KLUBBEN

Rodeo Wave 05

Mörka väggar och dansande människor som andas snabbt, djupt. Bas som får ryggraden att vibrera, musik som lyfter dig. En omgivning som är lika fokuserad i nuet som du. Ett kreativt rum, en scen, en ventil, ett safe space, ett ställe att fucka ur, en skärningspunkt för musiknördar, frihetslängtande, konstnärer, exhibitionister och flummisar. I skeva tider som dessa kan festen förvandlas till ett utrymme för gemenskap, ett ställe där du nödvändigtvis inte behöver konsumera, dit du kan fly världen och bara vara.


Vad har 16 personer som befinner sig mitt i och skapar allt detta att säga om klubben och friheten och extasen man kan känna där? Hur skulle deras klubbkväll vid världens ände se ut? Vi släpade in dem i ett hus under en bro i Stockholms innerstad för att fråga.


Foto: Märta Thisner
Text: Agnes Grefberg Braunerhielm

Från vänster:


Johanna W

Kavaj – Johanna Welinder

Trosor – Johannas egna

Skor – Stylistens arkiv


Johanna S

Jacka – North Face

Klänning – Ida Klamborn SS17

Underkläder – Johannas egna


Iki

Jacka + Väst – Stutterheim


George

Alla kläder – Georges egna

JOHANNA WELINDER

– Energin som finns på klubbscenen speglar min egen energi som är ganska extrem. Jag är intensiv, exhibitionistisk, dansig och glad. Men jag jobbar också mycket. Om jag är själv i studion och målar en hel dag är det nice att sedan gå ut bland folk. Det ger ny energi att jobba. Kreativiteten behöver matas med intryck liksom. Det är på något sätt tillåtet att vara sitt extrema jag, den känslan inspirerar mig. En dröm-klubboutfit jag har? Det är en diamantbikini med ett par bekväma och rejäla sneakers.


Johanna Welinder är designer, illustratör och omöjlig att missa ute på klubben.


JOHANNA SCHNEIDER

– Det låter så banalt när man pratar om sitt förhållande till klubb. I folkmun handlar klubb i första hand om lättsam fest, men om du hade den minsta aning om vad jag kände på det där dansgolvet när den där dj:n spelar den där låten på det ljudet – då hade du varit fett jävla avis!


Johanna Schneider beskriver sig själv som en dancer, först och främst. Utöver det är hon dj och bokare och artistvärd på Under Bron. Dessutom driver hon de två skivbolagen Bossmusik och TrainRec och bokningsbolaget Esperanto Music.


IKI GONZALEZ MAGNUSSON

– Klubben är som ett dagis för vuxna där en kan få ganska många behov tillgodosedda. Klubben är viktig för att vi ska utvecklas och förstå vad som är bra och vad som är sämst och för att en ska få andas någon gång i det här jävla landet.


Iki Gonzalez Magnusson är dj, koreograf, arrangör bakom många legendariska klubbar och initiativtagare till kulturföreningen Utopia.


GEORGE CHAMOUN

– Klubb är som bäst när du får uppleva eller höra något som ruckar på allt du tror på och fuckar upp ens sinnen. Det är en plats du vill stanna på för alltid men som du vet måste upplösas och förgöras för att du ska kunna uppskatta den. Jag skulle ha tråkigt på en klubb helt utan rörelse och friktion. Bästa känslan är när man känner sig tillräckligt trygg på ett ställe att man vågar fucka ur totalt. När man inte känner sig iakttagen. När människorna runt omkring en är på samma våglängd och alla vill nå ett kollektivt klimax.


George Chamoun är konstnär, dj under namnet Rasuul och en av arrangörerna bakom klubben FLEXX. Hör hans senaste mix Pussy Poppin On A Burning Vehicle här.

Från vänster:


Amelie

Klänning – Stylein SS17


Katja

Jacka och byxor i denim – BACK SS17

Hoodie – Vintage från Beyond Retro


Tora

Skjorta och byxor – Nufferton

Smycken – Stylistens arkiv


Senait

Skjorta – Lacoste

Jacka – Australian

Örhängen i strass – Stylistens arkiv

AMELIE DAHLBÄCK

– Det är weird att tänka att man trängs i en lokal för att dricka en öl, hänga med främlingar och lyssna på någon speciell musik. Men ändå älskar man det. Klubben är typ sommaren: lite solljus som värmer fejan och vips är man skitglad och känner sig snyggare. Men för att uppnå det krävs mycket jobb, många detaljer som ska klicka behind the scenes. Klubben är en ganska perfekt plats för det mesta i ens liv, allt är upphöjt i tio på klubben: man skriker lite högre, man är lite gladare, man är lite argare och lite stökigare. Det fyller en viktig funktion.


Amelie Dahlbäck är dj, bokare, och en av fem bakom den euforiska sommarnattklubben Celezte.


KATJA LINDEBERG

– Hur jag skulle beskriva världens absolut sista rave? Ok så här: Det ska va Swedish tribal! Hård musik, glada människor, alla är snälla och coola. KAOS. Alla dansar hur de vill, har vilka kläder de vill, spelar vilken musik de vill. Alla slutar tänka. Ömsesidig respekt. STORA baslådor och ja, bra ljud. Ingen skandinavisk design – dvs INGET ljust och fräscht. Inga “ordningsvakter”. Alla bjuder. Ingen går hem.


Katja Lindeberg är musikproducent och driver bland annat den trans- och kvinnoseparatistiska musikplattformen Drömfakulteten. Lyssna på hennes senaste mix Real live dj set with real life problems genast.


TORA BOLIN

– Jag vill helst vara på klubben jag själv bokar på, för att vara säker på att allt kommer att vara precis så kul som jag vill att det ska vara! Haha! Att få boka de jag tycker spelar bäst musik, att själv spela skivor eller bara ha koll på en sladd, är väldigt skönt för en person som älskar musik och fest men blir stressad av mingel. Som jag. Lite som när en låste in sig på toan på festen i högstadiet och drack sjunollor för att våga titta på den man ville hångla med.


Tora Bolin är bokare, dj och en av fem genier bakom nattklubben Celezte.


SENAIT TESFAI

– Saken är den att jag inte brukade gå ut. Jag tror jag hade en idé om hur det var att klubba och att det liksom inte var för mig. Att jag började driva en egen klubb var verkligen en slump. Då förändrades även min inställning till att gå ut. Jag började umgås med vänner och i sammanhang där jag inte behövde anstränga mig för att ha kul – och plötsligt kunde jag skapa klubben som en egen, fri zon. Det är något jag känner extra tydligt på min egen klubb, eller på en klubb där det är mina kompisar som styr. När en vill gå på nya ställen, dock, då måste jag vara på rätt humör och ha extra mycket tålamod för ibland är folk …aaahh, folk.


Senait Tesfai är researcher, DJ och driver klubben Chapel Club tillsammans med Evelina Åslin och Madlen Schneps.

Från vänster:


Amber

Body i spets – Amanda Gerell

Byxor – Vintage Levis från Humana

Skor – Stylistens arkiv


Noshin

T-shirt och Örhängen – Stylistens arkiv

Glasögon – Noshins egna


SHADEDBYNATURE

Byxor – Ella Boucht

Underkläder – Jockey

Bälte buret som armband – Josephine Bergqvist


Gonzalo

Tröja – Our Legacy

Byxor – Patrik Söderstam Arkiv

Strumpor – Falke

Skor – Gonzalos egna

AMBER VALENT

– Om jag ska tänka kring scenariot för världens absolut sista klubbfest? Då har alla uteställen öppet samtidigt i hela världen. Precis som i Frankrike en gång om året. Det blir ett stort virrvarr av musik och folk ute på gatorna. Helst ska det vara sommar på hela jorden, och eftersom det här sker i framtiden, tänker jag, så kanske global warming har sett till att det funkar. Självklart ska alla drinkar vara gratis. Det får vara en fet sponsor som fixar det. Samtidigt ordnar NASA att alla kan teleportera sig till valfritt ställe på planeten, så en kan testa på att festa på alla fem kontinenter. Och det viktigaste: inga dryga dörrvakter!


Amber Watts, även känd som AmberValent, och under dj-namnet Hardcore Cutie, är klubbarrangör, designer, dj och musikproducent. I år släppte hon debut-ep:n PARAGON.


NOSHIN DAVARASL

– Det är viktigt med bra klubbar för att klubben är ett av de ställen där jag får vara mig själv. Jag får uttrycka min kärlek för musik och dans samtidigt som jag omringas av människor jag inte känner. Det bästa med att gå ut? Det är att träffa alla ens sjuka "klubbkompisar" och, ursäkta språket, fucka ur med dem. Man planerar inte att man ska ses utan det blir att man hamnar på samma ställen – i och med att hip hop-Stockholm är så litet – och så har man så jävla kul ihop! Att bli inspirerad och att få leva ut är just det som gör klubbarna viktiga – jag tror absolut inte jag är den enda som känner detta.


Noshin Davarasl är dj, frilansar inom musik och film, tillhör Devotion (ImOnARoof) samt är creative director för kollektivet Ladieslovehiphop. Njut av en ny mix av Yung Nosh här.


SHADEDBYNATURE

– Om man kollar på folk som ser ut som jag, som blir rasifierade eller what not, det du då får höra är att du ska vara på Stureplansgruppens senaste urban top 40-klubb alternativt ha ett experimentellt soundcloud-klubbkoncept som “safe space”. Jag vill skapa något som motsäger det. När jag anordnar klubbar vill jag att det ska kännas som en annan värld. Folk ska känna sig styrkta, känna att de är tilltalade. Det ska kännas som en tillflyktsort och motsatsen till bedövande. Det värsta jag vet är passiva klubbar: de där musiken är sekundär till alkoholkultur eller som spelar nischad experimentell musik bara för sakens skull. Att skapa klubb, för mig, handlar om att skapa en upplevelse där folk blir tilltalade utan att kompromissa med eller koppla bort delar ur sin identitet.


Jonathan Andres är dj under namnet SHADEDBYNATURE och en av arrangörerna bakom FLEXX – en klubb vars bokningar och akter först och främst definierar sig som Q/POC. Lyssna på han senaste mix här.


GONZALO VARGAS

– Det finns olika vägar till extasen på klubben. Jag kan nå extas helt för mig själv på ett skogsrejv. Eller så kan jag eftersträva den genom att hitta en partner när det pumpas hård, långsam och het reggaeton. Då måste det vara pardans, vilket jag sällan ser här men eftersträvar på mina klubbar. Jag vill att folk på klubben ska kunna vara stolta över sina kroppar och att det ska gå att visa sina fjädrar och låta andra visa sina. Jag vill erbjuda en plats där de mest oväntade mötena och musikaliska upptäckterna kan inträffa, där dansgolvet shazaamar samtidigt som det perrear med en ny bekantskap.


Gonzalo Vargas är klubbarrangör och musik­producent undet namnet Talisto. Hör hans nya exklusiva mix för Rodeo här.

Från vänster:


Camilla

Jacka – Maja Gunn SS17

Örhängen – Stylistens arkiv


Sofia

T-shirt och kavaj i sammet – Ida Klamborn SS17

Knästrumpor och underkläder – American Apparel


Henrietta

Top – HAAL SS17

Keps – Stylistens arkiv

Smycken – Henriettas egna

CAMILLA ALMQVIST TERÁN

– I bästa fall är klubben en plats där man blir inspirerad, upptäcker ny musik och utvecklar relationer. I värsta fall kan det vara en social mardröm kanske, men det var länge sedan jag hade en dålig klubbupplevelse nu. Oavsett är det en uppochnedvänd värld som nästan bara existerar på natten, där saker och ting ställs på sin spets och folk kryper ur sina skal. För det mesta på ett bra sätt.


Camilla Almqvist Terán är dj samt arbetar med det kreativa innehållet på nattklubbarna Under Bron och Trädgården.


SOFIA NEVES

– Att jobba med klubb har varit mitt enda sätt att ta makten över mitt eget sammanhang och att spegla mitt eget sammanhang. Att bygga ett rum tillsammans med andra. Sedan kan det bli mer eller mindre lyckat på grund av alla de sjuka strukturer som finns i den här skitvärlden. Men att jobba med klubb är ett absolut sätt för mig att påverka min omgivning – att få bestämma exakt hur min drömvärld ska se ut. Det är där jag kan skita i alla grejer som suger. Total verklighetsflykt. Jag vill dock inte att det ska verka som att jobba med klubb är något annat än ett jobb. Det är timmar av förberedelse, möten, jobb, spån, listor. Vakna nätter i min säng.


Sofia Neves är dj, radioproducent och klubbarrangör, bland annat en av fem darlings bakom klubben Celezte.


HENRIETTA FRIHAMMAR

– Det som är roligast med att gå ut? Det är att dansa. För mig inträffar en extas på klubben i själva dansen, när det spelas en extremt bra låt eller när jag känner att jag är i ett flow med min dans. Vad jag har på mig när jag går ut är väldigt olika, men det sker faktiskt sällan att jag byter om från de kläder jag har haft under dagen. Det enda jag brukar tänka på är att ha på mig bekväma skor. Men jag är tuffare än vad jag ser ut.


Henrietta Frihammar är ett välbekant clubkid som om dagarna jobbar på Willy’s, designar kläder, målar och hittas på @hettacool.

Från vänster:


Johanna S

Jacka – North Face

Klänning – Ida Klamborn SS17

Underkläder – Johannas egna


Henrietta

Top – HAAL SS17

Byxor – HAAL Arkiv

Keps – Stylistens arkiv

Smycken – Henriettas egna


Leo

Rock – Our Legacy SS17

Tröja – Helly Hansen från HUMANA

Keps – Leos egna

LEO FORSSELL

– Extas på klubb för mig, handlar mer om små, små ögonblick mer än om hela klubbkvällar. Ett visst parti i en låt, en kram, ett konstigt leende eller en svettig tröja som man råkar komma åt, eller kanske bär själv.


Leo Forssell är bokare och konstnärlig ledare på nattklubbarna Under Bron och Trädgården

Från vänster:


Amber

Body i spets – Amanda Gerell

Byxor – Vintage Levis från Humana

Skor – Stylistens arkiv


Noshin

T-shirt och örhängen – Stylistens arkiv

Glasögon – Noshins egna


Johanna W

Kavaj - Johanna Welinder

Trosor - Johannas egna

Skor - Stylistens arkiv

CREDITS

Fotograf: Märta Thisner / Bad Land
Fotoassistent: Malin Lundquist
Mode: Jeff Ihatsu
Modeassistent: Jessica Roos
Hår: Joanna Rask / Mikas Looks
Makeup: Louise Linder / Mikas Looks


Text: Agnes Grefberg Braunerhielm


Grafisk design: Studio Christopher West
Utveckling: Fredrik Törnqvist


Tack till Under Bron