Plask!
Rodeo
wave

”Jag skriver till dig från ett avlägset land, jag skriver till dig från mitt sovrum...”


Tone Schunnesson har för Rodeo Wave valt åtta av sina älsklingspoeter. Tillsammans skriver de var sitt vykort skickat ut i världen från en blöt, klibbig månad – juni. Här presenterar vi nio stycken vykort som framkallar minnen av nattliga bad och högsommarfeber, semesterpsykos och ljuva äckelkänslor.Heidi Kemppe

det hänger en vit glansig BH med rosa hjärtan på i ett träd. det glänser i gräset. ett litet prisma av glas. det står en rosa
byrå i gräset. det hänger klänningar och pärlhalsband ur lådorna, nylonstrumpbyxor.
          plym.

vi luktar på blommorna
vi plockar bort alla blad
sprider dem i huset
vi bor här det här är vårt hus
vi plockar svarta skogssniglar
låter dem suga sig fast på våra armar
de lämnar spår
som är som klister
vi sätter fast blomblad där

vi klättrar i träden
hänger i grenarna
vi suger på blomstjälkarna
suger i oss det sura
suger tills de små skära kronbladen blir slappa, börjar hänga
plockar dem mellan pekfingret och tummen
lägger dem på tungan

vi samlar alla döda insekter, lägger dem i en ask
de flyger, kryper in i trädhuset, dör på fönsterbrädan
vi radar upp dem
vi tänder ett ljus
det är fortfarande dovt blått längst ner på himlen
vi radar upp insekterna mellan oss
          den här ser ut som ett M
          om vi lägger vingarna såhär
vi pillar försiktigt och drar vingarna åt sidan
om vi ska hitta hela alfabetet kanske det kommer ta hela sommaren

Judith Kiros

Kära X,
Det är sommar och pojkarna piskar upp en regnstorm bland bergen. De senaste månaderna har jag låtit håret växa ut för mina mödrars skull; det följer mig över tröskeln som en skugga. Sommarklänningen täcker mina vader och jag sträcker ut en hand bakåt i tiden för att nå dig: apelsinträden på fälten, kaktusen på bakgården, geväret på din axel, barnet på ditt knä. Här är en lista över saker vi aldrig hann tala om: mode, migration, drömmen om att få äga det dina händer producerar, fascism, svensk vinter, RiRi, kärleken, kärleken, Langston Hughes, Thomas Sankara, kärleken, Trina, haven du aldrig korsade, kampen jag övergav, kolonialismen, kontinenten, kniv och gaffel, kärleken jag övergav... De senaste dagarna har jag vacklat mellan tre alfabet – hjärta, hand, hjärna. Jag kämpar med att göra dig besviken.
xoxo
Judith

Brandy Litmanen

OCH ALLA BÖCKER
       
SOM INTE BLEV LÄSTA
OCH ALLA TIDNINGSUTKLIPP
       
SOM INGEN SÅG
OM ATT TA the sound of
       
dial-up Internet

       
SITT RIKTIGA NAMN IGEN
OM ATT TA HIVTEST
       
EN MÅNDAG
ALLA HADE BARN
       
ELLER VÄNTADE BARN
JAG LEKTE MED
       
MITT HÅR
JAG BLEV VACKER imse vimse
       
formskydd frottéblöja 4-pack

JAG BLEV FUL JAG BLEV SMAL
       
JAG BLEV TJOCK
OCH MITT HÅR VAR TJOCKT
       
MITT HÅR VAR SMALT
        i don’t like shit,
       
i don’t go outside

VARFÖR GRILLAR DOM KÖTT
       
HELA TIDEN
MEN JAG VATTNADE ÄNDÅ
       
MINA BLOMMOR, DOM VERKAR
MÅ BRA NU HAR HAFT EN
       
FUKTIG SOMMAR VARM
MKT VARM JAG TRODDE
       
JAG SKULLE DÖ IBLAND
       
JAG LÄSTE
OM GAMLA GUMMOR
       
SOM LÅG PÅ SJUKHUSET PGA
VÄRMEN JAG BORDE OCKSÅ
       
LIGGA PÅ SJUKHUS

My Samaila

Det luktar syrener och sedlar, alltså parfym för jag sitter i en krypta och stirrar på damm som rör sig i ljuset från ölkranarna. Iphone blev het på uteserveringen så jag gick in. Jag skriver till dig för jag har stelnat i stolen. I morse släppte tjälen ur vitan. Jag chansade och sa: “Det går över”, innan jag borstade bort skräp från sängen och sa ett namn en sista gång. Jag ropade alltså inte längre – jag släppte ut det, vilket kanske inte va så bra, för nu mullrar det mellan broarna i stan. Har inte varit här sedan du borstade bort skräp från min kavaj och sa samma sak: “Det går över”. Det är just det som är problemet och därför dom kallar mig ytlig. Teven ovanför baren hängde sig, ljuset domnar i blått mot vodkan och jag vill lära mig göra lika ont som det gör. Jag dröjer mig kvar genom att byta ord till finare ord, för det öser ner ute och är helt kört men jag ser riktigt bra ut i kväll, i återskenet av ett bildrum lika bärande som förlorat.

Gabriel Itkes-Sznap

PS 137

1.

Träden tunga idag,
skallarna.

Där dinglar en hand, nej, en hätta!

Minns du? Ja, jag minns.
Jag minns hur det i luften
bildades en tunnel
genom vilken ljudet
fick forsa.

hund skenar glad

Lägg bjällran i munnen.

Säg sommaren om.

2.

Nu sipprar vattnet upp. Marken
helt genomsläpplig. Det glada ska komma,
men inifrån och ut.

Riv ner, riv ner till grunden!

Minns du? Ja, jag minns.
Jag minns den stickande doften
av krossade äpplen,
hur den spädaste frukten
slogs sönder för hand.

Och grenarna? Som stumpar,
stumpar i skyn!

Felicia Mulinari

Till oss:
Vi försökte fånga våldet genom att benämna det. Vi skrev till läkare och slaktare, vi kunde inte skilja dem åt. Vi skrev till älskare och luftslott, eller våra älskare blev till luftslott när vi befäste dem på papper. Men nu skriver jag till oss, och det är första gången. Jorden kommer att skaka av den kraft som är vårt samtal. Vi kommer från underjorden, som maskarna. Vi kommer från myllan, precis som blommorna är vi också dömda till växtvärk. Vi kommer från innanmäten som aldrig kunnat rumsliggöras. Vi kommer från varbildningarna inunder våra mödrars fötter eller, snarare, det var där vi byggde bo. Vi föddes med språk som bekämpade våra tungspetsar, därför lärde vi oss snabbt att samla på vykort och brevväxlingar. Vi skriver med hjälp av vattenkraft och våthet, med något som porlar och slemmar. Våra brev är skrivna med underliv och överdrifter. Det rinner längs vykortens kanter. Vattnet sipprar ner över adressater och solnedgångar. Det är vårt vatten, det är vi som är törsten som inte kan släckas.

Vi söker oss till himlarna, till våra himlar. Vi söker oss dit genom arrogans och alkohol. Vi söker oss dit med Buffalos och lösögonfransar. Vi söker oss dit med Malcolm X by any means neccesary. Vi söker oss dit när vi skriver för oss. Det är första gången vi har en riktning.

Dimen Abdulla

20150607 kl. 01:45 Sthlm. 5e vån.
Hej Fluffen.
Jag tänker ofta på maten frukosten mellanmålen lunchen mellanmålen middagen mellanmålen. Jag ljuger ofta om hur mycket jag äter, hur stort det hål jag har inom mig är. Jag kommer undan, ingen ser mig men inte min kropp, den töjs på bredden. I skåpet finns 7 kakor, nu är de 4. När jag köpte paketet innehöll påsen 18 kakor. 10 i munnen innan jag steg in genom dörren och nu 4 till medan jag skriver detta. Jag har kaka i ansiktet och i bakhuvudet och i munnen. Jag har mina fingrar i munnen, jag slickar mina fingrar, mina sockersöta klibbiga fingrar, en kaka till för att fylla hålet som är min mun. Jag gillar penetration, det är min favorittyp av sex. Jag gillar sötma, det är min favorittyp av smak. Jag träffade någon jag kände mig uppfylld av, han matade mina öron med sitt stön. Han tömde sitt säd inuti mig och lämnade mig. Jag har sperma och kakor som dunstar som svett på min kropp. Det är sommar, det är varmt och flugorna svärmar över och kring mig. Tänk på mig ibland. Jag finns. / Dimen

Tone Schunnesson

Bae,
varför ska män simma mot mig i havet när jag o min syster leker i vattnet, fattar de inte att vi håller på med viktiga saker, sluta ragga jävla ääääckel. Vi letar efter snäckor att hänga runt halsen som vi ska klä oss i när vi ska komma o störa deras viktiga stunder i deras jävla liv, när de gråter vi sin broders grav ska vi komma med snäcksal runt halsen o glo, när de nattar sina barn ska vi komma med snäckskal runt halsen o glo, när vi kommer med besked om deras avrättning ska vi trä snäckor o korall o slipad sten på långa snören lindade runt hela kroppen o männen kommer vara förtvivlade o vi kommer säga: Gubben vad fin du är i din bikini.
/ Tone

Khashayar
Naderehvandi


Tone!

Kommer du ihåg den gången som vi bara skulle ut och ta ett glas, så träffade vi på den där snubben von Hausen eller vad han hette som verkade så jävla rik och han sa inget om det men när vi till slut, efter 1000 drinkar frågade, så sa han, nästan lite skamset, att han var en av världens rikaste och han hade sitt eget privata jetplan, så vi hängde med honom dit – minns du att han ville ligga med oss båda för att 1) vi skulle veta hur det kändes att göra det på 40000 fots höjd och 2) för att han aldrig hade knullat med fattiga – hursomhelst vi gjorde som han ville hela natten och när vi hade landat så var det gryning och vi var i Las Vegas och han tyckte att jag och du skulle gifta oss och han visste exakt vilken kyrka, tog oss dit, och det var helt surrealistiskt och jag fattar fortfarande inte varför vi gjorde det och varför vi aldrig skilde oss, men vad jag försöker säga är att jag är EXAKT i den kyrkan nu. Vilka minnen alltså! Allting är så jävla annorlunda jämfört med då. Nu är det semester och jag känner mig verkligen ensam den här gången.

Credits


Foto: Märta Thisner
Text: Heidi Kemppe, Judith Kiros, Brandy Litmanen,
My Samalia, Gabriel Itkes-Sznap, Felicia Mulinari, Dimen Abdulla,
Tone Schunnesson, Khashayar Naderehvandi.
Redaktör: Tone Schunnesson.
Mode: Nicole Walker/Linkdetails
Grafisk form: Studio Christopher West
Utveckling: Olcay Konuskan
Hår: Karolina Danielson
Make-up: Josefina Zarmén / Linkdetails, Åsa Karlstén
Modeller: Tony, Alice, Annika, Siri, Adina, Sara, Evelina, Kajsa.
Martin & Sebastian / Nisch management
Redaktion: Tone Schunnesson och Agnes Grefberg Braunerhielm

Bild 1.
Siri och Adina är nakna.

Bild 2.
Evelina bär spetsblus av Acne Studios, bh och trosa av Calvin Klein. Väska av Back, rep som bälte av Bauhaus, byxa och tofflor stylistens egna.
Tony bär örhängen av Back, rep som halsband av Bauhaus, jacka av Kawasaki, privata kalsonger och skor av Acne Studios. Knästrumpor stylistens egna.

Bild 3.
Sebastian bär solglasögon från Myrorna och blomma från naturen.

Bild 4.
Sara bär örhängen av Mia Larsson, bh av Calvin Klein, topp och jeans stylistens egna.

Bild 5.
Kajsa bär topp från vintage DKNY, bikinitrosa av DirtySports och kjol av Weekday.

Bild 6.
Adina är naken.

Bild 7.
Martin bär klänning av Acne Studios, kjol av Giorgi Rostiashvili, knästrumpor och gummistövlar stylistens egna.

Bild 8.
Kajsa bär kjol av Weekday, topp från vintage DKNY, stövlar av Buffalo London, bikinitrosa av DirtySports och kappa från Elin Ivre. Sara bär bh av Calvin Klein, topp och jeans stylistens egna.

Bild 9.
Tony bär hatt av Kina affär i NYC, Ikeapåse av Ikea, badräkt från Myrorna, korsett av J Lindeberg och kjol av Nhorm.

Bild 10.
Sebastian bär tröja och shorts av HAAL.
Alice bär tröja och shorts av HAAL.

Bild 11.
Sara bär örhänge av Mia Larsson.

Bild 12.
Sebastian bär tröja och shorts av HAAL och strumpor av SkoUno.
Alice bär tröja och shorts av HAAL och skor av Christian Louboutin.

Bild 13.
Tony bär örhängen av Back, rep som halsband av Bauhaus, jacka av Kawasaki.

Bild 14.
Siri bär solglasögon av Acne Studios.

Bild 15.
Sebastian bär tröja och shorts av HAAL.
Alice bär tröja och shorts av HAAL.

Bild 16.
Alice bär stickad klänning av SportMax och byxa av Weekday.
Annika bär stickad tröja och kjol av SportMax, sneakers av Nike och en cowboyhatt.

Bild 17.
Sara bär bh av Calvin Klein, topp och jeans stylistens egna. Skor av SkoUno och örhängen av Mia Larsson.

Bild 18.
Sara bär topp som är stylistens egna.

Bild 19.
Evelina bär solglasögon och spetsblus av Acne Studios.

Bild 20.
Martin bär klänning av Acne Studios.

Bild 21.
Spetsblus av Acne Studios, trosor av Calvin Klein, rep som skärp av Bauhaus och byxa som är stylistens egen.

Bild 22.
Sara bär bh av Calvin Klein, topp och jeans stylistens egna. Skor av SkoUno och örhängen av Mia Larsson. Kajsa bär kjol av Weekday, topp från vintage DKNY, stövlar av Buffalo London, bikinitrosa av DirtySports och kappa från Elin Ivre. Siri bär solglasögon av Acne Studios, shorts och kalsonger stylistens egna och tofflor från Dragon Gate.