längre. Det han var finns inte, jag sörjer honom faktiskt inte. Det som gjort ont är bara minnet av att bli sårad. Minnet av lyckan som försvann. Kroppen minns känslan. Men han, den han är nu, är inte längre en del av den.

 52. Så himla himla bra. Nu har det gått 7mån, och jag är också glad igen. På riktigt. Och jag gjorde nästan alla dom här grejerna, utan att tänka på det. Sparar listan, ifall jag skulle behöva den någon gång. Tack. <3

 53. åh tack. tack tack tack. det är så himla fantastiskt att du skrev just idag, att du skriver till oss, att du får mig att förstå att det är som du säger; jag är inte ensam. det är så himla viktigt att veta för det känns så för ofta, jag känner mig ensam bland alla vänner med sina partners, och jag känner mig ensam i att ingen mår såhär dåligt som jag gör ibland.
  det har gått 5 månader och jag trodde att det skulle ha gått över men det går upp å ned och jag är fortfarande ledsen. men jag vet att det kommer bli bättre, när jag inte saknar det minsta lilla och inte blir deppig av att inte ha nån som e min.

 54. Tack! <3
  Det är en och en halv månad sen och vi var bara tillsammans i ett halvår. Det var jag som lämnade honom för det kändes helt enkelt inte rätt men vafan, ibland vill jag fortfarande bara ligga i hans famn och jag saknar hans doft. Har inte riktigt tillåtit mig själv att vara ledsen för att jag lämnade och har skjutit bort det som något litet för att det varade så kort tid. Men jag tänker på honom varenda dag fast jag saknar honom inte och jag vet att det var rätt att gå.
  Men tack i alla fall. Du är fan BÄST!

 55. November 2012 ble jeg dumpet av min kjæreste gjennom to år fordi jeg ville at vi skulle flytte sammen.
  To uker etterpå møtte jeg en fanstisk mann.
  Nå har vi en datter på 6 måneder, vi er forlovet og eier en nydelig leilighet med hage.

  Noen ganger er det godt at andre er idioter.

 56. Alltså Sandra du lyckas om och om igen hela tiden med så fantastiska texter. Du är bara bäst och min absolut största inspirationskälla!

 57. Tack för att du skriver detta just idag. Du är helt otrolig, vet du det?
  Det var exakt en vecka sedan mitt livs kärlek (trodde jag iallafall…) gjorde slut med mig. Detta var det allra första förhållandet jag haft, det fina vi hade höll i 10månader, sen plötsligt en dag vill han göra slut med MIG, som han också lovat att han aldrig skulle göra slut med eller sluta älska. Det gör så ont. Så himla ont, men när jag läst igenom kommentarerna på detta inlägget inser jag att jag inte är ensam, det är så obeskrivligt skönt och jag skulle helt ärligt vilja krama om er allihopa, för att vi hjälper varandra.

  Från och med idag bestämmer jag att det ska bli bättre. Från och med nu.
  Kramar.

 58. Astrid. Det där var en ganska kul kritik. Also, älskar uttrycket ”sjukt heteronormativ”.

  Men du har rätt. Det borde faktiskt funnits andra referenser än honom/henne, ex och hen. Alla älskar inte män eller kvinnor. Som pansexuell parafil så önskar jag att hon även inkluderat ”det” bland alternativen.

  Men seriöst nu. Förutom de meningar där hon direkt länkar till sin egen historia så är det hela ändå rätt bra skrivet för att inte bara fokusera på man+kvinna-relationer. Sett utifrån könsspecifikationer i texten. De sociala normerna är en annan fråga, som hon skriver är detta ”hennes bästa tips” och det utifrån ett perspektiv som straight kvinna i ett heterosexuellt förhållande.

  Nu återkommer jag till ett kärt tema som de flesta på Internet beter sig som ”hear no evil”- apan omkring: kontext. Om man inte kan ta in kontext/perspektiv när man läser texter, så ska man tänka efter extra noga innan man skriver.

 59. Jag blir bara ledsen och arg när folk snackar skit om mitt ex, även om jag är arg på honom. Men eftersom du är ok med det: Jag såg på instagram eller twitter eller nåt att ludde pröjsat 40 dollar för en tändare bara för att det stod ”obey” på den och att hans kompisar ba: WOW VA COOLT. Då tänkte jag att fyfan vilka ytliga människor, jag kräääks!!

 60. På lördag har jag varit singel i tre månader efter ett fyra år långt förhållande. Första månaden var fruktansvärd men jag gjorde precis allt som du beskrivit här. Och vet du, det blev lättare. De senaste nästan två månaderna har jag mått så mycket bättre och haft så kul med mina allra finaste vänner, dit hon inte tillhör längre. Men i natt, för första gången på säkert minst två månader, drömde jag om henne… Jag vaknade ledsen, smsade min bästa vän men hon sover så klart fortfarande… Ligger fortfarande i sängen och det gjorde så ont igen, sådär genomskärande iskallt ont i hela kroppen, tills jag läste ditt inlägg. Det kom så lägligt. Nu ska jag gå till jobb, skratta med mina kollegor, mysa med mina djur och ikväll gå en lång promenad i den skånska våren. Känslan att jag vann över de inre ”break-up-demonerna” en andra gång gav MIT livsglädje. Tror ärligt att jag behövde en sån morgon, ett sånt uppvaknade för att påminna mig själv om att, japp du lever fortfarande och du klarar det igen.

  Nu är det snart sommar och inget kan kännas jobbigt. Tack <3

 61. Tack Sandra! Om du bara visste hur mycket dina texter har hjälpt mig genom åren. Hoppas att du aldrig, aldrig slutar skriva.

 62. Jag hoppas du inte blir sårad nu eller någonting, men jag var inne på Ludvigs instagram häromdagen, och alltså: antingen har han blivit knäpp sedan ni gjorde slut eller så passade ni Verkligen inte ihop. Vad är det för himla snubbe numera?? Verkligen ‘his fucking loss. Seriöst’.

 63. His fucking loss.

  Älskar hur du skriver. Rakt in i hjärtat. På pricken.
  Själv är jag lyckligt gift tvåbarnsmorsa, men så som du skriver ruskar det om hela kroppen på mig. Särskilt det här inlägget. His fucking loss.

 64. Bästa listan. Och det känns förjävligt, det känns förjävligt LÄNGE ibland. Jag kunde varken skratta eller lyssna på musik i flera månader, men sen släpper det bara. Helt plötsligt. Och att inse att man inte är ensam hjälper så otroligt mycket. Jag lyckades nyligen umgås med mitt ex (som jag trots allt tycker är en bra människa) och inte gå sönder. Jag kännde mest att, ja, vi kommer inte funka. Jag kan inte vänta på att vi ska funka. His/her loss. DET ska man alltid komma ihåg.

 65. Jag var ihop med mitt ex i fyra år och för två månader sedan gjorde jag slut. Behövde ba förändra mitt liv desperat. Det går okej, jättejobbigt att sova själv och jag har varit ganska så snabb med att hitta substitut på den punkten. Nästan direkt efter vi gjort slut började jag strula med en sjukt söt kille. Och vi ses typ flera gånger i veckan och varje helg. Jag borde verkligen vara själv och lära mig sova själv och vara nöjd och glad med att vara singel. Men nu är det ju inte så riktigt. Men jag kan som inte hålla mig från att smsa ”kom hit!!!” när jag är ledsen på kvällen och bara vill sova brevid någon..
  Hur gör man?!

 66. Varfor kallar du stackars exet for hen helt plotsligt?Borjar han se ut som ett hen for dig nufortiden?

 67. Det ar det varsta som finns och varje gang det hander tar det sonder allt som man en gang varit och man tvingas bli nagon ny, nagon som faktiskt fixar det har och överlever. Sa jag vill bara saga tack for det har fantastiska inlägget. Om jag nagon gang maste ga igenom det igen tanker jag titta in har.

 68. Sitter här med tårar i ögonen nu. Åh, vad jag hade behövt den här listan för två år sedan, när han lämnade mig. Då hade jag kanske sluppit alla panikattacker och ångestfyllda dagar, kvällar och nätter…och sluppit hamna i ett hål som är för svårt för att ta sig upp ifrån själv. Men nu har jag tagit tag i det och börjat gå och prata med någon.
  Kanske spelar det ingen roll att det gått två år, kanske kan jag använda den här sommaren till att sörja och göra allt det där som står på din underbara lista. (förutom det där om att vara destruktiv, det har jag nog redan klarat av)

  Tack. Och, nästa vecka är det då elva månader sedan jag började följa din blogg. Slaviskt.

 69. Du är så inspirerande och välformulerad. Jag gick i princip igenom exakt samma procedur som dig, bara att jag blev dumpad out of the blue några månader tidigare än dig. Läste dina ledsna, arga, peppande, berg-och-dalbane-inlägg under sommaren och kände, precis som punkt 1; att jag inte var ensam. Det hjälpte jättejättemycket. Tack för en grym blogg och den här braiga tips-listan, som nog kommer hjälpa många brustna hjärtan nu och i framtiden.

 70. Du är bäst Sandra. Finns inga ord som beskriver hur glad jag är att din blogg finns att läsa när man är ledsen, glad, kär, pepp osv. TACK <3

 71. oroshjärtat: Fina du. Det kommer en dag när du inte är singel längre och blir upp över öronen förälskad. Jag lovar dig det till hundra procent. Du kommer absolut inte vara ensam och vet du? Det är himla bra att vara singel. För du kan göra sådant som bara du vill göra och du kan verkligen finna dig själv och älska varenda liten del av dig själv. Och sedan när du inte är beredd möter du han med stort H!

  Bamsekram!

 72. Sandra,

  du missade två punkter… Efter fenomenala punkt nr. 19 His fucking loss kommer nr. 20: Bryt mönster. Ändra något du inte trivs med. Byt stad. Byt jobb. Byt hårfärg. Börja plugga. Flytta utomlands.
  Det finns ingen anledning att vänta. Bara gör det.

  21. Glöm inte bort att ta hand om dig själv. Gå och få massage. Fixa fötterna. Boka klipptid. Gå och basta. Yoga. Köp fina underkläder. Gör allt i världen för att känna dig så fin som det går. Man behöver det som mest när man känner sig som ett vrak.

 73. Jag skulle bara vilja säga att jag började läsa din blogg ungefär samtidigt som det tog slut emellan dig och Ludvig. Jag kunde känna igen mig till punkt och pricka i dina beskrivningar om hur det kändes då min kille gjort slut med mig och betett sig liknande som Ludvig i form av ingen uppvisad sorg, festande och överdrivet uppdaterande av sociala medier som om ingenting hänt.

  Det var ett brutalt uppvaknande för mig och jag tvingades också gå ifrån tryggheten som var våran union till att slungas utifrån det som jag hade trott inte skulle kunna upplösas. Jag kände mig som ett vilset svart hål, gick ner i vikt (var smal redan innan) och försökte utan motivation bota sorgen med sena utekvällar.

  Våra historier ändras sedan i att jag blev tillsammans med min kille igen efter att det tagit slut och är fortfarande tillsammans med honom och har varit ett långt tag efter detta. Till saken hör att det är som att jag fick lite facit i hand av att bli tillsammans med honom igen.

  Även om han är den jag varit mest kär i och även den jag älskat mest av alla, så stod mitt krossade hjärta ändå inte i proportion till den verkliga versionen av honom, som jag i mitt huvud när det var slut hade glorifierat och mystifierat till den grad att han blivit som en stjärnbild.

  Min hjärna hade sållat bort hans sämre sidor och brister som faktiskt gör mig uttråkad och får mig att kanske längta till något annat, som gjorde sig påminda när jag fick tillbaka honom igen. Det är så lätt att känna sig halv och själsligt i svält efter att ha blivit lämnad men egentligen tror jag att det bara är en illusion som man lurar sig själv med för att man fäst sin lycka på någon annan.

  Jag kunde när jag fått tillbaka honom se att jag faktiskt nog klarat mig utmärkt ändå om jag bara hade förstått det och att det faktiskt finns andra fiskar i sjön och att han inte är ”alltet”. Det var bara min hjärna som hade utnämnt honom till ”alltet” men den statusen går faktiskt att radera.

  Som sagt började jag läsa din blogg efter att det tagit slut mellan er och som utomstående kan jag bara säga att även om du så klart har haft det jobbigt, så upplever jag faktiskt dig som en Mycket intressantare människa post-Ludvig. Det märks verkligen att du ”uppgraderat” till 2.0.

  Du har gjort en helrenovering och är både vackrare, smartare och djupare och det lyser verkligen igenom. Det talar sitt tydliga språk att detta skedde när han inte längre var med i bilden. Du må ha ryckts ifrån din trygghet, men tryggheten var kanske faktiskt tradig och något stagnerad.

  Jag tror uppslitande förändringar är lite som naturkatastrofer. De sköljer eller bränner bort det gamla som dör men bereder plats för ny mark och nya arter och håller den således ung, fräsch och i rörelse! Vilket ju verkligen är att föredra framför gammal mossig mark där slöa gamla arter spatserar omkring.

  Många kramar

 74. TACK. Från botten av mitt otroligt trasiga hjärta, tack. För exakt 24 dagar sen fick jag veta att mitt ex, mitt livs kärlek, mannen jag vill gifta mig med och vars barn jag vill föda, har en ny flickvän. Och hade haft det i över 2 månader utan att berätta. Vi var tillsammans i nästan tre år och jag var den som gjorde slut/tog en paus för att han ville springa in i framtiden när jag hade tappat bort mig själv. 4 månader senare blir han tillsammans med henne. Och säger att han varken älskar mig, är kär i mig eller vill vara med mig längre. Och att hon inte tillåter honom att vara vän med mig. Innebärandes att någon han känt i 3 månader betyder mer än mig som han känt i 3,5 år.

  Alla pratar om hur ont det gör när man gör slut, men ingen pratar om hur otroligt mycket mer ont det gör när han hittar någon ny. När det redan sköra lilla hjärtat med alla skrapsår och stygn slits upp och börjar blöda på nytt. Det är hjärtekross nummer två men smärtar så mycket mer. Den här texten, de här tipsen… De är guld värda för mig. De beskriver så väl och de okejar alla de olika känslor och faser man går igenom när hela ens värld och självbild kollapsar över en och man ska försöka skrapa ihop det lilla man har kvar och bygga upp något nytt. Jag ska verkligen försöka leva efter de här tipsen. Och snart, förhoppningsvis väldigt snart, vaknar jag kanske inte varje morgon och får mitt hjärta krossat på nytt när jag kommer ihåg vad som har hänt. Snart kanske jag kan acceptera att han inte är och aldrig kommer bli min igen och det är helt okej. Du är en inspiration. Att du klarar det efter så många år tillsammans, om en endaste person klarar det, varför skulle då inte jag?

  TUSEN TACK OCH MASSA KRAMAR!

 75. Jättebra och viktig lista! Håller med Rebecka som skrev lite längre upp att mat är väldigt individuellt. Själv är jag en sådan som om jag mår dåligt äter jag massa onyttiga grejer för att då koncentrerar jag mig på något annat för en stund. Men självklart så är det bra att du skriver hur du kände och tipsar dem som är åt andra hållet hur en bäst tar sig ur det.

 76. Så rätt, alltihop!
  En sak som hjälpte mig för många herrans år sen när min dåvarande kärlek dumpade mig var att se att det finns människor som har det ännu värre. Det kan låta konstigt men när jag verkligen på riktigt trodde att mitt hjärta skulle gå sönder, att det fysiskt skulle brista och jag skulle dö av hjärtesorg så gick jag på bio. Jag såg Saving Private Ryan, den hemska krigsskildringen där folk dör till höger och vänster men det ändå finns hopp om mänskligheten och att det goda segrar till slut, även om det så bara gäller att rädda en soldat av många tusen. Jag storbölade förstås under filmen men att se de som VERKLIGEN har det svårt kämpa vidare och inte ge upp hoppet fick mitt lilla brustna hjärtas vara eller inte vara att verka ett ganska så obetydligt problem i jämförelse. När jag gick ut i natten efter bion tillsammans med alla andra rödgråtna så kände jag, åtminstone för en stund, hopp om framtiden och att det ordnar sig nog ändå.

 77. Alltså fy fan vad bra. Fy fan vad det där kändes ända in i mig. Över ett år sedan som jag blev dumpad nu & jag inser att jag fortfarande inte har kommit över det. Tack! Tack för att du skriver så fint & så bra & delar med dig av dig själv. Du hjälpte mig verkligen med den här listan!

 78. Det här är något av det BÄSTA jag läst på länge. Ska trycka på spara, printa ut och lägga in det lilla häftet som blir i pärmen med viktiga papper, för det här får jag aldrig någonsin glömma att jag kan ta fram och läsa när det behövs. Eller ge häftet med råden till någon som behöver dom mer, när allt är trasigt. Så himla fint och viktigt inlägg! Väldigt, väldigt mycket tack!

 79. Kom till nummer 19. Log stort och insåg att jag efter 8 månader kommit dit. Fy fan vad underbart det var.

 80. Jag och mitt ex gjorde slut 2-3 veckor efter dig och Ludde och det var verkligen det värsta jag någonsin har varit med om. Jag har alltid varit bra på att komma över folk snabbt innan, men det där gjorde så vidrigt jävla ont att det inte ens går att sätta ord på. De tio första dagarna låg jag bara och grät, gick bara ut för att köpa cigaretter och rökte helt läskigt mycket. Men det var så fint att läsa om hur öppen du var med hur du kände, det var verkligen ett väldigt stort stöd att inse att det var okej att vara så ledsen och trasig. Tack för det. <3

  Och idag mår jag bra, har gått vidare och vill för allt i världen inte ha tillbaka det förhållandet igen, hur fantastiskt det än var när det var bra. Har blivit tokkär i någon annan som jag är tillsammans med sedan ett halvår tillbaka, men det är inte relevant egentligen, viktigt är att jag känner mig så oändligt mycket starkare och självständigare nu. Det glädjer mig så att du känner likadant!

 81. Bra Innlegg, veldig bra.

  Jeg det er enklest å bli dumpa. Jeg har alltid vært den som blir dumpa.
  Blir man dumpa har man liksom ikke noe valg.

  Men å dumpe. Jeg tror jeg må gjøre det slutt med kjæresten min. Han er verdens fineste person og vi har vokst til å bli en slags enhet som er stødig og full av tillit. Men jeg er ikke forelsket lenger. Han har blitt til en bestevenn, en av mine viktigste personer. En jeg overhode ikke vil miste ut av livet mitt. Men jeg er ikke forelsket. Faen. Og jeg må gjøre det slutt, jeg sitter med valget, og det er så jævla vanskelig.

 82. Vilken bra text. Precis vad jag behövde läsa då jag inte kommit över min 5 år långa förlovning som jag bröt i juli i somras. Levde i ett destruktivt distansförhållande då vi var från två olika länder. Dock har jag inte ”tagit mig själv i kragen” ännu. Du har ju verkligen bevisat att det går :)

 83. TACK. har levt en tid med hjärtesorg + vänskaper som fallit ihop, utan att riktigt acceptera den massiva förändringen i mig själv och istället levt under en skugga av osäkerhet och självhat. Har försökt hoppas över sorgeperioden så länge nu, men alltid hamnat upp i självdestruktiva mönster igen. Ibland behöver man bara erkänna för sig själv att det är sorgligt, och att det blir bra tillslut. Tack, behövde läsa detta för att förstå mina egna handlingar och mitt trasiga hjärta. Jag är ändå rätt så bra, och det är framförallt du också Sandra! Kram

 84. Alltså Tack. Så himla mycket tack, tusen gånger. Mitt ex gjorde slut för typ en och en halv månad sen, jag är verkligen påväg ur något och in i att fixa mig själv. Och det börjar kännas skönt att klara sig själv. Jag åkte till Berlin, gick ut och dansade till sju på morgonen och låg med en person jag inte känner. Det var jättebra för mig.
  Och igen tack så himla himla mycket för dom här tipsen, jag kommer att läsa dom om och om igen. Tack och kram!

 85. Det hände mig också förra året. Inte lika brutalt som om man varit tillsammans i fyra år kanske, men ont som satan gjorde det ändå. Nu mår jag ju bra igen (jättebra till och med!!) men nästa gång det händer så ska jag läsa det här inlägget. För jag vet att det kommer hända igen, jag är ju bara 17 år, och det kommer antagligen göra ännu ondare. Så tack.

  En annan sak som jag tänkte på är att det är så himla underligt att jag inte känner dig men ändå blir så himla genuint glad när du skriver att du mår bra. Alltså, det är klart att man vill att folk ska må bra men jag blev liksom sådär jätteglad.

 86. Du är så himla bra Sandra! Är så glad att jag hittade din blogg. Den har varit ett väldigt stöd när min kille gjorde slut för två månader sedan. Det du skriver gör så ont att läsa just för att det är så jävla sant men det hjälper mig samtidigt att vara stark och inte alls lika självdestruktiv. Tack.

 87. Du är bra, bättre bäst! Love you!!!! Du e så stark och underbar. Nu har jag mailar min kompis detta för hon behöver dina ord tyckte jag. <3

 88. jag kan inte ens förklara hur fantastiskt det var att läsa det här. så spot-on jättesant. så fruktansvärt välbehövt, tack och åter tack – du är så bra! kärlek till dig x

 89. usch, det låter så hemskt att tänka på att förlora någon nu. är så lycklig med min pojkvän och har aldrig ens varit tillsammans med någon så här länge innan :) men så starkt av oss alla som tar oss igenom ett splittrat förhållande. vi är bäst :D
  sen ville jag bara fråga om du skulle kunna hjälpa mig med min skolrelaterade undersökning om relationer, är bara 4 snabba frågor. tackar på förhand :) LÄNK: http://www.surveymonkey.com/s/WCKXN9K

  kram S

 90. Tack tusen gånger om. Det känns så bra att veta att man inte är själv i världen. Att fler än jag har ett hjärta som inte är hundra procent helt. Dina fina texter får mig att tänka och må bättre, och det är så fint att man kan må bättre av en text. ❤

 91. Tack för den fina listan Sandra.
  Allt stämmer så bra in på hur jag haft det.

  Jag sjukskrev mig, tänkte inte ägna en sekund åt något annat än mitt brustna hjärta. Skrek när jag ville, grät när jag orkade och släpade mig till duschen i alla fall några gånger i veckan. Jag bestämde mig för ett datum då allt skulle kännas ok igen. Det låg 5 månader fram i tiden. Och jag reste mig och kunde vara glad igen. Och när de 5 månaderna hade gått gjorde jag en tatuering jag länge velat ha, tog med mig en kompis till Stockholm och festade, rökte och dansade hela helgen. Vi drack champagne för att fira att nu var det ok med mig.

  Det var då jag blev en brännmanet (läs min blogg).
  Och samma vecka träffade jag en kille som nu är min sambo och pappa till vårt barn.

  Kram till alla som kämpar

 92. Det här är inte relevant för mig, men sjukt bra lista hur som helst. Älskar punkt 19 :D Skönt att du mår bättre! :) Kramar

 93. Hello!

  I september blev jag ”dumpad” av min bästa vän. Vi var verkligen bästisar, bästa bästa vänner som pratade med varandra varje dag, bodde grannar, sov över hos varann osv. Vi visste allt om varandra, både bra och dåliga sidor, och hon var en av de få personerna jag såg som en självklarhet i mitt liv. Hon skulle vara min tärna på bröllopet, vi skulle göra tusen resor ihop och bo grannar i hela våra liv med våra män osv. Jag älskade verkligen henne, nästan på samma sätt som jag älskar min pojkvän eller min mamma.
  I alla fall, helt plötsligt dök det upp en kille i hennes liv, en helt sjuk kille som manipulerade sönder henne, och rätt som det var ville hon inte vara min vän längre. Jag kämpade i nästan ett halvår, först för att rädda henne ur det destruktiva förhållandet, och sen när jag insåg att det inte skulle lyckas, för att rädda vår vänskap, men det gick inte. Hon ville inte veta av mig något mer.
  Gud vad tragiskt det här låter MEN I ALLA FALL så vill jag bara säga TACK, – för jag tror att dina små tips här passar även mig! Tror man kan applicera dem på alla möjliga relationer som tar slut.

  Jag läste någonstans att den tid det tar att komma över någon, är halva den tiden man känt varandra. Jag hoppas det är så! För jag tror som dig, att det tar ett tag att läka, att läka till fullo. Och att det är något man måste förstå om man vill bli hel igen.

  Kram kram

 94. Tack underbara Sandra!
  För 12 dagar sedan kom han innanför min dörr och sa att vi inte kan ses något mer. Idag såg jag honom för första gången sedan dess när han gick och skrattade med sin kompis utan att se mig. Och det gör så jävla ont. Denna lista gör så att det lättar lite iallafall.

 95. Så otroligt bra tips! Önskar jag haft dessa tips när jag, 17 år blev dumpad av mitt ex. Jag grät dag in och dag ut, ringde honom hela tiden, blev knäckt när jag fick reda på att han dejtade en tjej som var tio år äldre än mig osv. Jag trodde aldrig att jag skulle bli kär igen för han var ju mitt livs kärlek. Åren gick, jag levde loppan som singel, hånglade med minst två killar varje helg och drack absinth med mina bästisar. Trots allt hångel med andra killar tänkte jag på mitt ex ibland, men inte lika ofta som förut. När jag var utomlands och full träffade jag världens finaste kille med rådjursögon, olivfärgad hud och brunt hår, vi hånglade hela natten och han följde med mig hem. Jag trodde att han skulle gå hem dagen efter och att vi aldrig skulle ses igen, men han frågade om vi skulle gå ut och äta lunch. Jag sa såklart ja och vi hånglade hela dagen och gick på museum i Rom. Idag har vi varit tillsammans tre år och är fortfarande lika kära. Jag ser mitt ex ibland på gator runt om i stan, jag brukar bara gå förbi honom med ett leende och tänker samtidigt vilken tur det var att han dumpade mig annars hade jag kanske inte träffat min nuvarande pojkvän! Hoppas min historia kan lysa upp några olyckliga hjärtan. Ni kommer träffa någon som är så mycket bättre på alla vis än den som dumpade dig! Jag lovar!

 96. ojjjjjjjjjjj så bra skrivet och genuint och ärligt och verkligen verkligen tips som jag kan känna att FUNKAR. att de stämmer. hade ett långt och sjukt jobbigt uppbrott efter ett låångt och sjukt tråkigt förhållande som jag aldrig vågade göra slut på. till sist gjrode jag det för att jag hade träffat någon annan vilket egentligen är hemskt. men jag behövde det som en spark i arslet för jag var så rädd för livet på något sätt och trdde det var allt som fanns, att ha en tråkig pojkvän som jag inte hade något gemensamt med och som tog bort varje liten gnutta av allt som var jag. nu är jag däremot så lycklig och glad och mig själv och ÅH. men jag önskar att jag gjorde slut långt tidigare och var ensam en stund.

 97. Hej! Kan känna igen mig i mycket av det du skriver, blev själv ”bränd” i slutet av januari och det är inte lika jobbigt nu som då, men som du säger så finns det olika saker här i livet som påminner lite extra. Personen i fråga kommer upp i huvudet flera gånger om dagen, saknar inte honom utan allt det andra som var runt omkring. Det tar väl ett tag att komma över, precis som allt annat. Men tack för det du har delat med dig av här, det var jävligt bra skrivit! =)

 98. Jag älskar jätte mycket modet och de bra skrivna artiklar som finns här och på många andra bloggar. Det vi tjejer har gemensamt är att vi hjälper varandra i råd och inspiration om mycket i livet: Tycker jag e jätte härligt!
  Jag e jätte modemedventen och har deltagit i en tävling om en vinst på 2000 kr som jag hoppas att ngn av oss modemedvetna tjejer vinner. Det påbörjades igår på facebooksidan, http://www.facebook.com/trenpassion

  Kram från
  /Bella

 99. Tusen takk, dette var egentlig et helt perfekt innlegg, jeg er enig i alle punktene. Og trengte å bli påminnet dem akkurat nå.

 100. Efter att ha gått igenom några smärtsamma uppbrott kan jag bara säga…FANTASTISK LISTA! Det är precis det du har skrivit som funkar. Du är så bra på att förmedla känslor i skrift att jag blir tårögd. Kram!

 101. För tre dagar sedan när jag först läste det här inlägget bubblade fjärilarna i min mage och jag trodde inte att jag på väldigt länge skulle behöva mig av dem. Jag hade så satans fel.

  Idag gjorde vi slut. Eller nej det gjorde vi inte. Han gjorde slut med mig och det gör så fruktansvärt ont. Det kom från ingenstans, men samtidigt överallt. Han ska ha fest i helgen och alla våra vänner och massor av andra kommer att vara där, men jag får inte lov att komma. ”Jag orkar inte riskera att se någon annan flörta med dig”, som han så uppriktigt uttryckte sig innan jag la på luren i örat på honom.

  Vet inte varför jag skriver det här, kan inte vara särskilt intressant att läsa. Behövde bara få det ur mig på något sätt när det känns som mitt hjärta ska sprängas om jag försöker prata om det.

  Allt. Suger. Så. Jävla. Hårt

 102. Helt på pricken. Känner igen mig i vart enda steg, nr 17 var nog det som gjorde ondast. Fantastiskt bra skrivet och skönt att få höra att det inte var man själv som hade gått och blivit helt knäpp(för nog kändes det så när man var mitt upp i det hela) utan att samma mönster går igen hos alla andra som upplevt hjärtesorg. Det du skriver i nummer 2 förklarar ju i mångt och mycket varför man beter sig och känner som man gör, i princip är det ju som om en närstående skulle ha dött när en nära relation tar abrupt slut. Tog mig personligen ett tag att inse det och när jag väl gjorde det kunde jag på något sätt förstå lite bättre varför det gjorde så förbannat ont som det gjorde. Man har inte bara förlorat personen i nuet utan även den framtid man såg med denne.

  Du skriver riktigt fint, gillar skarpt din blogg och hoppas att du lever ett underbart liv i Paris (själv gick jag igenom ovanstående när jag var där, men staden lämpar sig också alldeles ypperligt för att läka kantstötta/krossade hjärtan. Finns ju även många fina Paris-pojkar att vila ögonen på eller strula med på hemmafester ;)).

 103. Jag är kär i en kille som jag inte ens har träffat. Han bor i Danmark, och jag bodde i Stockholm tills slutet av januari. Vi har pratat dygnet runt, i princip sen slutet av augusti. Jag har aldrig varit kär innan, och allt är så himla konstigt för det känns inte som att det kan vara på riktigt för att jag har aldrig ens fått krama honom. Men jag flyttade till Sydney för att plugga i ett år nyligen, och då slutade han vara kär i mig. Det fungerade inte för honom längre, inte utan möjligheten att vi skulle kunna träffas. Det gör så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen, och jag har aldrig känt mig mer ensam än vad jag gör nu. Jag flyttade hit själv, så de människorna jag känner här har jag känt i ca 3 månader. Men vi har inte brutit kontakten, för han vill fortfarande träffa mig även fast han inte är kär i mig just nu. Jag vill träffa honom också, men jag skäms över hur dåligt han kan få mig att må.
  Jag har ingen att krama, ingen här nere som faktiskt vet hur dåligt jag mår. Att jag mår så här har fått en del av mig att avsky Australien, och det förstör mitt år här. Jag ligger efter i skolan och har tappat motivationen till nästan allt. Livet suger nu när det skulle vara som bäst.

 104. Du skriver så otroligt vackert! Till och med om något så jobbigt och hemskt som detta.. Jag fick reda på att min vän har avslutat ett förhållande samma dag som jag läste det här, nu försöker jag verkligen tänka på allt du skrivit, för jag kände igen mig och jag vet att jag hade velat att någon fanns där och gjorde de sakerna för mig. :)

  Tack!

 105. Fantastisk lista. Just ”vi var inte menade för varandra” har hjälpt mig så mycket. Kanske inte i början då jag levde i förnekelse och inte ville inse det men efter ett tag sjunker det in. idag har jag varit tillsammans med min nya pojkvän i 1år 7månader och jag kan ärligt säga att jag nu förstår varför det gick åt helvete med alla andra killar, för att de var inte meningen att vi skulle vara med varandra.
  Alla mina misstag har lett mig dit jag är idag och även om det var ett rent helvete att gå igenom så är jag så tacksam idag, starkare än någonsin.

 106. Det här var precis det som jag behövde läsa just precis nu i mitt liv! Tack!
  Exakt det som din mamma sade till dig på telefon, exakt de orden, de meningarna sade min fina mamma till mig i vårt senaste telefonsamtal!! Det är de mest tröstande meningarna någon någonsin sagt till mig…

  Vad jag längtar till den dag mitt hjärta kommer kännas lite lättare och lite mer lagat och jag kommer känna mig lite mer som den positiva människa som jag är innerst inne i kärnan av mitt hjärta!

 107. alltså Sandra, det är så himla otroligt bra och fint att det finns en person som du som skriver öppet och stöttar och så som du gör här. jag vet att du redan vet det, för andra säger och skriver det till dig hela tiden. men jag tycker att man kan faktiskt inte säga en sådan sak för få gånger. keep on rockin’! x

 108. När det tog slut med mitt ex, pressade folk i min omgivning mig till att ”ni måste vara vänner i alla fall” och att ”ja men det har ju gått så lång tid” när några månader gått. Och jag, som aldrig hade varit i en riktig relation innan, kände mig så liten och konstig när jag mådde så fruktansvärt dåligt av det för jag trodde ju att det var ju så alla andra gjorde. Sedan kom en kväll då han hånglade med någon när jag stod två steg ifrån. Trots att han visste att jag hade känslor fortfarande och att han visste att jag stod där och att vi bestämt oss för att promenera nästa dag. Jag zappade mig hem och sen brast hjärtat igen. Där på natten skickade jag ett sista sms om att han och jag inte skulle ha kontakt mer. Senare samma vecka läste jag ett inlägg på din blogg om hur du kände över uppbrottet med L och hur du hanterat det. Och då, först då förstod jag att jag inte var galen och konstig utan att hjärtat bara satt på helt rätt plats. Det är först efter det jag kunde gå vidare på riktigt. Nu är jag den som stegar in på jobbet eller skolan måndag morgon och tjoar ”Vet ni? Det är måndag idag! Nu har vi en hel vecka framför oss, tid att ta över världen!”. Och folk undrar. Och jag svarar att allt bara är som det ska, helt enkelt. Så tack, tack fina du. Det jag fick läsa var jätteviktigt för mig just då och jag är så glad att din blogg finns.

 109. Min särbo har gjort slut. Vi har ett barn ihop. Bodde ihop först, sen sålde vi huset och blev särbos. Totalt var vi tillsammans i 8 år, särbos i 2 av dem.

  Nu är han kall och hård. han vill inte ha mig mer, har inga känslor kvar för mig.

  Ajajajajajaj, vad ont det gör! Men jag VET och måste tro på, att jag en dag kommer att se att det var bra det som hände, för han uppskattar och värdesätter inte mig eller min kämparglöd, och tycker det är ”skönt” att vara ensam, så han får göra som han vill, när han vill, och med vem han vill!
  Jag är så otroligt ledsen! Men också lite arg! Tycker att han är omogen i sitt tänkande…

  Du skriver otroligt fint, ärligt och bra! Jag kommer nog att läsa listan måååånga gånger, och lyda dina råd!

  Kram!

 110. Du är så jäkla klok och bra Sandra!
  Sparar dessa kloka ord så jag kan visa dem för min son i framtiden. Han är sex år och vi har redan diskuterat att mamma har varit kär i andra killar än pappa. Gick igenom alla de jag trott mig älska och varför jag vid 35 års ålder äntligen förstod vad att älska och bli älskad är. Alla mina killar, ligg, tårar, knäppa saker, dumma saker jag gjort, velat ”omvända” kärlekslösa män, legat med själviska killar etc, etc gjorde att jag visste att min man var DET. Du är härlig och bjuder på dig själv.

  Det enda tips jag kan ge är:
  - Ändra aldrig du!
  Tillslut hittar du någon som älskar dig. Just för att du är du!

  Min bästa låt som beskriver detta är, Somebody med Depeche Mode.

  Kram

 111. Hej Sandra och alla!

  Jag är en belgisk tjej som var ihop fyra ar med en svensk kille som flyttade ner för mig till belgien. Detta är ocksa anledningen varför jag kan pratar svenska. :) Vi hade det underbar flera ar men nu gjorde vi slut… det gick inte längre helt enkelt.

  Efter vi gjorde slut resade han litet runt i Europa och till slut har han kommit tillbaka till min stan och det känns sa himla sjukt. Det är nu nästan 4 veckor sedan han tog sina grejer fran var lägenhet och flyttade till nan typ av hus i samma omrade var jag bor…

  Det känns sa sjukt att han är fortförande här.. men jag forsöker ga vidare med mitt liv! Din blogg är helt underbart! När jag läser din inlägg, är jag tacksam att jag kan prata svenska… <3 Tack sa mycket! jag kommer läsa den om och om och om…

  Kram

 112. Jag är så otroligt tacksam för den här listan. Den är fasen det bästa jag har just nu!

  Det här med att träffa andra. Jag var i ett förhållande i 6 år, och under 4 år innan vi blev tillsammans var han min kk. Så det har alltså varit han i 10 år, sedan jag var 17. Jag kan inte det här med killar… Jag kan inte flirta. Under de här åren har jag inte ens varit med om att någon annan varit sugen, så jag har svårt att tro att de plötsligt skall dyka upp nu.

  Att hitta folk att hångla med hit och dit känns omöjligt, för jag tror inte att de vill.

  Jag är så himla rädd för att aldrig mer hitta någon. Vill ha barn och så innan 30, och dit är det bara 3 år. Känner mig så himla stressad och orolig…

  Kommer någon någonsin att vilja? :(

 113. Läste det här när du publicerade det och tänkte ”gud vilken tur att jag nog aldrig behöver den här texten”. Hade världens finaste jävla kille och var så jävla lycklig, han sa att han också var så jävla lycklig och kär i mig.
  Vi pratade om att förlova oss, att vi skulle flytta in ihop till hösten, åka på resor tillsammans, festivaler, allt såntdär och jag var så himla övertygad att det här skulle hända, han övertygade mig. Han sa att han aldrig skulle lämna mig och att jag var den rätte och att vi skulle bli gamla tillsammans.
  Och så bara plötsligt gjorde han slut för fyra dagar sen. Ingen varning, ingenting. Han sa att han inte var lycklig med mig längre, bara sådär. Och jag kan inte ens skriva eller prata normalt. Kan knappt äta och tar tabletter för att kunna sova. Jag bär på en ständig smärta som jag försöker kontrollera men det går fan inte. Samtidigt finns det någonting inuti som säger att det inte kunde ta slut så plötsligt, han måste ångra sig snart, och jag försöker döda den rösten för jag vet att det aldrig kommer hända. Han är ju lycklig nu.
  Allting hade varit enklare om han varit ledsen. Men det är som du skrev att det var för dig, jag får sörja hela vårt förhållande själv. Jag får sörja att den personen jag älskar, som älskade mig, är död, nu finns där bara någon som sårade mig. Och jag sörjer vår framtid som jag var så säker på, som vi planerade, men som aldrig blev av.
  Nu vet jag inte vad jag ska göra. Försöker bygga ihop mig själv, försöker bygga en framtid utan honom. Men jag läser den här texten om och om igen och det hjälper mig, att folk har gått igenom samma sak lättar så otroligt mycket, för då vet jag att jag kommer bli ok igen och kanske någon dag sluta älska honom. Tack för att du & dina ord finns, Sandra, det hjälper så många.
  Idag är det hans födelsedag och jag bara önskar honom en jävla unhappy birthday.

 114. Antagligen det bästa jag läst på länge. Hjälpte mig något otroligt i processen. Detta kommer bli min dn-text, lär memorera detta, och spara och läsa under ensamma nätter!!

 115. Jag är glad att jag snubblade över din text alldeles nyss, och jag har nu bestämt mig för att göra som Skorpan och inte vara rädd längre. 4,5 års förhållande är slut, och även om vi fortfarande är vänner och viktiga för varandra så har jag varit så fruktansvärt rädd för tomheten och sorgen och det läskiga okända som jag inte vet någonting om. Efter att ha läst om dina erfarenheter så känner jag mig lugn och trygg inför inför det jobbiga och svåra som ligger framför mig, och jag har bestämt mig för att våga känna allt som behöver kännas under så lång tid som krävs. Den person som kommer ut på andra sidan kommer att vara stark och lycklig, och jag längtar efter att få träffa henne. Tack för att du hjälpt mig på min resa.

 116. Tack för att du skrivit detta du beskriver det så bra, speciellt delen med att han inte kan trösta och ta hand om. Har precis blivit lämnad av min pojkvän efter 7,5 år och jag det värsta av allt är det du beskriver! Tack nu ska jag försöka ta mig upp ur sängen och följa dina goda råd! Tack!

 117. Behövde detta så hårt nu och just från dig, Sandra. Åh, vad jag är glad att jag scrollade 23 sidor bak i arkivet bara för att hitta detta inlägg. Tack.

 118. Hej. Jag är ingen som brukar läsa din blogg eller så. Jag är väl snarare en väldigt otypisk läsare av din blogg. 20-nånting kille som inte läser bloggar överhuvudtaget och mest hänger på flashback å vars största intresse är hockey. (de mest vettiga delarna utan de flesta SD-idioterna och antifemisterna.) , Men det här blogginlägget har hjälp mig mycket sen jag blev dumpad för 7 veckor sen. Har speciellt tagit till mig punkten om musik och citat. Du har faktiskt hjälpt mig mkt. Tack för det! PS. Spotifylistan äger

 119. Tack för den bästa texten någonsin ! Killen gjorde slut igår efter 3,8 år tsm. Det hade hänt mkt under en månads tid med han vilket han berättade för 10 dagar sen och bestämde oss för ett uppehåll då han ville ha tid å tänka och ordna upp livet. Men de tog hårt på mig, och igår med. Vi som hade planerat våran framtid osv.. Nu ska jag bara läsa om hela ditt inlägg om och om igen, för man mår så mkt bättre av det och veta att man inte är ensam om det ! Tack som fan för den bästa texten!!

 120. Känner igen mig sjukt mycket. :) tog slut för 10 månader sen för mig och mitt ex. Och har väll gjort det mesta som står i din lista. Bosatte mig på gymmet. Vilket var det bästa jag har gjort. Tack för listan. :)

 121. Oh, det här inlägget skulle jag behövt för ett par år sen när jag blev dumpad… men nu har jag min pojkvän sedan 1,5 år tillbaka, hoppeligen behöver jag inte läsa det här inlägget på läääääääänge…

 122. Tack, tack för att du skrev det här och delar med dig. Det var nog precis vad jag behövde få läsa. Tusen tack.

 123. Good day, my name is stephanie and i would love to share a wonderful testimony. I was happily married for about Four years before me and my husband started having problems haven tried some spell casters i thought all hope were lost and i cried for a long time before i was introduced to a prophet called Brian Carn by a friend of mine that helped put everything back in order by his special prayers and today we are still happily married so i want to use this media to challenge anyone of you who is passing through difficulties to contact this man, we were created to have the best of life not to cry every night and day i know how it hurts because have been there so if you know you are passing through any challenge contact him on his email prophet.briancarn@yahoo.com this is the best spell caster that has ever lived am so sure of that because he has also helped some of my friends.again his email is prophet.briancarn@yahoo.com or his phone +2348145696854

 124. Tack så himla mycket. Det är inte ens mitt ex jag tänker på, vi hann aldrig så långt men han betyder så himla mycket för mig ändå. Att han går i min klass känns inte speciellt bra. Att jag ler som en idiot varje gång han säger något till mig för att sedan ignorera mig gör att jag faller i bitar. Jag grät en hel lektion för att han satt framför mig och verkade så himla glad medans jag faller isär. Jag vet inte vad jag ska göra, jag vet inte om jag kommer klara av det här

 125. Jag kan bara säga Tack! Tack så in i helvetes jävla mycket! Min stora kärlek från tre år tillbaka lämnade mig för fem veckor sen.. Nu ska jag jag bara läsa denna listan OM och OM igen! Du har fått mig till och se klarare nu, TACK!

 126. ^ OBS ALLA BORDE LÄSA OVANSTÅENDE KOMMENTAR OBS ^

  Så jävla viktig och bra kommentar. Det är så lätt att romantisera sitt ex, höja upp personen långt över den hen verkligen var. Ta ner hen på jorden igen! Se som det är, han var ganska tråkig, det fanns dagar du inte visste vad du såg hos personen, han hade jävligt konstig musiksmak, fläckar på tänderna, en ful näsa som kunde gå i arv till era barn och han skulle antagligen bli skallig runt 30. HAN VAR INTE PERFEKT. Och du kommer bli kär igen.
  Love you anonym4

 127. nr 7. Helt seriöst Sandra, tack för att du är så in i helvetes jävla klok, du gör livet lättare att se på. Älskar dig och din blogg

 128. Tack för att du tagit dig tid att skriva denna lista. Finner inte flashigare ord för att beskriva vad denna lista fått mig att känna denna lördagkväll!

 129. Bästa tipsen helt klart!! Både skrattar och gråter när jag läser igenomm denna listan, nr 19 är klockren, helt seriöst.. tack!

 130. Andra gången jag är inne på din sida, och andra gången jag och mitt ex gör slut. Denna gången är det påriktigt. Tack för du ger så awesome tips!

 131. Tack för detta. Jag ör i ett skede där jag inte vet vad som kommer hända – om han kommer göra slut eller inte. Jag vet ingenting. När jag läste detta blir jag påmind om hur kroppen faktiskt klarar av det mesta. Och denna text är definitivt något jag kommer läsa om, om och om igen. Hur nu det kommer bli..eller inte bli.

 132. Det är en månad sen. Exakt nu i natt. Jag sitter i en ny, pytteliten, lägenhet som jag hyr svart. Jag hatar den och tänker på våran tvåa. Det liv som borde ha varit. Skyller på mig själv för att jag inte såg hur han mådde tidigare. Jag har ju kunnat se igenom honom i flera år nu, många fler än vi har varit ihop. Och jag känner mig bara så jävla övergiven. Det är nog det värsta. Men jag ska läsa det här varje dag nu. Det får göra ont lite varje dag, för det kommer en dag när det inte gör ont. Jag vet det.

  Läste dessutom igen alla kommentarer, och det hjälpte ungefär lika mycket som själva inlägget. Tack alla som delat med sig.

 133. Tack för det du har skrivit, det hjälper verkligen. Det var en månad och 6 dagar sedan hon gjorde slut med mig. Det var över något urlöjligt, så jag ville försöka att få henne att förstå att det inte är något att göra slut över. Men jag ville på samma gång ge henne tid att tänka och lista ut det själv. Men bara fyra dagar efter att vi gjort slut så kysser ett av hennes vänner henne. Men hon sa att hon är lika förälskad i mig, och gillar honom bara lite. Trots detta fick jag inte komma till henne, medans han fick gång på gång. Hon bad mig att kämpa för henne, och det gjorde jag i en månad. Men igår sa hon till mig att hon inte älskar mig längre, att han är bättre än mig. För att han gör henne lycklig. Hon var väldigt kylig mot mig, så nu pratar vi inte längre. Det roliga är att hennes bästis litar inte på den här nya killen. Han verkar bara vara ute efter hennes kropp. Men det är inte längre mitt problem. Jag går vidare. It’s her loss!

 134. Tack så himla mycket, här låg jag desperat i min säng och tänkte googla hur man kommer över någon och så hittade jag det här! Det var det bästa jag skulle kunnat läsa just nu, så sant allt du skriver.
  Tar till mig allt och lite till, tacktacktack!

 135. Tack så himla mycket för det här, jag är just nu i den fasen då man inte vet hur man känner, man vill så gärna ha tillbaka honom, men vet att det ändå kanske är för det bästa. Det känns skönt att känna att man inte är den ända som kan vara så deprimerad att man inte vet vart man ska ta vägen. Tack återigen!!

 136. Jag å min kille gjorde slut i söndags efter tre år ihop. Tre riktigt fina år. Och det var ett jättefint avslut, båda ville och jadda jadda allt det där. Ändå sitter jag här å grinar på jobbet. Men ah. Det är ju bara två dar. När jag läste den här texten första gången tänkte jag ”Den här ska jag använda om det någonsin tar slut”. Och det gjorde det och här sitter jag å läser om och om igen. Tack Sandra och fuck vad det här suger.

 137. Denna text kommer att bli min bibel. Sjukt bra skrivet! Det är exakt som jag känner, 8 månader efter jag gjorde slut med en kille som behandlade mig som skit, ett 4 månader kort förhållande som fuckade-up mig så mycket.. Tack för denna text!

 138. Läste den här texten nu! Mitt förhållande tog slut igår efter 3,5 år tillsammans. Känner mig så krossad och maktlös. Men dina tips hjälper verkligen! Tack så mycket!!

 139. Blev dumpad av min tjej för 2 månader sen och ibland undrar jag hur jag ska orka.
  Den här texten är helt fantastisk och jag hoppas att jag snart ska börja se ljuset i tunneln!

 140. Tusen tack. Det här var den bästa jävla texten jag läst sedan jag och mitt ex bröt upp för nio månader sedan. Man är trasig, men starkare. Tack så obeskrivligt mycket!

 141. skaffa för fan aldrig ett rebound. Jag blev just bortkastad av någon som tydligen bara hade mig som ”distraktion” från sitt ex.
  Det gör ont och man blir besviken arg och ledsen. Gör aldrig så mot en oskyldig människa. Ta inte in någon som du sen bara ska kasta iväg. Det finns andra sätt. Bara för att du är ledsen behöver du inte leka med någon annan

 142. Här sitter jag helt förstörd och googlar ”hur man kommer över den man älskar”. Så fruktansvärt ont det gör, att jag funderar på om livet ens är värt att leva utan honom. Jag och min sambo är överens om vårt avslut då det inte fungerar. Det har tagit mig lång tid att förstå hur illa han behandlat mig under våra år, att jag själv nästan inte finns kvar och jag förstår inte hur jag ska klara att leva bara för min egen del. Detta som du skrivit ska jag följa och överleva med. Tack.

 143. Sitter här och gråter helt hysteriskt, allt gör så himla ont och har druckit nu två koppar av kamomill té för att se om det hjälper men nej, jag bara gråter och gråter och tar upp min laptop och försöker hitta svar i google och vips!så är man inne på din blogg. Låt mig säga att det du har skrivit har påverkat mig under den här lilla stunden. Jag började på en gång att lyssna på musik och skriva av mig alla mina känslor och när jag läser allt det jag har skrivit så känns det fruktansvärd att jag lät han behandla mig som om jag vore en tras docka och jag blir så arg på mig själv över att jag gråter över en idiot som bara har lyckats trycka ner mig under 7 år av förhållande! Jag ser mig själv i spegeln och känner inte igen mig alls, ser inte livsglädjen som jag hade förr, har gått upp i vikt och tappat hår och allt är hans fel men ändå så gråter jag över han. Jag känner mig så patetisk nu… Nä, nu ska jag nog lyssna på lite låtar och försöka sova… Jag vill bara tacka dig… för dina tips och för att du är överlevare och det ger mig lite styrka. Jag är så glad över att jag ”snubblade” över den här bloggen. Tack ännu en gång.

 144. Jag har nu efter 3,5 månad av hjärtesorg lärt mig detta inlägg utantill. Tack Sandra! Jag kommer tillbaka till det med några veckors mellanrum och varje gång finns det en ny synvinkel på dina tips. Då känns det som att jag kommer någonvart. Det gör att jag känner att det går framåt, och att jag kommer att komma över honom till slut.

 145. Som en nyligen dumpad känslomässig kille så vill jag bara tacka ödmjukast för det här inlägget och jag tog varenda ord till hjärtat!

 146. På min födelsedag den femte januari är det prick två månader sedan det tog slut. Det gör så jävla ont att jag mår illa.
  Tack för den här listan <3

 147. Jag har precis varit kär för första gången i mitt liv, och fått mitt hjärta krossat för första gången. Förhoppningsvis även sista. Jag har hulkat sönder lungorna, skrikit av smärta och gråtit sönder huden runt mina ögon. Det är det värsta jag någonsin har upplevt. Tidigare var jag en sån person som tänkte ”det är ju bara en kille, det går över”. Men nu vet jag bättre. Smärtan är så jävla på riktigt och så jävla viktig. Jag har läst din lista typ hundra gånger. Jag har tittat på tecknat, omringat mig av folk även att jag inte velat, pillat i mig trygg mat, druckit vin, hatat. Du har hjälpt mig så mycket. Jag kan sova på nätterna igen. Trycket i bröstet känns inte hela tiden. Tack. Verkligen. Tusen tack.

 148. Ärliga och verkliga tips/saker att tänka på. Saker värda att tänka på när det är mörkare än mörkast och gör så in i helvete ont att man tror man ska dö.

  Tack.

 149. Så bra! Särskilt punkt 19 så klart..his fucking loss! Om det tar slut mellan mig och min kille (förhoppningsvis aldrig..så klart!) men då har jag din ”guide” som hjälp, tack =) Ha det fint!

 150. sandra, är det okej att känna att allt det här är så himla sant fast det bara varade i en månad, hur kan det bli så?

 151. Har haft ett stormigt förhållande med en tjej som jag verkligen trodde att jag skulle leva med för resten av livet,men efter 3år så ville hon inte längre…
  Tack för dina ord..

 152. Efter 3,5 år tog förhållandet plötsligt slut. Hon hade känt att känslorna blivit mindre och mindre i några veckor. Beskedet kom som en chock för mig, även om jag långt inom mig kände det på mig. Det har nu gått ungefär ett dygn sedan hon gjorde slut, packade väskorna och lämnade mig bara någon timme efter det jobbiga beskedet.

  Just nu känns det väldigt tungt och tårarna forsar samtidigt som jag kippar efter luft. Så många minnen. Så mycket kärlek. Snön ligger ute och kylan är ett faktum både utomhus och i mitt hjärta. Just nu känner jag mig som ett vrak och har varit tvungen att ta ledigt från jobbet, även om det är bra att träffa människor.

  Det är lite som när man blir sjuk och önskar att man blir frisk och lovar sig själv att man ska uppskatta det mer när man väl blir frisk. Tråkigt att man ska behöva förlora något för att riktigt förstå hur bra man hade det. Tanken att det aldrig kommer bli som förr är jobbig.

  Det kommer givetvis ta tid för mig att gå vidare och acceptera läget, men när jag väl gör det kommer jag troligtvis vara en starkare människa.

  Måste tacka för denna lista som jag sträckläste och kommer ha med mig nu när jag ska bearbeta min sorg. Min kärlek. Tack!

 153. I got dumped eleven days ago by a boy I love because he said I was promiscuous. So I collected my best lingerie, and my friends I went to film school with and we made a personalised version of Beyonce’s video for ”Why don’t you love me”. I just finished editing, but I’m not even gonna send it to him anymore, ’cause he’s not even worth it.

 154. har gått 7 månader sedan han försvann… även om det var för det bästa att det tog slut så gör det fortfarande ont ibland. snart har det gått 7 månader till och då kommer det känns ännu mindre… tiden är min bästa vän men fan vad det är jobbigt ibland. saknar vännen i honom, något ,vadsomhelst! bara inte vara luft… tack för din text och alla kommentarer

 155. Hittade in här idag.
  För 7 dagar sedan gjorde mitt livskärlek slut med mig efter 1 1/2 år.
  Detta gav mig en styrka. En enorm styrka och ett enormt hopp.
  Ett hopp om att kanske, bara kanske, så kan även jag klara detta.
  Tusen tusen tack.

 156. Det här kan vara något av det bästa jag läst på länge. Låg i sängen, gråtandes och kände ”nej nu orkar jag inte mer!”. Desperat letade jag på google efter hjälp så jag för en gångs skull kanske kan komma över den där killen som jag ständigt går tillbaka till och som ständigt krossar mitt hjärta gång på gång. Och så hittade jag det här. BÄSTA JAG NÅGONSIN LÄST. Från att ligga gråtandes och hjälplös så fick du mig att le med dina sista ord. Det här ska jag ta till mig. Klocka ord!

 157. Jag är här ute för att spreed detta goda nyheter för hela världen om hur jag fick mina ex älskar tillbaka.Jag skulle bli galen när min kärlek lämnade mig för en annan tjej förra månaden , men när jag träffa en vän som introducera mig till Dr eghogho den stora budbärare till oraklet att han tjänar , återberättade jag mitt problem till Dr eghogho om hur mitt ex lämnade mig och älskar användbar hur jag behövde för att få ett jobb i en mycket stor company.He bara sagt till mig att jag har kommit rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta önskan utan någon sida effect.He berättade vad jag behöver göra , efter det var gjort benet , under de kommande två dagarna , som kallas min kärlek mig på telefonen och sa förlåt för att lämna mig innan nu och användbar i nästa vecka efter min kärlek heter , vädjade om förlåtelse , jag kallades till intervju i min Önskad företaget var jag behövde för att arbeta som verkställande direktör .. jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen för att kontakta Dr eghogho med följande e-postadress och få alla dina problem att lösa .. Inget problem är för stort för honom att lösa .. Kontakta honom på hans e-post : dreghogho@gmail.com ….

 158. Har läst denna text en gång i månaden, i 8 månader nu. För 8 månader sedan krossade en kille mitt hjärta i tusen bitar. Vill verkligen säga att din underbara text har hjälpt när mitt hjärta har smärtat som in i helvete. TACK!!!

 159. hej sandra tänkte att du kanske vet något om sånt här för du vet ju så mycket men såhär står det till i alla fall tänker att du hemskt gärna får svara eller skriva hej fortsätt kampa.

  nu är det ett och ett halvt år sen det borde gått över. ett och ett halvt år sen jag började räkna ner från okej när ska det sluta kännas såhär då. alltså ett och ett halvt år sen och jag räknar fortfarande.

  så himla länge har jag tänkt på det. tänkt på när det ska sluta liksom. jag har tänkt så mycket på den här komma över grejen att jag inte ens kommer ihåg vad det är jag ska komma över egentligen, men ändå är jag så besatt av den här komma över grejen som om det vore som om att jag vaknade en dag och så ska det bara ha slutat som om jag aldrig har upplevt det. som om själva komma över grejen skulle hända som en psykos eller som ett utbytesår. för så har dom ju sagt. att en dag vaknar du upp och så har du kommit över det. jag förstår inte. alltså je ne comprende pas. jag har varit så fokuserad på detta att jag liksom rent biologiskt glömt av vad det är jag ska komma över trots att jag fortsätter försöka komma över detta som jag inte ens vet om vad det är längre. det är som om all min komma över ångest och min prestationsångest har samlats i samma dilemma???

  eller så har jag bara ej kommit över det än lol eller så har jag gjort det men inte märkt det för att jag är dum i huvudet ännu mer lol.

  jag minns inte ens vad det är jag faktiskt saknar. jag kommer ju inte ens ihåg vad det är jag faktiskt saknar så mycket. vad vi faktiskt gjorde. vad som faktiskt hände. min naturkunskapslärare sa att man inte tror på förträngda minnen numer utan att de bara inte lagrats så bra i hjärnan och det skulle ju kunna vara lite tröstande men samtidigt är ju bilden av att han håller i mig och får mig att må bra trots att jag egentligen inte gör det kvar i huvudet. utan att jag vet varför. som en förälskelse i en seriefigurskaraktär liksom. jag kan inte biologiskt förstå vad det är jag psykiskt kräver. som om hjärnan har sorterat bort det, vips poff borta. jag kommer inte ens ihåg någonting. kommer ihåg att jag saknar men inte vad. hur märkligt är inte det liksom.

  så idag är det ett och ett halvt år sen. jag måste tvätta mina jeans. jag måste duscha oftare. jag behöver hitta ett sommarjobb men är ju så himla kass alltså. idag är det alltså ett och ett halvt år sen och det lär ju bli ett och ett halvt år till för ingenting mer händer ju. han hör ju inte ens av sig det jävla stolpskottet

  puss sandra du äger så himla mycket så du vet inte ens hälften

 160. så jäkla bra skrivet! precis vad jag behövde, min första största kärlek kysste min bästa kompis och tiden efter det var mörk. Jag mår bättre nu men saknar honom fortfarande något otrolig. Jag är bara sexton år och fattar inte varför just jag ska behöva gå igenom detta. Men nu känns det bättre, TACK så mycket detta var det bästa jag läst hitills när jag i 4 månader hopplöst googlat hur man kommer över ett krossat hjärta.

 161. Jag googlade just ”niotillfem att komma över någon” för helt plötsligt fick jag en känsla/uppenbarelse av att jo, det kanske finns ett sånt inlägg. Och visst fanns det det. Det var precis det jag behövde nu. Även om jag hulkar över just mitt te så känns det ändå lite mer hoppfullt. Tack!

 162. Hej Sandra. Var med om en breakup för nu sju veckor sen. Jag kommer spara texten du skrev. Även fast jag aldrig önskar någon ett krossat hjärta är det otroligt skönt att man inte är ensam. Ska göra en breakuplista på Spotify nu och bara köra skiten ur den här känslan av att sakna en idiot man älskar. Stor kram!

 163. Åh gud.  Vad fanns ska jag göra?  mår illa och vill spy och helst bara dö. Idag är en såndär dag. Klockan är 06.04 och här i sängen har jag legat klarvaken hela natten, funderat på om jag ska göra en kopp kamomillte eller hämta vodkaflaskan.  Snart ringer väckarklockan och hur jävla menigslöst det än känns så ska jag ställa mig upp, försöka få i mig en tallrik med pappersfil och gå till jobbet, skratta och le fast det sliter, river och värker som fan i bröstet. Nu har det gått 3 veckor sedan JAG, efter 5 år tillsammans,  gjorde slut med min bästa vän,första kärlek och vad jag trodde var min själsfrände. Och allt känns bara så jävla kasst. Trots att det var jag som bestämde mig för att jag inte orkade längre så är det jag som fortfarande ringer honom klockan två på natten, störtbölandes och säger att jag inte får någon luft,  att jag älskar honom mer än allt annat i världen och att jag inte vet hur jag ska orka leva. Han lyssnar men helt lugnt och sansat och kallt säger han varje gång att det kommer gå över men att jag måste sluta ringa honom. Och jag tänker att om man är så här jävla broken och ledsen så kan man ju inte ha gjort rätt?

  Men innerst inne vet jag att det inte har funkat de senaste månaderna,  jag har ju förfan gått och funderat på det här hur länge som helst,  övervägt och gjort mitt bästa för att det ska fungera men tillslut kommit fram till att det inte håller längre.  Men ändå så vill jag bara se det positiva, hur han alltid fick mig att skratta när jag var arg, höll om mig när jag var ledsen, hur jag kunde börja gråta ibland när vi hade sex för att jag älskade honom så fruktansvärt mycket, hur mycket jävla jobbigt vi gått igenom tillsammans och hur starka vi blev av det, hur vi planerat vår fina framtid, hur vi skulle flytta härifrån och plugga tillsammans, hur jävla mycket jag ville och fortfarande vill bära på hans barn någongång i framtiden och hur vi lovat varandra skulle vakna upp sida vid sida om 60 år,  rynkiga och gråhåriga men hur vacker han fortfarande skulle vara i mina ögon. Men that’s not gonna happend.  Och jag ska ta med mig den här listan och jag ska överleva och bli starkare än någonsin och en dag ska jag vakna upp och känna mig hel igen.  Så tack Sandra,  tack så jävla mycket!! Och tack alla som komenterat,  hjälpte mig att läsa era storys och känslor!  <3

 164. Hej jag är 21 år och har en son på 11 månader… pappan till mitt barn var min livs kärlek men han valde missbruket framför oss..jag mår så otroligt dåligt, och nu har jag fått en hudsjukdom som dom inte riktigt vet vad de är för något så vill knappt gå ut nu förtiden. känns som att jag kommer må så här dåligt i resten av mitt liv, allt är så ensamt när han stack och jag trodde han älskade oss mer en drogerna… nu sitter jag här i panik och känner mig så otroligt sviken och krossad. blev glad över att ha hittat denna sidan för ibland känns de som att man är den enda i hela världen… hoppas det har blivit bättre för alla er där ute. kram<3

 165. Alltså. TACK. För detta inlägg. Vill typ lipa. Går igenom ett uppbrott just nu och googlade hur fan man ska överleva det. Blev så… uppfylld med detta inlägg. Tusen tusen tack.

 166. Den där dn artikeln du nämner var skriven av mig för några år sen. Fick ikväll tankar tillbaks på henne och började titta på facebookbilder med henne. Poor choice. Helt klart är att man går vidare men fan vad det bränner till när man får tankarna tillbaks på det fina som hänt. Men det tråkiga skär desto djupare och sveket man upplevt är något man helst bara vill glömma. Känner mig ibland svag som person som inte kan elegant gå vidare bara. Dina tips är fina och jag ska ta med mig de.

 167. I måndags kom han över och gjorde slut. Det var sista gången som vi höll om varandra. Sista jävla gången. Vi går i samma klass och jag vet inte hur jag ska klara av att bara fokusera på mig själv efter 8 månader av konstant tänk om honom. Ska börja trean i gymnasiet så måste plugga järnet.

  Sandra, jag ska läsa den här listan om och om igen för den är guld. Har redan tränat bort lite av min ångest och kramat om min hund lite extra. Tacktacktack.

 168. Hej Sandra, jag måste bara säga att jag tycker detta blogginlägg är guld! Blev så himla sårad av en kille som jag var dödskär i för ganska exakt ett år sen, det här blogginlägget fungerade som en bibel för mig under de 6 första månaderna efter att det tagit slut emellan oss. Jag kunde läsa inlägget säkert 6 gånger på en dag.

  Nu på senare dagar när nära kompisar till mig har avslutat långa förhållanden har jag skickat inlägget till dem med, och reaktionerna har varit desamma som mitt. Det bästa de läst

 169. Tack Sandra för ditt inlägg!!
  Jag tröffade en man jag blev kär i som jag i ett gräl av misstag gjorde slut med för jag var så stressad av ett ex som trakasserade mig. Jag ångrade mig direkt. Men min nye kille ville inte förlåta. Och jag kan inte förstå hur han väljer bort mig då vi hade ngt så unikt tycker jag, jag har bett om ursäkt i veckor men han tappade lusten den dagen jag gjorde slut. Även om jag dag efter förklarade.. det har gått 2månader och jag är så genomledsen fortfarande…tack för ditt stöd.

 170. Tack tack för det här inlägget!
  Det har nu gått 1 månad sen han dumpade mig. Efter 4 år.
  Han var min bästa vän, min första riktiga kärlek, och min framtid( trodde jag)
  Varje jävla gång som jag tänker på honom hugger det till av smärta och de senaste veckorna har jag gått runt med ångest hela tiden.
  Så fort jag är ensam så ploppar han upp i mitt huvud. Och det gör så jävla ont.
  Jag längtar tills den dagen där jag har kommit till punkt 19. Där jag kan le och skratta på riktigt igen. Fan vad jag längtar dit.

 171. Vill skicka ett stort tack i förväg för din lista !

  Än så länge så har jag inte kommit särskilt långt på din lista, jag förstår när jag läser igenom den att ja… i teorin så har du kanske alldeles rätt i allt ! Men… de flesta känns helt omöjliga i dagsläget !
  Men jag litar på alla de andra som svarat och sagt den hjälpt dem !

  Läste din lista första gången för över en månad sedan och kommit tillbax nån gång då och då för att påminna mig och försöka komma lite längre på listan.

  Har nu gått lite mer än 2 månader sen det riktigt tog slut efter 2 år tillsammans, hon lämnade tillbax min nyckel och ville ha sin tillbax !
  Även det inte direkt kom som en blixt från klar himmel så klarade jag inte av att acceptera det då och gör jag inte helt än idag heller !
  Går fortfarande och är 100% säker på vi kan (kunde?) ha ett fantastiskt liv tillsammans !
  Är 30+ och min första riktiga riktiga kärlek !!
  Ja har väl trott man varit kär förut men inget har varit ens i närheten av vad jag känner för henne !
  Men bättre sent än aldrig? =P

  Försöker ta hjälp av vänner och #12 att träna, det har faktiskt hjälpt lite… oftast bara för stunden men det är iaf nåt !
  Fortfarande inte kunnat sova igenom en hel natt utan att vakna upp av att det gör ont och hjärnan fylls med massa jobbiga tankar !

  Försöker så gott det går med #3 att aldrig vara ensam och samma sak där, det hjälper för stunden iaf och vill iaf inbilla mig att det generellt går sakta framåt !

  Får tips om att helt bryta kontakten för att lättare kunna släppa ! Det hade kanske varit bästa men hon går själv igenom en massa annat så jobbigt och jag älskar henne för mycket för att inte finnas där för henne ! Även om det så gott förstör mig att bara ställa upp för henne som vän !
  Det gör mig givetvis otroligt glad att kunna hjälpa henne och mår bra när vi träffas men gud vilka svackor som kan komma efteråt !
  Men jag ångrar inget och kommer alltid fortsätta ställa upp för hon är viktigaste som finns !
  Trodde faktiskt aldrig man skulle kunna känna för och bry sig mer om någon annan än sig själv ! (förutom familjen då såklart)
  Det har man iaf lärt sig nu! :)

  Iaf tack för ditt inlägg, jag kommer återkomma hit och stämma av och jobba enligt den och försöka tro att även jag kommer komma fram till #19 till slut !! Även ifall allt jag önskar & drömmer om är att få henne tillbaka !

 172. tack snälla. din text hjälper så otroligt mycket. vi bara grät, kramades, pussades och sa att vi älskade varandra. förstår så lite men ändå så mycket. vi är inte kompatibla och så får det vara.

 173. Tack! Jag läser aldrig bloggar men blev desperat att komma över någon. Allt du har skrivit har varit så ärligt och hjälpsamt. Jag behöver mer än att människor ska övertala mig om att jag förtjänar bättre, det jag behövde var ditt blogginlägg. Din spellista går på repeat och den hjälper mig. Jag ska försöka börja äta snart igen. Jag börjar äntligen komma underfund med att det är han som går misste om mig, jag går bara miste om en skit som alltid kommer vela. Nu ska jag focusera på att bli ett ännu bättre JAG, ingen annan för att JAG är bra som jag är. Tusen miljoner tack <3

 174. Vi träffades när vi var 14. Blev ihop när vi var 19. Bästa jävla allt hela vägen. Idag är jag 23. Jag kommer ihåg när du publicerade det här. Och när jag letade upp det igen för snart 6 månader sedan. Tusen miljoner spillror då. När jag läser idag kan jag fatta ännu mera. Men det har tog hela himla våren och sommaren och all energi och klokhet. Fortsätter att läsa. Framåt.

 175. Så jävla bra skrivet! Jag blev lämnad för en vecka sen och han har redan hittat en ny. Vi har gjort slut tidigare men han har alltid kommit tillbaka, det är det som är det svåra. Att acceptera, att inte hoppas, att inte gå och vänta på honom. Även om han skulle komma tillbaka vet jag inte hur jag skulle hantera det, vet inte om jag kan vara stark och säga ifrån, vet inte heller om jag någonsin skulle kunna lita på honom eller bli kär i honom eller bli glad och svara genuint på ett sms från honom. Men vill inte behöva acceptera, glömma och lägga oss bakom mig, hur gör man?

  TACK för världens bäst och mest sanna inlägg om detta!

 176. Imorgon är det en vecka sedan han gjorde slut. Vi hade precis fått en egen lägenhet och jag var så himla glad, för nu skulle det bara bli vi, vara vi.

  I knappt två år hade vi varit tillsammans, och jag som aldrig förr varit i ett seriöst förhållande hade från början jättesvårt att våga lita, våga öppna mig och våga vara mig själv inför honom. Jag var så rädd att bli lämnad (en summa av hur mina tidigare osunda relationer skapat mig). Men efter nästan ett år började jag våga. Jag litade på honom som om han var jag. Han blev min enda trygghet i en stad som mina vänner började lämna för nya erfarenheter.

  Idag har jag suttit och läst igenom alla kommentarer här, blogginlägget fick jag länkat av två vänner ungefär samtidigt då de fick höra. Vad jag märker hjälper mig mest är just detta med att jag faktiskt inte är ensam. Det är inte bara jag som blivit lämnad utan förvarning, fått den röda tråden i sitt liv bortklippt och nu tvingas till att skapa sig en ny.

  Jag är så jävla rädd för allt just nu, för allt i min vardag påminner om honom. Finns ingenstans jag kan komma ifrån minnena av det vi hade. Allt jag tittar på reflekterar hans ansikte, hud, röst. Och jag orkar liksom inte. Jag undrar så himla mycket men vet att jag inte kommer må bättre av att få veta. Och när han börjar träffa den där tjejen han efter mitt tvång tillslut fick ur sig hade börjat få känslor för, vet jag heller inte riktigt vad jag ska göra.

  Är det okej att bara sticka? Då allt i en stad cirkulerar kring honom? Kan man bara dra i sorg och sedan må bra, eller bör man vänta ut en mer stabil hjärnaktivitet? (Om man nu någonsin lyckas ta sig dit om man stannar kvar)

 177. Jag måste bara säga: Tack. I början ville jag knappt läsa detta inlägg överhuvudtaget /varför ska jag komma över honom när allt jag vill är att ha honom över-under-bredvid-omkring mig hela hela hela tiden?/ Men, idag är det nästan ett helt år sedan det var helt hopplöst och jag överlevde trots allt; mycket tack vare detta fantastiska superbästa inlägg. Tusen, tusen, tuuusen tack Sandra.

 178. Tack.

  Det har nu gått cirka två månader sen min bästa vän sedan vi var 10,
  som efter en lång och helt sjuk historia senare blev min flickvän, sambo och fästmö svek mig och vi separerade. Våran historia är längre än halva mitt liv.
  Jag förlorade mig själv. Min kärlek, min framtid, min bästa vän.
  Jag har aldrig någonsin känt mig så ensam, sårbar, värdelös och krossad.
  Under dessa månader har jag desperat försökt få klart allting med boende, dela på saker med mera, samtidigt som jag möttes av en stenvägg som fick mig att må sämre och sämre.

  Men idag är jag äntligen på väg åt rätt riktning och dina tips är fantastiska och så välbehövliga för oss med krossade hjärtan.

  Tack för Spotifylistan, den spelas nu flitigt.

 179. Så himla bra tjejer, jag har ett jättebra tips. Ligg ligg ligg ligg alltså asbra, you only live once lixom. Ligg och var respektlös mot ditt ex, gärna asfull, thats all tjejer.

 180. Jag googlade på ”att komma över någon” och hamnade här, gråter som ett svin just nu och tänker spara sidan bland mina favoriter. Det gör så fruktansvärt ont att jag många gånger överväger att ge upp men fan, de säger ju att det blir bättre… Har inte sovit eller ätit sen det hände, kallsvettar mig genom nätterna och plågas med tankar på honom och någon annan. Det känns tryggt att läsa kommentarerna, att jag inte är ensam… känner mig så ensam. Hur kan något som var så jävla vackert göra så förbannat ont?

 181. Tack så hemskt mycket, det känns så bra att veta att man inte är själv inte är den som har älskat något så extremt mycket. Tack !!

 182. sandra, this list is great. my boyfriend left me for another girl two months ago and it’s so consoling to see that other experienced the same – and survived it.

 183. Jag gjorde samma sak som J, googlade mig fram till den här sidan och den hamnade på en gång bland mina favoriter att gå till när jag behöver extra stöd. TACK, gud vad det här inlägget har hjälpt mig
  hatar mig själv för att jag fortfarande älskar honom efter hur han behandlade mig som och för att jag fortfarande vill ha honom tillbaka det jävla aset.

  styrkekramar till er alla tjejer

 184. Jag hittade ditt inlägg för några månader sedan då jag gick igenom exakt samma sak som jag går igenom nu. Det hjälpte mig OTROLIGT mycket, samt att läsa andras kommentarer och veta att man inte är ensam, att det finns människor som är precis lika hjärtekrossad som en själv.

  Och nu har jag tyvärr blivit tvungen att leta fram ditt inlägg igen. Igår sa min kille att vi borde vara ifrån varandra ett tag. Sen sa han att han ville vara vänner. Bara vänner. Och det funkar inte.

  Det enda jag kan tänka på är att jag inte kommer få kyssa honom igen, inte skeda med honom om nätterna eller känna hans kropp mot min. Inte gosa in mig hans nacke och känna hans doft. Jag orkar inte känna. Hur får man det att sluta göra ont? Jag vet att det tar tid och jag vet att det blir bättre men det känns inte så nu trots att jag gick igenom liknande för bara ett par månader sedan.

  Jag fattar inte hur allt kunde vara bra mellan oss för bara tre dagar sedan och han sa att jag var finast och att han saknade mig och att han aldrig skulle såra mig. Och nu är det precis vad som har hänt. För bara några dagar sedan var jag överlycklig och låg i sängen om kvällarna och smålog åt fina godnatt-sms. Och det enda jag gör nu är att gråta, mest om kvällarna och nätterna och morgnarna. Och när jag inte kan gråta mer så känner jag mig tom och kan bara stirra upp i taket eller mot en vägg. Och jag lyssnar på musik som får mig att gråta tills det gör ont i hela mig och värker i hela kroppen.

  Min kudde luktar fortfarande som honom och när jag luktar på den kommer alla minnen och jag vill aldrig mer tvätta den. Och så fort jag kommer in i mitt rum så kommer jag ihåg hur han brukar ligga där i min säng och kramas med mig. Och det kommer inte hända mer.

  Det var så oerhört skönt att känna sig så trygg med någon så som jag gjorde med honom. Jag trivdes och det var helt perfekt. Det var så skönt att få känna sig omtyckt och att någon ville vara med en. Att ha någon som drog sig intill en på morgonen och kysste en i nacken. Någon som fick dig att verkligen känna när man hade sex. För första gången var det så mycket mer för mig än bara sex. Och nu gör allt så in i helvetes jävla ont och det skär djupt inuti mitt hjärta.

  Det värsta är att jag inte vet hur det kommer bli nu. Kommer vi aldrig mer prata igen? Och han säger att ett förhållande för mig inte är helt uteslutet i framtiden. Men jag vågar inte hoppas. Jag vågar verkligen inte.

  Vad ska man göra när det är omöjligt att sluta tänka på någon på det sättet. Jag vill aldrig mer känna. För även om det är så otroligt fantastiskt fint med kärlek så gör det så förbannat ont när det tar slut.

  Och när jag satt där i hans säng och grät och han drog sig intill mig och borrade in sitt ansikte i min nacke så ville jag aldrig släppa taget.

 185. Bästa du, tack för alla tips. Läste dem i somras och nu igen. Du klarade dig, kanske överlever jag med, även om jag helst vill dö sorgedöden och skita i allt som heter jul:-(

 186. Det här är så bra, och har hjälpt mig efter mitt breakup. Speciellt det med maten och att ta sorgen på allvar.

 187. Han var den första personen jag var förjävla kär i, han var den första personen jag skrev milslånga texter om, avgudade, älskade i smyg. Och jag försöker varje dag att ta bort det där skimret av att han var så mycket bättre än han egentligen är, att det vi hade var bra helahelahela tiden. För jag vet innerst inne att vårt förhållande bara drog mig bakåt. Jag blir så sur på mig själv när jag tänker på att jag praktiskt taget gav upp hela tvåan av gymnasiet för att vara med honom. Vi skolkade från skolan för att kunna ligga på hans säng hela dagarna, kolla Netflix, hångla, ta långa bad och spela Tv-spel. Den ångesten jag levde med, av att jag älskade honom men visste att jag förstörde för mig själv, var helvetisk. Det var verkligen så att jag drogs mellan det goda (gå till skolan, plugga, skriva prov, få giltig närvaro, ha någon slags struktur i vardagen) och det onda (ligga i en säng en hel dag, hångla, äta mat i sängen framför film, repeatx7 dagar i veckan)

  I augusti i år gjorde han slut med mig och jag var förjävla ledsen precis då men väldigt fort så kände jag mig bara lättad. För nu fanns det ingen som drog mig bakåt, som lockade mig till att skolka och ha det mysigt istället för att få skolan gjord och liksom känna att jag gjorde något av mig själv. Jag hatade mig själv för att jag gav upp så mycket av mitt eget liv och min tid och genom det inte fick något tillbaka av honom.

  Nu har det gått 5 månader och jag har gråtit, velat dö, tagit mig upp igen, glömt honom för en sekund för att sedan slås av verkligheten att han aldrig kommer finnas mer i mitt liv. Men fasen vad jag har kämpat för mig själv under hösten, pluggat som ett djur, känt mig fantastisk och helt jävla bad ass.

  Han var mitt 2012, mitt 2013 och mitt 2014 och det räcker. Det räcker nu, det är dags för något nytt.

  Det är en vecka kvar av det här året och jag kan fan inte vara gladare av att få lämna allt som har med honom att göra bakom mig. Det är över, slut, finito, fin.

  2015 ska bli MITT år, mitt.jävla.år.

 188. Har legat så många nätter nu och bara stirrat i flera timmar tills jag somnar. Tusen tankar som snurrar i huvudet. Fan. Det här är så jävla jobbigt. Ikväll orkade jag inte låta tankarna ta över så slog upp datorn och la den på magen. Gick in på google och skrev ”hur man kommer över någon man älskar”. Med tårar i ögonen så tryckte jag upp det första som kom upp – ditt inlägg. Läste varenda punkt och mening två gånger och när jag kom till 19 log jag och fylldes av värme.

  Jag är 18 år och går just nu igenom livet med mitt första krossade hjärta. Fan i helvete vad ont det gör. Skulle kunna göra allt för att få ligga i hans armar, få lukta i hans nacke, kyssa hans läppar eller få somna vid hans sida. Även fast han aldrig varit min så gör det så fruktansvärt ont. Jag tror fortfarande på att han är min soulmate. Töntigt jag vet, men det är något med honom, med mig när jag är med honom, med oss tillsammans som gör att allt blir tusen gånger bättre.

  Ord kan inte beskriva hur ont det gör. Jag längtar till den dag då jag är över honom, till den dagen jag inte känner för att spy av smärta så fort jag får upp en tanke av honom med någon annan.
  Det kommer ta ett tag, de vet jag, men jävlar va jag längtar.

  Har sparat den här i min läslista och texten får vara vid min sida dom närmsta månaderna.
  Har läst igenom alla kommentarer, så jävla skönt att känna att man inte är ensam. Skulle vilja träffa er alla och bara prata om hjärtekross. Känner mig så ensam just nu och att bara ha någon att skriva med om det här är något jag saknar.

  kram på er alla!

 189. Det här var den bästa texten jag någonsin läst. Jag har också gått igenom ett break up och fastän jag nu har en ny pojkvän som jag älskar mer än allt annat kan jag relatera så starkt till allt du har skrivit. Om jag ändå hade haft den här texten när jag mådde sådär fruktansvärt dåligt, åh vad det hade hjälpt mig. Massor av kramar till dig!

 190. Ligger här på soffan. Fick beskedet idag. Det är slut! Efter åtta år tillsammans. Fattar inte hur jag ska orka. Är 30+, för mig var han min framtid mitt allt, hela livet har försvunnit på en dag.

 191. Som många andra har kommenterat, så känner även jag igen mig i detta. Jag och min pojkvän var tillsammans lika länge som ni, 4,5 år, vi har fortsatt prata efteråt, han har sagt att han tror att det kommer bli vi igen så småningom, tills nu, just idag, han har en annan tjej på kroken. Usch man tycker att det är så hemskt, men denna texten ska definitivt motivera mig till något bättre, tack så mycket!

 192. Jag o min pojkvän gjorde slut o flyttade isär för 2,5 månader sedan. Det var jag som gjorde slut, jag älskar honom fortfarande men vi funkade bara inte. De första två veckorna var hemska, grät varje dag och hela kroppen gjorde ont. Sen blev det helt plötsligt o magiskt bättre i några veckor, men sen har allt blivit hemskt igen. Kan inte tänka på honom utan att jag bryter ihop och det gör så ont i hjärtat att det känns som att det bara kommer sluta slå vilken sekund som helst. Jag vill inte göra nåt, jag vill bara ha honom. Jag har träffat andra killar, hånglat, reboundat, men ingen kan få mig att glömma honom för ens en sekund. Vad gör man när allt, ens hjärta , hjärna o kropp vill vara med honom, hela jag bara skriker av längtan efter just honom men jag vet att det inte kommer funka, trots att vi älskar varandra… hur i helvete går man vidare när båda har känslorna kvar?

 193. Detta är så sant!! Tack så mycket, det hjälpte mig. Men liksom jag kommer aldrig glömma mitt ex känns det som.. Jag försöker sysselsätta mig osv men så fort jag är ensam så dyker alla de där minnena upp i huvudet. Då börjar jag bara gråta, gråter nog minst 2 ggr om dagen för denna anledningen. Det som gör mest ont är att innan vi blev tillsammans så blev jag också sjuuukt sårad av mitt ex och han fick mig verkligen att glömma… Så jag blev sårad 2 ggr i rad. Liksom hur ska jag våga bli kär igen.. Förstår mig verkligen inte på killar

 194. fyfarao vilken bra lista! killen jag gillar så mycket att det spricker och skulle gå ut med ställde då in i absolut sista sekunden. trodde då han skulle boka om men efter det låtsades han att jag inte existerade. hatar det jävla aset han kan dö.

 195. Det sved innan jag läste denna lista, det gör det inte längre! Tack o lov att det finns människor som du som skriver ut (egentligen så enkla saker, men saker som man aldrig själv får fram i huvudet efter några svin…) denna lista för oss andra! Tusentack

 196. Alltså detta på allvar vara det bästa jag läst! Kom av en slump in på den här sidan. Jag har glömt min hjärna någonstans idag och skulle googla hur man stavade ”guida”, extremt svårt…not! Hur som denna lista! Håller med om allt! Så bra skrivet! Hoppas att många som behöver hittar detta inlägg.

 197. Till AjBaraAj;

  Din historia känner jag exakt igen mig i bara det att det för mig gått ca. 4 månader sen han flyttade härifrån. Han är fortfarande min bästa mest älskvärda person som jag aldrig kommer sluta älska. Och det är exakt det som gör så jävla ont. Varför funkar det inte när man fortfarande tycker om varandra och lovat varandra efter uppbrottet att fortsätta finnas där trots att man inte är tillsammans längre?

  Känns på nåt sätt som en tröst att veta att andra känner samma sak ändå. Men förstår inte heller, hur i helvete ska man komma över varandra när uppbrottet är så fint och bra det egentligen kan bli?

 198. Tog slut med min kille för 3 månader sen efter 3 år tillsammans. Jag läste det här inlägget då flera gånger! Ikväll kändes det återigen hopplöst, läste det på nytt och nu känns det genast bättre. Så jävla genialt inlägg! Älskar det! – TACK!!!!!

 199. Och imorse ringde han och väckte mig för att säga att han träffat en ny. Och allt jag lappat och plåstrat om sen sist jag var i en svacka har rivits upp. Igen.

  Och nu känns det aldrig som att det kommer kunna bli bra igen. Jag kommer för alltid gå omkring och vara halv och halvt olycklig. Han grät också i telefonen visserligen men när vi lagt på måste han ändå känt en viss lättnad och jag bara en sån jävla klump i magen som isar och bränner samtidigt. Fanihelvetesjävlaskit. Varför kunde inte jag fått träffa någon först?

 200. Otroligt bra skrivet. Går igenom precis samma sak, efter 4.5 år tog det slut för fem månader sedan. Har inte kommit över det än – det som dröjer sig kvar är känslan av svek. Själva exet har jag väl mer eller mindre kommit över, men sveket och den fullständigt förstörda tilliten kommer ta tid.

  Denna text hjälpte, tack för det!

 201. Det är alltid denna texten jag läser när det har tagit slut (av olika skäl). Varje gång får den mig att må så mycket bättre och jag inser att inga problem det kommer att lösa sig! Tack!

 202. Blev lämnad för lite på en vecka sedan och har mått så himla dåligt varje dag sedan dess. Visste nog inte ens att så mycket skörhet och sorg kan rymmas i en enda kropp.
  Vill bara sova hela tiden för att inte tvingas tänka. Fastän jag innerst inne vet att det vi hade inte kunde hålla för evigt känns det som ett slag i magen varje gång jag tänker på honom. Det gör så ont.
  Men denna text är det absolut bästa plåstret jag fått hittills. Jag kände till och med lite hopp då jag läste detta. Så himla bra skrivet. Allt kommer nog att bli bra. Inte idag, inte i morgon. Men snart.

  Tack!

 203. Nästan ett helt år och plötsligt är det inte vi längre. Min första kärlek som jag trodde jag skulle hänga ihop med för alltid. Han gjorde slut för två dagar sedan och nu hela världen är upp och ner, det är som att allt man gör nu är för första gången, att vakna upp på en söndag utan honom, att se på bio och inte vara hans, att somna utan hans sms. Är ledsen och förvirrad, hur ska jag någonsin kunna älska när allt jag kopplar ihop med kärlek är med honom?

  Trodde jag på något märkligt sätt var ensam med brutet hjärta, tack för texten och tack för alla som kommenterar.

  Kärlekskramar

 204. Helt plötsligt går det inte att andas utan att det gör ont. Fan va ont det gör. Hjärtekross är något av det värsta jag varit med om. Han är allt för mig och jag vet inte hur jag ska kunna leva mitt liv utan att få somna i hans armar.
  Har gråtit så min kropp är helt tom. Det är suger riktigt jävla mycket!

 205. Tack för det underbara inlägg, känns lite lättare nu när jag läst detta. Har precis gjort slut, o mitt hjärta e helt krossat. Men efter ha läst din lista känns det lite bättre tack !

 206. Hjärtat trillar ur och man vill aldrigaldrig resa sig igen. Jag är så trasig och vill inte gå vidare, jag vill inte gå vidare utan honom.
  Två och en halv vecka har gått och jag har varit med om värsta berg- och dalbanan i mitt liv. Jag vill bara att han ska ringa och säga att det är vivivi.
  Jag vill läsa och ta emot allt du skriver, för det är sant och jag vet att livet är ibland hårt. Man går vidare en dag, en dag så gör man det. Men just nu är mitt liv så upp och ner för jag vet inte vart jag ska ta vägen.

 207. Kära, kära Sandra.
  Nu var det fyra månader sedan jag läste detta inlägg. De fyra längsta månaderna i mitt liv.
  På den tiden har jag hunnit blivit dumpad, försökt igen efter lite mer än en månad ifrån varandra, försökt i en månad och blivit dumpad igen.

  Och det är inte fören nu när jag skriver det son jag inser hur färskt det fortfarande är. Hur stark jag är trots omständigheterna. Blev tvungen att klicka mig in här idag igen för att bli påmind vad jag ska göra eftersom det, dom senaste dagarna, har gjort lite extra ont i själen.

  Ville egentligen bara säga tack för att du finns. Och för att jag finns såklart, så jag får uppleva dina kloka ord. <3

 208. Min pojkvän gjorde slut i Måndags efter 3 år tillsammans. Allt var bra innan och så bara släppte han bomben i måndags, anade ingenting. Han bara sa att han inte älskar mig längre.
  Har läst det här inlägget varje dag sen dess. Även fast jag vet att allt du skrivit är sant så känns det så långt bort för mig, jag vet att jag kommer komma över honom en dag men jag vill inte vänta. Kommer det ta några månader? Ett år? Fyra år? åh är helt slut.

  Idag åt jag en halv macka iallafall. Antar att det är ett steg framåt.

 209. Väldigt bra tips, går igenom detta nu och kan säga att nästan alla tips är bra, speciellt tränings tipset. Keep up the good work!

 210. Hej. jag vet inte om du ens kommer läsa det här, det var ju ett tag sen nu skrev det här. Men jag vill ändå tacka dig. Jag googlade på ”hur man kommer över någon” och halkade in här. Och TACK. Du inser inte hur mycket dom här orden du skrivit har hjälpt mig. Tack underbara människa.

 211. Det har gått över två år men fortfarande skriker det inom mig. Sparade länken till den här listan precis när han gjort slut med mig, men har inte orkat läsa igenom den förrän nu. Tack Sandra. Det här är perfekt.

 212. Nummer sjutton träffade mig rakt i hjärtat. Jag har hört av mig så himla många gånger och de få gångerna vi har råkat på varandra av ren slump så har jag sprungit fram till henne, slängt armarna om henne och bara gråtit och gråtit. Hon vet att det är jättejobbigt för mig, och hon besvarar kramen men säger att jag måste gå vidare. Hon har gått vidare. Jag vet att jag än idag är en speciell person för henne, men hon har gått vidare. Det gör så förbannat jävla ont.

 213. Förresten, ett tips till er andra med krossade hjärtan: Mitt bästa tips är att prata av sig alla sina känslor med någon.
  Jag har inga nära vänner eller bra relation med min familj, och när jag var 17år och fick jag mitt hjärta totalkrossat. När jag gick igenom det kändes det som en evighet, men när jag nu tittar tillbaka (och är inne i ett nytt hjärtekross) så kan jag inte förstå hur jag kom över det så snabbt vilket var ett halvår.

  I alla fall, jag ringde dagligen till BRIS i början. De första gångerna grät jag bara och personen i telefonen hörde knappt vad jag sa för att jag blev så täppt i näsan av allt snor och hulkade hela tiden. Ibland ringde jag flera gånger under samma kväll för att jag verkligen behövde få ur mig allt. Men med tiden blev det enklare och enklare att prata om vad som hade hänt och sedan kände jag att jag inte behövde prata om det längre.

  Nu är det ju max 18år på BRIS men det finns Nationella hjälplinjen och andra stödlinjer. Vet ej om de är vettiga (de på BRIS var fantastiska), men i värsta fall är det bara att lägga på luren om det inte är något att hänga i granen.

 214. måste nog kommentera. berätta att detta hjälp mig, och hjälpt mig att hjälpa andra. för så är det kram

 215. Vilket rosafiltrerat pucko jag varit som i mer än två års tid trott på alla lögner, fallit för ljuva ord, vackra blommor, svalt svek och otrohet. Jag har förnedrat mig och jagat honom och fått ännu sämre självkänsla pga. Jag vet jag måste bryta men känner mig förgiftad/besatt och vet inte hur. Jo, jag vet hur men är rädd/feg och jag ber om hjälp dagligen för att hitta styrkan att orka… Är sjukskriven för utmattning och djup depression – mycket pga vår relation och jag går under om jag inte tar mig härifrån. Ja, jag är en skör figur som när jag är mitt rätta jag är stark som ett urberg. Har beställt båda böckerna ”It’s-Called-Breakup-Because-Broken” och ”he’s not that into you” och skulle gärna vilja läsa artikeln från DN men länken är bruten. Kan den läggas upp här eller den kan mejlas? Tack för tips och pepp och för att jag blir påmind om att jag inte är ensam. Puss på er och snälla ge mig en hård lyckospark och en ännu hårdare käftsmäll så jag tar mig från relationen NU…

 216. Plötsligt är allt falskt. Det som var sant. Allt är osäkert, inget är tryggt. Du vill krama henne men hon finns inte att krama. Du törstar efter minsta kontakt men hon skriver inte, hör inte av sig. Kroppen fungerar inte, du kan inte äta eller sova. Att prestera på jobbet är ett skämt. Du älskar henne men känner dig samtidigt som en obetydlig fjant för att hon ratat dig.

  Jag är en vandrande död. Ett ihåligt skal som brinner inombords med adrenalin. Ikväll ska jag träffa henne för att få tillbaka mina saker. Trodde igår att jag skulle klara det men nu när tiden kryper inpå inser jag att jag kommer bryta ihop igen.

  Jag hoppas att hon ska säga något sant. Något jag kan förstå som äntligen kan få mig att tycka illa om henne.

  Men mitt hjärta vill bara att hon ska säga ”förlåt”, krama mig och laga mig.

 217. Orkar inte gråta mer, har inga tårar kvar. Jag har åldrats 10 år sedan den 21 juni 2015. Kommer alltid förknippa midsommar med helvetet jag lever i just nu. Förstår ingenting! Hur kan man göra slut via ett sms efter ett förhållande som varade i ett och ett halvt år??
  Hur kan han vägra prata med mig en sista gång?
  Det finns ingen mening med livet för mig just nu? Hur ska jag klara mig??
  Kan inte andas, finns ingen luft. Allt i lägenheten påminner om honom. Jag går runt och luktar på tröjan han hade på sig sista gången han vara hos mig för en månad sedan.
  Väntar på att han ska ringa mig någon gång och säga att han vill träffas igen.
  Har aldrig mått sämre. Ingenting kommer vara sig likt längre…

  Aj vad det gör ont i hjärtat och över allt i kroppen.
  Jag är en trasig människa, hjärtat har krossats i tusen bitar, kan det bli helt igen??
  Vill bara vakna någon gång och känna att jag allt det här är en mardröm..

 218. Alla har redan sagt det men det kan inte sägas nog: detta är helt jävla makalöst bra. Som någon skrev ovan i kommentarsfältet; sånt här gör det lättare att andas. Fantastiskt Sandra, det känns så jävla skönt att veta att man inte är ensam (hemskt nog) och att det finns flera som går igenom precis det man själv går igenom, och hur fan man ska hantera den skiten. Tack, tack, tack. Och puss. Och ja, his fucking jävla loss att han torskade ett kap som dig. Seriöst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>