Ärligheten, eller: hur skär är Blondinbella egentligen?

Inom loppet av ett dygn har jag snubblat över två exempel där en bloggare publicerat före- och efterbilder från en fotografering, Blondinbella och Flinkenberg. Jag trodde att det, i alla fall hos den första av de två, skulle mötas av hårdare kritik bland kommentarerna. Efter en snabb genomgång slår det mig att många bloggläsare/mediakonsumenter i dag är medvetna om vad som försiggår. Kanske har det varit naivt av mig att tro att folk fortfarande luras av retusch och ljussättning, istället möts jag av kommentarer som säger: vi vet att detta måste göras för att en bild ska bli snygg.

På samma vis som jag för en tid sedan funderande kring om det inte kunde vara så att det i framtiden, förutom ett ung och en åldrat utseende även kommer existera ett slags opererat och tidlöst ansikte, kanske samma sak håller på att hända med bilder. Det finns i många ungas medvetande redan en skepsis till de bilder som publiceras, tidigt lär man sig att magasin bara sprider dåliga ideal med sina tillfixade reportage. Nu är detta på intet vis en korrekt studie av reaktioner men kanske visar det ändå på en ny riktning mot ett klimat där retusch blir mindre nödvändigt. För att: om “alla” vet, misstänker eller beskyller tidningar för att göra modeller smalare, vad spelar det då för roll? Och framför allt: för vem gör då tidningarna detta?

Benjamin Rask
  1. Koko writes

    Äh, jag tycker det känns mer som att det inte spelar någon roll hur man ser ut i verkligheten längre eftersom det bara handlar om hur man ser ut på bild. Man lever på internet dessa dagar och inte längre i verkligheten. Så länge man ser snygg ut på sin blogg och på bilder, då är det så man ser ut.

    Det är så internet säger det.

  2. Teresa writes

    Jag har sedan några år börjat betrakta foto som måleri. Man vet att de flesta har glorifierats.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion