Parabener

Pratade med en vän i helgen om parabener – en slags vanligt förekommande konserveringsmedel som kan vara både allergiframkallande och hormonförändrande. Jag har en känsla av att få är medvetna om hur mycket konstigt som faktiskt finns i produkter vi använder varje dag. Råd & Rön uppmärksammade det hela för ett år sedan och i samma veva skrev Accessoras blogg om det. Anledningen till att man använder parabener är för att de dödar eller hämmar tillverkningen av jäst, svamp och bakterier. De anses vara säkra, som ett exempel: Apotekets hudlotion innehåller höga halter, parabeners farlighet är alltså påvisad dock inte bevisad.

Självklart finns det alternativ till traditionell kosmetika och hudvård: REN, Huiles & Baumes, Korres (personlig favorit, älskar deras set – t ex Party Survival Kit) och Hampvaruhuset är bara några av allt fler aktörer som erbjuder tillsattsfria produkter.

Det skulle vara kul att veta, är det här något ni bryr er om? Oroar man sig för tillsatser i skönhetsprodukter? Jag själv är livrädd för allt som inte är naturligt, särskilt när man ska kladda på det i ansiktet. Sådana här diskussioner brukar gå i vågor, för några år sedan upplevde i alla fall jag det som att alla pratade om aluminiumet i deodoranter men i dag hörs det inte mycket om det heller.

För att ta reda på om dina produkter innehåller parabener finns en lista på She City med alla olika namn för dem.

- blev tipsad av Carina om bloggen naturligtsnygg.se om naturlig och ekologisk skönhet, alla borde läsa!

Benjamin Rask
 1. m writes

  jag är ganska medveten samtidigt orolig. det är skitviktigt att man kollar ingredienserna i det man krämar in kroppen i.
  så jag ber alla kolla ingredienserna i skönhetsprodukterna ni köper. för eget bästa. för att göra det lätt så är (i princip) allt som slutar på “-bener” parabener och inte bra för oss.

 2. fjuk writes

  bästa bloggen ang. detta ämne: naturligtsnygg.se !

 3. Stina writes

  Jag är i allra högsta grad medveten, och kan liksom du konstatera att ingenting är bevisat. Vad som däremot ÄR bevisat är att produkter med “naturliga” ämnen (aloe vera, grapefruktextrakt och allt vad de hittar på) är de allra mest allergiframkallande – detta gäller också mineralsmink. Bara för att det kommer från naturen så är det inte nödvändigtvis bra att kladda in huden i det. Några “dåliga” ämnen finns även i hudvård som marknadsförs som just “naturliga”. Mineraloljor osv. (som också påstås vara JÄTTEfarliga) finns ex. i Dermalogicas produkter.

 4. Darling writes

  Innehållet i skönhetsprodukter är A och O. Jag är en riktig ingrediensnörd och har studerat kosmetikämnen för ett antal artiklar i media. Jag håller med dej om det du skriver, men jag vill rätta dig lite. Parabener är det vanligaste förekommande konserveringsmedlet. Anledningen till att ämnet varit i blåsväder ett tag nu är pga EU’s aktuella säkerhetsutvärdering av ämnet. Kosmetiska ämnen säkerhetsundersöks rutinerat och nu har det varit parabeners tur att stickprovas. EUs vetenskapliga kommitté har, tillsammans med massor av annan forskning, fastställt att alla risker om att parabener skulle vara hormonstörande eller hälsofarliga nu kan strykas.

  Samma sak gäller för övrigt mineraloljor oxå. Det är en överdrift, mest skapad utav media och webben, att det skulle vara skadligt eller täppa igen huden. Jag har inte träffat på en enda kosmetiskt kemist eller dermatolog som sagt något annat.

  Håller oxå med Stina om “naturliga ämnen”. Efter många långa intervjuer med branschfolk inom skönhetsindustrin fick jag intygat att det oxå är bevisat att naturliga ämnen är “orenare” eftersom de innehåller en massa kemikalier som vi inte kan identifiera. Och att det som kommer från naturen ofta innehåller spår av giftiga kemikalier, tungmetaller och bakterier. Jag har precis granskat naturkosmetikan för Aftonbladet, och eftersom jag själv vart en anhängare till naturlig skönhet länge kände jag mig minst sagt lurad.

  Tack för en bra blogg!

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion