Big, curvy, sturdy

Den här bilden kommer från The Sartorialist, motivet är en bloggerska som heter Angelika, platsen är Milan. Scott Schuman, aka the Sartorialist och den som tagit bilden, beskriver henne såhär:

“I loved that she’s a bigger, curvier girl than most of the other bloggers who you see in the the press and tend to represent the genre.

The subtle thing she achieves so successfully in these two looks is to complement the sturdy but beautiful shape of her legs with an equally strong shoe.”

Min spontana känsla när jag först läste det var kall panik; jag ser ut ju så! Efter den överreaktionen lugnade jag mig, dock – det är ingen hemlighet att jag inte har någon modekropp, och det är väl inte särskilt förvånande att Schuman, som verkat inom modebranschen i flera år, börjar slänga sig med “curvy”, “big” och “sturdy” när han får syn på ett par tämligen genomsnittliga ben. Inte särskilt förvånande, men för den skull inget man bara ska låta passera – det är ju något som ytterligare bekräftar det Sanna Samuelsson elokvent formulerade sig om angående det ätstörda modellidealet: “Genom att plus size-modellerna inte är plus size, utan ofta av någon slags västerländsk medelvikt, så sänks den vikt som vi ser som rimlig.”

Men fastän jag alltså inte vill understå mig att bli förskräckt, dröjer sig en obehaglig smak i munnen kvar som jag inte riktigt kan förklara. Kanske är det känslan av att hon används som slagträ, kanske är det identifikationen. Kanske hans kommentar om hur bra hon matchat sina kraftiga ben med ett par kraftiga skor, underströmmen av en inte alltför smickrande förvåning däri. Kanske är det bara jag som överreagerar, fortfarande. Det är nästan omöjligt att skriva om sådant här utan att låta som en folder i högstadiekuratorns väntrum, men ändå. En obehaglig smak i munnen.

Hanna Johansson
 1. Moa writes

  Så himla irriterande att kvinnor vars kroppar överskrider en viss gräns verkar ha någon jäkla plikt att framhäva den så traditionellt “smickrande” som möjligt. Allt ska täckas och betraktarnas ögon ska luras med regelbokens alla knep.
  Att som “plus size” klä sig i något som man skulle se större ut i finns inte ens på kartan! Hu! Så kan man ju inte gå omkring och dallra loss! Men om man inte har någon himla lust att dra på sig några långrandiga brallor för att de förlänger benen eller något som faller diskret över valkarna? Då får man typ stanna hemma eller nåt, medan tjejer som hon på bilden får beröm av läraren för att ha klätt sig “rätt” för sin kroppstyp. Jag får också en obehaglig smak i munnen.

 2. Linnéa writes

  Jag har en rätt låg tröskel när det kommer till att tycka att någon är “kurvig” osv, men den här tjejen? Herregud. Hon är ju smal? Jag ser verkligen inte var någonstans hon är “bigger”?

 3. Camilla writes

  Mycket tråkig inställning till kvinnor och storlek. Inte konstigt att modevärlden ser ut som den gör.

 4. Jenny writes

  Usch jag tycker Sartorialist allt som oftast läcker ur sig kommentarer som avslöjar hans inte helt fresha kvinnosyn, som t.ex den här superobjektifierande saken från i somras: http://thesartorialist.blogspot.com/2010/07/this-is-why-biking-is-good-for-your.html

  Men ja. Om man hängt på modeveckor året runt några år börjar man nog bli rätt avtrubbad när det gäller amennoréiska kvinnokroppar. Det är då man börjar famla efter ord att beskriva det som går utanför den (bisarra) normen. Kontentan av hans post här ovan och den med hon på cykeln tycker jag blir densamma gamla tråkiga, kvinnor får se ut som de vill på villkoret att de visar att de verkligen anstänger sig för att vara så attraktiva som möjligt. Om det så är att klä sig smickrande för sin kroppstyp eller jobba på att ha en snygg kropp. Helst då för den manliga blicken vilket det ofrånkomligt blir när det är han som håller i kameran. Blä.

 5. Sanna writes

  Men åh! Korkade satans gubbe. Han kan väl försöka matcha sina sturdy ben med ett par sturdy kängor istället för att kommentera andras kroppar som en annan sportkommentator.

  Och tack för länken..!

  ps: var tvungen att slå upp “elokvent”, haha.

 6. Big, curvy, sturdy pt. 2 – The Sartorialist svarar! - Yoicks | Rodeo Magazine writes

  [...] har Scott Schuman uppdaterat posten om Angelika! Såhär skriver [...]

 7. kajsa writes

  Ibland är det skottpengar på folk. På riktigt.
  I övrigt är jag lika glad som vanligt att du sätter dig ned vid tangenterna och sätter ord på det där som man själv inte får ner på pränt.
  Jag har nu gjort ett litet Yoicksinlägg på min blogg där jag refererar till dina kloka åsikter, funderingar, slagkraftiga ord och framförallt: befriande hälsosamma tankar.
  Bra att du finns. Det gör mig lite lättare till mods när jag står framför spegeln och undrar om jag är berättigad att vara (knorr) bloggare med modeinriktning trots att jag bara är 160 utan modellbakgrund och en fierce fotomin men också när jag vill banka pannan blodig mot närmsta skrovliga husvägg över modeindustrin som gör mig både lycklig och kräkfärdig på precis en och densamma gång.

 8. mimmi writes

  @ Jenny: Ang cykelbilden du lankade till.. Vad tusan ar det for fel pa det inlagget!? Herregud! Ska inte Scott (for att han ar man?) kunna saga att tjejen pa hojen hade snygga ben!? Oj, vad kvinnofornedrande att han skrev att “this is why biking is good for your legs” om en tjej som hade jakligt snygga och valtranade (inte tandstickssmala!) ben. Ar det nagot som uppror mig sa ar det snarare att man inte ska kunna saga att nagon har snygga spiror (oavsatt storlek pa dessa) utan att folk blir sura! Josses.

 9. mimmi writes

  Foregaende kommentar gallde alltsa inte bilden pa Angelika ovan utan den lankade bilden med cykeln.

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
HANNA JOHANSSON
Yoicks är tankar om samtid, mode och litteratur. Den skrivs av Hanna Johansson, frilansskribent, bosatt i Berlin.
hanna@rodeo.net twitter.com/_hannajohansson
KATEGORIER