Class

  of 2015

Rodeo

Wave

CLASS OF 2015

Dags för upprop: Om våra svenska favorit­kollektioner för 2015 var en skolklass – vilken kollektion skulle vara vilken elev? Vem är den populära tjejen? Vem blir klassens myskille? Vem är hen som hänger mest på Tinder? Och vem är mest falsk och hemlig? Rodeo Wave samlar dem alla för att ta reda på vilken kollektion som spelar vilken roll när det är dags för rast.

TEXT Agnes Grefberg Braunerhielm

FOTO Märta Thisner

MODE Martin Persson

1

IDA

KLAMBORN

AW15

Bruden som verkar tuff men egentligen bär på ett skört hjärta och har händerna nerkörda i djupa fickor.

Det finns alltid någon i klassen som spelar stentuff men i själva verket är en dagdrömmande romantiker. I vår klass är det Ida Klamborns höstkollektion Messy Love. Hon är bruden som tagit på sig rollen som klassens tuffaste tjej för att skydda sitt hjärta. Men i själva verket kretsar denna hårdings tankar till 98 procent kring kärlek – hur ska hon få den och hur ska hon behålla den? Hon sitter med ett användarkonto på varenda dejtingsajt värd namnet och säkrar samtidigt upp med sajter som ger möjlighet att vara otrogen mot den hon dejtar. Vilket egentligen är helt i onödan – hon är alldeles för mjuk för att vara så grym. (Men säg det inte till någon.)

2

JÅAL

ATELIER

SS15

Dagdrömmaren utan behov av att räcka upp handen som precis upptäckt konst och musik.

JÅAL Ateliers vårkollektion är skapad utifrån en låda gammalt och ouppackat pärlgarn som låg så fint inslaget. Klassens mest omsorgsfulla dagdrömmare har en känsla för ordning och reda, men framstår trots det som stökig hur mycket hon än klär upp sig. Omedvetet rullar hon tyget i sin krage tills det mer liknar ett halsband, och mitt i virrigheten uppstår en tyst coolness som hon verkar helt omedveten om.

3

JULIA

RAGNARSSON

AW15

Den populära tjejen som hänger på Tinder och är besatt av hur hon uppfattas på nätet.

Julia Ragnarssons kollektion är en typisk populär tjej från den typiska amerikanska high school-filmen. Hon som sitter längst bak i klassrummet, tuggar tuggummi och är upptagen med Tinder på sin mobil. Hennes look är lite ”Paris Hilton i Simple Life möter Ellos-katalogen från samma tid”; en fejkad version av en lyxig image, med strass i stället för diamanter och slirig polyester med råa kanter i stället för silke.

PS: I vår fingerade skolklass är Julia Ragnarsson den enda designern som faktiskt går i plugget. Hon tar just nu en kandidat på Textilhögskolan. Men det gör detsamma, vi älskar hennes kollektion!

4

BACK

AW15

Den coola, falska tjejen med en hemlig, mörk sida.

BACK AW15 är tjejen som inte använder kläder och stil för visa vem hon är utan för att dölja det. Hon blandar ”bourgeoisie” med arbetskläder på ett sätt som gör omgivningen totalt förvirrad. Och det är meningen. Ingen av hennes kamrater ska få se in i hennes själ. Och sättet att ställa sig utanför modets vanliga uttryckssätt är smittsamt – hon knyter nya bundsförvanter i klassen för varje dag som går. Alla vill ingå i hennes cirkel av falskhet.

5

LAZOSCHMIDL

SS15

Den fula ankungen som stämplas som klassens nörd – men som visar sig vara den sexiga några år senare.

Lazoschmidls vårkollektion heter The Grand Poop. Låter inte det som det typiska skämtet nörden i klassen drar? Nörden som egentligen är smartare än alla andra (och snyggare dessutom) utan att någon i klassen har insett det. Än. På hans byxor finns en handbroderad fläck, en direkt referens till hur konstnärer som Paul McCarthy och Sarah Lucas borde klä sig, och till skolfotot är han den enda som väljer en skjorta i gul transparent organza. Han må vara missförstådd i klassen, men omvärlden kommer snart att hinna ikapp.

6

NHORM

+ s.r.

AW15

Den hippieaktiga tjejen som lever ut alla sina kreativa fantasier i tid och otid.

NHORM+s.r. AW15 är ett kreativt litet sprudlande geni. Hon är klassens uppfinningsrika, moderna hippie som hänger med alla (för alla vill ju vara hennes kompis!) och hon är inte rädd för att framstå som weird. Hon reflekterar mycket över hur man egentligen sätter ihop en outfit och hon prövar det mesta. Till exempel får hennes smycken dekorera kläderna snarare än kroppen och hon ger dessutom smyckena en funktion i plagget – vissa plagg håller inte ihop utan smycket, och smyckena kan inte bäras utan plagget. Gulligt!

7

ERÏK

BJERKESJÖ

AW15

Den rättfärdiga, politiska feministen och antirasisten som tillbringar mest tid på elevens val form och bild, lyssnar på blandad musik och smygröker.

Erïk Bjerkesjös höstkollektion Acre State är den coola, godhjärtade, på gränsen till pretentiösa killen i klassen. Lyssna bara: Varje plagg är handgjort i Italien av material som är framtagna genom italiensk ekologisk produktion. Alla blåsprayade detaljer är ditmålade för hand av designern själv. Cerruti har producerat alla tygerna, Hermès garveri har gjort skorna och alla sneakers är ett samarbete med Balenciaga och Del Toro – endast det bästa är gott nog för klassens finsmakare med samvete.

8

ACNE

Studios

SS15

Klassens myskille, godtrogen, lättlurad och naiv.

Acnes herrkollektion våren 2015 är den gulliga och ömsinta killen i klassen. Han som man lätt kan lura av en påse godis med hjälp av vilken snyfthistoria som helst. Han bär solgult, mossfärgat, orange mocka och dunkel manchester med en avsiktlig, rätvinklig klumpighet. Hans favoritfilter på Instagram är Earlybird – för att det ligger närmast sjuttiotalssepia – och han skriver poesi och målar gärna själv på sina kläder när han känner sig känslosam (men bara glada mönster som stjärnor och hjärtan!)

TEXT Agnes Grefberg Braunerhielm

FOTO Märta Thisner

MODE Martin Persson

HÅR Dejan Cekanovic / Shu Uemura Art of Hair Sweden / Hall Lundgren

MAKEUP Veronica Lindqvist / Mikas Looks

FOTOASSISTENT Viktoria Spasova

HÅRASSISTENT Jacob Kajrup

MAKEUPASSISTENTER Louise Linder, Catarina Cruz

CASTING Martin Persson

GRAFISK DESIGN Studio Christopher West

UTVECKLING Jens Paulin

 

MODELLER

Sarah

Anna, Malte, Truls, Cecilia, Frida, Iris / Stockholmsgruppen

Fabian, Alice, Amanda, Emily, Slim, Lennox, Annalisa / Mikas

Michael, Amanda / Nisch Management