Skönhetsbuzz | okonventionella hårfärger

Proenza Schoulers visning för vår/sommar 2010 (pastellfärgat), Pixie Geldof (ljusgrönt), Kelly Osbourne (ljuslila), Tavi Gevinsson (grått), Ashley Olsen (lila och gröna slingor i november), Agnes Braunerhielm (rosa), Chanel Couture vår/sommar 2010, Italienska Vogue november 2009, Rodeo 2009 av Ali Pirzadeh, Lula för några nummer sedan, förra numret av Pop, Marc Jacobs för tre år sedan, löshår på Giles visning, Kate Shillingford på Dazed & Confuzed, Lisa Millberg (först rosa sen orange med guld i), Nike Felldin (superplatina), Columbine Smille (har i sin blogg pratat om att byta till färggladare frisyr men verkar nu ångrat sig) – listan med exempel där okonventionella hårfärger förekommit nyligen kan göras oändlig.

För att försöka tränga djupare än lösryckta exempel ställde jag några frågor till Agnes och Johanna här på Rodeo:
Hur kommer det sig att ni färgade håret?

JOHANNA LJUNGQVIST
_Det började med att jag blekte ögonbrynen och såg ut som ett freak! Sen hittade jag några movie stills från “The eternal sunshine of the spotless mind” när jag rensade min hårddisk, hade en dålig dag och bara: “nu skiter jag i allt”. Så jag tog på mig en gammal tröja och smetade lite färg på håret (och ganska mycket på tröjan). Kände mig helt outrageous, ha ha. Några bilder på Dree Hemingway i rosa hår samt min ålderskris kan också ha haft något med saken att göra…

AGNES BRAUNERHIELM
_ När jag klippte lugg igen för tre år sedan passade frisören på att tona den rosa också. Det hade ingen effekt och syntes inget, men sedan dess har jag tänkt på vad fint det skulle vara.

Har ni någon gång tidigare gjort något liknande?

J.L
_Aldrig faktiskt. Några gånger i mitt liv har jag klippt mig hos frisör, that’s it ungefär. Blekte det för några månader sedan, innan dess hade jag inte gjort någonting.

A.B.
_ Nej, jag har aldrig i hela mitt liv gjort annat än att bleka lite slingor! Därför var det en ganska stor grej (för min mamma).

Hur har ditt färgade hår tagits emot?

J.L
_”Bra”! Många har sagt att det är fint. Tanter, gubbar och barn stirrar ogenerat.

A.B.
Min mamma sa förort, min bror sa fjortis, killen i Pressbyrån sa jag älskar också manga! – och nästan alla andra har varit så snälla och sagt att det är jättefint, att jag borde försöka hålla den rosa färgen uppe.
Hur snabbt går den här trenden över tror ni?

När tror ni att crazy-hårfärg-trenden dör?

J.L
_Jag hoppas på aldrig!!!

A.B
_ Frågar du modefolk så är den redan över tror jag. I alla fall detta med pastellfärger som är lite urtvättade. Det var ju i alla tidningar FÖRRA året, jeez. Jag tror att nästa stora trend blir antingen grått, som kanske förresten ÄR den stora trenden just nu, sedan tror jag på någon form av guldbeigegul färg. Som en daskig och smutsig sopkvastplatina. Väldigt svår att bära upp.

Så, om vi ska tro på Agnes är det här, ur modefolkets ögon, något gammalt? Kan man tolka in ett mönster i hur turerna gått?

För mig känns det varken relevant eller viktigt att på dagen bestämma eller förutspå hur länge vi känner för rosa eller blå slingor, däremot att se hur turerna har gått. Från Marc Jacobs visning, via modemagasin till bloggare och andra ”vanliga” människor. Kanske är det här ett typiskt exempel på Trickle down (myntat av gamle sociologen Georg Simmel om jag ej mins fel, är man intresserad har modeteoretikern Yuniya Kawamura skrivit mer utförligt och samtida). En idé lanseras högt upp i modesystemet (enskild designer) för att med tiden sippra ner genom de olika skikten, designer – redaktör/bloggare – konsument (hollywood-kändis, heh). Enkelt uttryckt, alltså.
Det kanske lika gärna handlar om ”trickle up”, som vissa hävdar är mer passande för att förklara hur det ser ut i dag då inspiration, enligt många, hämtas underifrån, från sub- och ungdomskulturer. Eller bara från vanliga människor.

Är osäkerheten på vad som egentligen var först och frågetecknet ”när” bara ett tecken på hur mode- (och även skönhets-)systemet fungerar i dag? 
För Marc Jacobs hår för tre år sedan var faktiskt blått och alla hårfärger jag här har tagit upp är ju egentligen ganska olika varandra. Kanske, och högst troligen, vet vi inte längre när något lanseras för första gången – allt är en kopia av en kopia. Kanske är det omöjligt (och ointresant?) att ta reda på.

Vi kanske bara ska nöja oss med att tycka att det hela känns intressant och roligt, hårfärg som inte enbart fungerar för att göra oss sötare eller vackrare. Det finns en lekfullhet och kreativitet som inte är så sexualiserad.

Benjamin Rask
 1. masha writes

  det är just detta som känns intressant/sant för mig: “Vi kanske bara ska nöja oss med att tycka att det hela känns intressant och roligt, hårfärg som inte enbart fungerar för att göra oss sötare eller vackrare. Det finns en lekfullhet och kreativitet som inte är så sexualiserad.”

  människor utgår ofta från att man förändrar sitt utseende för att man vill BLI SNYGGARE, vilket verkligen inte är fallet för mig många gånger. jag tycker det är tämligen ointressant hur den stora massan ser på mig, om de tycker jag är snygg eller inte.

 2. lisa writes

  fast alla tycker du är snygg masha!

 3. joakim writes

  håller med lisa. masha din snyggi!

  jag önskar att jag vågade/orkade experimentera med mitt hår, men det har sett likadant ut i typ 3 år. när jag var liten färgade jag det mörkblått och blev lite utstött. fast jag kände mig ball – så jag tyckte alla var idioter. när jag var 11 var jag punkare, hade vitrosa 17 cm tuppkam ett tag, då vågade inga prata med mig!

 4. Givenchy - Rodeo Snygg | Rodeo Magazine writes

  [...] kampanj för höst/vinter -10 hittade jag via Caroline, ännu ett exempel på håret! (Visst måste man älska Givenchy?) Spara / dela med [...]

 5. Aux defilés #2, fortfarande färgat - Rodeo Snygg | Rodeo Magazine writes

  [...] maj skrev jag om de här hårfärgerna, färgerna som kanske är lite mindre vanliga (geez, nu låter [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion