Big, curvy, sturdy pt. 2 – The Sartorialist svarar!

Nu har Scott Schuman uppdaterat posten om Angelika! Såhär skriver han:

“I love a post like this. It creates a real and important conversation.

A number of the commenters are upset by the word “curvy.” They feel I should have used the word “normal.” However, normal is relative. There is a young lady on my team who is 5’0″, and another who is 5’9″. Which would be “normal”?

Look at the man walking across the street in the first image, and the height of the umbrella in the second – and Angelika relative to each. This girl is taller than most, and has the bearing to match. Regarding the curves…just because you don’t see them does not mean they are not there. Is there a minimum degree of curviness to be considered “curvy”?

Remember, curvy is a body shape, not a weight. To be honest, you can’t really see in these photographs most of the curves – chest, stomach, hip – this woman has.

I get emails all the time from self-professed curvy girls who want to see representations of their size on the site. What sucks is that when I try to put a photograph up to talk about these issues, the post is hijacked over the political correctness of the words.

So help me understand; what is the modern way to speak about size? I’m not married to the word curvy. I’m just trying to describe her in the best way I know how. Let’s not hide from this issue; I don’t want to be afraid to talk about it on my blog. Help me describe this young lady without using the word “normal,” but in a way that addresses her body size and still references my point about the size of her legs relative to her shoes.

Last week I did a post of older women every day, and I was proud of that. I am proud to be a blog that is showing women of different sizes. I want to not be losing the potential power of the post by being caught up in wordplay.”

Jag gillar att han problematiserar applicerandet av ordet “normal” på alla tjejer som inte har modellkroppar. Den där attityden av “vad härligt med en riktig kvinna med riktiga former!” är både tröttsam för att den begränsar synen på kvinnlighet till någon sorts fertilitetsschablon, dessutom reduceras den som får kommentaren – hur välvilligt den än yttras – till någon som främst är snygg för att hon är riktig. Så liksom Schuman har jag svårt att förstå varför “normal” vore bättre än “curvy”, om än inte sämre heller.

I resten av sitt svar låter han däremot lite som en douchebag. Och “politically correct”? Snark. Det handlar inte om politisk korrekthet, utan – här kan rasister, homofober och antifeminister förresten också ta anteckningar – om att folk i regel reagerar när man uttrycker sig taktlöst.

För det är ganska taktlöst att – när man i princip aldrig kommenterar kroppar annars! – uttrycka sig som han gör. Nej, “kurvig” eller “stor” är inte i sig några nedsättande ord, men det är ärligt talat lite “neger betyder ju bara svart!” över den invändningen. Språk fungerar helt enkelt inte så.

Scott Schuman kommer nog inte gå in och Google Translata det här, men för att ändå besvara hans fråga: fråga dig om det verkligen är nödvändigt att “address her body size.” Du kan fortfarande göra din poäng om skorna och benen, men det finns sätt att formulera det på som inte implicerar att hon har något sorts enormt hinder att komma över – “hon har rätt sorts ben för att bära upp ett par så kraftiga skor”, till exempel, eller att bara skippa det lilla “but”:et som skiljer “sturdy” och “beautiful” åt i kommentaren. Du skulle säkert få skit för det också, att prata kropp är känsligt, men i det fallet skulle dina argument ovan tyckas lite vettigare.

Tycker i alla fall jag. Vad tycker ni?

Hanna Johansson
 1. Linnéa writes

  Spontant tycker jag att det är riktigt att han poängterar att “kurvig” faktiskt är en kroppstyp, och inte en vikt. Mest för att jag stör mig på när folk felanvänder begreppet. Man kan vara en storlek 36 och fortfarande vara kurvig, liksom.

  Men det verkligt intressanta här är ju, som du skriver, att han uppenbarligen känner ett behov av att definiera, och i viss mån även utvärdera, Angelikas kropp. Varför? Jag förstår att det är svårt att undvika att tala om kropp i förhållande till mode, eftersom det just genom kroppen modet manifesteras, men det är fortfarande en intressant och upprörande aspekt. Det finns även en ständig förväntan på att flickor/tjejer/kvinnor ska vara extremt medvetena om sin kropp och dess eventuella brister, det tycker jag Scott Schuman implicerar då han beskriver hur hennes skor harmoniserar med hennes ben. Denna förväntan upplever jag inte alls finns på män och deras kroppsmedvetenhet på samma sätt.

 2. Natalie writes

  Medan jag läste hans text tänkte jag hela tiden: varför kommentera hennes kropp överhuvudtaget – sedan såg jag ditt svar. Tycker du har slagit på spikhuvudet. Det är inte förrän man kan visa en kvinna som är större än modellstorlek och låta det gå okommenterat förbi, som man kan börja prata om en perspektivförändring. Mode kommer alltid att sysselsätta sig med, och utspela sig på, kroppen men hur den kroppen ser ut/ska se ut är en öppen fråga.

 3. H writes

  Mhm. Precis min tanke.

 4. Vic writes

  En fullkomlig stil har inte med kroppen att göra, nej. Scott trampade lite snett där. Orkar inte diskutera det här mer. Lika förlegat som att diskutera “det är inget fel på att vara gay!”.

 5. JS writes

  Åh, jag håller verkligen med båda dina inlägg om detta. Tack för intressant läsning! Jag skrev också en text om detta om du är intresserad; http://falskheten.blogspot.com/2011/03/den-dar-tjejen-jag-spana-in-ar-svart.html

 6. Kurvornas problem - Rodeo Magazine writes

  [...] beautiful” och hur han uppskattade att hon balanserade sina kraftiga vader med en rejäl sko. (Hanna har skrivit utförligt om detta för den som vill förkovra sig eller har missat.)Vad The [...]

 7. sofie writes

  Tack för att du lyckas sätta ord på mina tankar! Mycket bra inlägg och jag håller med om varje ord.

 8. 12/04/11 - Rodeo Magazine writes

  [...] Yoicks här på Rodeo kommenterar “Jag gillar att han problematiserar applicerandet av ordet [...]

Leave a Reply

Required fields are marked *. Your e-mail address will not be published.

Promotion
HANNA JOHANSSON
Yoicks är tankar om samtid, mode och litteratur. Den skrivs av Hanna Johansson, frilansskribent, bosatt i Berlin.
hanna@rodeo.net twitter.com/_hannajohansson
KATEGORIER