Snygg och modeintresserad

Bild: The Sartorialist

Läste en intressant reflektionAn Editing Eye, som bäst kan sammanfattas med citatet “Människor som arbetar med mode tycks helt enkelt överlag ha fördelaktiga utseenden.” Linnéa, som skriver bloggen, refererar också till ett samtal mellan henne och två liksom hon själv långa, smala kompisar, där de konstaterar att de troligtvis inte närt samma passionerade modeintresse ifall de inte varit just långa och smala.

Spontant blir jag lite fundersam, men sedan undrar jag om hon inte har rätt – åtminstone i att människor som arbetar med mode oftast är snygga. I “arbetar” lägger jag nu även meningen “bloggar”, för även om det inte alltid är vinstdrivande kan man inte bortse från bloggarnas inflytande över om inte modevärlden, så -diskussionen.

Jag är intresserad av mode, jag tror att det har framgått. Den här bloggen kan man kanske inte kalla modeblogg – jag föreställer mig att den är lite väl utspädd med hbt-relaterade rants, litteratur och krafs för att kunna passera som en sådan – men jag beskrev också självbildsaspekterna av det hela i texten jag skrev för pappers-Rodeo i vintras: “Jag bloggar om mode men har aldrig kallat mig för modebloggare. Det finns två anledningar till det. Den första är motviljan att identifiera mig med typen, den andra är rädslan för att andra inte ska identifiera mig med typen. Modebloggaren är just en typ, en lång tjej med stor och bra kamera som lägger upp redigerade bilder på sina nya skor eller artsy Youtubeklipp och svartvita bilder. Jag är en och sextiofem och har bara Paint på datorn…”

För jag måste liksom ändå medge att jag ibland kan känna mig lite tveksam inför mitt modeintresses legitimitet, av den enkla anledning att jag är en och sextiofem och bara har Paint på datorn. Jag är allvarlig. Jag har absolut självförtroende nog att dissekera Vogue Paris-jobb och blanda in Horace Engdahl, men kan verkligen få den här känslan av “men vem tror de att jag tror att jag är!” när jag lägger upp något som har det minsta att göra med hur modeintresset yttrar sig för mitt eget utseende och min konsumtion. Det har givetvis att göra med att Horace Engdahl ger ca 40 000 miljarder mer kulturkreddpoäng än “dagens outfit”, men jag tror inte riktigt att jag hade känt så om jag vore långsmal.

Linnéa skriver vidare i blogginlägget att det är enklare att utveckla (och kanske framförallt behålla?) ett intresse om man känner någon form av naturlig samhörighet till det. Så sant. Det gäller inte bara utseende, utan även klasstillhörighet och kulturellt kapital. Med just mode blir det förstås lite speciellt, eftersom att modets uttrycksform och självklara förutsättning är just utseendet, och hur mycket your occasional Antwerpen-designer än utmanar normerna för vad som är vackert så kommer det estetiskt tilltalande alltid att hållas främst.

Men jag tror att det kan finnas anledning att stanna lite vid det här med att de som arbetar med mode oftast är snygga, de som blir etablerade, de som stannar. En första generationens akademiker ifrågasätter sannolikt sig själv mer än vad en tredje generationens gör. Det handlar inte om intelligens eller förmåga, utan om vad man upplever förväntas av en. Då är det också troligare att man stannar i modebranschen om man ser ut som folk förväntar sig att en modebranschmänniska ser ut.

Så, slutsats: modebranschfolk tenderar att vara snygga, helt klart. Men är man mer lagd åt att nära ett passionerat modeintresse om man är snygg? Nej, det tror jag verkligen inte.

Hanna Johansson
 1. Linnéa writes

  Väldigt bra skrivet. Och nej, jag tror ju inte heller att man är mer lagd åt att nära ett modeintresse om man är snygg, det känns ju spontant lite märkligt. Som om det vore genetiskt liksom. För mig personligen så hade jag nog som trettonåring inte börjat engagera mig så pass mycket i mitt modeintresse om det inte delvis varit för att jag kände att jag passade in rent utseendemässigt, men det handlar ju just om samhörighetskänslan snarare än om att jag var “dömd” att utveckla ett modeintresse eftersom jag var 1.75, smal och blond.

  Jag tycker det är extremt tydligt att modebranschen i högre utsträckning befolkas av vackra människor (sedan kan vi ju diskutera skönhetsbegreppet forever, fine) än andra branscher. Sedan så tror jag visserligen att det handlar mycket om vilka man också väljer att “visa upp” och vilka som själva väljer att visa upp sig.

 2. Marta writes

  Mycket välskrivet, som vanligt – men måste man vara långsmal, för att vara snygg? Och är man automatiskt snygg för att man är långsmal? Jag kanske missförstod dig lite. Jag vet ju att modellidealet är att vara lång och smal (eller mager), men jag vet (och du med, såklart) många söta och moderiktiga tjejer som inte är fullt så långa. Och det är synd att du känner dig tveksam angående ditt modeintresses legitimitet, det finns det absolut ingen anledning till.

 3. Hanna Johansson writes

  Linnéa: Precis – och jag tänkte faktiskt utveckla det där om varför man blir modeintresserad, den här samhörighetskänslan många pratar om.

  Marta: Nej, det där var ju en väldigt grovhuggen förenkling. Jag tror dock att man, medan det är okej att vara kort och modeintresserad, oftare får sitt intresse ifrågasatt (om än inte öppet, då) om man inte är smal och mer eller mindre snygg. Det kan hända att det bara är en känsla, men när jag diskuterat det med andra har jag fått intrycket att folk upplever något sorts förment imperativ att modeintresset måste reflekteras i den ena klädseln och i det egna utseendet. Och till sist – tack, vad fint sagt!

 4. Vecka 12 - Yoicks | Rodeo Magazine writes

  [...] tror, förresten, att det blir en fortsättning på det här inlägget om snygg/modeintresserad, för det finns mycket mer att säga om det. Håll utkik. Taggar: dagbok, [...]

 5. lovisa writes

  Jag anses säkerligen ha ett fördelaktigt utseende (trots att jag är 163 cm lång) men jag tror inte det har något med att göra att jag i grund och botten är en kreativ person och jag hade slutat i modebranschen iallafall, eftersom det är den typ av kreativitet jag gillar.
  Men visst, det finns många vackra i den här branschen.

 6. Adrienne writes

  Hanna, du skriver väldigt bra!

  Jag hoppas också du vill läsa min reaktion och reflektion!
  /Adrienne

 7. Matilda writes

  Jag känner exakt samma som Lovisa, men bra skrivet.

 8. Hanna Johansson writes

  Lovisa och Matilda: Man kan helt klart vara och anses snygg fastän man inte är lång/smal, och jag påstår inte motsatsen – anledningen till att jag använder den generaliseringen här är för att det är den modell som används i inlägget jag utgår ifrån, men lång/smal är ju också det oftast representerade idealet inom mode idag.

  Vilket, för övrigt, också är vad den här diskussionen handlar om – inte vad som “objektivt” “är snyggt”, utan vad som anses snyggt inom modebranschen, vad för sorts utseenden man förväntar sig att se.

  Matilda, tack!

  Adrienne: Jag har läst! Bra reflekterat. Vill dock poängtera – kanske i onödan, eftersom att du liksom jag utgår från Linnéas inlägg, men ändå – att det relevanta här är vilka ideal man förhåller sig till, inte vad man själv tycker om dem.

 9. Marta Lindström writes

  Ja, det har du rätt i, jag svarade nog väldigt onyanserat på ett nyanserat inlägg. Låt mig utveckla; Visst är det sant att en person som varken är lång eller smal troligtvis inte skulle välja att arbeta med mode. I alla fall inte om man med “modemänniskor” menar en mer arty crowd, ja, anhängare av avantgardism och progressivitet. Vilket jag förstår att du gör.

  Om man däremot också inkluderar en mer klassisk stil i begreppet mode (kurvor à la Mad Men, typ) så kan det väl se annorlunda ut… hoppas jag.

  Och, ja, jag ska erkänna att jag slår bakut så fort någon nämner “lång och smal” och ideal i samma mening av personliga orsaker. Det är min käpphäst, du vet, min “trigger”, jag kan bara inte hålla tyst. En idealism som gränsar till naivitet är något jag ofta konfronteras med hos mig själv.

  Och om jag tycker annorlunda så är det aldrig någonsin (eller väldigt sällan) personligt.

  Sist: Mais oui!

 10. Linnéa writes

  Hanna : Det här med skönhet är förbannat intressant alltså. Jag skrev lite mer om samma ämne här ; http://aneditingeye.blogspot.com/2011/03/silikon-och-sinnesfrid-det-har-med.html

  Marta : Hanna refererar till mitt inlägg här, och jag erkänner att det stycke hon citerar kan upplevas som lite märkligt taget ur sitt sammanhang, men det är alltså inte så att jag personligen anser “lång och smal” vara ett ideal att föredra, men ett ideal är det likväl, hur vi än vrider och vänder på det hela.

 11. Linnéa writes

  Rättelse ; det citat Hanna använder sig av är inte taget ur sitt sammanhang, tvärtom, däremot förstår jag att det kan uppfattas som att jag anser mig ha patent på vad skönhet är respektive inte är.

 12. Hanna Johansson writes

  Vill bara säga, jättekul att det diskuteras!

 13. Malin writes

  Jag vet inte om jag håller med dig. Visst, det finns jättemånga “snygga” människor i modevärlden, och då pratar jag inte om modeller, utan mer redaktörer, bloggare etc., men anses det inte ännu snyggare att vara “ful”?

  Det jag menar är att jag inte tycker att du ska distansera dig från “de snygga i modevärlden”, men dina “ynka 165 centimeter”, för både du och jag vet väl att det är creddigare, aka. snyggare, att vara kort och mystisk litt-vetare med väldigt mörka ögonbryn, än lång och smal?

  Missförstå mig inte nu, jag kritiserar inte dig, jag färgar mina ögonbryn en gång i veckan för jag tycker att det får mig att se “creddigare” ut. Det jag kritiserar är att du, som sagt, försöker distansera dig från den snygga, creddiga modevärlden när jag tror att du mycket väl vet att du hör hemma där.

  Älskar din blogg!

 14. Hanna Johansson writes

  Malin: MYCKET bra synpunkt. Det kommer faktiskt ett helt inlägg om det där alldeles strax. Och tack!

 15. 22/03/11 - Rodeo Magazine writes

  [...] gensvar bland bloggarna. Förutom Columbine kan man också läsa Yoicks inlägg i debatten om snygga modebloggerskor här.SPANING PÅ VÅRTRENDER…Emsedge “Har under veckan fyndat tre budget alternativ på det [...]

 16. Jasmin writes

  Gillar din blogg starkt Hanna!

  /Jasmin från gamla spanskagruppen

 17. cookie writes

  Jag får för mig att vi som jobbar med mode får bra koll på vad som funkar på vilket utseende: Vilken frisyr man passar i, vilken typ av byxa som sitter fint på just min rumpa, hur man ska föra sig i olika outfits och dessutom vågar att prova olika looks (och väljer att lägga tid på det). Vi är benägna att hålla koll på vår vikt, sköta vårt hår ja helt enkelt använda alla trick i boken för att se bra ut. Om vi uppfattas som snygga kanske detta kan ha något att göra med saken? Vår fåfänga?

 18. Vem vill vara snygg? Inte modemänniskan i alla fall. - Rodeo Magazine writes

  [...] utveckla ett intresse för ett område som man känner någon form av samhörighet med.Hanna – Yoicks här på Rodeo – diskuterade vidare och konstaterade att det är ”troligare att man stannar i modebranschen om [...]

 19. Lästips, Carmen Dell’Orefice och varför jag är intresserad av mode - Yoicks | Rodeo Magazine writes

  [...] snyggstenen rullar vidare! (Här kan eventuella folklivsfanatiker bland läsarna fråga sig om [...]

 20. Anna writes

  Anledningen till att många s.k snygga människor är intresserade av mode kanske beror på tillgängligheten. Modet är ju till för dem. De som är långa och smala. Det blir liksom så enkelt för dem, allt är gjort för dem.
  Men sen tror jag inte att det måste vara ett hinder att vara kort och tjock. Själv är jag “bara” 1,69 och väger runt 100 kg. Men det är klart svårare att gilla mode med den här kroppen, eftersom det blir en större utmaning att hitta kläder man gillar som passar. Tror helt enkelt att en del inte orkar med allt detta letande och fixande och trixande som det innebär att inte tillhöra modenormen.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
HANNA JOHANSSON
Yoicks är tankar om samtid, mode och litteratur. Den skrivs av Hanna Johansson, frilansskribent, bosatt i Berlin.
hanna@rodeo.net twitter.com/_hannajohansson
KATEGORIER