Au naturel

I går på tunnelbanan hem överhörde jag ett samtal fyra unga östermalmskor emellan. De pratade vitt och brett om personer i deras bekantskapskrets, sådär som man gör då och då. När det handlade om vem som såg bra ut eller mindre kunde de alla enas om att en viss Stephanie var mest välbehållen, hon såg bäst ut för att hon var fräsch. Jag rynkade lite på näsan och tänkte: gud vilket löjligt uttryck, vadå fräsch? För att sekunden senare inse att jag här i bloggy skrivit att min högsta önskan nog alltid varit att uppfattas som fräsch.

I dag mer än någonsin tycks vi fascineras och åtrå det naturliga utseendet eller en naturlig look (som jag på något vis ändå anser vara kärna till eller bara synonymt med nyss nämnda fräsch). Celine, Marc Jacobs, Dries Van Noten skickade alla ut kvinnor under höstvisningarna som knappt såg sminkade ut. Självklart finns det en stark koppling till den starka, svala och intelligenta Celine-kvinna Daniel Björk skrivit om tidigare, hon som får vara med i The Gentlewoman. Hon som aldrig smetar läppstift på tänderna efter några glas vin, aldrig blir vulgär eller utmanande.

För i grunden tror jag att längtan efter det naturliga ligger i vårt, i alla fall: de flestas, begär att vara vackra (vad det kommer från är en annan historia) utan ansträngning. Alla kan i dag med mer eller mindre smink och operationer passa in i rådande skönhetskonventioner men få passar in naturligt. Ett ansikte som uppfattas osminkat och vackert är åtråvärt, det är ju någon som bara kan gå upp på morgonen och inte behöva tänka på vare sig torra fläckar, ringar runt ögonen eller icke-existerande kindben. Allt bara finns där, utan ansträngning.

Jag skulle kunna göra det här personligt, om hur mode och skönhet på högre nivå borde vara en smältdegel av outsiders och oddsters med ett utanförskap att fira. Men jag inser att jag som vem som helst påverkas och trånar efter det naturliga. I alla fall då och då.

Bilder: Celine S/S10, backstage Marc Jacobs A/W10

Rodeo
  1. betty writes

    du är så bra!

  2. ”Det onda uppstår utan ansträngning, naturligt(…)” - Rodeo Snygg | Rodeo Magazine writes

    [...] i våras Pheobe Philos Celine-kollektioner och vilket skönhetsideal de eventuellt förespråkar här. I Agnes kommentar till krönikan finns något väldigt viktigt, hon skriver om hur smink blir [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion