“När smärtan från ryggrad och ögon blir outhärdlig försöker jag koncentrera mig på en ensam påsklilja som slår ut igen och igen framför mina ögon.”

För ungefär ett år sedan började detta experiment, denna vansinnesfärd mot skönhetens kärna. Utan att ha någon större erfarenhet av varken smink eller hudvård tog jag över Rodeo Snygg. Förutom det fantastiska i att få bli läst och till viss del kunna interagera med läsare och andra (webbaserade-)skribenter har en stor del av mina drivkrafter kommit att bli friktioner. Bland annat i det att jag inte hade någon erfarenhet, en del fördomar men framför allt nyfikenhet. Att jag bara hade skrivit förut men inte letat inspiration, tänkt på frisyrer och i bilder. Att bloggar finns i så många former och har så olika funktioner, hur skulle jag förhålla mig till detta sätt att skriva och publicera?

Nu har jag på värsta möjliga sätt bara lämnat er, livet utanför har nog tagit mer och mer tid. Men jag är nöjd och glad, det känns som om vi hade något fint här? Underbart är kort och så vidare.

Dessvärre blir inte Rodeo av med mig, varje vecka kommer det upp en liten text av något slag under den blygsamma vinjetten BENJAMIN RASK. Där vill jag skriva om det gamla vanliga: febertrams på tema ideal, kropp, genus, förhoppningsvis lite mode och en del annat. Hoppas ni förlåter mig och kanske kommer att finna det nya formatet läsvärt. Hejdå!

p.s. Skulle någon vilja ge mig spö eller skriva något annat är du helt utelämnad till min mail, benjamin@rodeo.net

p.s. 2 Skönhetsbloggar jag varmt rekommenderar er att läsa: Rodeos Fifty Scents , Malin Crona , Finslipad , Beauty Brains , Parfymnörden , ja ni vet. Och framför allt: våga pröva! Kladda! Våra utseende är ständigt pågående experiment och inget att ta på för stort allvar. d.s.

Benjamin Rask
Promotion

Naglar

Någon frågade mig om nagellack för våren och det kan jag ju passa på att svara på. Först och främst: det här är nog fel skata att tipsa om sådant, och särskilt om man vill ha trendiga lack. I alla fall tycker jag att vitt nagellack är något fler borde använda sig av som får skava av och se ut som avkletad målarfärg. Eller nagellack med stora glitterbitar, som konfetti ungefär. Det som förmodligen kommer att slå på bred front är en blandning av pastellack. Som Marie-Louise Ekman hade på samtalet med Kristina Lugn på Dramaten förra helgen (pastellgrönt på alla fingrar förutom grå pekfingrar) och som naglarna Sophy Robson gjorde för Giles (kanske utan ansiktena). Och ja, jag tror att vi är redo att släppa grå nyanser som känns tråkigare för varje gång någon köper någon Chanel-kopia på H&M. Eller originalet med för den delen. Satsa istället på rostfärg om du är sugen på dovt och subtilt eller färgskalan från Jil Sander ss/11 om du vill ha färg och uppmärksamhet.

P.S. Jag har svarat på frågor angående modeveckan här och här, den startar i morgon och jag är supersugen på att få recensera visningar igen.

Benjamin Rask

… och så var det det här med håret

Nu är det tillräckligt långt för att dra tillbaka i en stram tofs, som man till exempel kan knyta en svart rosett i. Gå sedan ut och lev rövare i diverse barer.

Benjamin Rask

modepussar / i vår vill vi pussas

Senaste Love.

Jean Paul Gaultier SS11.

Cathrine Deneuve och Susan Sarandon ur The Hunger

YSL

Benjamin Rask

“Känner inte igen Friskispressen”

Zsa Zsa tränade inte på Friskis.

Sedan några veckor tillbaka tränar jag på Friskis&Svettis vilket kan vara den bästa vana jag lagt mig till med på … väldigt länge. Alltså för att förtydliga hur stor förändring det här är: jag var länge helt övertygad om att sättet för mig att bli mer nöjd med min kropp var att äta mindre, jag trodde inte så mycket på hälsa och kroppen och huvudet i ett, kunde definitivt inte se mig i en svettig träningssal. Men, nu är jag där. Sund skulle mamma säga, haha. Efter mitt första pass välkomnade  hon mig in i den vanliga människans liv. Hej hej, nu är jag en av er.

I alla fall, till vad jag ville skriva om. Det bästa med den här föreningen är att den är ideell och väldigt, för att inte säga extremt, avslappnad. Ingen press eller ångest någonstans. Vad jag märkt verkar den här bilden av tränarna själva och föreningen existera även utanför mig själv – alla man pratar med tycker att det låter så skönt att inte behöva tänka på andra på gymmet. Eller som i deras medlemstidning, Friskispressen, där en bekymrad läsare och motionär ondgör sig över en förändring i redaktionella innehållet:

“Jag valde Frikis&Svettis som träningsställe eftersom det är en förening som står för glädje och rörelse. Jag blev därför mycket besviken på senaste numret av Friskispressen”.

Varför? Jo, Mia Wrede i Göteborg, tycker att det i medlemstidningen bara visas snygga människor. Hon tycker inte att det finns utrymme för olika sorters utseenden och kroppsformer utan istället intervjuer med till exempel Linda Rosing som berättar hur hon kom i form inför sitt bröllop. Det är alltså för många snygga, smala och kända människor och för lite ideell förening.

Chefredaktören Mattias Wising Bonde svarar: “Vi har absolut inte valt någon kursändring som går ut på att bara ‘snygga’ människor får vara med på bild. Jag gick tillbaka och tittade på tidigare nummer och kan inte se att det har skett en förändring.”

Kan vi se det här hända, framför oss? Lite svettig chefredaktör räknar antalet bilder på snygga människor i friskispressen nummer 4 respektive 3 2010. Och så kom han fram till att det inte skett en förändring, modellerna och de medverkande har inte blivit snyggare i friskispressen. Kanske har de rent av blivit fulare? För att vara på den säkra sidan, menar jag.

Ofta skulle jag hålla linjen i det här läget att det inte finns något som ett vackert ansikte. Ett ansikte som varje människa tycker är snyggt. Efter att ha tänkt på just detta har jag nog svängt i min åsikt: är det inte istället en smula ignorant att inte låtsas om vissa ansiktsdrag blivit mer populära och omtyckta av den stora massan? Det känns lika oreflekterat som de som ihärdigt menar att det faktiskt är jättesynd om personer som är naturligt jättesmala från födseln, precis som för naurligt tjocka. Men hallå, så är det ju inte. Nu lever vi i den här tiden när, mer eller mindre, smala människor får fördelar på många olika vis, det är bara ren idioti att låtsas som något annat.

Det känns som om det är ganska fult att påstå just detta, som i SVTs Jakten på lyckan där man i inslaget om lyckomyter ska slå hål på just detta. I andra avsnittet behandlas i all hast påståendet att vackra människor är lyckligare och så konstateras att det absolut inte stämmer. Så, oreflekterat. Icke-problematiserat och grunt. Skönhetsbegreppet i en lyckokontext är väl en av de mest intressanta konstellationer man kan tänka sig undersöka?

Huruvida det nu figurerar fler, eller färre, snygga människor i Friskispressen vet jag inte. Det intresserar mig ärligt talat inte.

Benjamin Rask

Helt orelaterat // Bettina Graziani

(till höger)

Nu var det en vecka sedan. Överlevde Galan, som slutade tidig morgon på ett köksgolv i skrapan. I morgon ska jag skriva något till er, efter att ha lyssnat på Kristina Lugn och Marie-Louise Ekman med den här. Innan det kan ni titta på Daphne Guinness twitpics, som är precis lika poserande som vi dödliga gillar dem:

What is happening. Good question. I feel quite pensive. Time to make a film.

Deepest purple!


Eller bara titta på en svanparad. God natt.

Benjamin Rask

Hej alla haggor.

Titta vad fin jag blev när Clara Aldén illustrerade om våra byline-bilder! En mycket bättre bild än den där förra jag hade som togs för nästan ett år sedan. Och man förändras ju hela tiden. Mitt hår till exempel, det har blivit längre och jag tänker spara ut det. Långt långt. Först tänkte jag blonderat med mörk utväxt som modellen Andrej Pejic:

Men då skrek alla jag rådfrågat NEJ. Med förklaringen: blonderat blir lätt lite skabbigt. Och även om alla säger att det inte är någon fara vill jag nog inte slita på’t. Eller som någon sa: pilla inte i det fulländade. Då kände jag bara nä nä nu är det slut, jag låter de bara vara.

Ser ni på illustrationen där uppe att jag har fått blått och rött över ögonen? I fält, vilket var väldigt fint. Jag har ju tjatat litet om den där galan som händer i kväll och jag har fantiserat om att komma som en riktig skata:

Ja ni fattar, stå och fräsa framför fotograferna. Från fantastiska, underbara filmen Priscilla Queen of the Desert (1994). Men så kan jag ju inte se ut. Om ni kan och vill, varsågoda:

YouTube Preview Image

Jag älskar hur hon tejpar upp ansiktet med kirurgtejp, ska börja göra det under vinterhatten.
Nu är det slut på tjat om mig. Hej hej.

Benjamin Rask

my face for the world to see pt.2

YouTube Preview Image

Till alla er som tänkte att ”naturlig” vore en passande look för Elle-galan på fredag, this one’s for you.

Benjamin Rask

my face for the world to see

Via.

Till alla er som tänkte att “naturlig” vore en passande look för Elle-galan på fredag, this one’s for you.

Benjamin Rask

Mdm. Lamy

Foto Sarah Moon

Jag kan inte nog uttrycka hur lycklig och glad jag är över att fantastiska Ingmari Lamy är det senaste tillskottet i Rodeo-stallet. Det kommer att bli oändligt vackert.

Benjamin Rask