Rodeo

Wave

Dolores

Haze

WANTED, WANTED: DOLORES HAZE

Det var längesen sist men äntligen har vi kärat ner oss i ett band igen. Dolores Haze får det rockiga, trasiga, diviga och glimrande att kännas spännande på nytt och är du inte redan förälskad kommer du garanterat att bli det. Mars månads Rodeo Wave tillägnas 2015:s absolut coolaste gäng: Dolores Haze. Som de groupies vi är vill vi veta allt om vad Groovy Nickz, Groovy Fuck, Lucky Lollo och Foxy Sagz älskar och hatar, vad de har på sig och hur de vill vara. Så vi parkerade oss på golvet hemma hos dem, bälgade i oss O’boy och vägrade gå därifrån.

TEXT Agnes Grefberg Braunerhielm och Jon Lax

FOTO Märta Thisner

Fyra tjejer i ett hav av eld. Det var på en modevisning under Stockholms modevecka i början av året som vi fick upp ögonen för Dolores Haze. På riktigt. Catwalken bokstavligen brann – det slog upp lågor mitt i Kungsträdgården – och när Dolores Haze spelade sin störiga punkpärla I Got My Gun under visningens final skrek vi av lycka. Hur ska vi beskriva dem? Kanske så här: Om man får för sig att dra en tråd mellan Runaways, Hanna Montana och Sonic Youth så går den genom dessa fyra kids från Stockholm. En mix som borde ge genrefascisterna huvudvärk, men faktum är att deras sound plockar säkra kort ur musikhistoriens hand och lyckas samtidigt låta hundra procent här och nu, mars 2015. De spretiga referenserna går igen i bandets look och det är omöjligt att inte bli nyfiken på varifrån medlemmarna hämtar sin stilinspiration. Vi hängde med Nicki, Tyra, Lovina och Saga en dag och en kväll och tvingade ur dem svar på frågor om våra favoritämnen: kläder, låtar och smink.

Vilken låt nynnade ni senast på?

Nicki: Som det är av Hanna Hirsch.

Saga: Heroes av Måns Zelmerlöw.

Lovina: Heartless av Kanye West. Måste sluta.

Tyra: Modern Wonder med Oppenheimer Analysis.

Vem är vem i Dolores Haze?

Tyra: Saga studsar runt och sprider energi, Lollo kan mest om musik och Nicki vill alltid ha mer.

Lovina: Tyra är lugn och reder ut saker, Nicki och Tyra blir flummiga och impulsiva tillsammans, medan jag och Saga är mer eftertänksamma. Saga studsar runt!

Hur kompletterar ni varandra?

Lovina: Nicki brukar komma på riff, Tyra skriver text, jag finslipar och sätter ihop låten och Saga lägger trumkomp. Vi jobbar väldigt bra ihop.

Nicki: Jag vet inga som kompletterar varandra så bra som vi gör! Utöver det faktum att vi är precis lika snygga så har vi olika personligheter. Jag är blyg och trevlig oftast, gråter jätteofta både när jag är glad och ledsen och har svårt att bestämma saker själv utan att rådfråga bandet. Jag är bebisen i bandet fast jag är äldst och tillbringar dagarna på ett kontor med massa vuxna...

Tyra: Vi är fyra olika personer med olika viljor. Och olika frisyrer, nästan som ett hopsatt boyband. Det är det som är grejen – om bara en hade fått bestämma hade vi låtit som alla andra band. Det blir roligare när alla måste samsas och kompromissa. Vi lärde känna varandra för att vi ville spela i ett band och ta över, inte för att vi var lika och delade hjärnor.

Nicki: Tyra är den som måste lyssna på mina problem och övertyga mig om att allt kommer bli bra. Lovina är väldigt bossig fast på ett bra sätt. Jag ser henne som den coolaste och starkaste person jag vet! Hon säger alltid precis som hon tycker och tänker. Det är en ovanlig egenskap som många tror sig ha fast egentligen inte har. Lovina har den! Saga är kreativ och noggrann i vad hon gör. Hon är mer uppstyrd än oss andra och är bra på att prioritera saker till skillnad från mig som vill göra allt på en gång!

Saga: I replokalen bidrar alla med olika saker inom musik, energi, kreativitet och texter vilket gör det lätt att skriva tillsammans.

Vem var er första idol?

Nicki: Jimmy Jansson. Han var så söt i videon till Vi kan gunga.

Saga: Avril Lavigne.

Lovina: Avril Lavigne.

Tyra: Pete Doherty. Han var inte min första favoritartist, men han var den första jag idoliserade och ville vara som.

Har ni en smak eller stil?

Tyra: Ja det har vi väl, men jag vet inte vad jag skulle kalla min. Den är ganska monokrom och minimalistisk. Helst av allt skulle jag vara en seriefigur och ha samma outfit varje dag. Eller det är jag kanske redan? Orden stil och smak är väl saker en kan använda för att beskriva sig själv, men det är svårt att göra det utan att låta jättelökig...

Nicki: Jag skulle säga att jag har en smak. Jag har aldrig riktigt förstått ordet ”stil”. När jag tänker på stil tänker jag på när jag var tolv och ville ha en ”rockig stil” och köpte ”bandtröjor” på typ Gina Tricot och såna fakepiercings från Punkt Shop. En smak handlar mer om att avgöra vad som är nice och vad som är bajs! Och att våga och kunna bära upp det man sätter på sig.

Lovina: Det mest genomgående med mina kläder är att det mesta är svart. Jag identifierar mig inte med någon speciell stil, jag gillar att blanda och ta influenser från alla håll och kanter.

Förut hade ni en nedre lösögonfransrad som ert kännetecken. Fansen kom till era konserter med ögonfransklister över hela ansiktet. Har ni några andra kännetecken ni vill testa på fansen?

Nicki: Hmm… Kanske läppstift runt hela munnen och eyeliner runt hela ögonen! Slarvigt och utsmetat smink fast med flit. Den trenden körde CG* och jag när vi spelade i Malmö. Den är fett snygg.

Saga: Ögonfransarna hade vi i början tills vi upptäckte att Tyra är allergisk mot limmet och tills vi hade tröttnat på dem.

Tyra: Just nu är det ganska skönt att vi inte har nåt… Det ger mer frihet typ.

”Vi lärde känna varandra för att vi ville spela i ett band och ta över, inte för att vi var lika och delade hjärnor.”
Groovy Fuck

Beskriv ett plagg ni vill ha just nu.

Tyra: Jag vill ha en jättelång svart polo. Typ som en långklänning. Och jag letar alltid efter den perfekta rocken, vilket bara resulterar i att jag äger väldigt många nästan perfekta rockar.

Nicki: Det här kanske inte gills som drömplagg men jag vill verkligen se ut som alla killar i J.W. Andersons senaste kollektion…

Saga: Just nu är min våta dröm Nike Lunarelite Sky Hi sneakerboots, vilket är lite försent eftersom vintern är över!?

Lovina: Min kompis beskrev just en svart klänning med Adidas stripes och pikékrage, lång med räfflad nederdel. Det låter snyggt, den vill jag ha.

Vilka kläder skulle ni aldrig ta på er?

Tyra: Bohemiska? Skulle helst inte går runt i nån typ av shorts och linne heller.

Nicki: Den stil jag kallar för ”2010” som är cirka leggings i sliskigt tyg med nebulosamönster matchat med en crop top med nåt ”häftigt” 90-talsband på! BLÄ!!!

Saga: Jag har nånting emot cowgirl-stilen med tacky boots och ful hatt och massor av fransar. Men någon dag i framtiden kanske det vänder helt…

Lovina: Hippie. Fyfan.

Hur mycket tänker ni på kläder?

Saga: Jag tänker alldeles för mycket på kläder, mest under tråkiga lektioner i skolan. Jag tänker på vad jag själv ska ha på mig, vad fula eller snygga kläder någon på tunnelbanan har på sig, vad jag vill sy, vad jag ska ha på mig på scen…

Tyra: Jag tänker på vad folk runtomkring mig har på sig. Och mycket på vad folk jag ser upp till har på sig. Mest tänker jag på kläder i relation till musik och subkulturer. Typ vad som relateras till och så. En kan ju se på folks skor vilka band de lyssnar på…

Lovina: Jag tänker väldigt mycket när jag köper kläder, men desto mindre när jag klär mig på morgonen. Jag har lite färdiga kombinationer som jag tar på mig, orkar sällan tänka när det är tidigt.

Nicki: Jag planerar väldigt sällan vad jag ska ha på mig i förväg. Bara om det är spelning eller om Groovy Fuck och jag ska matcha, då brukar jag skriva i facebookchatten typ ”VAD FAAAN SKA JA HA PÅ MEJ IMORRN”.

Ser ni någon politik i kläder?

Lovina: Den senaste tiden har jag tänkt på hur vi överallt ser hur samhället klankar ner på allt som är kopplat till det feminina, liksom feminin estetisk. Även inom feministiska kretsar. Jag gjorde det själv också, när jag var yngre och var en ”pojkflicka” som tog avstånd från andra tjejer och saker som tjejer höll på med. Men senare i livet när jag blivit feminist och allt det, har jag insett hur dumt det är att se ner på andra tjejer för att de är ”tjejiga”. Vi sitter i samma båt. För ett år sen började jag klä mig mer feminint, intressera mig för naglar och smink. Och jag älskar det! Jag vill reclaima det tjejiga som jag aldrig har hållit på med eftersom jag internaliserat sexism och sett ner på det.

”Vi har välsignat Sverige med en fett bra musikexport och så sitter det några gubbar och ska tro sig veta vilken slags scen som passar oss bäst? Nej. Vi vill ha klädbyten och många strålkastare.”
Groovy Nickz

Saga, du syr mycket kläder själv. Hur tänker du när du gör kläder?

Saga: Jag har sytt massor i och med mitt examensprojekt i skolan, men innan jag började med det hade jag faktiskt inte sytt någonting. Alla plagg jag gjort har klickspännen och är reglerbara, så jag har lekt med det på olika sätt. Jag gör skisser på hur plaggen ska kunna vara funktionella och smarta innan jag börjar sy upp dem och tänker mycket på materialet jag ska använda när jag ritar upp, mycket fuskskinn, plast, mesh och metall. Just nu vill jag skissa upp en design på en jacka jag har i huvudet, även den med klickspännen.

I sommar ska Dolores Haze spela på brittiska festivalen Latitude och säkert massa andra festivaler! Hur kommer ni se ut i sommar?

Tyra: Inte ”bohemian festival chic” à la Vanessa Hudgens i alla fall… Nä men som vanligt antar jag. Lite töntigt att byta stil en vecka bara för det.

Nicki: Jag kommer ihåg att jag läste en intervju med det svenska elektroclashbandet Alice in Videoland för längesen, där sångerskan Toril Lindqvist berättar om en festivalspelning hon gjorde i mjukisshorts hon köpte på ÖB för fem kronor för att alla andra kläder hade blivit blöta! Så typiskt festival. Något sånt kommer säkert hända eftersom att vi aldrig har vårt shit together... Men annars tror jag att vi kommer vara skitsnygga! Mycket smink. Mycket hårvax. Mycket sideboobs!

Saga: Vi kommer förstås vara lika snygga som vanligt. På scen kommer vi ha massor av smink på oss, snygga skor och solglasögon.

Lovina: Fest. Vi kommer se ut som en fest.

Vilken spelning kommer bli drömspelningen?

Tyra: Jag vet inte. Jag tror jag kommer veta det först när jag står där.

Nicki: Jag vill spela en riktigt stor arenashow! Jag blev så himla avundsjuk på Nicki Minaj när jag såg bilder från Globen häromdagen. Fast jag tycker hon förtjänar sitt fame till 100 procent! Folk brukar tycka att Dolores gör sig bäst på små scener bara för att de av någon anledning placerat oss i kategorin ”punk”? Det känns så typiskt Sverige. Vi har välsignat Sverige med en fett bra musikexport och så sitter det några gubbar – syftar ej på några specifika – och ska tro sig veta vilken slags scen som passar oss bäst. Vi vill ha klädbyten och många strålkastare. Det är läskigt att aldrig riktigt veta när den dagen kommer, men jag vet att den kommer. Drömspelning är alltså Globen eller liknande!

Lovina: Ja. Och när vi spelar på Coachella med Hannah Montana.

”Jag vill reclaima det tjejiga jag aldrig har hållit på med eftersom jag internaliserat sexism och sett ner på det.”
Lucky Lollo

Dolores Haze listar:

Popstjärnorna med bästa stilen:

– Cherie Currie för att hon var både rockig och glammig. Som vi. Och för att hon hade mycket smink!

– Brett Anderson för att han är androgyn, har snyggt hår och dansar bra.

– Beatrice Eli för att hon är goth, men ändå classy. Och supersnygg och flata.

– Sky Ferreira för att hon alltid är jättesnygg även efter hårt partying!

– Och vår kompis CG von Platen* som tar våra pressbilder, gör våra visuals och syr våra outfits för att han alltid har världens snyggaste kläder. Han gör lite musik också och därför räknar vi honom som musikalisk stilförebild.

* Carl Gustaf von Platen är designern och stylisten som tvingar Dolores Haze att testa massa olika konstiga, sexiga och roliga looks. Vi bad honom beskriva deras samarbete för oss:
”Det jag försöker göra med alla kommande projekt är att verkligen representera Dolores; sunkiga, porriga, diviga Dolores, som älskar Britney och hatar mogenhet.”

Läs hela intervjun med CG HÄR

Världens bästa låtar:

– Flux med Bloc Party. Den låten är så bra att vi döpte guldfisken på vårt skivomslag efter den.

– The One med The Brian Jonestown Massacre för att hela låten är typ samma sak om och om igen och man blir så himla lugn av den. Det kanske är hypnos?

– Goo med Sonic Youth också! För vi älskar den och tror att vi är dem.

– Pixies Debaser är typ en helt perfekt låt! Älskar Black Francis gnällröst, basintrot och texten med Dalí-referenserna.

– Rock Star med Hannah Montana för att den handlar om oss. Och för att en gång när vi blev intervjuade i radio spelade vi den och lurade programledaren att det var vår låt. Han hade snackat massa skit om Miley Cyrus innan sändning men när vi sa att det var vi som hade gjort den gillade han den plötsligt jättemycket. ”I love this! It’s a bit more pop-ish than the rest of your stuff but it’s definitely gonna get you girls to the top.”

Dolores Haze

Namnet Dolores Haze kommer från Lolita, karaktären i Vladimir Nabokovs bok och Stanley Kubricks film med samma namn.

Medlemmar

Groovy Nickz/Nicki Dar, 19, sång och bas
Groovy Fuck/Tyra Hasselrot, 17, gitarr
Lucky Lollo/Lovina Isaksson, 17, gitarr
Foxy Sagz/Saga West, 19, trummor

Diskografi

Dolores Haze bildades 2012 och de har släppt två EP:s, I Did Not Kill Sam och Accidental EP. De kommer att släppas på nytt i april, på labeln Woah! Dad som tidigare i år gav ut deras singel I Got My Gun.

Live

Den 26 mars spelar Dolores Haze på Umeå Open och i juli kan vi bland annat se dem på brittiska Latitude festival i Suffolk.

Lyssna

Du kan lyssna på Dolores Haze hit I Got My Gun på soundcloud.com/doloreshazeband

The

End

TEXT Agnes Grefberg Braunerhielm och Jon Lax

FOTO Märta Thisner

GRAFISK DESIGN Studio Christopher West

UTVECKLING Jens Paulin