Skönhetsminnen med Malin Crona

Foto Mats Crona

Mitt allra första skönhetsminne består till lika delar rulltrappa, mamma och en platt plåtburk med utdragbart lock. Trots att jag redan då var livrädd för rulltrappor (ingen har ännu helt gett mig garantier för att man inte kan sugas in under den när den väl börjar rullas tillbaka när man når toppen) minns jag spänningen när jag följde med mamma upp till våningen för damkläder. För där fick jag också en liten platt, fyrkantig plåtburk, innehållandes ett körsbärs- eller jordgubbsdoftande läppglans. Som jag älskade mina burkar!

Senare, mina tidiga tonår, när jag på sportlovet tog bussen till Uddevalla, en metropol sett ur mina Orustögon. H&M hade rea på sitt smink och jag kände mig som en miljonär när jag lämnade butiken med rosa och lila ögonskuggor och rouge. En alldeles egen påse med bara mitt smink. Jag kommer aldrig att glömma den bussresan hem, hur jag höll hårt, hårt i mina skatter. Många, många år efter det kunde jag när jag behövde en stund för mig själv låsa in mig i badrummet och bara lukta på de pudriga skuggorna.

Men frågan är om inte mitt allra starkaste skönhetsminne som bäst beskriver min passion för läppstift, nagellack, body lotions och ögonskuggor är det som ligger närmast i tiden.  Jag, nybadad på en solvarm klippa i skärgården med barnen plaskskrattandes i bakgrunden. Mina guldlackade tånaglar, nu med patina, efter tre veckors båtliv. Då – glänsande nylackade inför ett ståtligt slottsbröllop i Holland matchande min kornblåa klänning och för dagen rödlockiga hår. Nu – delvis avskavt med den grå graniten som bakgrund. Påminnelsen om alltings föränderlighet och förgänglighet. Vårt jagande efter vind. Det enda säkra att vi en dag kommer att dö. Och att det val som står oss fritt är att göra dagarna fram till dess så vackra som möjligt.   

Malin Crona skrev förut den mycket omtyckta sminkbloggen på dn.se och om skönhet i papperstidningen, för tillfället är hon blogglös men twittrar här

Benjamin Rask
  1. Skönhetsminen med Malin Crona - Rodeo Snygg | Rodeo Magazine writes

    [...] skönhetsminnen för oss är Malin Crona som skrev den superbraiga skönhetsbloggen på dn.se. Här berättar hon om avskavt nagellack och plåtburkar i denna veckans skönhetsminne. Har ni [...]

  2. Dagen hittills - Lisa C | Rodeo Magazine writes

    [...] och Candys icke unisex utan istället könsförvirrade tranny-”kollektion”. Tur att Benjamin låtit fantastiska Malin Crona dela med sig av ett skönhetsminne. Tur att Jon har påmint om [...]

  3. Fr Uggla writes

    jaaaa! Lackade naglar med patina är såå snyggt. Sitter med tår som med en liten liten gnutta turkost kvar påminner om Kroatien i september. Och på händernas naglar slarvigt guldglitter kvar från Nyårsafton

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion