Påskgodis: Stil om parfymen

Ville bara tipsa om förra veckans Stil i P1 som handlade om parfym, ett otroligt spännande och matnyttigt avsnitt med många förklaringar till varför vi använder parfym. Det handlar främst om Francois Coty som då (förra sekelskiftet) ansågs vara en galning när han ville demokratisera parfymindustrin, då var det mest något för överklassen och på flaskorna stod det oftast Guerlain. I dag är företaget Coty en av de största aktörerna på marknaden, man producerar parfym åt bland andra Calvin Klein, Marc Jacobs och Balenciaga. Dessutom avhandlas sveriges enda riktiga “näsa” Pierre Wulff och Byredos Ben Gorham. Lyssna!

p.s. Någon gång i programmet nämns modeskaparen Paul Poiret, som var först med att koppla samman mode med doft. 1911 lanserade han Rosinne och sägs då varit det enda modehus med egen parfym.

Bild: modern parfymdisk hos Byredo

Benjamin Rask

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion