RODEO WAVE 4
HÅRETS HISTORIA

HÅRETS HISTORIA


Tusentals strån som bär på drömmar, minnen och saker vi helst vill dölja. Vi samlade de 13 absolut bästa håren 2015 och bad deras bärare berätta om de känslor de har på huvudet.

Text: Filippa Berg
Foto: Märta Thisner

Mode: Jeff Ihatsu
Grafisk form: Studio Christopher West
Utveckling: Jens Paulin


Oliver bär skjorta och
tröja av Prada.

Oliver


Vilken är den viktigaste komponenten i din frisyr?

– Allt hänger på blodlinjen! Den börjar längs hårfästet och går sedan som en sned linje, en liten bit bakåt på huvudet. Blodlinjen skapar en våg av rörelse i frisyren. Den är också ett tillhörighetstecken i mitt kompisgäng. Utöver blodlinjen så håller jag mitt hår kortare på sidorna. Just nu är det tiltat på toppen. Det gör att jag kan se ut som tre olika personer beroende på i vilken vinkel man tittar. Det är viktigt att ha bra linjer när man har afrohår. Om frisyren blir fel beror det oftast på att linjerna inte sitter där de ska, bara en centimeter kan göra stor skillnad. En gång hamnade mitt hårfäste lite för högt upp, då såg jag ut som basketspelaren Lebron James. Det blev många kepsar den månaden.

– Men oftast myser jag med den nyklippta känslan, då känner jag mig fresh och kollar mycket i spegeln. Allra bäst blev det första gången jag klippte mig som Will Smith, det var inför studenten, då fick jag looks och komplimanger från alla möjliga håll! Jag blev klassens Fresh Prince och körde vidare på high top:en ett tag, men när jag blev modell var jag tvungen att korta ner den lite.

Oliver Kumbi är modellen som är sjukt bra på basket, älskar mammas äppelpaj och precis har fotat en kampanj för Sveriges största modejätte. Oliver finns på Instagram: @oliverkumbi.

Matilde bär kappa och
tröja av Louis Vuitton.

Matilde


Får du mycket kommentarer kring ditt röda hår?

– Folk har en tendens att dra alla rödhåriga över en kam. Bara för att jag har rött hår förknippas jag med skådespelerskorna Emma Stone och Lindsay Lohan. Det var likadant när jag var barn, då var jag ständigt skolans Pippi. Nu trivs jag med min hårfärg men i yngre år blev jag retad för det röda. Utvägen blev att färga håret för då passerade jag plötsligt som “normal” – trots att svart, grönt eller platinablont ligger långt ifrån min naturliga färg. Det var en tuff tid och håret tog mycket stryk. Att färga håret blir lätt en ond cirkel men med åren blev jag samtidigt säkrare i mig själv. Efter skoltiden kände jag mig redo att släppa kontrollen över min inre rödhåring.

Vi lyckades fånga modellen Matilde Rasmussen precis innan hon gjorde det som alla populära modeller till slut gör: flyttar till New York.


Cajsa bär kappa och
kjol av Max Mara.

CAJSA


Varför rakade du av dig håret?

– Jag drivs av mod, det är ett ledord för mig. Jag gillar att utmana mig själv att våga prova nya saker. Det var så det gick till när jag rakade av mig håret för första gången, på midsommar­afton förra året. Egentligen hade jag tänkt vänta tills efteråt, för vi firar väldigt traditionellt med hela släkten och jag ville inte utsätta mormor för chocken. Men jag kunde inte hålla mig längre så jag smög ut under allsången, satte mig på gräsmattan och rakade av allt! Jag ville bjuda barnen på en föreställning men jag var också lite osäker på vad de äldre skulle tänka. En rakad skalle är ju ett statement som ofta har politiska eller traumatiska förtecken. Men för mig handlade det egentligen om att bli av med en ful gul blondering.

– Jag vet inte vad jag hade väntat mig att känna eller att mötas av efter att jag rakat huvudet. Men det blev som om jag, i och med att jag rakat av mig mitt långa blonda hår, även släppt taget om min kulturella kvinnlighet. Att jag nu bara skulle ha min ”naturliga kvinnlighet” kvar att förlita mig på. Kanske har jag bara fått för mig det här men ibland känns det som att vissa killar anser att jag inte kan vara snygg för att jag inte har något hår. Men det är det värt – för varför måste jag vara snygg för deras skull? På flera sätt ser jag klippet som en styrka, som något jag har gjort för min egen skull. Det handlar om en vilja att väga upp min väna personlighet och att få rollspela med mig själv. Den här frisyren har faktiskt öppnat upp sidor hos mig som jag inte visste att jag hade. Jag har börjat sitta mer bredbent och vågar plötsligt ta mer plats i sociala samman­hang. I psykologin sägs det att det är lättare att förändra ett beteende än en känsla och jag tänker mig att det fungerar på samma sätt med utseendet. Om jag ser lite tuffare ut kommer jag bete mig tuffare och så småningom kommer jag bli tuffare som person. Den här frisyren har fått mig att ändra både mitt beteende och mina känslor.

Cajsa Wessberg håller just nu på med sitt examensarbete i visuell kommunikation på Beckmans, ett projekt hon kallar Köttdjur. Du kan följa Cajsa på @cajsawessberg


Albert bär polo av Josefin Strid och tröja av Gosha Rubchinskiy.

ALBERT


Berätta om din hårstil!

– Jag gillar att ha längre hår. Jag lyssnar mycket på metal och det stämmer med den stilen. Oftast har jag håret uppsatt i en tofs. Det ser för fluffigt ut annars. Men snart kanske det kommer att bli lättare att ha det utsläppt. Jag har nämligen upptäckt ett nytt sätt att tvätta håret, genom att endast använda balsam. Men det tar tydligen ett tag innan håret vänjer sig vid den metoden, så man får vara beredd på att håret ser fult ut i en månad.

När Albert Westerberg inte pysslar med musik och vevar med sitt hår till heavy metal jobbar han som modell.


Busu bär blus av
Veronique Branquinho och
tröja av Acne Studios.

BUSU


Hur reagerar andra på ditt hår?

– Jag tycker att det är ganska komiskt att folk tar sig friheten att tro att jag har ett visst "yrke", bara för att jag har en viss frisyr. För tänker man efter lite så finns det väldigt få yrkesgrupper förutom militärer som har en särskild frisyr. Men jag blir inte arg av folks fördomar, jag tycker mest synd om dem som är trångsynta. Jag har haft dreads sedan jag var 13 då min mamma flytta ifrån min pappa. Han var den som klippte mig och min bror. Sen dess har det blivit så här av sig självt, mina hårstrån dras till varandra och sedan tvinnar sig testarna av sig själva.

– För ett tag sedan blekte jag halva håret och i samband med det har jag märkt av mindre kommentarer i stil med ”ey rasta”och ”Bob Marley”. Antagligen är det för att dip dye dreads inte är en grej än. Men vi får väl se hur länge det varar. I'm just honest.

Derek Busu, från Neostockholm, gör musik med bland andra Yemi och Teo Sweden i Europagang. Han kallar dem sin familj. Lyssna på soundcloud/europa_gang.


Wasima bär tröja av Nhorm+S.R. jewelry och byxor av Ida Sjöstedt.

WASIMA


VAD ÄR DITT DRÖMHÅR?

– Jag drömmer om att vakna upp i Beyoncés bästa peruk fast i form av mitt naturliga hår. Det är det jag försöker eftersträva med min frisyr. Lockarna är mina egna och kommer av mitt marockanska påbrå. Men det händer ofta att jag vill ha helt rakt hår. Av någon anledning känner jag mig mindre kaosig då, fast sen inser jag att det inte bara hänger på håret.

– Överlag tänker jag väldigt mycket på mitt hår – vad jag vill göra med det och när jag känner mig som sexigast i det. Håret avgör mitt humör. Det spelar ingen roll vad jag har för smink eller kläder, om jag känner mig ful i håret så tar det ner mitt game. Jag vet att jag inte är någon klassisk skönhet, men jag vet vad jag vill framhäva och vad jag gör bäst i att dölja. Och jag gör det jävligt bra! Jag är queen över mitt utseende och jag skäms inte för det. Det är nog därför jag klipper och färgar mitt hår själv, för att ingen ska kunna styra över hur jag ser ut. Jag claimar mitt eget utseende, och då får det bli som det blir. Jag vågar påstå att mitt hår faktiskt är i jävligt bra skick i förhållande till hur mycket jag har experimenterat med det. På senare tid har jag blivit bättre på att sköta om det, tidigare hände det att stora tussar gick av när jag färgade det. Det var ett vidrigt wakeup call och jag kände mig som en färgnarkoman. Jag var tvungen att hamna på botten för att börja ta hand om håret.

Wasima Ayad är dj, bloggstjärna, programledare för Wasimas Air Show, vis kvinna och allmän life lover och glädjespridare. Följ Wasima på Rodeo.net/wasima.


Lap-see bär topp
och byxor av Dior.

LAP-SEE


Varför har du inte utsläppt hår oftare?

– Det finns en förväntan på personer med midjelångt hår, att du ska ha en svepande personlighet eller ett koncept bakom frisyren. Eller att du är nostalgisk och sparar på ditt hår. Jag känner inte att det stämmer in på mig och kanske är det därför jag gärna gömmer mitt långa hår i en uppsatt fläta. Jag gillar inte att bli distraherad av håret så som jag blir när det är utsläppt. Då är det överallt – jag måste flytta på det, det kliar i ansiktet och fastnar i kläder och väskor. Men samtidigt vill jag inte klippa mig. Det är fascinerande att jag kan genomgå en slags förvandling bara av att släppa ut mitt hår. Folk blir så förvånade!

– Jag identifierar mig inte med mitt långa hår. Jag gillar ritualen med att sätta upp min fläta. Att dela håret i tre delar, fläta det och sedan stänga in flätan. Genom det bestämmer jag själv när jag ska uppfattas som en person med extremt långt hår.

Lap-See Lam är bland annat konststudent och dj, hon gör klubbar som Disko Dumpling och BODY och ingår i klubbkollektivet Grupp 13. Tillsammans med Johan Norling gör hon musik under namnet SHigh. Hitta henne på soundcloud.com/lapseelam.


Tony bär örhängen av Prada och byxor av Maison Margiela.

TONY


Hur fixar du din frisyr?

– Just nu har jag en slags halvblonderad kepsfrisyr. Det är meningen att den ska se kantig och tilltryckt ut, så som håret blir när man har haft keps. Först blöter jag håret och har i mandelolja för att fetta ner fluffet. Sedan viker jag till en mittbena och har på mig kepsen tills håret har torkat. Jag gillar att matcha med jättelånga örhängen som jag kan slänga med, precis som om jag hade långt hår! Jag kastar dem bakåt när jag ska svara i telefon och fantiserar om hur härligt det skulle vara att ha axellångt hår i page som Baba Stiltz (producentgeni på skivbolaget Studio Barnhus, reds anm).

– Jag har en bild av att jag ser ut som en animefigur i någon dystopisk framtidshistoria, men alla andra verkar uppfatta frisyren som nån slags Nick Carter-grej. Det är lite tråkigt tycker jag.

När Tony Karlson inte gör konst och musik sätter han ihop kläder och performances, bland annat med Zhala. Följ honom på @t0nyk4rl50n och soundcloud.com/tonykarlson.


Chili bär jacka
av BACK.

CHILI


BERÄTTA OM DIN BÄSTA HÅRDAG...

– Första gången jag rakpermanentade håret. Då var jag 14 år. Egentligen har jag lockigt afrohår och jag hade längtat så länge efter att få göra det rakt. Både min mamma och min syster rakpermanentar sig så jag är uppvuxen med det där. Men mamma ville inte att jag skulle börja för tidigt eftersom det är ganska skadligt. Jag minns när jag kom till plugget den dagen och möttes av världens wow, som om jag var snyggast i skolan. Inget slår känslan första gången! Så känns det inte längre, nu är det mest timmar av arbete och jag blir ofta less på håret. Det är så mycket jobb att bara hålla det kvar på huvudet.

– Afrohår är skört av sig självt och blir ännu mer ömtåligt när det är behandlat. För att slippa min krulliga utväxt rakpermanentar jag mig varannan vecka. Man blir helt beroende av att rakpermanenta det – det är därför det kallas ”the creamy crack”. Samtidigt är det såhär jag vill se ut. Men jag längtar tills dagen då det finns en skonsam rakpermanent som håller forever.

Chili De Almeida spelar skivor och jobbar för modehuset BACK. Hon gör de flesta hon möter svag i knäna. Följ henne på @chilialmeida.


Tyra bär topp och byxor
av Yohji Yamamoto och
blus av Azzedine Alaïa.

TYRA


Var hittade du inspirationen till din klippning?

– Det började med att jag och min kompis intervjuade bandet Easter till vår tidning som vi gör. Tjejen i det bandet har en sån här pottfrisyr med glugg i luggen och när jag kom hem den kvällen kände jag bara: fan jag måste ha det där håret! Då hade jag långt hår och lugg. Min pappa fick klippa det och det är fortfarande han som klipper mig. Jag ansar luggen lite varannan dag, men annars är det pappa som står för frisyren. Han kan bara den här frisyren. Det visade sig nämligen att han brukade klippa sina kompisar exakt så här på 90-talet. Alla gillade väl Stone Roses. Så det är tur att jag vill ha just den här frisyren, annars hade jag fått betala för att gå till frisören.

– Jag lyssnar mycket på postpunk och banden som jag gillar har hår som står åt alla håll. Jag gillar att läsa intervjuer med dem, särskilt när de pratar om sitt hår och hur de stylar det. Ian i Echo & The Bunnymen torkar håret upp och ner och har apelsinjuice eller Coca Cola i det, det ska jag testa! Robert Smith påstår att han inte använder något alls. Jag brukar köra med öl, det är grymt bra. Jag upptäckte hur schysst håret blir av det när jag och min kompis döpte oss i öl. Det blir klibbigt och ruffsigt på ett väldigt snyggt sätt. Men man får välja sina tillfällen och kanske inte styla med öl om man ska till något flott ställe. Men om stället redan luktar öl, då är det bara att köra.

Tyra Hasselrot spelar i det coolaste bandet just nu: Dolores Haze. (Läs allt om dem i mars månads Rodeo Wave!) Vill du även veta varför Tyra också kallar sig Groovy Fuck, kan du klicka här.


Hanna bär topp
av Miu Miu.

HANNA


När är ditt hår som härligast?

– När jag går över Lidingöbron och håret blåser i vinden. Jag lyssnar på musik samtidigt och struntar i att rätta till det. Det är en fantastisk frihetskänsla, som att få en hårbottensmassage av Gud. Känslan påminner mig om pre­rafaeliterna och deras romantiska inspiration. Deras måleri är så världsfrånvänt och poetiskt. Men samtidigt är den här drömmen om att en annan värld är möjlig också politisk. Att se ut som flickan med det böljande blonda håret, i Frank Cadogan Cowpers målning Vanity, det är mitt hårmål för 2015.

Hanna Johansson är modesnille på Rodeo och bloggar på Rodeo HAG. Hon är också konstnär, poet och har koll på livets goda på @yoicks.


Odie bär polo av
Oscar Jacobson och
tröja av Raf Simons.

ODIE


Hur kommer det sig att du klipper dig själv?

– Det blev aldrig som jag hade tänkt mig när jag gick till frisören. Så för fyra år sedan började klippa mig själv. Jag ser det som en upptäcksfärd på skallen och som en förlängning av de tankesätt som jag jobbar med i mitt yrke som designer. Jag utgår från min huvudform och visualiserar vad som skulle vara snyggt. Jag tittar även på hur öronen sitter för att ta reda på hur mycket jag ska klippa på sidorna. Jag har en speciell maskin som ser ut som en kam, den gör det lättare att skulptera fram frisyren än en vanlig klippmaskin. Jag klipper mig ett par gånger i månaden, när jag är på humör och inspirationen hälsar på. Men jag aktar mig för att följa trender eller haka på någon klippning som är stor just nu. Jag vill hellre hitta ett eget uttryck. Det viktigaste är att jag känner mig både bekväm och taggad i min frisyr, då vet jag att jag har hittat rätt och kan koncentrera mig på annat, som att jobba.

Odie Wavy är designer, spelar skivor och ingår i gänget runt Gravity Boys och Sad Boys. När deras merch ska produceras brukar han bidra med sina skills.


Arash bär cape
av Saint Laurent.

ARASH


Är ditt hår politiskt?

– Mitt hår är fullkomligt politiskt aktivistiskt. Jag vill ta avstånd från den rådande mansnormen där maskul­initet uttrycks genom fysiskt hot, genom att visa att man är stark. Jag skriver inte under på den normen överhuvudtaget och därför är det viktigt för mig att ta visuellt avstånd från den. Jag är skäggig, har maskulina drag och min kropp är naturligt biffig, så det långa håret är ett sätt att avväpna mitt utseende så att jag inte upplevs som ett hot. För mig är det viktigt att föregå med gott exempel. Jag vill inte att kvinnor ska bli rädda för mig när vi möts då vi går ensamma hem på kvällen.
    – Men mitt långa hår handlar också om en längtan som drivit mig sedan jag var barn. Den föddes första gången jag hörde den symbolistiska visan om ”Flickan i trädet”. I den beskrivs en flicka som sitter i ett träd och vinden fångar hennes blåsvarta hår så att det sprids över hela skogen. Jag blev helt hänförd av den bilden och ville höra visan om och om igen. Jag brukade springa nedför gatan där vi bodde med min egen version av flickan i trädet gjord av toapapper i långa remsor tejpade kring en liten gren. Jag sprang för att se hur toapappershåret fladdrade i vinden. Jag sprang även med sjalar. Jag blev besatt av det eleganta och graciösa som förstärks av svepande rörelser och som kräver en annan typ av medvetenhet om hur man för sig. Jag har försökt kultivera detta uttryck genom åren, delvis för att rättfärdiga att jag fortfarande är besatt av samma sak som när jag var tre år.

– Jag fick inte ha långt hår när jag växte upp. Det ansågs inte normalt på pojkar. Och det blev tydligt för mig hur det specifika estetiska uttrycket som jag ville åt endast var reserverat för kvinnor. När jag var yngre trodde jag att jag ville bli en kvinna, tills jag insåg att det enbart handlade om en längtan efter uttrycket och att jag kan applicera det på mig själv när jag känner för det.

Arash Arfazadeh är designer med en totalt livsbejakande inverkan på sin omgivning. Du kan se hans fantastiska teckningar på arasharfazadeh.tumblr.com.

FIN (14/14)

Mode: Jeff Ihatsu
Modeassistent: Niclas Söderlund
Hår: Joe-Yves Asmar, Mikas Looks
Hårassistent: Amanda Holmsten
Make up: Veronica Lindqvist, Mikas Looks
Make up-assistent: Jessica Lopez
Redaktionsassistent: Maja Sigurdsson
Typsnitt: Jean Luc av Carvalho Bernau. Läs mer och ladda ner gratis här.