RODEO WAVE NR 8
HUR TÄNKTE
DU NU?
YEMI    CG VON PLATEN    NICOLE WALKER    WASIMA AYAD    TOMMIE X    JADE D'ECONZAC MBAY    HANNA KISCH    NIKE FELLDIN    MARIAM MOUFID    
De är artister, stylister, bloggare med mera, och genom sin unika modefeeling influerar de hur vi klär oss exakt just nu. Så hur vill de själva se ut i höst? Rodeo Wave fotar nio favoritinspiratörer i deras egna kläder, på platser de själva valt, och ställer frågan de ofta brukar få: Hur tänkte du nu egentligen?!

Text: Agnes Grefberg Braunerhielm
Foto: Märta Thisner
YEMI 
– Jag gillar såklart att flexa lite designerlabels, men inte för sakens skull. Jag måste ha en tanke bakom varför jag har på mig en viss designer. Jag gillar att referera till modeideal som varit men switcha upp det lite. Typ se ut som en gammal MTV-rockstar med en massa Calvin Klein-gear men ändå ha Y3:or till det.

– Jag är rätt inspirerad av tv-spelskaraktärsdesign i hur jag klär mig just nu, eftersom silhuett oftast är något karaktärsdesignare måste lägga stort fokus på för att göra sina figurer distinkta. Jag känner mig typ som någon från SSX Tricky i den här outfiten, eller typ en racingshonne i den här lilla smartbilen. Jag är ganska taggad på kylan ändå, så att jag kan börja rocka skitstora dunjackor igen.

– Jag tror kläder påverkar hur en bär sig själv, eftersom de påverkar hur andra ser på en. Jag hörde en sak som påverkat hur jag tänker om kläder sjukt mycket: typ att svarta och andra icke-vita personer inte kan ”klä sig ironiskt” på samma sätt som vita. Ett exempel kan vara om jag skulle steppa ut i typ head-to-toe FUBU-gear vs om en vit kille i min ålder skulle göra detsamma. Förmodligen hade de flesta tolkat den vite personens outfit som att han drev med stilen, medan de sett mig som någon sorts goon som inte kapat kläder sen ’99. Jag försöker förbise sånt när jag väljer outfits men jag känner mig alltid sunkigare i baggy kläder än typ tajta.
CG VON 
PLATEN 
– Sommarlovet för mig har alltid varit ett omedvetet projekt att utvecklas som människa. Det är under sommaren nya faser föds och gamla dör. Att använda kläder och stil fungerar som ett verktyg för att förvränga eller ställa rätt andras perspektiv på en själv, vilket i sig kan förverkliga drömmar. Efter ett långt sommarlov i skolan var jag alltid redo med mina nya kläder och en ny attityd. Det var kul att visa vem det nya ”jag:et” var.

– När jag blundar och föreställer mig det kommande halvåret ser jag mig själv i någon marinblå ensemble som består av fula rivna Comme des Garçons-byxor, en piratskjorta från 1700-talet, en Telfar-choker. Och kanske ett plagg som jag själv har gjort.
NICOLE WALKER 
– Hela mitt yrke går ut på att skapa drömmar av olika slag. Man står på en plåtning och försöker bygga upp något som inte finns, en modell som inte får välja sina egna plagg eller hur dens hår ska se ut. Jag tror att jag, i en reaktion på mitt jobb, leker ännu mer med att spränga gränser när det kommer till mig själv och min egen stil.

– Jag valde outfit till den här bilden genom att plocka ut det jag tyckte var fint just den dagen. Jag tänker aldrig ut outfits i förväg, bara när jag jobbar. Jag vill känna mig fri i höst. Och just nu när jag blundar ser jag min stil för de kommande månaderna så här: En alldeles för stor grå collegetröja i storlek 9XL. Jag har hittat en på en hemsida som heter bigdudeclothing.co.uk. Den kan jag ha utan att ha något på benen och sedan ett par cowboyboots och en svart Dior Saddle bag med piercings till.

– Jag hoppas på att folk frossar loss mer i att hitta saker som de redan har hemma eller i andrahandsbutiker. Jag hittade en hel look häromdagen som kostade 156 kr totalt. Och jag såg skitdyr ut.
WASIMA AYAD 
– Jag tänker att i höst så är min mood ”classy on acid”. Jag är så inne på att se dyr ut. Men mitt utseende är egentligen en stor kontrast till allt vad som anses ”dyrt”, i alla fall västerländsk dyrt. Jag har lilagrått hår nu, och är typ besatt av att det ska se ut som på Jessica Rabbits lillasyster, eller någon italiensk skönhetsikon som Monica Bellucci eller Sophia Loren.

– Jag gillar Azzedine Alaïa-type of sexy men jag är också så down för väldigt dressat som en formlös och maskulin kostymlook. Så länge mitt hår och min make-up är super femme fatale. Jag vill se ut som en Dolce & Gabbana-annons? Haha. Basically är jag into att vara en kvinna som är totalt bekväm med att vara en kvinna, and whatever that comes with. Jag är totalt okej med att se bougie ut, och lite intimidating.

– Obviously så klär jag mig själv väldigt mycket i teman. Jag har assvårt att definiera min stil för den är absolut fri. Men jag tror att min inre core är att jag alltid måste vara bekväm, och luckily så är jag exakt lika bekväm i sixteen inches som jag är i ett par sneakers, feel me bb?
TOMMIE X 
– Jag tycker rosetter är jättefint, särskilt på killar! Det är någonting med den feminint kodade formen, jag älskar ju att vara ”androgyn” även om jag inte själv använder det ordet. Jag tar liksom bara på mig plagg jag gillar, men så blir det alltid att andra tycker att jag ser androgyn ut.

– Jag har börjat bära handskar, och det är en del av min och min bästis Tones strategi för att hjälpa Madonna. Alla skriver att hon har handskar på sig för att hon försöker dölja att hon är gammal. Så vi tänkte att vi ska ha handskar på oss så att det blir coolt och alla chillar och skiter i Madonnas eventuellt åldrade händer. Fast vad man än gör kommer de väl ändå alltid skriva att hon är en GAMMAL ÄCKLIG KVINNOHORA. Suck, världen är så hemsk.

– Jag tycker att det är extremt bra mind control man gör på sig själv att klä upp sig till rolig, glammig champagnehagga, och så blir man festens mittpunkt. Eller att klä sig i en trasig svart parkas man skrivit saker på, och så går man runt längs Katarina Bangata och är en svår tänkare och så vidare. Jag är så otroligt bra på att känna feeling i olika outfits och vad de står för. Är jag en skådepelare utan att veta om det? Eller en underbar liten hovnarr.
JADE 
D'ECONZAC 
MBAY 
– Radikala stilförändringar uppstår i de rörigaste tiderna i mitt liv. Tidigare har mitt motto varit more is more, men den senaste tiden har jag börjat studera det enkla. Tanken med en ny enklare stil är inte att tona ner mig själv, utan att inspireras av det enkla.

– Mina kläder betyder ofta saker för mig. Jeansskjortan jag har på mig hittade jag i en secondhandbutik i Whitechapel under tiden jag bodde i London, jag skulle egentligen leta kläder till utbildningen jag gick på Saint Martins men hittade den istället för den sa ”hello”. Byxorna fick jag av en man jag var olycklig kär i. Skorna är mitt bästa skofynd på länge, från Humana vid Mariatorget i Stockholm.

– Min stil har hjälpt mig genom många olika delar i livet, att locka fram eller förverkliga den jag ville vara kanske bara just för stunden. Men i takt med att man ständigt förändras kan kläder också fungera som en fasad, som ett substitut för en förändrad personlighet.
HANNA KISCH 
– Jag tänker tillknäppt och naket samtidigt. Vi har pratat så mycket hud, färg, slutshaming, sexualitet och könsuttryck den senaste tiden. Jag tänker att de samtalen påverkar oss, vilka nu "vi" är. Kanske vill vi vila oss nu. Gömma kroppen? Det blir ju kallt, hur GÖR vi kropp när vi samtidigt kyler den?

– Jag tror att kläder som utryck hör ihop med ett utforskande av jaget. Och att kläder kommunicerar och fungerar som koder. Att plagg kan förstärka idén om våran person. Men det fungerar ju i motsatt riktning också. Kläder är starkt kodade, och lika mycket som det kan ge en styrka och frihet kan de förstärka hierarkier, rangordna och utesluta.
NIKE 
FELLDIN 
– I och med att det har varit den kallaste sommaren på 200 år började min nya stil för hösten utvecklas redan i juni. Jag har blivit helt besatt av culottesbyxan – en croppad utsvängd modell. I sommar har jag använt den med sandaler men till hösten vill jag bära den med knähöga boots under.

– Det jag tror på är att stil är någonting som utvecklas med ålder, erfarenheter och sökandet efter identitet. Genom kläder kan du visa vad som händer med dig på insidan. Eller dölja det. Är jag trött en dag kan jag utmana mig själv genom att klä upp mig mer. Det hjälper mitt humör och mitt sinne.
MARIAM MOUFID 
– Jag tror att en klädstil speglar ens personlighet och att du kan skapa starka känslor och påverka omgivningen genom dina kläder. Men jag tror inte att du kan förverkliga dig, den du vill vara, genom mode. Det kräver mer än en klädstil. Men det beror kanske på vem du vill vara?

– Det som är bekvämt för mig är pösiga plagg, jag älskar det! Jag går efter känsla när jag väljer kläder. Är jag glad klär jag mig speciellt, men det måste vara bekväma kläder. Är jag seg och trött så blir det en svart outfit med en färgad hijab. När jag shoppar eller letar efter något nytt plagg så är det för att en bild på Instagram eller sociala medier har inspirerat mig.

– Mina följare brukar fråga mig massor av saker som exempelvis hur jag sminkar mig, hur jag sätter på mig min hijab och vad jag studerar. Många vill också ha råd av mig när det kommer till kärlek och religion. Men jag får absolut mest frågor om mode.



CREDITS


Foto: Märta Thisner
Text: Agnes Grefberg Braunerhielm
Grafsk form: Studio Christopher West
Utveckling: Olcay Konuskan