Pakistan behöver din hjälp


Foto Röda Korset

”VÄRLDEN KAN INTE IGNORERA KRISEN I PAKISTAN” sa IFRC:s generalsekreterare Bekele Geleta när han nyligen besökte landet, och fortsatte med att beskriva det som en av de värsta katastrofer han någonsin bevittnat.

Översvämningarna har tvingat miljontals människor från sina hem och stora markområden i provinserna Punjab och Sindh står under vatten. Katastrofens omfattning befaras öka då hus, infrastruktur, grödor och boskap försvinner i de tätbefolkade södra delarna. Många byar omges av flodvattnet och kan inte få hjälp via marktransporter. Risken är stor att vattenburna sjukdomar sprids i de stora områden som har drabbats. För att diarréer och kolera inte ska vara dödlig gäller det att ge tidig behandling och barnen är de som är mest utsatta.

Monsunregnen fortsätter och katastrofen beräknas vara långvarig. Hjälpbehoven är mycket stora och insamlingsarbetet intensifieras för att kunna hjälpa de nödställda.

Röda Korsets insamling startades den 10 augusti då omfattningen av katastrofen kunde konstateras. Pengarna används i akutfasen till att förse människor med vatten, fungerande sanitära förhållanden, ge tak över huvudet samt hälsovård.

Hjälpen kommer fram, men behoven är så stora att nödhjälpen långtifrån räcker. Vi på Rodeo vill uppmuntra våra kloka läsare att bidra till hjälparbetet. Vi gör det tillsammans med några av Sveriges störta modevarumärken, som är generösa och erbjuder varsitt unikt plagg – en showpiece, ett provplagg som aldrig kommit i produktion eller plagg från kommande kollektioner som inte finns i butik ännu. Dessa plagg säljs på den här bloggen och intäkterna går oavkortat till Röda Korsets insatser i Pakistan. Först till kvarn gäller så skynda dig.

Det viktigaste budskapet från oss tillsammans med Filippa K, Cheap Monday, Rodebjer, Hope, The Local Firm, Ida Sjöstedt, Jofama, Anna Holtblad, Tiger of Sweden, Thomas Sandell, Dagmar, Minimarket och Stylein är såklart att varje krona spelar roll. Hittar du inget plagg på den här bloggen: skänk genom att skicka ett sms! Och uppmana alla du känner att göra detsamma.

Sms:a in ditt bidrag:
Sms:a AKUT till 72 900 för att skänka 50 kr
Sms:a AKUT 100 till 72 900 för att skänka 100 kr
Sms:a AKUT 200 till 72 900 för att skänka 200 kr

Skänk en gåva online:

http://www2.redcross.se/newrkweb/webforms.nsf/internetpaypriv?openform

(Välj alternativet Katastrofhjälpen)

Skänk via plus- eller bankgiro:
Plusgiro 900 800-4
Bankgiro 900-8004
Märk din gåva med: “Katastrofhjälpen”

KATASTROFEN I SIFFROR

– Det var den 21 juli som kraftiga regn fick floder i flera delar av Pakistan att översvämmas. Översvämningen är den värsta i Pakistans historia.
– Minst 18 miljoner och kanske uppemot 20 miljoner människor har drabbats av översvämningarna i ett område stort som Storbritannien.
– Minst 1750 människor har dödats.
– Minst 2 690 människor har skadats allvarligt.
– Fler än 1,3 miljoner människor har räddats undan vattnet.
– Fler än 1,8 miljoner hem har förstörts, 30 procent av dem så illa att de inte går att reparera.
– Pakistans Röda Halvmåne har med stöd av hela rödakorsrörelsen hittills kunnat dela ut mat till drygt 70 000 familjer (ungefär en halv miljon människor) över hela landet. Drygt 30 000 familjer (närmare en kvarts miljon människor) har fått annan typ av nödhjälp: bland annat tält, presenningar, filtar, myggnät, kokkärl och hygienkit. Ungefär 83 000 människor har fått akutsjukvård. 94 000 människor har fått tillgång till rent vatten.
– Ungefär 500 familjer som skiljts åt under katastrofen har fått kontakt och kunnat återförenas tack vare Röda Korset.
(Senaste tillgängliga siffror är från den 31 augusti, källa Röda Korset.)

Lisa
 1. Enkelt och livsviktigt att hjälpa Pakistan - Lisa C | Rodeo Magazine writes

  [...] genom att skicka ett sms. Och uppmana alla du känner att göra detsamma. Instruktioner hittar du här. Det är enkelt och livsviktigt. Stort tack för ditt engagemang. Spara / dela med [...]

 2. Karin writes

  Jag gillar er för detta! Inga kläder som var nåt för mig, så jag får bli en sms-hjälpare, men grymt att ni gör ert för att hjälpa till.

 3. Daniela writes

  Underbart initiativ och mycket fint att välja mellan! Det är verkligen dags för oss alla att öppna ögonen och plåtboken för det som händer i Pakistan,

 4. kajsa writes

  Jag googlade på hur man på enkelt sätt kunde bidra med något till Pakistan och blev så glad när jag upptäckte det här, som om jag inte älskade er tillräckligt redan!

 5. Hanna writes

  Bra initiativ men trist att alla auktioner är i strl S eller 36!!

  Ni sätter verkligen mallen för hur man skall se ut…

 6. Karolina Skande writes

  Hanna: Anledningen till att alla kläder är så små är just för att det är så kallade showpieces. De är framtagna för plåtningar och visningar och är med andra ord anpassade för att bäras av modeller. Visst är det trist, jag skulle gärna ha handlat ett och annat men kan inte heller ha något av plaggen, men det är tyvärr inget som vi kunde påverka

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion